25 Αυγούστου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
ΛΗΜΝΟΣ - Ειδήσεις Λήμνου, Αθλητικά Λήμνου, Μούδρου, Μύρινας, Ατσικής, Νέας Κούταλης - Limnos News

Γράφει η ΒΑΡΒΑΡΑ ΒΑΓΙΑΚΟΥ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ

"Ένας παλιός Σεπτέμβρης φίλος αχώριστος  καθώς περνούν τα χρόνια γίνεται αγνώριστος (Παντελής Θαλλασινός)

Η οχλοβοή του θέρους  κατασταλάζει σιγα σιγα  το τραγούδι του τζίτζικα  που σηματοδοτεί τη ζωή και τον θάνατο...σιγεί...

"Είπε πως είμασταν γνωστοί και γύρευε να μ´εύρει...τον έλεγαν Σεπτέμβρη " .

Καλώς τον !

Θυμάσαι ; Μαραίνονταν σιγα σιγα  τα καλοκαίρια   τέτοιες μέρες ! Ο κυρ- Θανάσης μάζευε τις ψάθινες καρέκλες του Τερέν και τις στοίβιαζε στην αποθήκη "Άντε και του χρόνου  "ψιθύριζε στη κυρα- Κοκώνα του που τον βοηθούσε 

" Μη τις σκεπάζετε  όλες με τον μουσαμά  κυρ Θανάση  , θα μας χρειαστούνε μερικές τις Χριστουγιενιάτικες μέρες  , για τα πάρτυ μας στο σπίτι της Χαριτίνης "

" Μη σε νοιάζει Βαρβαρούλα   όταν θα ρθεί  η ώρα εκείνη θα τις ξεσκεπάσω και θα πάρετε  όσες θέλετε. Καλα να είμαστε".

 "Φυσούσε ο αμπελιώτης  ο Ζέφυρος  της νιότης ...κι εμείς θυμόμασταν ...."

  Θυμάσαι φίλε; Το θερινό σινεμά μάζευε κι αυτό τις υφασματένιες του πολυθρόνες, σιγούσε η φωνή του Καζαντζίδη " Θα φύγω μανούλα θα πάω στα ξένα"  .... έδενε κόμπο το δάκρυ στην κόχη του ματιού της μάνας ,που καταβώδωνε εκείνες τις μέρες τα ξενάκια της ..  

Κατέβαιναν τα καφασωτά  " ΣΗΜΕΡΟΝ" και " ΠΡΟΣΕΧΩΣ" 

Ο Τριαντάφυλλος μας μοίραζε τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες  τους .

"Εγω θέλω τον Μάρλον Μπραντο" ...μα μου τον βούτηξε η Μαρίτσα ...κι εγω βούτηξα τον Τζέιμς Ντην απο την Τούλα για να τον ξεχειμωνιάσω στο μαξιλάρι μου . Μα η μοίρα σκληρή. Το είδωλο σκοτώθηκε και τον έκλαιγα μια ολόκληρη χρονιά  ως να ρθεί το άλλο καλοκαίρι να ξαναφέρει καινούργιο είδωλο τον Τσάρλτον Ηστον.

Η Φρόσω διάλεξε τον Μοντγκόμερι Κλιφτ με την μελαγχολία του Σεπτέμβρη στο ύφος του.  Η κάθε μια τον έρωτά της  ! Κι έμεινε μια Λολομπρίζιτα και μια Σοφία Λόρεν παραπονεμένες που δεν τις διεκδικούσαν ακόμα τα άγουρα  αγόρια της παρέας ...περίμεναν την εκκόλαψη της Μπριτζίτ  Μπαρντό για να ωριμάσουν !

"Καλό χειμώνα παιδιά "μας είπε  η γλυκειά Φροσούλα δακρυσμένη και μπήκε στο καράβι για το  Κάιρο  , με τη φωτογραφία του Κλίφτ αγκαλιά.   

Το " Προσεχώς" θα κρέμονταν στις καρδιές μας εννιά ατέλειωτους μήνες .

Τα καράβια έφευγαν μπουκωμένα μαυρισμένα κορμιά και τα κορίτσια κρύβαμε τον καλοκαιρινό μας έρωτα σαν πολύτιμο βότσαλο στις μουσκεμένες αμμουδιές...μη ξεραθεί ως το άλλο καλοκαίρι.

Ο ήλιος βαριόταν το ίδιο έργο δίχως θεατές ,χωρίς  το χειροκρότημα της "πλατείας "και βούλιαζε σιωπηλός πίσω απο τη μύτη του  Κάστρου  αφήνοντας το Αγιονόρος δίχως θυμιατό και λιβάνι .

" Σεπτέμβριο σαν πεις πως μ´αγαπάς, σα φύλλο μές τα χέρια σου θα πέσω "

Σα φύλλο  της κληματαριάς και τ´αμπελιού , που απόμενε  με τις κληματσίδες  γυμνές , έτοιμες για τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς ....και τις τζαμπανάρες  , να τις τρυγήσουν  οι κυνηγοί, γυρνώντας απ'το  κυνήγι της πέρδικας .

Και καθώς σιγούσε του  τζίτζικα η φωνή ..οι οπώρες  έφθιναν στην ετοιμολογία του Φθινοπώρου . Τερμα τα κόκκινα καρπούζια και τα μελιτζανιά τα καλαμπάκια.  Κάθε σπόρος έμπαινε στον κύκλο της αναπαραγωγής του . Κανεις δεν παρενέβαινε στο έργο της φύσης .

Το κόκκινο ράγιζε σιγα σιγα στα μήλα της ροδιάς το πράσινο των κυδωνιών κιτρίνιζε  και το χρυσάφι  στόλιζε τα φύλλα της καρδιάς .

Τότε έρχονταν ο Μέρμυγκας , να σοδιάσει σε γυάλες , φαγιάντζες εμαγέ  καπακωτές και σφιχτοπλεγμένες καλαθούνες και πάνινα σακκούλια , τις χειμωνιάτικές  μας λιχουδιές , τζιτζίφια , σταφίδες, σκοπαγίδες, μούστο , μαρμελάδες και άφθονα τουρσιά, ρετσέλια  ξεροτύρια  , φλωμάρια και τραχανάδες στα ράφια της Λημνιάς νοικοκυράς , τα προσωπικά σούπερ μάρκετ των γλυκών αναμνήσεων .

" Όλα άρχιζαν κάτω απ' τον ήλιο ...κι όλα ζούσαν κάτω απ´τον καιρό"

Ετσι καθως ο Σεπτέμβρης άφηνε σιγά σιγά την γλυκιά του μελαγχολία να δακρύζει   ...εμείς  μαθαίναμε να ζούμε με τον καιρό ...και ο καιρος γίνονταν  βροχή , γαλότζια ,  μουσαμαδιές και νερολακκούβες  , μελανοδοχεία, σχολικές ποδιές , δοκίμια , απαγορευμένες μεταφράσεις ....και πασατέμπο  σαμπάν σαγκάτ της αγοράς και της ζωής που τραβούσε  ανώδυνα το κουπί της νιότης .

Κι ύστερα έρχονταν τα καΐκια με τα κάστανα και τα καρύδια απ´τ΄Αγιονόρος .... τα πορτοκάλια και τα μήλα απο τη Χιό .....πλησίαζαν τα Χριστούγεννα.

Τότε ο κυρ- Θανάσης ξεσκέπαζε τις ψάθινες καρέκλες : "Πάρτε όσες χρειάζεστε". Είμασταν πολλοί , είμασταν όλοι , σ´εκείνα τα αλησμόνητα τα πάρτυ με το γραμμόφωνο της κουμπαρσίτας  .... το ακορντεόν του ΓΙΑΝΝΟΥ ....και την κιθάρα του ΓΙΩΡΓΟΥ !

 

 "Μάτια κάστανα, μια μέρα δεν περνά να μη σας αναζητήσω και να δακρύσω ...και να δακρύσω.

Ο πατέρας έστελνε σπίτι ενα κοφίνι μανταρίνια Χιώτικα να στύβουμε  φλούδες ο ένας στα μάτια του άλλου ...για να  τσούζουν  ως τα τώρα ...

Ξεχάστηκα...το σημερινό καθεστώς μ´ακολουθεί . Πρέπει να βιαστώ. Τα καντηλάκια πρέπει να ανάβουν τα  απόβραδα 

 Καλό βράδυ ...ρίχτε κάτι πάνω σας για τ αγιάζι !

Τα οθνεία ήθη  παραμονεύουν ...να σκορπίσουν το όνειρο ...

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

ΙΔΡΥΜΑ

«ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΕΙΟ ΣΥΣΣΙΤΙΟ»

                                                                         Μύρινα Λήμνου 29-08-2018                              

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Ύστερα από τις σχετικές αποφάσεις,  της τοπικής Επιτροπής Διορισμού και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Διεύθυνσης Κοινωφελών  Περιουσίων, τα μέλη της νέας Διαχειριστικής Επιτροπής του Ιδρύματος «ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΕΙΟ ΣΥΣΣΙΤΙΟ» και σύμφωνα με τον Οργανισμό του,  συγκροτήθηκαν σε σώμα με κατανομή αρμοδιοτήτων ως ακολούθως:

 Πρόεδρος:  Δημήτριος Αχιλαδέλλης

 Γραμματέας: Αθηνά Τζανέτου

 Ταμίας: Γεώργα Ελεονώρα

 Σκοπός του Ιδρύματος, σύμφωνα με τον Οργανισμό του και την τροποποίησή του με σχετική δικαστική απόφαση, ήταν στην αρχή ή παροχή συσσιτίου σε απόρους μαθητές και τώρα ή ενίσχυση απόρων μαθητών και παιδιών με ειδικές ανάγκες, με έξοδα σίτισης, ένδυσης, υπόδησης, καθώς και έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, χορήγηση σχολικού υλικού, βραβείο αριστούχων μαθητών και γενικά για οποιοδήποτε άλλο σοβαρό λόγο κατά την κρίση της  Διαχειριστικής Επιτροπής  του Ιδρύματος, υπαρχόντων εσόδων από την εκμετάλλευση της περιουσίας του Ιδρύματος.

Σκοπός και στόχος της νέας Διαχειριστικής Επιτροπής, αλλά και της προηγούμενης κατά την τελευταία περίοδο , λόγω μη ύπαρξης επαρκών εσόδων, προς εκπλήρωση των σκοπών του Ιδρύματος,  είναι η πλήρης και ουσιαστική  αξιοποίηση και διάσωση των περιουσιακών στοιχείων του Ιδρύματος και ειδικότερα  του «Χριστοδουλιδείου Μεγάρου».

Με αποκλειστική λοιπόν σκέψη, σκοπό και στόχο την διάσωση του κτιρίου «κόσμημα» του νησιού μας,  από την φθορά του χρόνου και των ανθρώπων και  με δεδομένο ότι τα οικονομικά του Ιδρύματος δεν του επιτρέπουν την ανάληψη ενός τέτοιου μεγέθους εγχειρήματος, η Διαχειριστική Επιτροπή του Ιδρύματος «Χριστοδουλίδειο Συσσίτιο»,  ως η πλέον αρμοδία και υπεύθυνη για την διαχείριση και αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων, θα προβεί σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για την αξιοποίηση και διάσωσή του, παραμένοντας ως περιουσιακό στοιχείο του Ιδρύματος και ενεργό στολίδι  του Νησιού μας.

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018 12:19

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ 130 Σ.Μ.

Από  το δελτιο τυπου της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ

Η Περιφερειάρχης  κα. Καλογήρου παρέστη στην τελετή παράδοσης- παραλαβής της Διοίκησης της 130 Σμηναρχίας Μάχης από τον σμήναρχο Ευάγγελο Παναγιώτου στον σμήναρχο Ευάγγελο Τούρβαλη, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας αντιπτεράρχου Γεωργίου Μπλιούμη.

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018 12:07

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

                                            ΠΕΡΙΦ. Β. ΑΙΓΑΙΟΥ                        Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Χριστιάνα Καλογήρου: «Υλοποιούμε έργα για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Λήμνου»

Στη Λήμνο βρίσκεται η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου.

Η κα. Καλογήρου πραγματοποίησε σύσκεψη με τον Έπαρχο Λήμνου κ. Βαγγέλη Γιαρμαδούρο, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας  κ. Κώστα Αδαμίδη και στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Λήμνου, παρουσία της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Λέσβου κας Αφροδίτης Κουρογένη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης λήφθηκαν αποφάσεις σχετικές με το χρονοδιάγραμμα και τον συντονισμό έργων και μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί (πχ Παράκαμψη Θάνους) καθώς και των τεσσάρων νέων έργων που έχουν δημοπρατηθεί και βρίσκονται σε διαδικασία υπογραφής σύμβασης.

Πρόκειται για τα εξής νέα έργα:

  1. Συντήρηση επαρχιακών οδών νήσου Λήμνου, προϋπολογισμού 1.238.500 ευρώ. Με το έργο αυτό προβλέπεται η εκτέλεση εργασιών βελτίωσης της οδικής ασφάλειας σε τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου του νησιού και ειδικότερα:
  • Συντήρηση και επισκευή του δικτύου.
  • Βελτίωση της υποδομής του.
  • Τσιμεντοστρώσεις.
  • Αποκατάσταση τμημάτων ασφαλτοτάπητα, καθαρισμού και διάνοιξης τάφρων.
  • Κατασκευή τοίχων αντιστήριξης-οχετών.
  • Εργασίες κατακόρυφης και οριζόντιας σήμανσης.

 Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και η διάρκεια υλοποίησής του είναι 18 μήνες.

 Βελτίωση οδικής ασφάλειας σε τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου Λήμνου, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και εντάσσεται στο γενικότερο έργο των βραχυπρόθεσμων επεμβάσεων μικρής και μεσαίας κλίμακας που γίνονται σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη που έχει εκπονηθεί από την Εγνατία Οδός Α.Ε.. Η διάρκεια υλοποίησης του έργου είναι 6 μήνες.

 Αποκατάσταση βλαβών και συντήρηση φράγματος Κοντιά Λήμνου, προϋπολογισμού 70.000 ευρώ. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο απόφασης του ΣΟΠΠ της Π.Ε. Λήμνου και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Οι προβλεπόμενες εργασίες αποσκοπούν στη συντήρηση των υποδομών του, στην αποκατάσταση της λειτουργίας του και με απώτερο σκοπό την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή.

 Συντήρηση οδικού δικτύου Αγίου Ευστρατίου, προϋπολογισμού 20.000 ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Στο πλαίσιο του έργου θα εκτελεστούν εργασίες συνολικής αποκατάστασης του οδοστρώματος από τον οικισμό του Αγίου Ευστρατίου έως το ελικοδρόμιο.

 Τα ανωτέρω έργα εκτελούνται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με την επίβλεψη του αντίστοιχου  Τμήματος της Π.Ε. Λήμνου.

Ειδική συζήτηση επίσης έγινε για την πορεία της διαδικασίας προκήρυξης νέων μελετών που αφορούν σημαντικές υποδομές ανάπτυξης για το νησί της Λήμνου.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου δήλωσε σχετικά:

«Σταθερά προσηλωμένοι στην προσπάθεια αναβάθμισης των υποδομών και παράλληλης δημιουργίας προϋποθέσεων ανάπτυξης του αγροτικού και τουριστικού τομέα, υλοποιούμε σημαντικά έργα για το νησί της Λήμνου, αλλά και για τη βελτίωση της καθημερινότητας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του».

 Νωρίτερα η κα. Καλογήρου παρέστη στην τελετή παράδοσης- παραλαβής της Διοίκησης της 130 Σμηναρχίας Μάχης από τον σμήναρχο Ευάγγελο Παναγιώτου στον σμήναρχο Ευάγγελο Τούρβαλη, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας αντιπτεράρχου Γεωργίου Μπλιούμη.

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ  ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΜΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΙΣΩΣ  ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΘΑ ΤΟ ΠΡΟΣΠΕΡΝΟΥΣΑΜΕ ΑΝ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΑΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,  ΠΟΥ ΜΑΣ "ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ" ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΟΥΜΕ.

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΜΕΡΟΣ  ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΨΙΧΑΛΙΣΜΑ (ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ; ) ΚΑΙ Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΛΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ

Δήμος Αγιου Ευτρατίου - Δελτίο Τύπου

                                              Με πολύ μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή των επισκεπτών και των κατοίκων ολοκληρώθηκε το Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ, I Sea Art Festival, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο νησί του Αγίου Ευστρατίου.

Ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου ευχαριστεί τη Hellenic Sea Ways, που ανέλαβε τα έξοδα μετακίνησης των καλλιτεχνών – συμμετεχόντων, την τράπεζα Eurobank Ergasias AE, με τη χορηγία της οποίας καλύφθηκαν τα έξοδα διαμονής και διατροφής, το οινοποιείο Σαβόγλου Ι.- Π. Τσιβόλα καθώς και όλους τους εθελοντές – συντοπίτες μας οι οποίο αγκάλιασαν και στήριξαν την προσπάθεια αυτή παρέχοντας την πολύτιμη βοήθειά τους.

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Τρίτη, 28 Αυγούστου 2018 21:45

Συγχαρητήρια ή συλλυπητήρια;

 Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

             Εδώ και πολλά χρόνια  οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων μας παρακαλούν το Υπουργείο Παιδείας ένα πολύ απλό και λογικό πράγμα: Να μειωθούν οι εισακτέοι φοιτητές, διότι τα πανεπιστήμια ούτε έχουν τη δυνατότητα να τους σπουδάσουν όπως πρέπει, ούτε η χώρα μας χρειάζεται τόσο πολλούς επιστήμονες, αφού δεκάδες χιλιάδες πτυχιούχοι παραμένουν ήδη άνεργοι εδώ και πολλά χρόνια.

            Υπολογίζεται ότι από τους 100 πτυχιούχους που αποφοιτούν, μόνον οι 5 βρίσκουν αμέσως δουλειά.  Οι 75 περιμένουν περίπου 7-12 χρόνια, και οι άλλοι 20 δεν βρίσκουν ποτέ. 

            Το κακό ξεκινάει από τους γονείς. Αφού ξέρουν ότι τα παιδιά τους μετά τις σπουδές δεν θα βρουν δουλειά, γιατί τα στέλνουν στο πανεπιστήμιο; Γιατί πληρώνουν μια περιουσία, περίπου  120.000 ευρώ, για τις σπουδές τους; Κι εκτός από τις 120.000 πληρώνουν κι άλλες 50.000 – για αυτοκίνητο Ι.Χ. (για να μη κουράζεται το παιδί μας με τη συγκοινωνία), για λογαριασμούς κινητών τηλεφώνων, αεροπορικά εισιτήρια 1-2 φορές το μήνα, χαρτζιλίκι, φραπεδάκια, τσιγαράκια κ.ά.

            Από τη μεριά τους οι κανακάρηδες και οι κανακάρισσες, αντί να διαλέξουν πρακτικά και δύσκολα επαγγέλματα (λ.χ. μπογιατζής, γεωργός, υδραυλικός, οξυγονοκολλητής, χτίστης, σοβατζής, νοσοκόμα κλπ.), διαλέγουν κάτι σχολές όπως Διοίκηση Επιχειρήσεων, Ψυχολογία, Ιστορία της Τέχνης, Δημοσιογραφία, Κοινωνιολογία, Εκπαιδευτής σκύλων, Αεροσυνοδοί, Μοντελίστ, κ.ά. Και ύστερα από 5-6 χρόνια σπουδών, όταν οι γονείς έχουν γεράσει και έχουν ρέψει από τα έξοδα, αναγγέλλουν ξαφνικά στους γονείς ότι το ένα πτυχίο δεν είναι αρκετό, και ότι πρέπει να κάνουν νέες σπουδές σε άλλη σχολή, μετεκπαίδευση, μεταπτυχιακό, Master, ντοκτορά κλπ…

            Κι αφού πάρουν κι αυτά τα επιπλέον πτυχία – όταν τα πάρουν – τα επόμενα 2-3 χρόνια θα ζούνε με το χαρτζιλίκι απ’ τους γονείς και τους παππούδες, και θα περιμένουν μήπως κάποιος από τους 300 εργοδότες – στους οποίους έστειλαν βιογραφικό – συγκινηθεί και τους προσλάβει εποχικούς για ένα κομμάτι ψωμί – μεροκάματο και μισθό πείνας.

            Κι αφού περάσουν κι αυτά τα χρόνια της αναμονής, κάποιο πρωί θα πάρουν των οματιών τους και θα φύγουν στο εξωτερικό να βρουν την τύχη τους – όπως έχουν κάνει ήδη χιλιάδες άλλοι πτυχιούχοι πριν από αυτούς.

            Κι αφού παντρευτούν εκεί κάποια/ον συνάδελφο τους, και κάνουν και παιδάκια – που δεν θα μιλάνε ελληνικά (όπου γη και πατρίς), θα έρχονται τα καλοκαίρια με την άδεια τους στην Ελλάδα για ηλιοθεραπεία και διακοπές σε κάποιο νησί, και θα περνούν και 1-2 μέρες να δουν και τα γεροντάκια τους γονείς.

 

            Να τους συγχαρείς (τους γονείς) ή να τους συλλυπηθείς;

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΗΜΝΟΥ

Προς

Το SPORT24

Κοινοποίηση

Τοπικά ΜΜΕ

 Απάντηση σχετικά με το δημοσίευμά σας στην στήλη γνώμες

(η λογική νικά τον παραλογισμό)

Προφανώς ο δημοσιογράφος της στήλης, είτε δεν γνωρίζει ποια είναι η κατάσταση των αθλητικών υποδομών στις ακριτικές περιοχές είτε κάνει πως δεν γνωρίζει. Τον πληροφορούμε λοιπόν πως η ύπαρξη ενός και μοναδικού κλειστού σταδίου στις περισσότερες περιοχές, είναι η μόνη διέξοδος συνολικά για την νεολαία αφού τους χειμερινούς μήνες χρησιμοποιείται και ως αίθουσα γυμναστικής ανεξάρτητα από το άθλημα ώστε οι σύλλογοι και οι δήμοι, τα σχολεία, να απασχολούν τον πληθυσμό.

Ειδικά στα νησιά είναι η μόνη διέξοδος για την νεολαία. Στη Λήμνο επομένως μιλάμε για περισσότερους από 200 αθλούμενους που αφορούν όλα τα αθλήματα. Και το μπάσκετ. (Απορούμε γιατί το «στίβος στο κλειστό» σας φαίνεται παράλογο. Δεν προπονούνται αθλητές στίβου το χειμώνα σε κλειστά στάδια; Ή μήπως δεν έχετε ακούσει ότι σ’ αυτό το κλειστό στάδιο έχουν διοργανωθεί δύο πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα χάντμπολ;)

Η θέση του ΚΚΕ είναι να μπορούν όλα τ´ αθλήματα και όλα τα τμήματα  να χρησιμοποιούν το γήπεδο με βάση τις ανάγκες τους. Και το μπάσκετ. Αυτή η λύση προωθείται σήμερα και δεν είναι παραλογισμός.

Σ αυτό που αντιταχθήκαμε ήταν στην αποκλειστική χρήση μιας ομάδας . Στη λογική που θέλει ένα επιχειρηματία επειδή έχει  λεφτά (και καλύπτει ό, τι δεν μεριμνά το κράτος)  , να έχει αποκλειστικότητα σε ένα γήπεδο δημόσιο, που φτιάχτηκε με λεφτά του ελληνικού  και λημνιακού λαού.

Για την αντικειμενική πληροφόρηση των αναγνωστών σας, σας καλούμε να διασταυρώσετε τις πληροφορίες σας και με τις σχετικές ανακοινώσεις των αθλητικών σωματείων του νησιού ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΗΜΝΟΥ και ΛΗΜΝΟΣ ΣΠΟΡΤΣ ΚΛΑΜΠ όπως ελπίζουμε να δημοσιεύσετε την απάντησή μας, για να μάθει ο κόσμος την πραγματική μας θέση.

Μύρινα 28-8-2018

Η ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΗΜΝΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΗΜΝΟΥ

Προς

Το SPORT24

Κοινοποίηση

Τοπικά ΜΜΕ

Απάντηση σχετικά με το δημοσίευμά σας στην στήλη γνώμες

(η λογική νικά τον παραλογισμό)

  Προφανώς ο δημοσιογράφος της στήλης, είτε δεν γνωρίζει ποια είναι η κατάσταση των αθλητικών υποδομών στις ακριτικές περιοχές είτε κάνει πως δεν γνωρίζει. Τον πληροφορούμε λοιπόν πως η ύπαρξη ενός και μοναδικού κλειστού σταδίου στις περισσότερες περιοχές, είναι η μόνη διέξοδος συνολικά για την νεολαία αφού τους χειμερινούς μήνες χρησιμοποιείται και ως αίθουσα γυμναστικής ανεξάρτητα από το άθλημα ώστε οι σύλλογοι και οι δήμοι, τα σχολεία, να απασχολούν τον πληθυσμό.

   Ειδικά στα νησιά είναι η μόνη διέξοδος για την νεολαία. Στη Λήμνο επομένως μιλάμε για περισσότερους από 200 αθλούμενους που αφορούν όλα τα αθλήματα. Και το μπάσκετ. (Απορούμε γιατί το «στίβος στο κλειστό» σας φαίνεται παράλογο. Δεν προπονούνται αθλητές στίβου το χειμώνα σε κλειστά στάδια; Ή μήπως δεν έχετε ακούσει ότι σ’ αυτό το κλειστό στάδιο έχουν διοργανωθεί δύο πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα χάντμπολ;)

  Η θέση του ΚΚΕ είναι να μπορούν όλα τ´ αθλήματα και όλα τα τμήματα  να χρησιμοποιούν το γήπεδο με βάση τις ανάγκες τους. Και το μπάσκετ. Αυτή η λύση προωθείται σήμερα και δεν είναι παραλογισμός. 

  Σ αυτό που αντιταχθήκαμε ήταν στην αποκλειστική χρήση μιας ομάδας . Στη λογική που θέλει ένα επιχειρηματία επειδή έχει  λεφτά (και καλύπτει ό, τι δεν μεριμνά το κράτος)  , να έχει αποκλειστικότητα σε ένα γήπεδο δημόσιο, που φτιάχτηκε με λεφτά του ελληνικού  και λημνιακού λαού.

   Για την αντικειμενική πληροφόρηση των αναγνωστών σας, σας καλούμε να διασταυρώσετε τις πληροφορίες σας και με τις σχετικές ανακοινώσεις των αθλητικών σωματείων του νησιού ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΗΜΝΟΥ και ΛΗΜΝΟΣ ΣΠΟΡΤΣ ΚΛΑΜΠ όπως ελπίζουμε να δημοσιεύσετε την απάντησή μας, για να μάθει ο κόσμος την πραγματική μας θέση.

Μύρινα 28-8-2018

Η ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΗΜΝΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Η λογική νικά τον παραλογισμό

Επιμέλεια: Σπύρος Καβαλιεράτος Δημοσίευση: 27 Αυγ. 2018 17:51

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ SITE ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΙΜΟΤΗΤΑ:  24SPORTΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ  ΗΦΑΙΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ.

ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ  ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΠΙΚΗ    ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ, ΓΙΑ ΜΑΣ,  ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ..

Το μπάσκετ φτάνει πλέον μέχρι τη Λήμνο και η αθλητική Ελλάδα υποδέχεται με ικανοποίηση το νέο εγχείρημα και την εναλλακτική πρόταση της οικογένειας Μπούμπουρα, κόντρα στις αντιδράσεις των λίγων. Εξηγεί ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Μία, μία οι ομάδες της Basket League άρχισαν προετοιμασία, μπήκαν σε ρυθμό χωρίς τυμπανουκρουσίες και δίχως να απασχολούν αρνητικά το ευρύ κοινό. Η κλήρωση έγινε τον  Ιούλιο, το κομμάτι των τηλεοπτικών είναι ξεκάθαρο - η ΕΡΤ στήριξε το άθλημα αλλά με ψίχουλα σε σχέση με το ποδόσφαιρο - και οι περισσότερες ομάδες ξεκινούν από υγιή οικονομική βάση. Δίχως να στηρίζονται στα κρατικά χρήματα ή κάποια μεγάλη χορηγία, υπάρχουν επενδυτές που βάζουν λεφτά στις ΚΑΕ. Ο καθένας για τους δικούς του ξεχωριστούς λόγους και το κυριότερο δίχως να προκαλούν την κοινή γνώμη.

Το μπάσκετ έχει επεκταθεί εδώ και χρόνια σε όλο το χάρτη της Ελλάδας, με 7 ομάδες της Αττικής (με το μακρινό Λαύριο να μην θυμίζει σε τίποτα την πρωτεύουσα), 2 της Θεσσαλονίκης, 1 από την Πάτρα και 4 νησιά... Ο Κολοσσός από τη Ρόδο, το Ρέθυμνο από την Κρήτη, η Κύμη από την Εύβοια και εσχάτως ο Ήφαιστος από τη Λήμνο. Ναι, η Λήμνος από φέτος μπαίνει στο μπάσκετ και μάλιστα δυναμικά. Ο παλιός Φάρος ή Γυμναστικός έγινε πλέον Ήφαιστος και όχι μόνο ήρθε στην Basket League, αλλά θέλει και να μείνει. Είναι άλλη μια εναλλακτική πρόταση για την Α1, ένα νησί που διψά για αθλητισμό και το κυριότερο θέλει να το θυμηθούν και να το αγαπήσουν οι Έλληνες. Ουδέποτε υπήρξε δημοφιλής τουριστικός προορισμός παρά τις πολλές ομορφιές του, περισσότερο υπήρξε αντιπαθής προορισμός για την πλειοψηφία των ανδρών, αφού παλιότερα θεωρούνταν δυσμενής μετάθεση σε αεροπορία και στρατό.

Η Λήμνος, όμως, μπαίνει στην αθλητική ζωή της χώρας και ήδη αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη συμπάθεια από την πλειοψηφία του μπάσκετ. Η επέκταση του αθλήματος σε ακόμα ένα νησί, το νέο κοινό που θα προκύψει, η νέα αγορά που τόσο θέλουν όλοι, έχει προκαλέσει ενδιαφέρον. Ο Ηφαιστος είναι σαν άλλος ένας νεοφώτιστος στην Basket League και μαζί με Περιστέρι και Χολαργό κάνουν ακόμα πιο δυνατό το πρωτάθλημα, που φέτος δεν θα έχει αδύναμους κρίκους όπως πέρυσι, αλλά θα είναι ανταγωνιστικό και θα έχει στην πλειοψηφία τους οργανωμένες και σωστά δομημένες ΚΑΕ. Κάτι που δεν συναντούσαμε ούτε στα χρόνια που οι ομάδες έβλεπαν τα χρήματα να συρρέουν στα ταμεία τους από τηλεοπτικά συμβόλαια και χορηγούς.

Τώρα υπάρχουν πραγματικοί επενδυτές και σε αυτή την κατηγορία μπαίνει ο Ήφαιστος Λήμνου και η οικογένεια Μπούμπουρα. Πριν από λίγους μήνες ασχολήθηκε με το μπάσκετ προκειμένου να σωθεί ο Φάρος και να μετακομίσει στον τόπο καταγωγής του Παντελή και του Σπύρου Μπούμπουρα... Διότι δεν τους ενδιέφερε απλά μια ομάδα μπάσκετ ή απλά ένας αθλητικός σύλλογος στην Λήμνο. Ήθελαν τον ιδανικό συνδυασμό. Μπάσκετ και Λήμνο. Και τα κατάφεραν.

Εδώ και λίγους μήνες η ζωή στο νησί έχει αλλάξει. Το μπάσκετ βάζει σε άλλους ρυθμούς τους κατοίκους, που πλέον θα αποκτήσει και αθλητικό τουρισμό. Οχι μόνο κάθε εβδομάδα μέσω της κρατικής τηλεόρασης θα ακούγεται η Λήμνος, αλλά κάθε 15 μέρες η Μύρινα θα γεμίζει ζωή. Αθλητές, τηλεοπτικά συνεργεία, φίλαθλοι θα επισκέπτονται το νησί για να δουν κάτι διαφορετικό. Η περιφέρεια ήταν και θα είναι απαραίτητη στον αθλητισμό, η εξάπλωση του μπάσκετ σε όλο το χάρτη του μπάσκετ είναι προϋπόθεση.

Βέβαια ακόμα και σε μια τόσο σοβαρή προσπάθεια, πάντα θα βρίσκονται άνθρωποι να βάζουν εμπόδια. Όπως συμβαίνει και τώρα στη Λήμνο. Το έτοιμο να καταρρεύσει - η οροφή - γηπεδάκι της Λήμνου μετατρέπεται καθημερινά σε σύγχρονο κλειστό γυμναστήριο. Το χωρητικότητας περίπου 300 θέσεων θα αποκτήσει πλέον - με εξέδρες γύρω γύρω από τον αγωνιστικό χώρο -  κοντά στις 1.200 θέσεις και θα γίνει αγνώριστο. Μέσα κι έξω από το παρκέ, στα αποδυτήρια, στα γραφεία. Με νέο παρκέ, τις πιο ακριβές μπασκέτες και ούτω καθ εξής. Την τελική μορφή θα την δούμε σύντομα, αλλά όσοι παρακολουθούν τις εργασίες έχουν μείνει ενθουσιασμένοι.

Το κυριότερο απ' όλα; Τα έργα δεν τα έχει χρεωθεί ο Δήμος ή το κράτος, αλλά όλα τα έχει αναλάβει οι οικογένεια και συγκεκριμένα ο Σπύρος Μπούμπουρας, που διαθέτει μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία. Ποιο είναι το αντάλλαγμα; Όχι φυσικά η αποκλειστική χρήση του γηπέδου, αλλά κάποιες ώρες στο γήπεδο. Όπως συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα, όταν υπάρχει ομάδα σε μεγάλη κατηγορία. Έχει τις περισσότερες ώρες. Όχι τώρα. Πάντα. Συνήθως αυτό γίνεται για ένα μικρό αντίτιμο, στην προκειμένη ο Ηφαιστος θα πληρώσει πάρα πολλά λεφτά για ένα έργο που στο τέλος θα μείνει στο κράτος.

Κι όμως. Η παραπληροφόρηση πάει σύννεφο και σε αυτή την περίπτωση. Πρόσφατα είπαν κάποιοι ότι το κλειστό "Νίκος Σαμαράς" θα μείνει χωρίς βόλεϊ. Το γήπεδο πήρε το όνομα ενός εκ των κορυφαίων παικτών στο βόλεϊ, του αδικοχαμένου Νίκου Σαμαρά και είναι σαφές ότι το νησί έχει τη δική του παράδοση στο άθλημα. Αλλά εδώ είναι η παραπληροφόρηση. Το βόλεϊ δεν μένει εκτός. Κάθε άλλο. Ο Σπύρος Μπούμπουρας αγόρασε ειδικό ταραφλέξ για να χρησιμοποιείται από την τοπική ομάδα πετοσφαίρισης, δηλαδή της προσέφερε ακόμα καλύτερες συνθήκες.

Κι αφού το παραμύθι με το βόλεϊ δεν είχε δράκο, ξαφνικά προέκυψε το χάντμπολ και ο στίβος σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΕ. Το "στίβος στο κλειστό" δεν χρειάζεται καν συζήτηση. Όσο για το χάντμπολ; Μέχρι και άνθρωποι της Ομοσπονδίας προθυμοποιήθηκαν να εμφανιστούν και να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους για το μπάσκετ, αλλά δεν είπαν πόσο παιχνίδια χάντμπολ γίνονταν όλο το χρόνο στο νησί; Πόσοι είναι οι αθλητές χάντμπολ στη Λήμνο; Και πόσο σημαντική είναι η ομάδα αυτή στην τοπική κοινωνία; Υπάρχει παράγοντας που να ασχολείται ενεργά; Προφανώς είναι θέμα ζήλιας... Γιατί η αλήθεια είναι ότι το χάντμπολ θα ήθελε πολύ να είναι στη θέση του μπάσκετ, αλλά...

Αλλά όλα μπαίνουν σε μια ζυγαριά. Και όταν η Λήμνος έχει μια τόσο μεγάλη ευκαιρία μπροστά της, έχει τον τρόπο να μπει στα σπίτια των Ελλήνων και να διαφημιστεί μέσω της Α1 και ενδεχομένως σε λίγα χρόνια μέσω ευρωπαϊκής παρουσίας, όλα τα άλλα είναι περιττά. Και οι φωνές των λίγων, δεν γίνεται να επηρεάσουν αυτό που πραγματικά θα δώσει χαρά και πνοή στους πολλούς. Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι της Λήμνου.

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 24SPORT, ΟΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟ (δεξια)  ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟ, ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

ΙΕΡΑ   ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ

ΛΗΜΝΟΥ  ΚΑΙ  ΑΓΙΟΥ  ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ

ΙΕΡΟΝ  ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ  ΑΓΙΟΥ  ΣΩΖΟΝΤΟΣ

ΦΥΣΙΝΗΣ

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ

ΑΓΙΟΥ  ΕΝΔΟΞΟΥ  ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ

ΣΩΖΟΝΤΟΣ

 

        Ἐπί τῇ ἑορτῇ τοῦ Ἁγίου  Σώζοντος , ἡ τοπική Ἐκκλησία πανηγυρίζει ἐν τῷ ὁμωνύμω  προσκυνήματι  παρά  τό χ. Φυσύνης  τόν  προστάτην αὐτῆς ΑΓΙΟΝ ΣΩΖΟΝΤΑ .

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ   ΕΟΡΤΗΣ

 ΜΕΓΑΣ   ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

         Τήν παραμονήν τῆς ἑορτῆς  Πέμπτην  6  Σεπτεμβρίου,   ὥραν 7:00 μ.μ., θά ψαλῆ ὁ Μέγας Ἑσπερινός καί περί ὥραν 8:00 μ.μ. θά τελεσθῆ μεγαλοπρεπῶς ἡ Λιτάνευσις τῆς Ἱερᾶς Εἰκόνος  πέριξ  τοῦ  Ἱεροῦ  Ναοῦ , κατά τήν ἐπιστροφήν δέ θά τελεσθῆ Ἱερά Ἀρτοκλασία.

 ΟΡΘΡΟΣ  –  ΘΕΙΑ   ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

         Τήν πρωΐαν τῆς ἑορτῆς , Παρασκευήν  7  Σεπτεμβρίου, ὥραν 7:30 π.μ., θά ψαλῆ ὁ Ὄρθρος καί περί ὥραν 9:00 π.μ. ἡ Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

         Εἰς  τάς  ἀνωτέρω  Ἱεράς  Ἀκολουθίας  θά  χοροστατήση  ὁ  Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης  Λήμνου  κ.  Ἱ ε ρ ό θ ε ο ς  συμπαραστατούμενος  ὑπό  πλειάδος  Ἱερέων .

         Ὅθεν καλοῦνται πάντες οἱ εὐσεβεῖς καί φιλέορτοι χριστιανοί νά συμμετάσχουν εὐλαβῶς εἰς τάς ἀνωτέρω Ἱεράς Ἀκολουθίας.

 ΕΚ  ΤΟΥ  ΙΕΡΟΥ  ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Σελίδα 1 από 7