17 Οκτωβρίου 2017
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Hλίας Κότσαλης

Hλίας Κότσαλης

Σημαντικά είναι τα έργα για την οδική ασφάλεια, όπως προαναγγέλλονται στο κατώτερο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ.

Για  τη Λήμνο προορίζονται 500.000 €, ένα καλό ποσό αλλά, τελικά,  μικρό αν μιλάμε για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση  των οδικών κινδύνων.

Μας είχε πει η Περιφερειάρχης,  σε  προ μηνών  εκπομπή στο ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ,   όταν της θέσαμε την πολύ ΚΑΚΗ  κατάσταση   των διαγραμμίσεων ότι θα διατεθούν 200.00 € για διαγράμμιση και σήμανση.

Ευτυχώς, σήμερα,  ο Έπαρχος Λήμνου μας είπε ότι το ποσό των 200.000 για τη διαγράμμιση είναι ξεχωριστό από τα 500.000 €  που εξαγγέλθηκαν.

Κάλο αυτό,  όμως και πάλι το ποσό δεν θα επαρκέσει για τα βασικά.

Αναρωτιόμαστε, για παράδειγμα,  αν θα αντιμετωπιστεί ο προβληματικός Κόμβος στο 3ο χιλιομ. Μύρινας Θέρμων, στη συμβολή με τον περιφερειακό της Μύρινας. Επίσης  τα πολύ επικίνδυνα σημεία του οδικού μας δικτύου, αρκετά από  τα οποία "σημαίνονται" από αυτά τα μικρά εικονοστάσια στα  σημεία τραγικών  ατυχημάτων.

Τέλος τα έργα πρέπει να έχουν την απαιτούμενη  αυστηρή επίβλεψη για να αποφύγουμε τις "γνωστές" κακοτεχνίες αλλά και τις αστοχίες στην επιλογή των εργων για την οδικη ασφαλεια.

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ…                               

       Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 3.898.00 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας

 Με απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου, εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» έργα βελτίωσης του επιπέδου οδικής ασφάλειας του εθνικού και επαρχιακού δικτύου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, συνολικού προϋπολογισμού 3.898.000 ευρώ.

 Πρόκειται για τα ακόλουθα έργα που αφορούν εργασίες βραχυπρόθεσμων επεμβάσεων βελτίωσης οδικής ασφάλειας του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου:

 Για τη Χίο, με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ.

 • Για τη Λέσβο, με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ.
 • Για τη Σάμο, με προϋπολογισμό 735.000 ευρώ.
 • Για τη Λήμνο, με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ.
 • Για την Ικαρία, με προϋπολογισμό 463.000 ευρώ.

 Δικαιούχος των έργων είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της κάθε Περιφερειακής Ενότητας της Π.Β.Α.

 Για την ένταξη των έργων η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αξιοποίησε μελέτες που είχε εκπονήσει η «Εγνατία Α.Ε.» τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες επικαιροποιήθηκαν από τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών της Π.Β.Α. και έτσι έγινε εφικτή η ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ.

Στο πλαίσιο των έργων θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις σε θέσεις Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας (Μ.Ο.Α.) με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Οι κατασκευαστικές παρεμβάσεις αφορούν κυρίως σε αναβάθμιση και αντικατάσταση του εξοπλισμού της οδού όπως η επαναδιαγράμμιση, η τοποθέτηση νέων και η αντικατάσταση υφιστάμενων φθαρμένων πινακίδων σήμανσης, η τοποθέτηση ανακλαστήρων οδοστρώματος, η τοποθέτηση μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας, κλπ., καθώς επίσης και η συμπλήρωση – ανακατασκευή της υφιστάμενης υποδομής τοπικά, όπως η επισκευή φθορών του οδοστρώματος και η αντικατάσταση της παλαιάς επιφανειακής ασφαλτικής στρώσης με νέα αντιολισθηρή, η συμπλήρωση υλικού του ερείσματος, ο καθαρισμός – μόρφωση της υφιστάμενης τριγωνικής τάφρου, ο καθαρισμός περιοχής για αύξηση ορατότητας (αποξήλωση εμποδίων και αποψίλωση ζωνών που εμποδίζουν την ορατότητα) κλπ.

 Η κα. Καλογήρου δήλωσε σχετικά:

 «Είναι συσσωρευμένες εδώ και χρόνια οι ανάγκες για έργα οδικής ασφάλειας στο Βόρειο Αιγαίο. Πέρα από τα έργα που ήδη εκπονούνται με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με τη σημερινή απόφαση εντάσσουμε στο ΕΣΠΑ έργα οδικής ασφάλειας προϋπολογισμού σχεδόν 4 εκατ. ευρώ σε όλα τα νησιά.

 Η οδική ασφάλεια παραμένει πάντα προτεραιότητα για εμάς και τα έργα που υλοποιούνται στοχεύουν να γίνει καλύτερο και ασφαλέστερο το οδικό δίκτυο των νησιών μας».

 

 

 

 Η Λημνιακη Αδελφοτητα ΜΑΡΟΥΛΑ  του Σύδνεϋ διοργάνωσε  χοροεσπερίδα στο Λημνος  club για τα 105  χρόνια από  την Απελευθέρωση της Λήμνου απο τους Τούρκους.     

Με επίσημους καλεσμένους τον Γενικο Προξενο της Ελλαδος Dr Σταυρο Κιρίμη και   την Πολιτειακη Βουλευτη κυρια Ελενη Πετεινού,  Λημνιακης καταγωγης,

 ο Χορος είχε μεγάλη επιτυχία.

Ηταν πολυ συγκινητικό οταν άρχισαν οι ομιλιες με πρωτο ομιλητη τον Προεδρο των Λημνίων του Συδνευ  Κωστα Χαβά. Κατοπιν μίλησε η βουλευτής κυρια Ελένη Πετεινού και  στη  συνέχεια ο Γενικος Προξενος ο οποίος αναφερθηκε  με τόση αγάπη για την Λήμνο και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Κ. Χαβά, την κυρία Λιζ Κάιδος,  τις αδελφές Καλλιόπη και Ντίνα Κουτσογιάννη και  την οικογένεια Ηρακλή Ξύκη για τα 5 χρόνια  τέλειας  συνεργασίας. 

Με δάκρυα στα μάτια είπε:  "Αν και θα είμαι μακριά σας εγώ θα έχω ένα κομμάτι της Λήμνου στην κόρδα μου και θα είμαι πάντα κοντά σας σε ο,τι με χρειαστείτε".

Για την Λημνιακή Αδελφότητα ο κ. Κιρίμης  θα μείνει για παντα στην καρδιά των Λημνίων ως ενας υπεροχος ανθρωπος που εδωσε τα παντα για να αναγνωριστεί το Νησί μας και σήμερα να  μιλαει ολος ο κοσμος.

Η Αδελφότητα για να τον τιμησει τον εκανε  life member και ολοι του ευχήθηκαν καλη σταδιοδρομία και επιτυχία  στα καινούρια καθήκοντα του. 

Τελετάρχης της βραδιάς ηταν η κυρία Ποπη Παναγιωτοπούλου        

                 Κωστας Χαβας

 

Η  φωτογραφία είναι από τη Γιορτή.  Στο κέντρο ο Πρόξενος ως τιμώμενο πρόσωπο , διακρίνονται επίσης οι αναφερόμενοι παραπάνω,   καθώς και πολλοί ακόμη συμπατριώτες μας στην  εκδηλωση  που πραγματοποιηθηκε στις  15/10/17

Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017 21:22

ΛΗΜΝΙΟΙ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΔΡΑΣΗ ΠΑΝΤΟΥ !

Ημέρα δράσης σήμερα για το Σύλλογο Λημνιών Καβάλας ! Ανταποκρίθηκαμε στο κάλεσμα του Δήμου Καβάλας και καθαρίσαμε την παραλία της Καλαμίτσας! Χαρήκαμε τον υπέροχο ήλιο, την καταπληκτική θερμοκρασία και απολαύσαμε το καφεδακι μας δίπλα στη θάλασσα! Τι καλύτερο για ένα κυριακάτικο πρωινό!!!

Ημέρα δράσης σήμερα για το Σύλλογο Λημνιών Καβάλας ! Ανταποκρίθηκαμε στο κάλεσμα του Δήμου Καβάλας και καθαρίσαμε την παραλία της Καλαμίτσας! Χαρήκαμε τον υπέροχο ήλιο, την καταπληκτική θερμοκρασία και απολαύσαμε το καφεδακι μας δίπλα στη θάλασσα! Τι καλύτερο για ένα κυριακάτικο πρωινό!!!

Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017 20:34

3η Αγωνιστικη με 28 ΓΚΟΛ

Στην 3η Αγωνιστική του πρωταθλήματος Λήμνου είχαμε,  λίγο  πολύ, τα αναμενόμενα αποτελέσματα ακόμη και στο ύψος των σκορ. Είναι ένα πρωτάθλημα που τα γκολ  ειναι επιπέδου Μπαρτσελόνα (κάτι με αγχώνει εδώ) .

ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ  - ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ 0-3

ΔΙΑΓΟΡΑΣ - ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ 2-1

ΘΑΝΟΣ - ΚΕΡΑΥΝΟΣ 0-6

ΑΡΗΣ - ΜΟΥΔΡΟΥ 2-2

ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑ - ΗΦΑΙΣΤΙΑ 0-6

ΑΕΛ - ΗΡΑΚΛΗΣ 2-4

ΑΕΤΟΣ ρεπό  

Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017 19:35

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΛΗΜΝΙΩΝ ΣΤΟ ΑΒΕΡΩΦ !

Ο Όμιλος Λημνίων Θεσσαλονίκης, οργάνωσε  επίσκεψη στο Θωρηκτό  ΑΒΕΡΩΦ, με την ευκαιρία της παρουσίας του ιστορικού πλοίου εκεί.. Ο Πρόεδρος του Ομίλου,  Χρήστος Μαντάς,  ανάρτησε αρκετές φωτογραφίες από τον ΑΒΕΡΩΦ -  Μουσείο…

Είναι φανερό ότι όσοι συμμετείχαν σε αυτή την επίσκεψη, δεν θα το μετάνιωσαν .

Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017 11:59

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής σήμερα

 Γράφει, ο Θόδωρος Δημητριάδης

 Λίγοι ξέρουν ότι στην Ελλάδα καθιερώθηκε και συνεχίζει να τιμάται η σωστή και μερακλίδικη διατροφή.

Από αρχαιοτάτων χρόνων οι 12 Έλληνες θεοί του Ολύμπου έτρωγαν την περίφημη αμβροσία και έπιναν το αθάνατο νέκταρ.

Μάλιστα, ένας από τους θεούς προστάτευε το κρασί και τα συμπόσια και την καλοπέραση – ο Διόνυσος.

Αλλά και μέχρι σήμερα, οι Έλληνες έδωσαν μεγάλη σημασία στο καλό φαγητό και την υγιεινή διατροφή. Απόδειξη, οι πολλές εκφράσεις της καθημερινής μας ζωής:

 Ο έρωτας περνάει απ’ το στομάχι…

 • Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν…
 • Φάτε μάτια ψάρια…
 • Έρως ανίκατε μάσαν…
 • Ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε…
 • Τρώει με χρυσά κουτάλια…
 • Οι πολιτικοί δεν αφήνουν την κουτάλα…
 • Την έκανα ταράτσα…
 • Ντερλίκωσα…
 • Βούτυρο στο ψωμί μου…
 • Όλα πάνε μέλι – γάλα…
 • Μου ήρθε λουκούμι…
 • Μασάει η κατσίκα ταραμά;…
 • Νηστικό αρκούδι δε χορεύει
 • Ο νηστικός καρβέλια ονειρεύεται
 • Όταν τρώμε δεν μιλάμε
 • Ο χορτάτος τον πεινασμένο δεν τον πιστεύει
 • Όποιος δε θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει
 • Βλέπεις φαΐ, κάτσε φάε. Βλέπεις ξύλο, σήκω φύγε.
 • Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι
 • Από πίτα που δεν τρως, τι σε νοιάζει κι αν καεί
 • Καλόμαθε η γριά στα σύκα, θα φάει και τα συκόφυλλα
 • Εκύλησεν ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι.
 • Έχουμε και του πουλιού το γάλα
 • Παρ τ΄ αβγό και κούρεφ'το
 • Τί 'ναι ο κάβουρας τι το ζουμί του
 • Η γυναίκα και ο καφές θέλουν ψήσιμο
 • Τρώγοντας έρχεται η όρεξη.
 • Η τέχνη θέλει μάστορη κι η φάβα θέλει λάδι
 • Το κοτόπουλο και η γυναίκα θέλουν χέρι.
 • Κάθε πράγμα στο καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο
 • Κάποιο λάκκο έχει η φάβα
 • Φάε κουμπάρε ελιές, καλό είν' και το χαβιάρι
 • Ο λόγος σου με χόρτασε και τα ψωμί σου φάτο
 • Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μην πεις.

Με το ΚΤΕΛ Λέσβου από τη Μυτιλήνη στη Θεσσαλονίκη! Ακούγεται περίεργο όμως εξετάζεται και φυσικά μας αφορά. Γιατί και η Λήμνος έχει ανάγκη από μια πιο προσιτή και ευκολη  συγκοινωνία με τη Θεσσαλονίκη, όπου δεν θα  υπάρχει το άγχος: ωραία έφτασα στην Καβάλα,  είναι  αργά το βράδυ και είμαι στο πουθενά, ούτε αν θα  προλάβω το δρομολόγιο του ΚΤΕΛ Καβάλας.      Η. Κότσαλης

Γιάννης Σπιλάνης:

Μια σωστή κίνηση. Αφού οι ακτοπλοϊκές εταιρείες δεν ενδιαφέρονται για τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα νησιά του Β.Αιγαίου και υπάρχει η επιδοτούμενη γραμμή για Καβάλα με 2 εβδομαδιαίες συνδέσεις ας την αξιοποιήσουμε όπως πρέπει. Αλλωστε μέσω Καβάλας η σύνδεση με Θεσσαλονίκη είναι πιό σύντομη και πιο οικονομική.

Από το site: WWW.LESVOSNEWS.NET

Με ημερομηνία 10-10-2017 ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου υπέγραψε απόφαση με την οποία κάνει δεκτό το αίτημα του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ν. Λέσβου. Δημιουργεί νέα υπεραστική και διαπεριφερειακή γραμμή μεταξύ Μυτιλήνης και Θεσσαλονίκης με ενδιάμεσο σταθμό το λιμάνι της Καβάλας. Προηγούμενη ίδια απόφαση δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Τώρα το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Λέσβου επανέρχεται, αποφασισμένο να κάνει πράξη ένα πραγματικά φιλόδοξο σχέδιο. Λεωφορεία του θα ξεκινούν από το νησί, θα μπαίνουν στο πλοίο, θα βγαίνουν στην Καβάλα κι από το λιμάνι της πόλης μας θα συνεχίζουν το ταξίδι τους για τη Θεσσαλονίκη.


Η απόφαση έχει την υπογραφή του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Γιάννη Ξενάκη. Προηγήθηκε σχετικό αίτημα του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ν. Λέσβου αλλά και έγγραφο υπέρ ικανοποίησης της αίτησης από πλευράς της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών.


Η απόφαση αναφέρει μεταξύ των άλλων: «αποφασίζουμε τη δημιουργία νέας υπεραστικής διαπεριφερειακής γραμμής του ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ Ν. ΛΕΣΒΟΥ Α.Ε. μεταξύ των πόλεων Μυτιλήνης και Θεσσαλονίκης μέσω Καβάλας , σε Υπεραστικό Κ.Τ.Ε.Λ. Ν.Λέσβου Α.Ε. Πλ.Αγ. Ειρήνης 2, ΤΚ 81100 Μυτιλήνη εφαρμογή της παρ. 5, του άρθρου 7, του Ν. 2963/2001 (ΦΕΚ 268/ Α ́/2001) και του άρθρου 3, της Υ.Α.Β -54871/4060/2003 (ΦΕΚ1364/Β ́/2003). Αφετηρία ο επιβατικός σταθμός Μυτιλήνης – τέρμα ο υπεραστικός επιβατικός σταθμός Μακεδονία (Θεσσαλονίκη) μέσω Καβάλας και αντίστροφα. Με νεότερη απόφασή μας θα καθορισθούν τα δρομολόγια , οι ώρες άφιξης αναχώρησης , το κόμιστρο και ότι άλλο προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις για την υλοποίηση του σκοπού και την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Κατά της απόφασης αυτής μπορεί να υποβληθεί προσφυγή από οποιοδήποτε έχει έννομο συμφέρον σύμφωνα με το άρθρο 227 του Ν . 3852/2010 (ΦΕΚ87 /Α ́/2010 ) « Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης ∆ιοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης » στις προθεσμίες που προβλέπονται από τις παραπάνω διατάξεις».

 Θα υπάρξουν αντιδράσεις ;

Στην τοπική εφημερίδα ΠΡΩΙΝΗ της Καβάλας διαβάζουμε:

Για την πραγματοποίηση των δρομολογίων είναι μάλλον υποχρεωτική η σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Επί του παρόντος αυτή δεν υπάρχει. Το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Καβάλας που δεν γνωρίζει την εξέλιξη, θα έχει απώλειες αν όλα όσα ετοιμάζονται γίνουν πράξη. Ως γνωστόν πολλοί επιβάτες των πλοίων από τα νησιά του Β. Αιγαίου συνεχίζουν το ταξίδι τους προς Θεσσαλονίκη με λεωφορεία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας.

Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2017 21:06

Να μοιάσουμε τους Σουηδούς

ΤΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Γράφει, ο Θόδωρος Δημητριάδης

Το πρώτο πράγμα που κάνει εντύπωση σε έναν ξένο που επισκέπτεται τη Σουηδία, είναι ότι σε κάθε τόπο με τουριστικό ενδιαφέρον υπάρχει ένα κέντρο πληροφόρησης (information center). Εκεί βρίσκεις δωρεάν ό,τι σου χρειάζεται για να γνωρίσεις την περιοχή: τοπικούς χάρτες με τη θέση των αξιοθέατων, λίστες ξενοδοχείων, ενοικιαζομένων δωματίων και εστιατορίων, τηλεφωνικό κέντρο, τουαλέτες, αναμνηστικά κ.λ.π.

Εξυπηρετικοί υπάλληλοι, με μεγάλη υπομονή και ένα ειλικρινά ευγενικό χαμόγελο, προτείνουν στον επισκέπτη το ιδανικότερο πρόγραμμα ανάλογα με τις προτιμήσεις του και το χρόνο που διέθετε. Μετά από μερικά λεπτά σ’ αυτό το κέντρο πληροφόρησης ξέρεις τι πρέπει να επισκεφτείς, πόσο χρόνο θα χρειαστείς και πόσο θα σου στοιχίσει.

Επίσης σε όλα τα μέρη υποδοχής επισκεπτών (λιμάνια, αεροδρόμια κ.ά.) υπάρχουν ηλεκτρονικά αυτόματα μηχανήματα πληροφοριών αφής (information boards).

Σκεφτείτε πόσα αξιοθέατα (που παραμένουν συνήθως αθέατα) θα είχε να προτείνει ένα τέτοιο κέντρο στη Λήμνο, αυξάνοντας το χρόνο παραμονής των επισκεπτών και μετατρέποντάς τους σε "ζωντανές" διαφημίσεις.

 Η Σουηδία δεν έχει μακραίωνη ιστορία. Τα μουσεία της φιλοξενούν κυρίως στοιχεία του πολιτισμού του μεσαίωνα και πολύ λίγα των Βίκινγκς. Κάποιος που έχει συνηθίσει να ταξιδεύει στην Ελλάδα με τον πλούτο των αρχαίων χώρων, ίσως και να χαμογελάσει ειρωνικά μπροστά στα ελάχιστα αρχαία των Σουηδών. Κι όμως, οι Σουηδοί καταφέρνουν πραγματικά και "βγάζουν από τη μύγα ξύγκι". Ό,τι έχουν να επιδείξουν, το παρουσιάζουν συστηματικά, με αξιοπρέπεια και καλαισθησία που τελικά σε κερδίζει.

Για παράδειγμα, ακόμα και μια ογκώδης πέτρα γρανίτη από την εποχή των Βίκινγκς με δυο σειρές σκαλισμένα ρουνικά γράμματα, μπορεί να αποκτήσει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον. Την περιφράσσουν με καλαίσθητα φυτά και λουλούδια, έχουν παντού ενημερωτικές πινακίδες, σου δίνουν δωρεάν στη γλώσσα σου ενημερωτικά φυλλάδια, στον γύρω χώρο υπάρχει πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα, κιόσκι με αναμνηστικά, αναψυκτήριο, κλπ.

Φανταστείτε να έχουμε κι εμείς κάτι παρόμοιο στο Ρωμέϊκο, στην είσοδο του κάστρου της Μύρινας, στον Κότσινα, στα Καβείρια, την Πολιόχνη, την Ηφαιστεία, τους ανεμόμυλους του Κοντιά, του Κορνού, κ.ά.

             Άλλο παράδειγμα: Στα επαρχιακά λαογραφικά "μουσεία" υπάρχουν αίθουσες για την ακρόαση ενός τοπικού μύθου με τη συνοδεία ηχητικών και οπτικών εφέ ή για την παρακολούθηση ενός ολιγόλεπτου ντοκιμαντέρ με θέμα την ιστορία της περιοχής.

Η σύγκριση με μας είναι αναπόφευκτη, αφού η Λήμνος έχει πλούσια ιστορία και λαϊκό πολιτισμό. Δεν διαθέτει όμως ανάλογης αξίας χώρους παρουσίασής τους. Πόσο προβάλλουμε λ.χ. το Μουσείο ναυτικής παράδοσης και σπογγαλιείας στη Νέα Κούταλη (σε συνδυασμό με το συμμαχικό νεκροταφείο, το απολιθωμένο δάσος και τις βιοτεχνίες που υπάρχουν στην περιοχή – αλίπαστων ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΣ, μυδιών ΒΙΟΤΟΠΟΣ, κλπ);

Πώς θα μάθουν οι ξένοι για το θεό Ήφαιστο, για τη Λημνία Γη, για τα καβείρια μυστήρια, για τους αργοναύτες και τον Φιλοκτήτη, για το πρώτο βουλευτήριο της Ευρώπης στην Πολιόχνη, για την Μαρούλα, για την Αυτοκράτειρα σύζυγο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου που είναι θαμμένη στο κάστρο της Μύρινας, για τους σφουγγαράδες της Νέας Κούταλης;

             Εμείς ξέρουμε πόσο γευστικό και αρωματικό είναι το θυμαρίσιο μέλι της Λήμνου, πού είναι τα οινοποιεία στο νησί, που παράγονται τα περίφημα γαλακτοκομικά, τα γλυκά κουταλιού, τα μύδια, τα χταπόδια, τα αλίπαστα, τα φλομάρια, τα παξιμάδια, οι ηλεκτρικές κουβέρτες κλπ. Οι ξένοι επισκέπτες μας, όμως, δεν έχουν ιδέα.

 Για τη Σουηδία οι διαδρομές με το αυτοκίνητο είναι τουριστικό προϊόν. Στους τοπικούς χάρτες υπάρχει ξεχωριστή σήμανση για τους δρόμους που περνάνε μέσα από τοπία ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς. Για την εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών, διαμορφώνουν τακτικά δίπλα στο δρόμο χώρους για φαγητό και ξεκούραση, με πόσιμο νερό, μικρό πλυσταριό και φυσικά πεντακάθαρες τουαλέτες και σκουπιδοτενεκέδες.

Συχνά με σημείο εκκίνησης αυτούς τους χώρους δημιουργούν μονοπάτια για μικρές ή μεγάλες πεζοπορίες μέσα στη φύση (εναλλακτικός τουρισμός). Αν υπάρχουν στο δρόμο σημεία με όμορφη θέα κατασκευάζουν μικρές εξέδρες (view points) απ' όπου ο επισκέπτης μπορεί να αγναντέψει το τοπίο. Όλα αυτά είναι εύκολο να τα επισημάνεις γιατί οι σχετικές πινακίδες έχουν ένα ιδιαίτερο καφέ χρώμα.

 Να έλθουμε τώρα σε μας. Για παράδειγμα, οι διαδρομές Μύρινα – Αη-Γιάννη Κάσπακα, Μύρινα – Διαπόρι, Μούδρος – Πλάκα, Εβγάτης – Παναγία Κακαβιώτισσα, Γομάτι - αμμοθίνες κλπ. είναι από τις ομορφότερες στην Ελλάδα, με πάμπολλες δυνατότητες για "view points" και χώρους ξεκούρασης. Οι ίδιοι αυτοί δρόμοι στη Σουηδία θα ήταν μεγάλες τουριστικές ατραξιόν.

Σε μας ποιος τους προτείνει στους επισκέπτες; Και πώς τους βοηθάει να τους επισκεφτούν; Πώς θα ενημερωθούν λ.χ. για τη λίμνη Αλυκή με τα φλαμίνγκος, τη σπηλιά του Φιλοκτήτη, τη σπηλιά της φώκιας στο Φαναράκι, τα κρεμαστά νερά, τον φάρο της Πλάκας; Και ποιος θα τους ενημερώσει αν υπάρχει καραβάκι για μικρή κρουαζιέρα το γύρο του νησιού ή για τον γειτονικό Αη-Στράτη;

 Στη Σουηδία υπάρχουν δημόσιες τουαλέτες παντού όπου κυκλοφορεί κόσμος. Σε πλατείες, σε πλαζ, σε πάρκα, σε όλα τα αξιοθέατα. Δεν θα ταξιδέψεις πάνω από μισή ώρα χωρίς να συναντήσεις ανάλογες εγκαταστάσεις. Αν δεν έχουν τη δυνατότητα να χτίσουν, τότε "στήνουν" χημικές τουαλέτες. Δεν είναι μόνο τουριστικό το ζήτημα. Είναι κυρίως θέμα υγείας, καθαριότητας και αξιοπρέπειας, θέμα πολιτισμού.

Αλήθεια, πόσες ακριβώς δημόσιες τουαλέτες διαθέτουν οι πολυσύχναστες παραλίες μας Ρωμέϊκος, Ρηχά νερά, Αυλώνας, Πλατύ, Θάνος, Ζεματάς, Φαναράκι, Κέρος, Γομάτι κ.ά.; Πόσες έχουμε στους αρχαιολογικούς μας τόπους ή στις αμμοθίνες – που τις διαφημίζουμε και ως “Σαχάρα της Ελλάδας”;

 Πέρα από όλα αυτά, ο εναλλακτικός τουρισμός στη Σουηδία (ψάρεμα, ιαματικός, θρησκευτικός, μικρές κρουαζιέρες, επισκέψεις σχολείων σε χώρους παραγωγής, μαθητικές και φοιτητικές εκδρομές, χιονοδρομικά το χειμώνα κ.ά.) εκμεταλλεύεται τα πάντα, ώστε η τουριστική περίοδος να μη περιορίζεται μόνο σε 3 μήνες το καλοκαίρι – όπως γίνεται σε μας – αλλά καλύπτει όλο το χρόνο.

 Ό τόπος μας, αν και είναι από τους ομορφότερους στον κόσμο, αφήνεται να μαραζώνει μέρα με τη μέρα, παραδομένος στη μοιρολατρία. Η έλλειψη προγραμματισμού, ανάπτυξης και δημιουργίας υποδομών είναι τραγική, αν αναλογιστούμε τα πλεονεκτήματα που έχουμε.

 Πότε θα μοιάσουμε λίγο τους Σουηδούς;

 

ΓΡΑΦΕΙ ο Θεόδωρος  Ι. Μπαβέας     

   Β. ΜΕΡΟΣ        

  H Γενική πολιτική  για την ανοσοποίηση  του  πληθυσμού  πρέπει  να κατευθύνεται   τόσο στα βρέφη και τα παιδιά  όσο και στους  ενήλικες από  τις  αρμόδιες υγειονομικές  υπηρεσίες της   χώρας, και για  αυτό υπάρχει το Εθνικό  πρόγραμμα  εμβολιασμών  .Έτσι τα  χορηγούμενα εμβόλια  στα  βρέφη και  τους ενήλικες γίνονται πάντα με  βάσει  τις  οδηγίες   των  ιατρών ,Η ιατρική  κοινότητα μετά   από  μακροχρόνιες μελέτες απέδειξε ότι  είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός διότι έτσι δημιουργούνται αντισώματα τα οποία  θωρακίζουν και  προφυλάσσουν  τον  οργανισμό  από το να  αρρωστήσει ή  εάν  νοσήσει  να  μην έχει σοβαρές  επιπλοκές   Τέλος  οι  ανοσοσφαιρίνες  πρέπει χορηγούνται  σε  ειδικές  περιπτώσεις (αντιτετανικός όρος αντιλυσσικός )για τη πρόληψη  ή την τροποποίηση της εικόνας ορισμένων νοσημάτων (ηπατίτιδα κ.α ) Οι Εμβολιασμοί  λόγο της μεγάλης σημασίας την οποία έχουν στην πρόληψη και στη  μη  διάδοση των λοιμωδών νοσημάτων έχουν ενταχθεί  στη κάθε χώρα σε ένα Εθνικό πρόγραμμα  Εμβολιασμών το  οποίο   καθορίζεται  από την  επιστημονική  κοινότητα και είναι δε εγκεκριμένο από  τον  Παγκόσμιο   Οργανισμό Υγείας, και  το οποίο  αφορά  κυρίως  τους  Εμβολιασμούς της Βρεφικής και Παιδικής ηλικίας 

 Η επιστημονικώς αποδεδειγμένη προστασία της Δημόσιας και Ατομικής υγείας με τους Εμβολιασμούς δεν επιτρέπετε να αμφισβητείτε από μερίδα λειτουργών υγείας ,ώστε να διχάζει την επιστημονική κοινότητα, και να παρασύρει  τους πολίτες  σε φοβίες,πανικό ,παραπληροφόρηση σύγχυση και  αδιαφορία ,όπως συνέβη πέρυσι και φέτος αλλά και  κάθε  χρόνο με την Γρίπη Α   και  τώρα   με  την Ιλαρά  για την οποία πίστεψαν ορισμένοι ότι  έχει εξαφανισθεί και αδιαφορούν να  εμβολιάζονται.τα βρέφη και οι ενήλικες ενώ ορισμένοι γονείς   όπως  ενημερώθηκα και  εδώ  στο  νησί μας να γίνονται  κήρυκες  του αντιεμβολιαστικού…κινήματος Είναι πλέον γνωστό ότι η άρνηση  εμβολιασμού  είναι επιστημονικά επικίνδυνη  για  την  ατομική  και  δημόσια  Υγεία

Το έλλειμμα της συλλογικής ανοσίας στην Κοινότητα  ήταν πλέον εμφανέστατο πέρυσι  με την εποχική ΓΡΙΠΗ τύπου Α και της οποίας η βαρύτητα της νόσου ήταν μεγάλη, το 2009  ως  πανδημία με  το  στέλεχος του ιού  Α  -Η1 Ν1  με μεγάλη θνησιμότητα,  σε μικρό χρονικό διάστημα  Οι οδηγίες και οι προτροπές των ιατρών για εμβολιασμό  των πολιτών για την Γρίπη δεν πρέπει  να είναι καθυστερημένες σε ένα κοινωνικό σύνολο το οποίο αδιαφορούσε και αδιαφορεί ενώ τα αποτελέσματα έχουν πλέον καταγραφεί  ως  δυσάρεστα   και   επικίνδυνα για  τους  πολίτες  Άρα χρειάζεται   σοβαρότητα  επιμέλεια και  γνώση  ότι  η πρόληψη  είναι  μέρος  για  την προστασία  της   υγείας  μας  .Εγκυκλοπαιδικά  πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι ιοί  της  Γρίπης  είναι τύπου Α — Β και C Ο τύπος  Α χωρίζεται  σε υποομάδες με  βάσει τα  δυο  Αντίγονα τα οποία φέρουν το Η (Αιμοσυγκολλητίνη Η) και το  Ν (Νευραμινιδάση Ν) Οι επιστήμονες  κατέγραψαν  έως  τώρα 3 υποομάδες του Τύπου  Α με αντίγονα  Η 1 -Η 2-Η 3  και  δυο υποομάδες Ν 1 Ν 2 Αντίγονα Αυτοί οι Αντιγονικοί τύποι δεν είναι σταθεροί κάθε  χρόνο για  να δημιουργούν αντισώματα  και εμφανίζονται  άλλες μεταλλάξεις , παραλλαγές του ιού, και  γιαυτό  κάθε  χρόνο  το  εμβόλιο της Γρίπης  έχει  διαφορετική  υποομάδα  του  Ίου Επομένως  συνιστάται ο ετήσιος επανεμβολιασμός με το τρέχον εμβόλιο επειδή η ανοσία φθίνει στη διάρκεια του έτους μετά τον εμβολιασμό και επειδή τα κυκλοφορούντα στελέχη του ιού της γρίπης μπορεί να μεταβληθούν από έτος σε έτος  Έτσι  εφέτος κυκλοφορεί  τετραδυναμο  εμβόλιο  με  2 τύπους Α (Α- Η 1 Ν 1)  και Α   Η 3 Ν 2 και 2 Τύπους Β της υποομάδας Βικτόρια  Διότι τα  αντιγονικα χαρακτηριστικά  των  στελεχών τα  οποία  εμφανίζονται σε   μια   χώρα σε   ένα  τόπο , σε  ένα  χρονικό   διάστημα αποτελούν  τη βάση για  την επιλογή των  στελεχών και  υποομάδων τα  οποία  θα περιληφθούν  στο  εμβόλιο της  κάθε  χρονιάς  Τέλος  οι  αντιγονικοι  τύποι του Ίου της Γρίπης Β είναι πιο σταθεροί αλλά εμφανίζουν και αυτοί μεταλλάξεις  και συνήθως προκαλούν  κρούσματα  όψιμα  κυρίως  την άνοιξη Η πορεία πάντα της εποχικής Γρίπης, η εμφάνιση επιδημίας ή Πανδημίας, είναι κάτω από την επιδημιολογική  επιτήρηση  του  Κέντρου ειδικών Λοιμώξεων  και  Νοσημάτων στη χώρα μας.Η Συλλογική ανοσία η οποία επιτυγχάνεται με ομαδικούς  εμβολιασμούς στο σχολείο ,στον στρατό , σε ένα χωριό,, σε ένα Ίδρυμα , μια πόλη έχει μεγάλη σημασία για την Δημόσια Υγεία γιατί έτσι μπορεί να δημιουργήσουμε αντίσταση η οποία επηρεάζει την επιδημιολογική συμπεριφορά σε ένα Λοιμώδες  νόσημα όπως  είναι η  Γρίπη  και  η  Ιλαρά,  διότι αυτά τα λοιμώδη νοσήματα μεταδίδονται   εύκολα  με  τον  αέρα  και  τα  σταγονίδια στη καθημερινή μας δραστηριότητα  Έτσι μέσα στην κοινότητα  θα κυκλοφορούν πλέονάνοσα άτομα τα  οποία παρεμποδίζουν την διασπορά  του λοιμώδους Νοσήματος  σε άλλα ευαίσθητα ευπαθή άτομα και επομένως επιτυγχάνουμε το λεγόμενο τείχοςανόσιας  Αυτή η συλλογικήΑνοσία  ή αλλιώς το τείχοςΑνοσίας γίνεται με   τους  προβλεπόμενους εμβολιασμούς στην πρώτη  σχολική  περίοδο των παιδιών , με την εγγραφή τους στο σχολείο ,στο  νηπιαγωγείο, και  μετά  στο  στρατό ,ή σε  άλλους  κοινωνικούς   χώρους  όπου  συμβιώνουν πολλά   άτομα

 Η Παγκόσμια επιστημονική κοινότητα  και ο Παγκόσμιος οργανισμός Υγείας  βρίσκονται σε  συνεχή μελέτη και έρευνα  για την ανάπτυξη και την περαιτέρω εξέλιξη των Εμβολίων με  την δημιουργία νέων εμβολίων για νόσους για  τις οποίες μέχρι σήμερα, όταν  εγώ  ήμουν ειδικευόμενος γιατρός, δεν υπήρχαν π.χ Σήμερα είναι  δυνατή  η πρόληψη με Εμβόλιο  για το (καρκίνος  της μήτρας) το  οποίο γίνεται στα  νεαρά  κορίτσια κ.α  Είναι πλέον  πραγματικότητα  ότι η  επιστημονική  κοινότητα και η  πολιτεία  επιδιώκουν την ένταξη  σε Προγράμματα Εμβολιασμών τα νέα εμβόλια τα οποία ανακάλυψαν  και  ανακαλύπτουν όπως  είναι το εμβόλιο για  την Ηπατίτιδαβ το εμβόλιο  για τους ιούς οι οποίοι  προκαλούν τα οξυτενή  κονδυλώματα  γιατί έχει μελετηθεί ότι ορισμένα στελέχη αυτών θεωρούνται ως το αίτιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ,καθώς  και το εμβόλιο για τοναιμόφιλοτηςινφλουέντσας(πνευμονία -πνευμονιόκκοκο  )  Η έρευνα είναι συνεχής και στοχεύει επίσης στην απλοποίηση του τρόπου με τον οποίο θα γίνεται  η ανοσοποίηση του οργανισμού Για το σκοπό αυτό δημιουργούν εμβόλια μιας δόσεως ,ή συνδυάζουν δυο ή και περισσότερα εμβόλια ενώ προσπαθούν για την δημιουργία αβλαβών και αποτελεσματικών  εμβολίων Επίσης  έχουν μελετηθεί και περιγραφεί γενικές αντενδείξεις των εμβολίων γενικά  τις οποίες γνωρίζουν οι γιατροί, έτσι ώστε  μετά από  κλινική εξέταση να γίνεται το κάθε εμβόλιο με ασφάλεια για  τα  παιδιά  και  τους  ενήλικες H ανοσοποίηση  για την παιδική ηλικία είναι πλέον  ρουτίνα   Δεν εφαρμόζεται όμως   με την ίδια προσοχή  για τα  μεγάλα άτομα  , τους υπερήλικες και τα άτομα υψηλού κίνδυνου και  το  τραγικό είναι η αδιαφορία  από τους  λειτουργούς  Υγείας οι  οποίοι  έρχονται   άμεσα σε  επαφή  με  το  πρόβλημα, και  τους  αρρώστους

 Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες  έχουν  πλέον  καθιερώσει  συστηματικούς  εμβολιασμούς για τις κοινωνικές  αυτές  ομάδες και  κυρίως  της  τρίτης ηλικίας οι οποίες  αποτελούν ευπαθείς ομάδες είτε λόγο νοσηρότητας, είτε λόγο γήρανσης του ανοσοποιητικού τους συστήματος

 Είναι επίσης  σημαντικό ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με  διακρατικές  συμβάσεις  επιβάλει  να εμβολιάζονται επίσης όσοι πρόκειται να ταξιδεύσουν σε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη όπου ενδημούνλοιμώδηνοσήματα γιατί θα πρέπει να έχουν την συγκεκριμένη άνοσο—προφύλαξη ώστε να  προστατευτούν έναντι συγκεκριμένων λοιμωδών νοσημάτων της περιοχής εις  την οποία θα πάνε και όπως έχουν καταγραφεί από την παγκόσμια οργάνωση υγείας  Είναι επομένως εμφανέστατη  και  σημαντική η μεγάλη σημασία των Εμβολιασμώνκαι θα πρέπει  να προάγεται  με προσοχή και προγραμματισμό  από τον ιατρικό  κόσμο προς όφελος της Δημόσιας  υγείας και  ατομικής  υγείας  όπως έχει καθιερωθεί από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και από την πολιτεία

Μύρινα      Οκτώβριος 2017

Ο Ιστορικός Αθλητικός Σύλλογος ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ Κοντοπουλίου, με το πρώτο,  χρονικά,  Τμήμα Στίβου στο Νησί  προχώρα και πρωτοπορεί στη σύνθεση του νέου  Δ. Σ.  αφού σε ένα ανδροκρατούμενο χώρο, όπως είναι ο αθλητισμός, έχουν εκλεγεί στο 7μελες Συμβούλιο,  4 γυναίκες! Το σημειώνουμε με ικανοποίηση!

   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Α.Ο ΗΦΑΙΣΤΙΑ                                                                                                                                                                   

                                                                                             Κοντοπούλι 14/10/2017

                                                                                                        Αριθ.πρωτ.37

 Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του Α.Ο ΗΦΑΙΣΤΙΑ με θέματα τον οικονομικό απολογισμό και την διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη νέας διοίκησης.

Έπειτα από τις αρχαιρεσίες  συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο συμβούλιο του Α.Ο ΗΦΑΙΣΤΙΑ το οποίο έχει ως εξής:

 ΠΡΟΕΔΡΟΣ :ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

 ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:ΜΑΝΩΛΑΚΟΥΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΤΣΑΚΑΝΙΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

 ΤΑΜΙΑΣ :ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΑΘΗΝΑ

 ΕΦΟΡΟΣ 1: ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

 ΕΦΟΡΟΣ 2 :ΣΟΥΣΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

 ΕΦΟΡΟΣ 3 :ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

 Με αναπληρωματικά μέλη:

 ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

 ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 ΜΑΥΡΟΛΑΜΠΑΔΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

 ΧΡΙΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ                             

                                             Μετά τιμής για το Δ.Σ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  :   ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ                                                         

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : ΤΣΑΚΑΝΙΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

Σελίδα 1 από 206

ΝΑΙ ή ΟΧΙ στις ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ του ΣΧΕΔΙΟΥ ΡΟΚΑ

Αυτό από άλλους χαρακτηρίζεται ως καταστροφικό για το τοπίο και επομένως και για τον Τουρισμό της Λήμνου και από άλλους ως επένδυση την οποία πρέπει να δεχτούμε.

Ναι - 47.1%
Όχι - 48.4%
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ - 4.5%

Ψηφισαν Συνολικά: 223
The voting for this poll has ended on: 26 Μαϊ 2014 - 04:36