19 Αυγούστου 2018
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Η Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου - Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας ενημερώνει τους αμπελοπαραγωγούς του νησιού, ότι έχει ξεκινήσει η τρίτη πτήση του εντόμου της ευδεμίδας και κρίνεται αναγκαίο να ξεκινήσουν τα ραντίσματα εναντίον της, στην αρχή της  ερχόμενης εβδομάδας.

 Εκτός από την άμεση βλάβη λόγω καταστροφής των ραγών και ρύπανσής τους με τα αποχωρήματα και τους ιστούς της προνύμφης, συνήθως προκαλείται δευτερογενή σήψη των βοτρύων από μύκητες ή άλλους μικροοργανισμούς που εγκαθίστανται στις τραυματισμένες ράγες και στη συνέχεια απλώνονται και σε υγιείς ράγες (Botrytis cinerea, Botryosphaeria dothidea, καθώς και των παθογόνων που προκαλούν την όξινη σήψη).

Ο ψεκασμός αυτός είναι πολύ σημαντικός και πρέπει να κατευθύνεται στα σταφύλια και το ψεκαστικό υγρό να τα καλύπτει καλά.

  • Η πίεση του ψεκαστήρα να είναι μέτρια (να μην σχηματίζεται νέφος)

     ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι παραγωγοί που κάνουν χρήση φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τις οδηγίες χρήσης τους για την αναλογία χρήσης, τη συνδιαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.          

            Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας  στο τηλέφωνο 2254029108. 

 

                                                                                                        Από την Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου                                                                                                                                                                                      

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Ο Δήμος Λήμνου καλεί τους δημότες του να συμβάλουν ουσιαστικά στην υλοποίηση του έργου «Κέντρο Ενημέρωσης Ιστορίας και Ναυτικής Παράδοσης Μούδρου», καταθέτοντας κομμάτια της δικής τους οικογενειακής ιστορίας στον ιστορικό καμβά της Λήμνου, μέσα από την παραχώρηση υλικού, κυρίως φωτογραφικού.  

 

Λίγα λόγια για το έργο:

 

Το Κέντρο Ενημέρωσης, το οποίο στεγάζεται στο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου του Μούδρου, θα αποτελέσει ένα "μικρό μουσείο" που θα φιλοξενήσει θεματικές ενότητες που σχετίζονται με την πολεμική και ναυτική ιστορία του τόπου, καλύπτοντας ιστορικά την περίοδο από τις αρχές μέχρι και τα μέσα του 20ού αιώνα.

 

Στον χώρο του κέντρου αναπτύσσονται οι θεματικές ενότητες:

 

  1. Η συμβολή του λιμανιού του Μούδρου ως βάσης του Ελληνικού Στόλου στην απελευθέρωση του Έθνους
  2. Τα ιστορικά στιγμιότυπα από τους Βαλκανικούς πολέμους και τις θρυλικές ναυμαχίες, τους σπουδαίους ανθρώπους που συνέβαλλαν στις ιστορικές εξελίξεις, όπως ο ναύαρχος Κουντουριώτης
  3. Η απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου
  4. Η σημασία του Μούδρου στον Α' παγκόσμιο πόλεμο ως ναυτικής βάσης και κέντρο επιμελητείας του ανατολικού μετώπου των δυνάμεων της Αντάντ
  5. Το εκστρατευτικό σώμα του ANZAC στη Λήμνο και στην Καλλίπολη
  1. Οι κοινωνικές μεταβολές στον ντόπιο πληθυσμό την περίοδο 1912-1923
  2. Η Λήμνος, τόπος εγκατάστασης των προσφύγων της Μ. Ασίας

 

Στόχος του έργου είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος πολιτισμού και εκπαίδευσης, μνήμης, πληροφόρησης και συνάντησης, τόσο για τους κατοίκους του νησιού, όσο και για τους επισκέπτες που θα ήθελαν να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου και τα πολιτισμικά  χαρακτηριστικά της περιοχής.

 

Παραχώρηση φωτογραφικού υλικού:

 

Ο Δήμος καλεί τους δημότες να συμβάλλουν ουσιαστικά στην υλοποίηση του έργου, με την παραχώρηση υλικού, κυρίως φωτογραφικού, που θα χρησιμοποιηθεί κατά βάση για την τεκμηρίωση των θεματικών ενοτήτων 6. και 7.

 

Το περιεχόμενο των φωτογραφιών που αναζητούνται, πρέπει να χρονολογείται μεταξύ του 1900 με 1930 και να περιλαμβάνει σκηνές καθημερινής ζωής, δημόσιες εκδηλώσεις, επαγγέλματα-ασχολίες, οικογενειακές φωτογραφίες, πορτραίτα των κατοίκων. Σημαντικό κομμάτι αυτής της διαδικασίας είναι επίσης η τεκμηρίωση και καταγραφή του περιεχομένου των φωτογραφιών καθώς και το όνομα του δωρητή, στα οποία θα γίνεται αναφορά στις λεζάντες του μουσείου.

 

Οι φωτογραφίες θα αναπαραχθούν ψηφιακά στα γραφεία του Δήμου και θα επιστρέφονται επί τόπου στους κατόχους. Καλείστε λοιπόν το χρονικό διάστημα από 03-08-2015 έως 14-08-2015 να επισκεφτείτε ένα από τα ΚΕΠ του Δήμου Λήμνου, το κτίριο του Δημαρχείου στο λιμάνι της Μύρινας καθώς και το Παπουτσίδειο κτίριο στην πλατεία Υψιπύλης για την αναπαραγωγή του φωτογραφικού υλικού.

 

Με αυτό το κάλεσμα ελπίζουμε το Κέντρο Ενημέρωσης Ιστορίας και Ναυτικής Παράδοσης Μούδρου να γίνει σημείο αναφοράς σε μια προσπάθεια ανοιχτής, ενεργής και συμμετοχικής ανάδειξης της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου, στη οποία οι κάτοικοι δε θα είναι απλοί παρατηρητές αλλά μάρτυρες της ιστορίας της Λήμνου.

 

 

 

 

 

 

 

Χθες (21-07-2015) το πρωί, από τo Αστυνομικό Τμήμα Μύρινας της Λήμνου σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός ημεδαπού ηλικίας 43 ετών, ο οποίος κατηγορείται για κλοπή.

Ειδικότερα, στην κατοχή του 43χρονου βρέθηκε, κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου, δίκυκλο μοτοποδήλατο ιδιοκτησίας ενός 31χρονου ημεδαπού, το οποίο όπως προέκυψε, είχε αφαιρέσει προ τετραετίας περίπου, από την περιοχή της Μύρινας.

Το μοτοποδήλατο κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Μύρινας. 

Η Ελληνική Αστυνομία ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015, το ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Διαβατηρίων των Αστυνομικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, καθορίζεται για το προσεχές Σαββατοκύριακο, ως ακολούθως:

  • Σάββατο, 4 Ιουλίου 2015, κατά τις ώρες 08.00 έως 18.00
  • Κυριακή, 5 Ιουλίου 2015, από την έναρξη της ψηφοφορίας μέχρι και τη λήξη αυτής, δηλαδή κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00

Επισημαίνεται ότι το προσωπικό των Γραφείων θα παρέχει τις υπηρεσίες του προς το κοινό, για την παράδοση των διαβατηρίων, που έχουν ήδη εκτυπωθεί και είναι έτοιμα για να τα παραλάβουν οι δικαιούχοι τους, προκειμένου να αποτελέσουν αποδεικτικά στοιχεία ταυτότητας κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Κυριακή 11-1-15 Η Προεκλογική κίνηση άρχισε και καθώς ο χρόνος μέχρι τις εκλογές είναι ελάχιστος αναμένεται από αύριο Δευτέρα να φουντώσει! . 

Ο  Υπουργός της Κυβέρνησης  Χαράλ. Αθανασίου,  ως υποψήφιος της ΝΔ,  εγκαινίασε πριν μερικές μέρες  το Εκλογικό του  Κέντρο στην πλατειά ΚΤΕΛ .

Ο  ΣΥΡΙΖΑ έχει έτοιμο το Εκλογικό του Κέντρο επί της Αγοράς στο Λιμάνι, κάτω από τα γραφεία του.   Τα  επίσημα  εγκαίνια θα γίνουν μεσοβδόμαδα. Εντωμεταξύ  ο  Λημνιός Υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ  Γιώργος Κότσαλης,  το Σαββάτο το βραδύ,  πήρε μέρος σε σκέψη  στελεχών και την Κυριακή το πρωί η προεκλογική δράση πέρασε  στον   κόσμο.

Η φωτογραφία από παραλιακό καφέ με τον υποψήφιο (στο κεντρο), φίλους και  γνωστούς.

Με τους ήχους της καμπάνας και των κροτίδων του Πάσχα, ακόμη,   στα αυτιά μας ξεκίνησε με ένταση ο προεκλογικός αγώνας

 

Η  Λαμπροτρίτη μας βρήκε με ανακοινώσεις νέων υποψηφιοτήτων και τα τοπικά ράδια να  κάνουν τις σχετικές αναφορές και συνεντεύξεις, ενώ  η Λαμπροτετάρτη με μια απίστευτη ανατροπή. Κρατώντας τη χρονική σειρά μένουμε στην Τρίτη όπου ανακοινωθήκαν δυο ακόμη Λημνιοί υποψήφιοι.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λήμνου,  με την υπ’ αριθμ. 144/2015 απόφασή του που ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης 26/5/2015, εκφράζει ομόφωνα την έντονη αντίθεσή του απέναντι στην ενδεχόμενη αύξηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά.

Πιο συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε το παρακάτω ψήφισμα:

 «Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την έντονη αντίθεσή του απέναντι στην ενδεχόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τις νησιωτικές περιοχές και επισημαίνει προς το Υπουργείο Οικονομικών ότι κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Ζητούμε από την Κυβέρνηση την άμεση και οριστική απόσυρση του θέματος αυτού από την ατζέντα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και τη δημόσια δέσμευσή της ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο.

Καθιστούμε σαφές προς κάθε πλευρά ότι οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ δεν αποτελούν προνόμιο των νησιών μας,  αλλά αντισταθμιστικό μέτρο και προϋπόθεση επιβίωσης , λόγω των ιδιαιτεροτήτων της εδαφικής ασυνέχειας και όλων εκείνων των δυσμενών συνθηκών που χαρακτηρίζουν τις νησιωτικές περιοχές.

Πρόκειται για ένα άδικο αντιαναπτυξιακό μέτρο εισπρακτικού και μόνον χαρακτήρα που βάζει στην άκρη τις κοινωνικές προεκτάσεις  και απειλεί να επιφέρει βαρύτατο πλήγμα σε κάθε παραγωγική δραστηριότητα των νησιών μας.  Ένα μέτρο που θα τα καταδικάσει σε οικονομικό μαρασμό, λουκέτα και  κατακόρυφη άνοδο της ανεργίας,  με την οποία ήδη βρίσκονται αντιμέτωποι πολλοί κάτοικοι των περιοχών μας.

Απαιτούμε από όλους τους εμπλεκόμενους στη διαπραγμάτευση αυτή να σεβαστούν την κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα έννοια της νησιωτικότητας και ό,τι αυτή συνεπάγεται.

Προειδοποιούμε ότι οποιοσδήποτε συναινέσει στην εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου καθίσταται συνυπεύθυνος για τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει στις τοπικές κοινωνίες.

Τέλος, καλούμε όλους τους φορείς και εκπροσώπους των νησιών μας σε ένα κοινό μέτωπο για την αναχαίτιση μιας τέτοιας καταστροφικής φοροεπιδρομής».

 

 

Οι παγίδες στους δρόμους της Μύρινας και της Λήμνου γενικότερα είναι πάρα πολλές, αυτό όμως δεν με αποθαρρύνει να εντοπίσω έστω μία, αφού μάλιστα έτυχα μπροστά σε ένα από τα πολλά, υποθέτω, σκουντουφλήματα, όταν μια γυναίκα, μάλλον αλλοδαπή, χτύπησε πάνω στο εμπόδιο και με δυσκολία κρατήθηκε όρθια. Εκτός από τον πόνο (φορούσε σανδάλια) στο πρόσωπο της διέκρινα και την έκπληξη για το αναπάντεχο εμπόδιο. Στο πεζοδρόμιο της Λ. Δημοκρατίας ακριβώς απέναντι από το Γεν. Λύκειο, ένα απομεινάρι σωλήνας (φωτογραφία), μάλλον από κάποια πινακίδα που υπήρχε εκεί, εξέχει 4-5 εκατοστά που είναι αρκετά όμως για να κάνουν τη ζημιά. Κάτι ανάλογο υπάρχει στο πεζοδρόμιο έξω από το ΝΟΛ, ενώ στο πεζοδρόμιο έξω από τη Μητρόπολη, από τη μεριά του γηπέδου μια πινακίδα είναι στημένη καταμεσής του πεζοδρομίου. Εδω δεν σκουντουφλάς άλλα πέφτεις επάνω με τα μούτρα.

Αν  η "Κυριακάτικη Δημοκρατία" έχει ένα ολοσέλιδο αφιέρωμα στον Εμμανουήλ  Παπασταύρου και τον παρουσιάζει με προφανή  υπερηφάνεια  ως  έναν Έλληνα επιστήμονα που διαπρέπει στο εξωτερικό, εμείς έχουμε έναν ακόμη λόγο να υπερηφανευόμαστε,  αφού ο 29χρονος Ερευνητής  στον τομέα  της Ιατρικής , είναι Λημνιός!

Συγκεκριμένα η Μητέρα του  Λίζα Κουτσαπλή  είναι από τα Τσιμάνδρια και ο Μανώλης Παπασταύρου έχει στενή επαφή με το χωριό της Μητέρας του  και κάνει εδω  τις καλοκαιρινές  διακοπές από παιδί.  Σε λίγες, μάλιστα,   μέρες θα βρίσκεται και πάλι στα Τσιμάνδρια,  υποθέτω και  για το πανηγύρι του 15αύγουστου...

Ο Μαν. Παπασταύρου, που αποφοίτησε Χημικός Μηχανικός  στο  Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κάνει το διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο  Νόττινχαμ  Τρεντ της Αγγλίας, όπου δραστηριοποιείται σε μία σημαντική τεχνολογία για την εξέλιξη της Ιατρικής σε νέα πεδία δράσης.   Χρησιμοποιώντας  την τρισδιάστατη εκτύπωση σε συνδυασμό με βιο-υλικά κάνει εφικτή την κατασκευή συνθετικών εμφυτευμάτων οστών  που θα μπορούν να   αντικαθιστούν με εξατομικευμένο τρόπο κατεστρεμμένα τμήματα οστών σε ανθρώπους που υποφέρουν από σκελετικές  παθήσεις ή  τραυματισμούς. Η  εργασία του θεωρείται   ελπιδοφόρα και αναμένεται σε ένα χρονικό διάστημα 10 ετών να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ιατρική, ακόμη και  για την πλήρη  αποκατάσταση σκελετικών μειονεκτημάτων.

Με τις επιτυχίες του στον  τομέα του βιομηχανικού  σχεδιασμού  στην  Ιατρική,  ο   Μ. Παπασταύρου δείχνει τις δυνατότητες της Ελλάδας στον επιστημονικό τομέα και το επίπεδο των Πανεπιστημιακών μας Ιδρυμάτων, που όμως αδυνατούν να προσαρμοσθούν στο διεθνές περιβάλλον και  αναγκάζουν  τους  νέους Έλληνες Επιστήμονες να ξενιτεύονται για να   συνεχίσουν   την αναζήτηση και την  εκπλήρωση των  στόχων  τους .  

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής (ΤΕΤΔ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Λήμνο συμμετείχε στον διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2015 και βραβεύτηκε με το βραβείο "Καλύτερης Παρουσίασης" για το προϊόν TARTIQUE.

Με επιβλέπουσα καθηγήτρια την κα Κων/να Νασοπούλου και σε συνεργασία με την εταιρεία Mediterra της Χίου η ομάδα των φοιτητών με τους Δημάνη Μαρία, Κουνενιδάκη Χρυσή, Σιαμουρδανή Ουρανία, Τομάζο Ιωάννη και Φρούτη Γεώργιο, δημιούργησε ένα καινοτόμο προϊόν και κατάφερε να αποσπάει το Βραβείο Καλύτερης Παρουσίασης.

Το TARTIQUE  είναι μια τάρτα από μανταρίνι, σε συνδυασμό με κακάο και με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Η καινοτομία του προϊόντος οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελεί μια γλυκιά και υγιεινή επιλογή, για διαβητικούς και άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.  

                                                                     Μύρινα 10/4/2017 Θέμα :  Αγωνιστικές δραστηριότητες αθλητών του Ν.Ο. Λήμνου

      Ο Ναυτικός Όμιλος Λήμνου με  χαρά σας ανακοινώνει ότι επιλέγει ο αθλητής  Ντινενής Χαράλαμπος Ραφαήλ  μετά από Αγώνες αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκαν στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά  στις 1-2/4/2017  επιλέκτων  αθλητών  κατηγορίας Εφήβων - Νεανίδων, σε κοινόβιο που πραγματοποιήθηκε από 03 – 10/4/2017, στελεχώνει την ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ η οποία θα μεταβεί στό Κρέφεντ Γερμανίας να συμμετάσχει στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων – Νεανίδων από 14-22/5/2017΄ΚΟ .

 Ο Ν.Ο. Λήμνου είναι στην διάθεση του κόσμου της ακριτικής Λήμνου για ηθική και προπάντων  οικονομική ενίσχυση για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αγωνιστικές του ανάγκες.         

Με  αθλητικούς χαιρετισμούς το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Λυτσάκης Γιάννης

Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Αναστασία Κακαλή

 

Τα Ρηχά Νερά φρακάρανε από κόσμο. Είναι ωραία παραλία,  είναι και μες την Πόλη,  οπότε είναι φυσικό ειδικά σε μέρες πολύ ζεστές να υπάρχει το αδιαχώρητο. Πάντως ένας πολύ βασικός παράγοντας,  έκτος από τα παραπάνω,  που δημιουργεί κολυμβητική συμφόρηση, είναι και τα μπαράκια με τις  ομπρέλες και τις ξαπλώστρες,  και στα Ρηχά Νερά υπάρχουν 4 Μπιτς Μπαρ σε μια παραλία 300 μ. Έτσι η κάποτε παραλία του Ανδρωνίου,  έγινε   Παλλημνιακή  και Ιντερνάσιοναλ.

Τα Ρηχά Νερά είναι από τις ωραιότερες παραλίες του Αιγαίου,  ειδικά στο Ηλιοβασίλεμα, όμως εκεί που δεν υπάρχει δεύτερη είναι στην ευκολία πρόσβασης και χρήσης.  

Ένας Λημνιός , ο  Δημήτρης Τσέλιος, το γένος Μιχαλουδάκη, προχωρεί και ανεβαίνει  στο δύσκολο  χώρο των Ηθοποιών...

Σ΄ αυτή τη φάση είναι εκ των πρωταγωνιστών στο έργο  ΝΥΦΗ ΚΟΥΡΑΓΙΟ, με τη Ζωή Λάσκαρη,  όπως βλέπουμε και στην αφίσα.  

Η Έκθεση Ζωγραφικής  του Αντρέα Κοντέλλη,  στην αίθουσα τέχνης ΑΠΟΘΗΚΗ ,  στο Λιμανάκι της Μύρινας,  σημείωσε την  αναμενόμενη  επιτυχία! 

Η προσέλευση  του  κόσμου  ήταν  τεράστια και η εντυπώσεις εξαιρετικές. 

Η  Λήμνος,  ήταν το θέμα του Α. Κοντέλλη, ο οποίος  ζωγράφισε την πατρίδα του με τον δικό του μοναδικό τρόπο.   Τα σχήματα και χρώματα ήταν  η Λήμνος  του Κοντέλλη. 

Στην εξαιρετική αίθουσα ΑΠΟΘΗΚΗ  με το ιριδίζων,  με θαλασσινές ανταύγειες,  πάτωμα η Έκθεση ήταν από εικαστικής πλευράς το γεγονός του Καλοκαιριού και σίγουρα μια ιριδίζουσα, και αυτή,   διαφήμιση για τη Λήμνο.

Τελειώνει  Κυριακή 6/9 με ώρες επίσκεψης  20.00 - 23.00.  

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

ΣΤΗΝ ΤΑΧΕΩΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΛΗΜΝΟ !!!

Αγγελία για Κότσινα Λήμνου

Πωλείται, δίνετε αντιπαροχή ή με συνεργασία για αξιοποίηση, 15 στρέμματα εντός σχεδίου με κάλυψη 70% !

Έχει σχέδια για 240 κλίνες με άδεια ξενοδοχείου. Πρόσοψη στην αμμώδη παραλία του Κότσινα (Φωτογραφία) . Φως και νερό.

Επίσης 90 στρέμματα εκτός σχεδίου με πρόσοψη 500 μέτρα στην παραλία, φως και νερό.

Τηλέφωνο

6947822444