17 Φεβρουαρίου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018 21:13

Σαρδέλα παντρεμένη Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Γράφει, ο Θόδωρος Δημητριάδης

Μια από τις νοστιμιές που σερβίρουν οι ψαροταβέρνες μας του Αγίου Βαλεντίνου, είναι η σαρδέλες παντρεμένες, δηλαδή δύο σαρδέλες, απ’ τις οποίες αφαιρέσαμε το κόκκαλο, έμεινε το φιλέτο, και τις ενώσαμε αντικριστά. Σαν να λέμε ότι μοιάζουν με ένα παντρεμένο ζευγάρι, έναν άντρα και μια γυναίκα, που είναι αγκαλιασμένοι, έτοιμοι να χορέψουν ή να κάνουν έρωτα.

Υπάρχουν πολλές συνταγές, τηγανητές, πλακί στο φούρνο, κ.ά.

Η ιδέα, όμως, είναι πολύ παλιά και καθαρά ελληνική, από την εποχή του Ομήρου και του Πλάτωνα. Τότε οι αρχαίοι μας πρόγονοι είχαν δώσει την εξής ερμηνεία για το πώς δημιουργήθηκαν οι πρώτοι άνθρωποι άντρας και γυναίκα.

Έλεγαν, λοιπόν, ότι τα πολύ παλιά χρόνια, οι άνθρωποι δεν ήταν όπως τους ξέρουμε σήμερα, χωριστά άντρας και γυναίκα, αλλά ήταν ενωμένοι σε ένα σώμα. Κάποτε αυτοί οι άνθρωποι απείλησαν τους θεούς του Ολύμπου, και ο Δίας για να βάλει τάξη, τους χώρισε στα δύο.

Από τότε μέχρι σήμερα το κάθε μισό είναι ερωτευμένο και ψάχνει να βρει το άλλο του μισό, – αυτό που λέμε “το έτερον ήμισυ” – για να ολοκληρωθεί και να γίνει ένα, όπως πρώτα.

Όπως και οι παντρεμένες σαρδέλες.

 

Διαβάστηκε 983 φορές