23 Μαΐου 2018
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Hλίας Κότσαλης

Hλίας Κότσαλης

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΪΟΥ

2018

Παρασκευή 18 Μαΐου 2018: Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από τον «Γ.Α.Σ. ΜΥΡΙΝΑΣ» στην Πλατεία Υψιπύλης, ώρα   19:30μ.μ.

Παρασκευή 18 Μαΐου 2018: Εκδήλωση για τη Μάχη της Κρήτης από τον                   «ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΝΔΡΩΝΙΟΥ» στο Κινηματοθέατρο «ΜΑΡΟΥΛΑ», ώρα 20:00μ.μ. .Είσοδος ελεύθερη.

  Σάββατο 19 – Τρίτη 22 Μαΐου 2018: Έκθεση Φωτογραφίας ‘‘Όρια’’ από τη «ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΛΗΜΝΟΥ» σε συνεργασία με τον «Α.Ο. Ηφαιστία» στο Κοντοπούλι, στο χώρο της Δημητριάδειου Σχολής, ώρα 20:00μ.μ. - 22:00μ.μ.. Είσοδος ελεύθερη.

  Δευτέρα 21 Μαΐου 2018: ‘‘6η Φοιτητική Έκφραση’’ από τον «ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΟΙΤΗΤΩΝ» στο Κινηματοθέατρο «ΜΑΡΟΥΛΑ», ώρα 18:30μ.μ. Είσοδος 4€.

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018: Ενημέρωση με θέμα «Η πρόγνωση του καιρού και οι εξελίξεις στη μετεωρολογία»  από την «κα ΤΣΙΝΙΑΡΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΦΥΣΙΚΟ-ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ» στο Κινηματοθέατρο «ΜΑΡΟΥΛΑ», ώρα 20:00μ.μ.. Είσοδος ελεύθερη.

 Σάββατο 26 Μαΐου 2018: Θεατρική παράσταση ‘‘ΚΥΚΛΩΠΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ’’ από το «ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΙΒΑΔΟΧΩΡΙΟΥ» στο Κινηματοθέατρο «ΜΑΡΟΥΛΑ», ώρα 20:00. Πριν την παράσταση θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Φιλοκτήτης, ξένη γη». Είσοδος ελεύθερη.

 Κυριακή 27 Μαΐου 2018: Παιδική μουσικοχορευτική εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς από το «ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ» στο Κινηματοθέατρο «ΜΑΡΟΥΛΑ», ώρα      11:30π.μ.. Είσοδος ελεύθερη.

 Δευτέρα 28 Μαΐου 2018: Ιπποδρομίες από τον «ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ» στο Αγρόκτημα «Μητρόπολις», ώρα 18:00μ.μ.

 

 

 

 

 

Κινδύνεψε η ζωή ενός  κοριτσιού  11 ετών και εκεί φάνηκε η μεγάλη προσφορά του Ιδρύματος Μπούμπουρα, που εξασφάλισε τη δωρεάν διακομιδή κατοίκων της Λήμνου για επικίνδυνα  θέματα υγείας όταν το δημόσιο σύστημα δεν ανταποκρίνεται…

Χθες Κυριακή 20/5 λίγο πριν το μεσημέρι  το εντεκάχρονο κορίτσι μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο μας  από τους γονείς του με αφόρητους, όπως μας είπαν συγγενείς του, πόνους  στην κοιλιά.

Αμέσως βρέθηκαν στο Νοσοκομείο ο Παιδίατρος, ο Χειρουργός κλπ, έγινε ο απαραίτητος εργαστηριακός έλεγχος,  όμως τα στοιχεία δεν οδήγησαν σε κάτι συγκεκριμένο και ασφαλές. Μάλιστα η περίπτωση της σκωληκοειδίτιδας δεν ήταν ανάμεσα στα αρχικά συμπεράσματα των γιατρών.  

Από το εκτεταμένο ρεπορτάζ που κάναμε μιλώντας με τους συγγενείς του κοριτσιού μάθαμε ότι υπήρξε σκέψη για διακομιδή  στην Αθήνα με το ΕΚΑΒ όμως  δεν προχώρησε γιατί κάτι τέτοιο  δεν αξιολογήθηκε ως επείγον…

Η επόμενη λύση που προτάθηκε ήταν  η μεταφορά του Κοριτσιού με το αεροπλάνο της γραμμής, που όμως το δρομολόγιο ήταν νυχτερινό και θα γινόταν αρκετές ώρες  αργότερα και στην περίπτωση αυτή  χωρίς τη συνοδεία Γιατρού. Όπως αποδείχτηκε, αργότερα,  θα ήταν και μια επικίνδυνη από πλευράς χρόνου μεταφορά…

Η  περίπτωση να μεταφερθεί το κορίτσι με ελικόπτερο Σουπερ Πούμα, που θα ήταν και η πιο ενδεδειγμένη λύση,   σκόνταψε στο γεγονός ότι το  Νοσοκομείο μας δεν διέθετε Γιατρό ο οποίος  θα δεχόταν (;;;) να επιβιβαστεί και αυτός στο ελικόπτερο.  

  Στη συνέχεια προτάθηκε  από τους συγγενείς η διακομιδή  να γίνει με   την Ιντεραμέρικαν με βάση τη παροχή του Ιδρύματος Μπούμπουρα, που αναφέραμε στην αρχή,  κάτι που έγινε τελικά όχι με πρωτοβουλία του Νοσοκομείου, που έδειξε να αγνοεί αυτή την περίπτωση,   αλλά με ενέργειες της ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ.

Στο σημείο αυτό να καταθέσουμε την δίκη μας συμμετοχή και  εμπειρία, όταν  μας τηλεφώνησαν από το περιβάλλον του κοριτσιού  ζητώντας πληροφορίες για την παροχή Μπούμπουρα για   αεροδιακομιδή από την Ιντεραμέρικαν.

Επικοινωνήσαμε με την Ιντεραμέρικαν στο εύκολο τηλέφωνο 1010 και μας απάντησαν ότι έπρεπε  το αίτημα  να γίνει από κάποιο γιατρό του Νοσοκομείου…

Τελικά πήρε η  Ιντεραμέρικαν στο Νοσοκομείο και έτσι ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς  του Κοριτσιού  στην Αθήνα στο Νοσοκομείο Παίδων. Εκεί διαπιστώθηκε  σκωληκοειδίτιδα,  το κορίτσι μπήκε άμεσα  στο χειρουργείο και όλα πήγαν καλά.

Ο πατέρας του Κοριτσιού σήμερα  σε εκπομπή του ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ ευχαρίστησε δημόσια του ίδρυμα Μπούμπουρα και την εδώ εκπρόσωπο της Ιντεραμέρικαν και χαρακτήρισε επικίνδυνες τις επιλογές των γιατρών του Νοσοκομείου γιατί, όπως είπε κάθε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του περιστατικού, μπορεί να είχε τραγικές συνέπειες.  

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συμμετοχή σε διεθνές θεατρικό φεστιβάλ για το Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου Λήμνου 

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η παράσταση «Κύκλωπας» του Ευριπίδη που παρουσιάστηκε στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Νέων στις Συρακούσες της Σικελίας από το Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου, την Τρίτη  15 Μαΐου  2018.  

Οι μαθητές της θεατρικής ομάδας του Γυμνασίου κατέπληξαν ελληνόφωνο και ιταλόφωνο κοινό και καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο που είχε γεμίσει το θέατρο για να δει τον «Κύκλωπα» του Ευριπίδη. 

Τα παιδιά κατέφεραν να αναδείξουν όλα τα στοιχεία του σατυρικού δράματος του Ευριπίδη σε μία παράσταση που δεν είχε πρωταγωνιστές αλλά απαιτούσε τη συνεχή συμμετοχή όλων.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στην Σικελία οι μαθητές γνώρισαν μαθητικές θεατρικές ομάδες από όλο τον κόσμο και παρακολούθησαν παραστάσεις, αναμείχθηκαν με τα στοιχεία του θεατρικού πολιτισμού των άλλων χωρών και έκαναν νέους φίλους από όλο τον κόσμο. Επίσης είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τους μαθητές του Κλασικού Λυκείου «Εμπεδοκλής» του Αγκριτζέντο, με το οποίο το Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου είχε αδελφοποιηθεί το 2014. 

Η αποστολή αποτελούνταν από μαθητές, καθηγητές και γονείς. Την παράσταση παρακολούθησαν επίσης ο Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου κ. Χρήστος Χατζηλίας και η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Νομού Λέσβου κ. Λάουρα Λοϊζίδου.

Ευχαριστούμε για την υποστήριξη τους τον Δήμο Λήμνου, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τον Ο.Ε.Π.Α Δήμου Λήμνου, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Λιβαδοχωρίου, την Οικογένεια Χαλαμανδάρη και την Επίτιμη Προξενική Αρχή της Ιταλίας στην Λήμνο. 

Την παράσταση «Κύκλωπας» θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και οι κάτοικοι του νησιού μας στις:

26 Μαΐου  ώρα  20:00 - Κινηματοθέατρο «Μαρούλα»

10 Αυγούστου ώρα 21:00- Αγροτικό Πάρκο Αγίου Δημητρίου 

 

Δευτέρα, 21 Μαΐου 2018 12:28

ΕΡΓΑ ΑΛΛΟΥ, ΑΛΛΑ ΕΔΩ;;;

 

ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟ ΕΡΓΟ  ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ.

ΕΡΓΑ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΄ΡΘΕΙ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ Η ΣΕΙΡΑ…

 ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΡΓΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ  ΚΑΙ ΑΝ  ΑΝΤΙΛΗΦΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ  ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ!!!

ΠΑΝΤΩΣ Η ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΘΑΝΟΥΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ, ΕΝΩ Η ΔΙΑΓΡΑΜΜΙΣΗ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΜΑΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ (ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ) !!!

                                                                             Δευτέρα, 21 Μαΐου 2018

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υπογραφή σύμβασης για τη συντήρηση της Επαρχιακής Οδού Αγ. Παρασκευής - Νάπης

 Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, υπέγραψε τη σύμβαση του έργου, «Συντήρηση Επαρχιακής Οδού από διακλάδωση 36ης Εθνικής Οδού έως Αγ. Παρασκευή - Νάπη».

 Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 700.000 ευρώ και περιλαμβάνει τις ακόλουθες εργασίες:

 

  • Επισκευή τμημάτων της οδού που παρουσιάζουν ζημώματα.
  • Ασφαλτόστρωση της επαρχιακής οδού Αγ. Παρασκευή-Νάπη.
  • Κατασκευή μικρών τεχνικών έργων.
  • Καθαρισμός οχετών και άρση καταπτώσεων σε τμήματα της οδού.
  • Τοποθέτηση – αντικατάσταση πινακίδων σήμανσης.
  • Επισκευή – τοποθέτηση νέων στηθαίων ασφάλειας.
  • Διαγράμμιση της οδού.

 Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και εντάσσεται στο γενικότερο έργο συντήρησης του οδικού δικτύου Λέσβου.

Η υλοποίηση του έργου θα γίνει με την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Λέσβου και θα ολοκληρωθεί σε 6 μήνες.

 

 

Όταν ταξιδεύει κανείς στο εξωτερικό πάντα κάνει συγκρίσεις και καταγράφει για να εξιστορεί ο,τι διαφορετικό του κάνει εντύπωση.

Εμείς από τη Λήμνο πηγαίναμε  στο διεθνές φεστιβάλ αρχαιοελληνικού θεάτρου  των Συρακουσών,  με τις θεατρικές ομάδες του Γυμνασίου Λιβαδοχωρίου και του Πανεπιστημιακού Τμήματος Λήμνου και   καθώς το αεροπλάνο είχε χαμηλώσει  πάνω από τη Σικελία για την προσγείωση,  βλέπαμε πια καθαρά  όχι εργοστάσια όπως σε άλλες περιοχές της Ιταλίας και της Ευρώπης αλλά χωράφια μικρής έκτασης, όπως και τα δικά μας, με διάφορες καλλιέργειες και αυτό που μας έκανε εντύπωση και ο ένας το έδειχνε στον άλλον ήταν οι δεξαμενές οι οποίες  ήταν διάσπαρτες στα χωράφια. Ήταν κάτι σαν πισίνες σκαμμένες μέσα στο χώμα, που κρατούσαν το νερό των βροχών για πότισμα στις περιόδους της ξηρασίας.

Ηταν σαν  μεγάλες στερνές σκαμμένες στις άκρες των χωραφιών με τον πυθμένα,  πιθανώς,  επενδυμένο με νάιλον, για να μην απορροφιέται και χάνεται  το νερό.

Αργότερα κυκλοφορόντας με το πούλμαν είδαμε αυτή την αγροτική Σικελία από κοντά, γεμάτη με οπορωφόρα δέντρα σε άψογες σειρές και εκεί διακρίναμε τα λάστιχα του ποτίσματος… Προφανώς και παρά τις περισσότερες βροχες σε σχεση με μας το πότισμα είναι βασικό στοιχείο της αγροτικής τους οικονομίας… κατι που δεν συμβαίνει  στον ίδιο βαθμό με μας …  

Επισης,  αρκετα σταροχωραφα με πιο πυκνή και ψηλή την καλαμιά, που έδινε την πρώτη υλη για τα ρολά. που αντικατέστησαν τις μπάλες με άχυρο.

Οι λεμονιές ηταν πολύ πυκνές  και  χαμηλές από το κλάδεμα  χωρίς κορμό,  αντίθετα  στις Συρακούσες, οι πολλές πικροδάφνες, ανθισμένες όπως και εδώ αυτή την εποχή, απο το κλάδεμα είχαν πάρει τη μορφή του  δέντρου με κορμό δυο μέτρα.  

Τα γραφουμε αυτά μηπως και κατι μπορει να αντιγραφει!

Το "δει δη χρημάτων"  το ήξεραν απο την αρχαιότητα και το έκαναν οι προγονοί μας  γνωμικό, το ξέρουμε όμως και εμείς.

Ισχύει  παντού και στο τοπικό ποδόσφαιρο,  ακόμα..

Ο ΔΙΑΓΟΡΑΣ  Σαρδών, πρωταθλητής Λήμνου φέτος, για να αντιμετωπίσει  τα λειτουργικά έξοδα μιας Ομάδας, κάνει όλα τα γνωστά κόλπα των Συλλόγων και στα ποδοσφαιρικά σωματεία η διάθεση λαχείων είναι το συνηθέστερο.  

Ο Πρόεδρος του ΔΙΑΓΟΡΑ, Παλαιολόγος Τριανταφύλλου (φωτογραφία) , ήρθε στο ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ με μια γυάλα γεμάτη με  τα αποκόμματα των πωληθέντων λαχείων,  για να βγάλει τους δυο τυχερούς, που είναι:

1. Μιχαέλα  Μαγιά.    Νούμερο  λαχείου:  882, μια ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ  32΄΄

2. Αντώνης Πατρώνιας. Νούμερο λαχείου:  792,  ένα ΚΑΤΑΨΥΚΤΗ  

Σάββατο, 19 Μαΐου 2018 21:25

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΚΡΑ - 100 ΧΡΟΝΙΑ

Μάχη   του  ΣΚΡΑ.    Εκατό  χρόνια   17-5-2018

Τιμήκαιδόξα……στους58 Λημνιούςοιοποίοιθυσιάστηκανστα  χαρακώματατουΜακεδονικούΜΕΤΩΠΟΥ

Θεόδωρος  Ι. Μπαβέας

Πόσοι  άραγε ξέρουν , ή θυμούνται αυτούς τους  νέους  της  Λήμνου  και  του  Αγίου Ευστρατίου ,οι  οποίοι  θυσιάστηκαν …υπέρ  πατρίδος  στηΜάχη  τουΣκρα,οι  οποίοι  υπηρετούσαν στο ηρωικό τάγμα  της Λήμνου ,του συντάγματος της Λέσβου, στη Μεραρχία  του  Αρχιπελάγους ?Είχα  τη  τύχη και τη τιμή να  εκπροσωπήσω τη  Λήμνο  ως  Έπαρχος  να  παρευρεθώ   το   2005  εις τις  εορταστικές  εκδηλώσεις προς  τιμή  των Ηρώων και  εντυπωσιάστηκα από το  παλμό   των  εκδηλώσεων και για  τη θυσία των  νέων  της  Λέσβου  και  της  Λήμνου  παρουσία  και  του  τότε  πρόεδρο  της  Δημοκρατίας   Από τότε  απεφάσισε  η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση  Λέσβου επί  νομαρχίας  Π.  Βογιατζή  2003-2006  να  τιμήσει  αυτούς  τους Ήρωες και  στο νησί  μας τοποθετώντας  μικρή   αναμνηστική Πλάκα στο  χωριό  Ατσική Ένα  μικρο βήμα μνήμης  σεβασμού και  ιστορίας

Είμαι   ιδιαίτερα   χαρούμενος   γιατί πλέον  η   Περιφερειακή  ενότητα  Λήμνου και ο  Δήμος  Λήμνου  αυτή  τη  μέρα  του  θριάμβουτουΕλληνικούστρατού  στη  Μάχη του Σκρα , και της θυσίας των  58  νέων  στα  πεδία   των μαχών( θυσιάστηκανόπωςαναφέρετεσε  επιστολήστην  Εφημερίδα  ΛΗΜΝΟΣ24/6/18 οανθυπολοχαγόςΠαρασχακης  2 λοχίες, 5 δεκανείς,και  10  στρατιώτες)τη καθιέρωσε ως  μια  τοπική  εθνική  εορτή τιμής και  μνήμης  με εθνική  σημασία γραμμένη  στις  πιο  σημαντικές   σελίδες  της σύγχρονης  ελληνικής Ιστορίας, και  διότι η  Μάχη  του  Σκρα απετέλεσε  το προθάλαμο,  με  αποτέλεσμα την απελευθέρωση της  Ανατολικής  Μακεδονίας από  τους  Βουλγάρους   το  Σεπτέμβριο  1918

Θέλω  επίσης ευχαριστήσω ΄και να συγχαρώ το φίλο  και   συνάδελφο Α. Τσοτρούδη ο  οποίος  μου   αφιέρωσε   το Βιβλίο  του  ΗΜάχη   του  Σκρα  και  Συνθήκη   του  Μούδρου Διαβάζοντας λοιπόν αυτό  βιβλίο με  έκανε  να  ταξιδέψω  στο  παρελθόν με  αυτό  το καλογραμμένο ιστορικό  ερευνητικό  του  βιβλίο    και να   θαυμάσω  και  το γραπτό   στρωτό   λόγο του , όπως  είχα  εντυπωσιαστεί  από  την προφορική του αφήγηση Το ενδιαφέρον μου επικεντρώθηκεστιςεπιστολές και  τις  ανταποκρίσειςαπότο  μέτωποστηνεφημερίδα  του  τότε  τη  ‘’ΛΗΜΝΟκαθώς  και  το  ενδιαφέρον  της  τοπικής  κοινωνίας τη; ΛΗΜΝΟΥ  να  περιθάλψουνελαφρά  τραυματίες σε αναρρωτήριο  για το οποίο  ζητούσαν άδεια από  τη  τότε  κυβέρνηση ,διότι  ο  Ε Ε Σ  είχε τότε  υποτυπώδη  αναρρωτήρια   σε σκηνές  προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στους τραυματίες με πολύ μεγάλες  δυσκολίες

 Επίσης  θέλω ΄΄να  μεταφέρω από το βιβλίο του  Τσοτρούδη τι  ανέφερε από το Μέτωπο11- Αυγούστου1918 ο  ΑντισυνταγματάρχηςΚ. Παλαιολόγος από  το  5 Σύνταγμα  Μεραρχίας του Αρχιπελάγους προς το  Δημοτικό  ΣυμβούλιοΚάστρου  -Λήμνου ….Αρχικά  αναφέρετε   στη  μνήμη  του μεγάλου  ήρωα  του Συντάγματος Ταγματάρχη  Παπαγιαννη  Βασιλείου… και τέλος γράφει  για  το  Ηρωικό  τάγμα  της  ΛΗΜΝΟΥ ΄΄’’Ηνήσος  Λήμνοςείναιεξαιρετικώςευτυχής,διότιειςπεριστάσειςκινδυνώδειςκαι  ιστορικέςδια  τηνΕλλάδαπαρέσχεεις  τηνπατρίδαμε  εξαιρετική  προθυμίατα  τέκνα  της,τα  οποίαδια  του  ηρωισμούκαι  της  καρτερίαςτων,επί  16 μήναςειςτομέτωπονπροσέφερανεκδουλεύσειςπροςτοέθνοςαξιοσημείωτους

Και  συνεχίζει.. …σας  εκφράζωμετά  τωναξιωματικώντου  Συντάγματοςόλων  μαςτο  θαυμασμόδια  τηνμεγάληναυταπάρνησιν   και  ανδρεία  τηνοποίαεπεδείξαντοοιΛήμνιοιειςτοΣΚΡΑγενόμενοιπρώτιστοισυντελεσταίειςμιαντων  μεγαλυτέρωννικώντου   Στράτουτης  Πατρίδος  μας

Σήμερα  και  κάθε  χρόνο θα  πρέπει να είναι  μια ιδιαίτερη  μέρα  για  την Λήμνο

Και για   αυτό  το  λόγο  οι τοπικές  αρχές Δήμος Λήμνου  Περιφέρεια Βορείου  Αιγαίου  και η κοινωνία του  Νομού  Λέσβου  και ειδικότερα  η κοινωνία της Λήμνου  τιμά και  θυμάται  κάθε χρόνο …ότιτοτάγμα  της  Λήμνου, στοΣύνταγμαΛέσβου   τηςΜεραρχίας  τουΑρχιπελάγους η οποία επέτυχε περήφανη και σημαντική  νίκη στο πόλεμο των χαρακωμάτων του  Μακεδονικού  μετώπου στη  περιοχή  του   ΣΚΡΑ  Ότι σε  αυτή τη  μάχη  θυσιάστηκαν  για τα  ιδανικά  και  για την ελευθερία  της πατρίδας  μας πενήνταοκτω58  Στρατιώτες με  πολλούς  τραυματίες από  την ΛΗΜΝΟ  και τον ΑΓΙΟ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟ των οποίων τα  ονόματα  είναι στην αναμνηστική  Πλάκα  στην  ΑΤΣΙΚΗ  Είναι ηθικό χρέος  και  σεβασμός από όλους   μας εδώ  στην Λήμνο και εις τους απόδημους Λημνιούς της διασποράς  να τους θυμόμαστε έστω  για  λίγο κάθε 17- Μαΐου  και να τιμάμε αυτούς  τους νέους  της Λήμνου οιοποίοι έδωσαν τη  ζωή τους, και οι οποίοι έχουν περάσει στο ΠΑΝΘΕΟΝ των Ηρώων, οι οποίοι θυσιάστηκαν για τις  πανανθρώπινες  άξιες των Ελλήνων  ,της ελευθερίας   της εθνικής υπερηφάνειας ,  και εθνικής  κυριαρχίας

 Και  τελειώνω  ……όπως  ο  Αριστείδης  Τσοτρουδης  Στο  βιβλίο  του// Τα  γραπτά  μουας  αποτελέσουνένα  λυτρωτικόμνημόσυνογια  τους  58  Αθάνατους  ΛήμνιοιυςΉρωεςπου  έπεσανστη  Μάχη  του  Σκραχαρίζοντας  σεμας  τηνελευθερία, ως  ύψιστοαγαθόπουπρέπει  ναδιαφυλάξουμε//

,    Θεόδωρος    ΙΜπαβέας         Πρόεδρος  του  Ε.Ε.ΣΛήμνου

    17—Μαΐου  100  χρόνια   από  τη  μάχη  του  ΣΚΡΑ17-5-1918

Σάββατο, 19 Μαΐου 2018 20:45

Ποντιακή Γιορτη απο τον ΓΑΣ

Γ.Α.Σ.  ΜΥΡΙΝΑΣ

                                       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   Ο σύλλογός μας στα πλαίσια του οποίου λειτουργεί ιδιαίτερο τμήμα εκμάθησης Ποντιακών χορών, πραγματοποίησε και φέτος εκδήλωση Τιμής και Μνήμης στην Γενοκτονία  του Ποντιακού Ελληνισμού (19 Μάϊου) στις 18 Μαΐου 2018 στο κέντρο της Μύρινας, στην Πλατεία Υψιπύλης.

  Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε ένα μέρος από την πλούσια κληρονομιά των Ποντιακών χορών  που μετέφεραν οι αδελφοί μας Πόντιοι στη νέα τους πατρίδα την Ελλάδα, προσπαθώντας να διατηρήσουν άσβεστη την πολιτιστική τους κληρονομιά τα ήθη και τα έθιμά τους. Η παρουσίαση των χορών έγινε τόσο από το Τμήμα ενηλίκων όσο και από το Τμήμα εφήβων του συλλόγου και την επιμέλεια αυτών είχαν οι κύριοι  Βαλάντης Κρομμυλίδης, Γιώργος Κεχαγιάς και Πέτρος Παπούλκας και η κυρία Αδαμαντία Γαροφαλλίδου- Παπούλκα.

  Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και με αφορμή  τα 100 χρόνια από τη Μάχη του Σκρά η οποία έγινε στις 17 Μαΐου 1918  και η Λήμνος μας θρήνησε 58 παλικάρια (υπαξιωματικούς και στρατιώτες)έγινε αναφορά στο γεγονός από τον Συνταγματάρχη ε.α. κο Πέτρο Παπούλκα.

  Με την συνοδεία της ποντιακής λύρας και του νταουλιού χορευτές και κοινό κύκλωσαν την Πλατεία Υψιπύλης και έδωσαν το μήνυμα ότι ο Πόντος θα παραμείνει «εν άστρον φωτεινόν όψε σήμερον και πάντα…»

  Ευχαριστούμε θερμά:

-Τους χορευτές και χορεύτριες του Τμήματος Ποντιακών Χορών του συλλόγου, αλλά και τις δεσποινίδες του εφηβικού τμήματος που διέθεσαν ένα πολύ μεγάλο μέρος από τον προσωπικό τους χρόνο για το καλύτερο αποτέλεσμα.

 -Τους γονείς των εφήβων χορευτών για τη στήριξη και εμπιστοσύνη τους.

 

-Τους μουσικούς κυρίους Κωνσταντίνο Χατζόπουλο (τραγούδι),Παύλο Ουργαντζίδη (ποντιακή λύρα), Γιώργο Αλιχανίδη( νταούλι)  και την κυρία Σωτηρία Καλαϊτζίδου (νταούλι)για την πολύτιμη βοήθεια τους.

-Τον κ.Αντώνη Φιριπή για την βοήθεια του στην παρουσίαση και τον ήχο.

-Τον κο Χρήστο Αλατερά, και τις κες Ντίνα Ματσικά, Λουίζα Μετσάι   για το φωτογραφικό υλικό.

-Τον ΟΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΛΗΜΝΟΥ για την ηχητική υποστήριξη και την οικονομική ενίσχυση για τη διαφήμιση της εκδήλωσης.

-Τα Μ.Μ.Ε. για την προβολή της εκδήλωσης.

 

 

 

 

 

 

 

ΤΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

 Γράφει  ο Θόδωρος Δημητριάδης

 Τώρα είναι η καλύτερη εποχή. Ο καιρός ιδανικός, ούτε ζέστη ούτε κρύο. Η τουριστική σεζόν δεν άρχισε ακόμα και τα ξενοδοχεία είναι φτηνά. Τα ΚΑΠΗ και τα γραφεία ταξιδίων κάνουν φτηνές εκδρομές στα πιο όμορφα μέρη. Χαλάρωση στα θερμά ιαματικά λουτρά. Προσκύνημα σε μοναστήρια και βυζαντινές εκκλησίες. Πλήρης διατροφή στο ξενοδοχείο πρωί-μεσημέρι βράδυ με πλούσιο μπουφέ. Ελληνική βραδιά με γλέντι και χορό.
Ο Μάιος είναι ο μήνας των συνταξιούχων!

 

Γραφει: ο Φωτης Παπαγερμανός

Νέα Υόρκη. Μια βραδιά με μηνύματα για το μέλλον ήταν η τέταρτη ετησια χοροεσπερίδα του συλλόγου Θανιωτων Λήμνου, που κουβαλάει μια αξιόλογη ιστορία και φιλοδοξει να μεταφέρει στις νεότερες γενιές την παράδοση και τις αναμνήσεις απο το όμορφο αυτό χωριό της Λήμνου.

Η πρόεδρος του Συλλόγου η κ. Ελένη Ψαρά, φρόντισε για μια ακόμη φορά να προετοιμάσει μια εκδήλωση αντάξια της ιστορίας του Συλλόγου που ιδρυθηκε κατά την δεκαετία του 1950 και όπως τόνισε η κ. Ψαρά επί προεδρίας του αείμνηστου κ. Ηρακλή Διαματάρη, υπηρέτησε τον σύλλογο απο την θέση της γραμματέας.

Ηταν τόσο όμορφα στολισμένη η αίθουσα, ώστε πολλοί κλείνοντας τα μάτια τους μπορούσαν νοερά να μεταφερθούν στον Θάνος, την εποχή του γραμμοφώνου, πίνοντας τσίπουρο στο καφενείο του χωρού και πλέκοντας στο πεζούλι του πατρικού σπιτιού.

Η εμφάνιση του χορευτικού ήταν ακόμα μια όμορφη έκπληξη, γιατί μαζί με τα μέλη του Λαογραφικού Ομίλου Αμερικής ήταν και τα μέλη της οικογένειας Ψαρά, η γιαγιά Ελένη με την παραδοσιακή στολή της Λήμνου και τα εγγονάκια της.

Ετσι ξεκίνησε ενα γλέντι που συγκέντρωσε τους φίλους των Λημνίων αλλά και τα μέλη του συλλόγου στο σχολείο του «Δημήτρη και της Γεωργίας Καλοειδή», των δωρητών της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού. Και ο κ. Δημήτρης και η κ. Γεωργία ήταν εκεί παρόντες και αυτήκοοι και θαύμασαν απο κοντά την εμφάνιση του χορευτικού.

Αλλά και στο κυρίως πρόγραμμα πρωτοτύπησε η Ελένη Ψαρά και κάλεσε απο την Ελλάδα δύο αξιόλογους καλλιτέχνες, τον συνθέτη και ερμηνευτή Πάνο Λαντούρη και τον εκ Λήμνου καταγόμενο τραγουδιστή Μάριο Μαυριανό. Ετσι  ήταν φυσικό ο  κ. Λαντούρης να αφιερωσει το πρώτο τραγούδι στην Ελένη Ψαρά και να ξεκινήσει με αυτό το πρόγραμμα, που κράτησε  μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Το ρεφρέν του τραγουδιου έλεγε: «Στέλνει Αγγέλους ο Θεός σ’ όλη την οικουμένη, στην Λήμνο μας την όμορφη έστειλε την Ελένη». Αλλωστε αυτός είναι και ο στόχος του Συλλόγου, να βοηθήσει όπως μπορεί αυτούς που έμειναν πίσω στον Θάνος και κρατάνε Θερμοπύλες. Kαθήκοντα οικοδέσποινας και εισηγήτριας της βραδιάς εκτέλεσε η δασκάλα κ. Ελευθερία Οίκουτα.

Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων κ. Πέτρος Γαλάτουλας, ο επιχειρηματίας κ. Γιώργος Αγγελάκης, ο αγιογράφος κ. Γιώργος Φιλιππάκης, ο  κ. Νίκος Παφίτης  απο την τράπεζα «Investors Bank”, o γιατρός κ. Φίσερ, ο πρόεδρος της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού κ. Δημήτρης Καλαμαράς και μεγάλη αντιπροσωπεία των Λημνιών.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: - Το χορευτικό του Λαογραφικού Ομίλου μαζί με την πρόεδρο του Συλλόγου Θάνους  κ. Ελένη Ψαρά και τα εγγονάκια της.

Σελίδα 1 από 246