25 Αυγούστου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Δευτέρα, 02 Ιανουαρίου 2012 19:02

100 Χρόνια!Μπορεί το "ΑΒΕΡΩΦ" να επιστρέψει στη Λήμνο;

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

epigrafiΌχι,  δεν μας πρόλαβε ο Μητροπολίτης και ας πρωτοπόρησε στο θέμα!

Στην  πύλη της τεράστιας αυλής του Μητροπολιτικού Μεγάρου,  το βράδυ της παραμονής  της Πρωτοχρονιάς,  εμφανίστηκε μια φωτεινή επιγραφή που γράφει:

1912 -2012

ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΑ

                                            ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

 

Θεωρείστε  βέβαιο ότι η επιγραφή  θα μείνει όλο το 2012 εκεί για να θυμίζει τη σημαντική  Επέτειο. Φυσικά αργότερα και όσο πλησιάζει ο Οκτώβριος η ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΑ   θα αναφέρεται περισσότερο και από περισσοτέρους.

Όμως τώρα,  μπαίνοντας στην επετειακή χρονιά  είναι σημαντικό που κάποιοι  υπενθυμίζουν την ιδιαιτερότητα της   και ο Δεσπότης  είναι ο πρώτος από τους δημόσιους φορείς…

Η εφημερίδα ΛΗΜΝΟΣ, το ξεκίνησε  από τον Οκτώβρη  και  παραμονές του 2012    μπήκε  ψηλά  δίπλα στον τίτλο της, με φόντο το θρυλικό ΑΒΕΡΩΦ !

 

Η  8η ΟΚΤΩΒΡΗ του 1912 ήταν η αρχή της απελευθέρωσης,  όχι μόνο πολλών νησιών  του Αιγαίου αλλά,  με τους Βαλκανικούς Πολέμους  που ακολούθησαν,   και της μισής σημερινής Ελλάδας,  που τότε έφτανε μέχρι τη Λάρισα.

Επομένως,  η Επέτειος δεν είναι τοπική, ούτε, καν,  περιφερειακή, είναι Πανελλήνια και έχει μιαν αρχή, ένα κέντρο:  τη Λήμνο !

Εδώ και τότε ξεκίνησαν  οι μεγαλύτερες  ιστορικές στιγμές της νεώτερης Ελλάδας, με την απελευθέρωση της Λήμνου για να ακολουθήσουν στα νερά της,  τους επόμενους μήνες,  οι  νικηφόρες Ναυμαχίες της Έλλης και το Μούδρου που εξασφάλισαν την κυριαρχία  στο Αιγαίο  έφεραν  την Ελλάδα στα σημερινά της σύνορα.

Ο Μητροπολίτης, είμαστε βέβαιοι,  ότι δεν θα μείνει μόνο  στην επετειακή πινακίδα που έγκαιρα και προβλεπτικά τοποθέτησε. Το θέμα, όμως,  είναι να μπουν στο παιχνίδι και άλλοι φορείς  ώστε η Εκατονταετηρίδα να λάβει το μέγεθος που της αναλογεί.

 

Ο Δήμος Λήμνου,  που ετοιμάζει Συνέδριο Οθωμανολόγων,  μήπως πρέπει να δραστηριοποιηθεί  και για την εκατονταετηρίδα; Γιατί πρέπει να γίνουν πολλά και μεγάλα για την επέτειο αυτή.

Πάντως, υπάρχει κάτι που θα κάνει πάταγο (διεθνώς)  και θα ξεσηκώσει τον  απανταχού ελληνισμό!  Το ΑΒΕΡΩΦ να ξανακάνει εκείνο το ταξίδι από το Φάληρο, όπου σήμερα βρίσκεται,   στη Λήμνο !!!

Από ό,τι έχουμε πληροφορηθεί  το ιστορικό θωρηκτό έχει πλήρωμα, πηγαίνει κάθε χρόνο με ρυμουλκά στο Ναύσταθμο για συντήρηση  και με τον ίδιο τρόπο μπορεί να κάνει το συμβολικό ταξίδι προς τη Λήμνο.

Μην αμφιβάλετε, αν συμβεί αυτό,  ότι το ΑΒΕΡΩΦ  θα συνοδεύεται από εκατοντάδες σκάφη, μικρά και μεγάλα που θα διαπλεύσουν  πανηγυρικά το Αιγαίο με προορισμό τη Λήμνο και προφανείς συμβολισμούς.

Φέτος,  100 χρόνια μετά ή ποτέ.

Ηλίας Κότσαλης

Διαβάστηκε 37637 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012 07:30