26 Μαΐου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 09:57

Παραχώρηση υλικού για το Κέντρο Ενημέρωσης Ιστορίας και Ναυτικής Παράδοσης Μούδρου Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Ο Δήμος Λήμνου καλεί τους δημότες του να συμβάλουν ουσιαστικά στην υλοποίηση του έργου «Κέντρο Ενημέρωσης Ιστορίας και Ναυτικής Παράδοσης Μούδρου», καταθέτοντας κομμάτια της δικής τους οικογενειακής ιστορίας στον ιστορικό καμβά της Λήμνου, μέσα από την παραχώρηση υλικού, κυρίως φωτογραφικού.  

 

Λίγα λόγια για το έργο:

 

Το Κέντρο Ενημέρωσης, το οποίο στεγάζεται στο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου του Μούδρου, θα αποτελέσει ένα "μικρό μουσείο" που θα φιλοξενήσει θεματικές ενότητες που σχετίζονται με την πολεμική και ναυτική ιστορία του τόπου, καλύπτοντας ιστορικά την περίοδο από τις αρχές μέχρι και τα μέσα του 20ού αιώνα.

 

Στον χώρο του κέντρου αναπτύσσονται οι θεματικές ενότητες:

 

  1. Η συμβολή του λιμανιού του Μούδρου ως βάσης του Ελληνικού Στόλου στην απελευθέρωση του Έθνους
  2. Τα ιστορικά στιγμιότυπα από τους Βαλκανικούς πολέμους και τις θρυλικές ναυμαχίες, τους σπουδαίους ανθρώπους που συνέβαλλαν στις ιστορικές εξελίξεις, όπως ο ναύαρχος Κουντουριώτης
  3. Η απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου
  4. Η σημασία του Μούδρου στον Α' παγκόσμιο πόλεμο ως ναυτικής βάσης και κέντρο επιμελητείας του ανατολικού μετώπου των δυνάμεων της Αντάντ
  5. Το εκστρατευτικό σώμα του ANZAC στη Λήμνο και στην Καλλίπολη
  1. Οι κοινωνικές μεταβολές στον ντόπιο πληθυσμό την περίοδο 1912-1923
  2. Η Λήμνος, τόπος εγκατάστασης των προσφύγων της Μ. Ασίας

 

Στόχος του έργου είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος πολιτισμού και εκπαίδευσης, μνήμης, πληροφόρησης και συνάντησης, τόσο για τους κατοίκους του νησιού, όσο και για τους επισκέπτες που θα ήθελαν να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου και τα πολιτισμικά  χαρακτηριστικά της περιοχής.

 

Παραχώρηση φωτογραφικού υλικού:

 

Ο Δήμος καλεί τους δημότες να συμβάλλουν ουσιαστικά στην υλοποίηση του έργου, με την παραχώρηση υλικού, κυρίως φωτογραφικού, που θα χρησιμοποιηθεί κατά βάση για την τεκμηρίωση των θεματικών ενοτήτων 6. και 7.

 

Το περιεχόμενο των φωτογραφιών που αναζητούνται, πρέπει να χρονολογείται μεταξύ του 1900 με 1930 και να περιλαμβάνει σκηνές καθημερινής ζωής, δημόσιες εκδηλώσεις, επαγγέλματα-ασχολίες, οικογενειακές φωτογραφίες, πορτραίτα των κατοίκων. Σημαντικό κομμάτι αυτής της διαδικασίας είναι επίσης η τεκμηρίωση και καταγραφή του περιεχομένου των φωτογραφιών καθώς και το όνομα του δωρητή, στα οποία θα γίνεται αναφορά στις λεζάντες του μουσείου.

 

Οι φωτογραφίες θα αναπαραχθούν ψηφιακά στα γραφεία του Δήμου και θα επιστρέφονται επί τόπου στους κατόχους. Καλείστε λοιπόν το χρονικό διάστημα από 03-08-2015 έως 14-08-2015 να επισκεφτείτε ένα από τα ΚΕΠ του Δήμου Λήμνου, το κτίριο του Δημαρχείου στο λιμάνι της Μύρινας καθώς και το Παπουτσίδειο κτίριο στην πλατεία Υψιπύλης για την αναπαραγωγή του φωτογραφικού υλικού.

 

Με αυτό το κάλεσμα ελπίζουμε το Κέντρο Ενημέρωσης Ιστορίας και Ναυτικής Παράδοσης Μούδρου να γίνει σημείο αναφοράς σε μια προσπάθεια ανοιχτής, ενεργής και συμμετοχικής ανάδειξης της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου, στη οποία οι κάτοικοι δε θα είναι απλοί παρατηρητές αλλά μάρτυρες της ιστορίας της Λήμνου.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστηκε 3173 φορές