20 Μαΐου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Hλίας Κότσαλης

Hλίας Κότσαλης

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ “ΛΗΜΝΟΣ” ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΡΟΧΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Απο δημοσιογραφικό πρακτορείο…  ' BIGLER"  

Ραγδαίες εξελίξεις προοιωνίζεται η τελευταία προεκλογική εβδομάδα για τα δημόσια πράγματα της Λήμνου, που μέλει να επηρεάσουν δραματικά, την παγκόσμια ισορροπία.

Τα μηνύματα έρχονται από τη θρυλούμενη εδώ και καιρό μυστική δημοσκόπηση, μεγάλης ευρωπαϊκής εταιρείας, τα αποτελέσματα της οποίας, το έγκυρο δημοσιογραφικό μας πρακτορείο BIGLER, απέσπασε την τελευταία στιγμή και πριν τα αρπάξει το GΙΝΙ, που τη διαφήμιζε μέχρι χθες.

Τα συγκλονιστικά λοιπόν ευρήματα της εταιρείας δημοσκοπήσεων VIGLIZO, περιλαμβάνονται σε μια έκθεση 188 σελίδων και έχουν ως εξής:

Στους κόλπους του Κινήματος Πολιτών Λήμνου, που εμφανίστηκε πριν από 7 μήνες στο νησί αυτό του Αιγαίου, διαμορφώθηκε μια Ριζοσπαστική Φράξια, αποτελούμενη από εξτρεμιστικά στοιχεία αγροτοπαίδων και αγροτονεάνιδων ηλικίας 80-105 ετών, η οποία αυτοαποκαλείται Συμμωρία Παλλημνιακής Ανάφλεξης και εν συντομία ΣΥΜ.Π.ΑΝ.

Σε 150 και πλέον συνεδρίες που πραγματοποίησε στα χωριά, στα τσιφλίκια και στις μάντρες του νησιού, όλο αυτό το διάστημα, ψήφισε το άκρως επαναστατικό της μανιφέστο, το οποίο ισοπεδώνει την ψευτοδημοκρατία, που επιβλήθηκε από τους ισχυρούς της Γης και ιδρύει την «Από τα κάτω Λαϊκή Κυριαρχία» δηλ την Άμεση Λαϊκή Δημοκρατία, όπου ο κάθε Πολίτης θα έχει το δικαίωμα να επιλέγει και να αποφασίζει ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ, για το ποιος και από ποια δημόσια θέση θα τον υπηρετεί.

Τη Ριζοσπαστική αυτή Κίνηση βοηθάει και η συγκυρία, της ταυτόχρονης δηλ. διεξαγωγής των τετραπλών εκλογικών αναμετρήσεων και του νόμου «Κλεισθένης», για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αρχηγοί του Κινήματος αυτού αναδείχθησαν, μετά από καθολική ψηφοφορία, οι νεολαίοι Πηνέλα η Κοντοβρακιώτσα απ’ το Κοντοβράκ’, ετών 99 και ο Δημοστής ο Παλιοπολ’νός απ’ ντ Παλιόπολ’, ετών 102.

Η πρώτη ενέργεια που μπαίνει σε εφαρμογή, για τις αμέσως επόμενες εκλογές, είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, ως εξής:

«Ο εκλογέας, προσερχόμενος στο εκλογικό κέντρο, έχει την ευχέρεια να επιλέγει όποιο ψηφοδέλτιο επιθυμεί, από τους υπάρχοντες συνδυασμούς για τους αιρετούς αντιπροσώπους της Λήμνου (Δήμο, Κοινότητες), την Περιφέρεια και την Ευρωβουλή. Επίσης επιλέγει κατά βούληση και ρίπτει το ψηφοδέλτιο που διάλεξε, σε όποια κάλπη επιθυμεί (Δημοτική, Κοινοτική, Περιφερειακή, Ευρωπαϊκή). Πέραν των υπαρχόντων ψηφοδελτίων έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει και όποιο άλλο «έντυπο» τον εκφράζει.»

Με δεδομένο λοιπόν αυτό το πλαίσιο κανόνων ελεύθερης έκφρασης και ανύψωσης της άδολης και πλέριας δημοκρατίας, προβλέπονται, με απόκλιση στατιστικού λάθους ποσοστού 0,01%, τα εξής αποτελέσματα.

 1. Συνδυασμός «Σταθερή πορεία για τον Άγιο Σώζο». Καταλαμβάνει την πρώτη θέση, με ποσοστό 98,1%, στο Κοινοτικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Πολιτειών Φυσίνης-Αγια Σοφιάς-Αγίου Σώζοντος και Γούδελα. Ο Λαός της Λήμνου ανακηρύσσει τον αρχηγό της παράταξης αυτής Δημήτριο τον Ρεϊζη, για το επιτελεσθέν στο Δήμο Λήμνου, την τελευταία πενταετία, θεάρεστον έργον, Άγιο-Πολιούχο της Λήμνου. Η εικόνα του τον αναπαριστά ως Αρχάγγελο Μιχαήλ, να κραδαίνει ρομφαία και να αποκεφαλίζει τους ασεβείς και τους ανυπότακτους, επευφημούμενος από παχουλά αγγελούδια και υπέρβαρα εξαπτέρυγα, ψάλλοντα το «Κύριε Ελέησον».
 2. Συνδυασμός «Η Λήμνος παίρνει μπροστά». Καταλαμβάνει την πρώτη θέση, με ποσοστό 97,2%, στο Κοινοτικό Συμβούλιο Αγγαρυώνων. Ο αρχηγός της παράταξης Βαγγέλης ο Ρωμανιώτς, αποθεώνεται και φιλοτεχνείται η εικόνα του, που τον παριστάνει να φορά σκούρο-μπλέ κουστούμι, πιτσιλισμένο με άσπρο πλαστικό χρώμα και προσπαθώντας με μια μανιβέλα να βάλει σε  κίνηση ένα μηχάνημα, στο οποίο αναβοσβήνουν καμιά δεκαριά αλάρμ, ώστε να σηματοδοτήσει, με λευκές διαγραμμίσεις, το οδικό δίκτυο της Λήμνου.
 3. Συνδυασμός «Ελέω Θεού Νίκη της Σαμοθράκης». Καταλαμβάνει την πρώτη θέση στο Κοινοτικό ψηφοδέλτιο της Κοινότητας Καρπασίου και η αρχηγός του ανακηρύσσεται Πρόεδρος αυτής και Συμπολιούχος, μαζί με τον Όσιο Παχούμιο. Ο βίος του Οσίου, ήταν ο λόγος που θέλησε η Αγία Ελέω Θεού Ώρα να μονάσει στο χωριό αυτό. Κατά την παράδοση λοιπόν ο Όσιος, καινοτομώντας και πορευόμενος ενάντια στο καθεστώς των νηστειών και των προσευχών, αν και μοναχός-ηγούμενος, έτρωγε 7 πιάτα και μετά έπαιζε «αμάδες» για να χωνέψει.
 4. Συνδυασμός «Λαϊκή Αναζωπύρωση». Καταλαμβάνει την πρώτη θέση στο Κοινοτικό ψηφοδέλτιο της Κοινότητας Καμινίων και ο αρχηγός του Κωνσταντίνος, ανακηρύσσεται Πρόεδρος της ομώνυμης Κοινότητας και Οσιομάρτυρας «Εν Καμίνω ρηξάμενος». Η εικόνα του τον παριστάνει «εν μέσω πυρήνων ερυθρών φλογών», σε σχήμα σημαιών που γράφουν ΚΚΚ δηλ. Κωνσταντίνος, Κοινότητα Καμινίων.
 5. Συνδυασμός «Συμπόσιον Παλλημνιακής Αναψυχής –ΣΥΜ.Π.ΑΝ.». Στις κάλπες όλης της Λήμνου για τις Κοινότητες και για το Δήμο αλλά και για την Περιφέρεια, δεν προβλέπεται να βρεθεί κανένα απολύτως ψηφοδέλτιο με το όνομα του συνδυασμού αυτού. Όταν ανοίξουν όμως οι κάλπες για την Ευρωβουλή, αυτές θα ξεχειλίσουν από τα ψηφοδέλτια της κας Χαριτωμένης. «Χαίρε Κεχαριτωμένη» θα ψάλλουν τα πλήθη των προσκυνητών της αλλά μόλις ανακράξουν το «ο Κύριος με τα σου», θα εμφανιστεί ο Όσιος Βλάσιος της Πλακός και όλοι θα καταλάβουν. Ο Βλάσιος έχοντας γερές προσβάσεις στη Ριζοσπαστική Φράξια της Πηνέλας της Κοντοβρακιώτσας και του Δημοστή του Παλιοπολ΄νού, τους έπεισε και θα δώσουν γραμμή, να υπερψηφιστεί για την Ευρωβουλή η Αγία Χαριτωμένη, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την  ηγεσία της παράταξης. Έχοντας λοιπόν δεδομένη την εξωστρεφή τροχιά, που έχει διαγράψει όλο αυτό το διάστημα και έχουσα κατακτήσει το ΣΥΜΠΑΝ, είναι βέβαιο ότι εκεί στην Ευρωβουλή θα ανακηρυχθεί Πολιούχος Στρασβούργου και η εικόνα της θα προσκυνείται στον καθεδρικό ναό της πόλης. Αν δεν συμβεί αυτό, θα πουλάει κουρκούτα στο χωνάκι στους περαστικούς.
 6. Για την Περιφέρεια Βορείου Αγαίου, η δημοσκοπική εταιρεία VIGLIZO προβλέπει σαρωτική επικράτηση από τον πρώτο γύρο του συνδυασμού «Σύμπραξη Κα-Βα-Σα» δηλ Καταλάκκου, Βάρους, Σαρδών και Περιφερειάρχης ανακηρύσσεται ο Δημητρός ο Βαρύτης, Έπαρχος ο Διονύσιος ο Σαρδιανός και Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Πολιτικής ο Ξενοφών ο Καταλακ’νός.
 7. Για το Δήμο Λήμνου και τις υπόλοιπες Κοινότητες, η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να διαρκέσει κάποιες μέρες ή και εβδομάδες, δεδομένου ότι θα πρέπει να καταμετρηθούν όχι πλέον ψηφοδέλτια αλλά τα προβλεπόμενα από τον εκλογικό νόμο «έντυπα», τα οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση θα είναι οι αναλύσεις αίματος και ούρων, δηλ τί ποσοστά θα πάρουν η χοληστερίνη, το ζάχαρο, η ουρία, οι τρανσεμινάσες, τα τριγλυκερίδια, τα πυοσφαίρια και το ουρικό οξύ. Πέραν αυτών τα ψυχοχάρτια, τα συγχωροχάρτια, τα «υπέρ υγείας» και τα σημειωματάρια για ψώνια, θα χαρακτηρίζονται ως έγκυρα και θα προσμετρώνται, στη διαμόρφωση των τελικών αποτελεσμάτων.

Άτιμε Κλεισθένη, Πηνέλα και Δημοστή! Θα χάσομ τ΄ αυγά και τα καλάθια με τα σας!!!

Εν Λήμνω, 19 Μαγιού 2019

Με πολλή αγάπη για όλους τους αναφερθέντες

Πρακτορείο BIGLER

 

ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΛΗΜΝΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ "ΣΥΜΠΑΝ"

Αγαπητοί συμπολίτες μας, φίλες και φίλοι, αξιότιμοι καλεσμένοι, ΟΛΟΙ εσείς που μας ακούτε από τα social media,  σας καλωσορίζουμε στα προεόρτια της Λήμνου. Σας καλωσορίζουμε στην πρώτη μεγάλη και ανοικτή Γιορτή για τη Λήμνο!

Ευχαριστούμε όλους εσάς που από καρδιάς συνεισφέρατε τα ομορφότερα εδέσματα του πλανήτη, τα καλύτερα κρασιά της πατρίδας μας, τις παραδοσιακές μας συνταγές με την απίστευτη μαγειρική σας επιμέλεια και το μεράκι.

Βλέποντας τόσους Ανθρώπους να δουλεύουν για αυτήν την Γιορτή, είμαστε σίγουροι οτι η Λήμνος θα βρει το δρόμο που της ταιριάζει, με ευκολία θα ανέβει την δύσκολη ανηφόρα για τη Δικαίωση.

Και ονομαστικά να ευχαριστήσω για τα κεράσματα τους ………

Για τα κρασιά και τα αναψυκτικά τους………….

Ταυτόχρονα να ευχαριστήσω τους επίσημους προσκεκλημένους μας. Τους Δημοτικούς Συμβούλους, Κους Κους,.......Τους υποψήφιους Δημοτικούς ΣυμβούλουςΚους κους.... τους υποψήφιους Περιφερειακούς συμβούλους Κους Κους....

Τον Αρχηγό της Αστυνομίας.... της Πυροσβεστικής.... τον Πρόεδρο του Π.Τ, τον Πρόεδρο του Συλλόγου...., τον πρόεδρο των εργαζομένων του Δήμου μας...κλπ κλπ

Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή τη γιορτή, για να δείξουμε οτι η Λήμνος μπορεί να συζητάει, μπορεί να σχεδιάζει, μπορεί να γιορτάζει ενωμένη.

Η παρουσία σας εδώ, πέρα από την ψήφο σας την Κυριακή, δείχνει οτι οι Λημνιοί και μπορούμε και θέλουμε, να πορευτούμε μαζί σε ένα δρόμο ανάπτυξης. Η παρουσία σας εδώ, είναι η εγγύηση και η αγωνία ταυτόχρονα για κοινές δράσεις προς το κοινωνικό συμφέρον. Η παρουσία σας εδώ σπάει μια σιωπή, σπάει μια ένοχη σιωπή για Παλλημνιακή δράση προς το κοινό καλο.

Την ερχόμενη Κυριακή, σας καλώ να υπερασπιστείτε με πάθος, το δικαίωμά σας να εκλέξετε τους τοπικούς αντιπροσώπους σας. Τη Νέα μας Δημοτική Αρχή. Είναι κατάκτηση του Πολιτεύματος μας, οι Δήμαρχοι να εκλέγονται από ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές. Να μην διορίζονται, ούτε να προσυμφωνούνται σε κομματικά ή άλλα κλειστά γραφεία. Η συμμετοχή σας στις εκλογές πρέπει να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Είναι δικαίωμα αλλά και υποχρέωση ΟΛΩΝ μας. Το χρωστάμε στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας, στους εαυτούς μας. Το χρωστάμε στη Λήμνο, που αγαπήσαμε, που μας ανέθρεψε, που μας φιλοξενεί.

Επιδιώξαμε σαν ΣΥΜ.Π.ΑΝ να είναι σήμερα εδώ μαζί μας, όλοι οι υποψήφιοι συνδυασμοί. Να πάρουμε το λόγο διαδοχικά και ισότιμα, για να δώσουμε ο καθένας το στίγμα του, στην κοινή προσπάθεια για τη Πρόοδο του νησιού. Δυστυχώς, το «προεκλογικό κλίμα», η «κρισιμότητα των ημερών», το λανθασμένο περιεχόμενο, κατ’ εμάς, που αποδίδεται στις προηγούμενες φράσεις, αυτοεξαίρεσε τους ανθυποψήφιους μου, από την σημερινή μας χαρά.

Εμείς δεσμευόμαστε, οτι ανεξαρτήτως εκλογικών αποτελεσμάτων, θα καταθέσουμε πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο, για την επίσημη καθιέρωση της Γιορτής της Λήμνου. Για να γιορτάσουμε κάτω από τη σκέπη της Νέας Δημοτικής Αρχής τον Μάιο του 2020, ακόμα περισσότεροι, ακόμα πιο χαρούμενοι, ακόμα πιο ενωμένοι, την Μεγάλη γιορτή της Λήμνου.

 Όμως η αρχή έγινε σήμερα εδώ. Μαζί σας. Με Ανθρώπους, που τους ενώνουν τα κοινά προβλήματα και οι ίδιες ανησυχίες. Με Ανθρώπους που η αγάπη τους για το νησί μας δεν είναι ΜΠΛΕ, ούτε κόκκινη, ούτε πράσινη ούτε ροζ! Η Αγάπη είναι μία, ιερή και απέραντη. Δεν χωράει σε παρενθέσεις και εισαγωγικά. Δεν χωρίζει τους Πολίτες σε καλούς και καλύτερους.

Σήμερα εδώ δεν θα εκφωνήσουμε καμία προεκλογική ομιλία. Δεν θα πούμε το παραμικρό εναντίον κανενός. Θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω την διαφορετική μας αντίληψη για την επόμενη μέρα. Το χρωστάμε στους συμπολίτες μας, που αγωνιούν για τις εξελίξεις. Για τις ευκαιρίες που δεν θέλουμε να χάνονται.

Όπως γνωρίζετε το ΣΥΜ.Π.ΑΝ δεν έβγαλε κανένα πρόγραμμα,

 Δεν έκανε εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου.

 Δεν επιθυμούμε να λέμε ψέματα, δεν μας αρέσουν τα ετεροχρονισμένα πράγματα. Δεν συνάδουν στο ύφος και στη λογική μας, ξεπερασμένες πρακτικές του παρελθόντος.

Η Λήμνος έχει ανάγκη από ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ. Χωρισμένο σε δυο βασικές περιόδους. Την πρώτη θα αντιμετωπίσουμε βασικά τρέχοντα προβλήματα και θα θεμελιώνουμε πρακτικές σταθερής και προσανατολισμένης Ανάπτυξης.

 Στην κατεύθυνση αυτή θα ανατρέχουμε στα εκατοντάδες θέματα που μας καταθέσατε το τελευταίο εξάμηνο, μέσα από τις πολυάριθμες συναντήσεις μας, στα χωριά, στα μαντριά, στους αγρούς, στα σωματεία, στις ενώσεις, στα επιμελητήρια. Θα πάρουμε τα καλύτερα σημεία από όλους τους συνδυασμούς, από τα φετινά αλλά και από τα προηγούμενα, και από τα παραπροηγούμενα προγράμματα, που με επιμονή εκδίδονται.

 Η διαφορά μας είναι ΜΙΑ αλλά είναι όπως φαίνεται αξεπέραστη. Εμείς δεν προσφέρουμε έτοιμες λύσεις, δεν εγγυούμαστε για κανένα πρόβλημα. Δίνουμε μόνο μια υπόσχεση.

 

Με τον Πολίτη στο προσκήνιο, δεν υπάρχει άλυτο πρόβλημα.

 Με τη δέσμευση οτι το κοινωνικό πρόσημο προηγείται του ατομικού, του «φίλου μας », του κουμπάρου και του ξάδελφου μας.

 

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,                                                                                                   θέλουμε να πιστεύουμε οτι η επόμενη των εκλογών θα είναι μια Νέα μέρα για τη Λήμνο.

 Όλοι έχουν καταλάβει πλέον τα πλεονεκτήματα που έχει η προσπάθεια να ενεργοποιηθούν οι Πολίτες. Στο νησί μας σήμερα, υπάρχουν εκατοντάδες συμπολίτες μας που διεκδικούν την ψήφο σας. Για την Δημοτική Αρχή αλλά και για τις κοινότητες.

 Εμείς πιστεύουμε οτι αυτοί είναι η μαγιά για την ανάκαμψη της Λήμνου. Οι 300 του Λεωνίδα, έγραψαν Ιστορία. Τώρα ήρθε και η σειρά μας.

Δεσμευόμαστε μαζί με τους ενεργούς Πολίτες που είναι δίπλα μας να συνεχίσουμε την Δευτέρα μετά τις εκλογές, την δράση μας. Τον Πόλεμο με τα προβλήματα και την σιγουριά οτι δεν θα  «βολευόμαστε με λιγότερο ήλιο»

Ζητάμε από όλους τους φίλους όλων των ψηφοδελτίων, να δεσμευτούν οτι θα κάνουμε όλοι μαζί τις αναγκαίες υπερβάσεις για να συνεχίσουμε την προεκλογική περίοδο μέχρι τις επόμενες και μέχρι τις μεθεπόμενες εκλογές!

 Αυτό έχει ανάγκη ο τόπος, αυτό δεσμευόμαστε να κάνουμε, αυτό καλούμε τους υπολοίπους να σας εγγυηθούν οτι θα πράξουν.

Οι εκλογές δεν πρέπει να είναι μια τυπική γιορτή. Είναι μια στιγμή στη διαδικασία του Πολέμου μας με τα προβλήματα. Ο Πόλεμος θα έχει τραυματίες και απώλειες.

 Αυτοί, θέλουμε να είναι η αδιαφορία, η αναποτελεσματικότητα, η στρέβλωση, το κουκούλωμα, το ψέμα, η απάτη, η συνδιαλλαγή, το ατομικό συμφέρον, η διαπλοκή, η κομματικοποίηση, η υστεροβουλία, η πονηριά. Υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι στόχοι.

Ας ξεκινήσουμε.

Ας ξεκινήσουμε από τα «εύκολα».

 Από την προστασία του περιβάλλοντος.

 Ζούμε στη γη που έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας. Έχουμε υποχρέωση να την παραδώσουμε  σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι την παραλάβαμε.

 Να ολοκληρώσουμε τις συνδέσεις με το βιολογικό της Μύρινας.

 Να δούμε με επιστημονική και δωρεάν παρεχόμενη συνδρομή, το πρόβλημα των λυμάτων.

 Να φτιάξουμε την πρώτη ενεργειακή κοινότητα στο νησί, με εναλλακτικές μορφές ενέργειες.

 Να συνδράμουμε στις μελέτες για την απομείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Να δούμε άμεσα, έργα, για την διατήρηση των υδάτινων πόρων, για την λογική χρήση τους, για την αποτροπή της κατασπατάλησης του νερού.

Να προσπαθήσουμε να εξαφανίσουμε τη χρήση πλαστικών σακούλων από την καθημερινότητά μας.

 Να βάλουμε ένα μακρόπνοο αλλά και φιλόδοξο πλάνο για την ανακύκλωση των σκουπιδιών.

 Να καλλιεργήσουμε την απαραίτητη κουλτούρα στα παιδιά και σε όλη τη κοινωνία, για την επέκταση της ανακύκλωσης.

 Το νοικιασμένο σπίτι μας, αυτή η γη που πατάμε, είναι δανεικιά από το μέλλον των παιδιών μας, και των εγγονιών μας. Αυτή είναι η πρώτη μας υποχρέωση. Νομίζω οτι συμφωνούμε όλοι.

 

Τι θα κάνουμε την επομένη των εκλογών????

Εμείς θα σας ξανακαλέσουμε εδώ. Μέσα από την αντίστοιχη επιτροπή Περιβάλλοντος του Δήμου, ενεργοί Πολίτες μαζί με ειδικούς επιστήμονες, μαζί με ντόπιους ειδικούς, θα τρέξουμε σε όλες τις υπηρεσίες, θα υιοθετήσουμε βέλτιστες πρακτικές, θα κινητοποιήσουμε Περιφέρεια και Υπουργεία, θα εξαντλήσουμε τον υποκειμενικό μας παράγοντα.

Τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά. Εμας μας εμπνέουν καλές πρακτικές άλλων δήμων. Μαζι με τη σκυρο και τα τρίκαλα , να προστεθεί και η λήμνο μας

 

 Στην πρώτη απολογιστική συνέλευση της επιτροπής, μαζί θα θέσουμε τον ένα ή τους περισσότερους επόμενους στόχους. Μαζί θα αποφασίσουμε για το επόμενο ή τα επόμενα βήματα.

 Εσείς θα απαιτείτε, εμείς σαν Δημοτική Αρχή, θα συντονίζουμε.

Αυτός είναι ο δρόμος που δείχνουμε για όλα τα ζητήματα.

Αν χρειαστεί σε κάποια από τις Επιτροπές του Δήμου, θα προσλαμβάνουμε και ειδικούς. Θα αναθέτουμε σε γιατρούς τις εγχειρήσεις, και σε δικηγόρους τα συμβόλαια. Αν κάνουν καλά την δουλειά τους θα τους ανανεώνουμε τη σύμβαση.

 Δεν θα πάρουμε όμως έναν μηχανικό ή μια δικηγόρο με σύμβαση τετραετίας, για να κάνει και χειρουργεία, και δρόμους, και τυριά και ξενοδοχεία και καλλιέργειες.

 Ο καθένας στον τομέα του, ο Πολίτης αφέντης στο Δήμο του!

Το βασικό για μας σήμερα είναι να καταλάβουν όλοι, εντός και εκτός Λήμνου: Το Νησί μας αλλάζει ρώτα. Αποκτά ενεργή συμμετοχή των Πολιτών, εξωστρέφεια, μαχητικότητα, μακροχρόνιο σχεδιασμό. Με διαφάνεια παντού και πάντα. Με απολογισμό κάθε τρίμηνο. Με τον λόγο στους Πολίτες κάθε μέρα.

Χαρήκαμε που μέσα σε ένα χρόνο, το ξεχασμένο νησί μας, τράβηξε την προσοχή από κορυφαίους Πολιτειακούς παράγοντες της Πατρίδας μας.

 Ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μαζί με πλειάδα Υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων, μας επισκέφτηκαν.

Καταθέσαμε τις προτάσεις μας. Ανοίξαμε έναν διάλογο με την κεντρική εξουσία. Αυτόν τον διάλογο θέλουμε να δυναμώσουμε. Με την δική σας βροντερή φωνή, θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε την αποτελεσματικότητά του.

 Γι αυτό έχει σημασία η δική σας φωνή. Γι’ αυτό της δίνουμε τη θέση που της αξίζει. Γι’ αυτό την ενισχύουμε. Γι’ αυτό θα σας καλούμε πάντα εδώ!  Γι’ αυτό θα ξαναυποδεχτούμε στο νησί μας τον Πρωθυπουργό και τον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης.

 Για να μην δείχνουμε κομματικές προτιμήσεις, να πω εδώ οτι καλοδεχούμενοι είναι όλοι οι Αρχηγοί ή υπεύθυνοι των κομμάτων.

Όλων των δημοκρατικών κομμάτων του τόπου, που πιστεύουν

στην ελεύθερη έκφραση των Πολιτών,

στη συμμετοχή στην Διοίκηση με ελεύθερες εκλογές,

 στην ισότητα και ισοτιμία των ανθρώπων,

ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, καταγωγή και προσδιορισμό.

 

Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019 20:15

Καλες βολτες !

ΔΗΜΟΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Μύρινα 20 Μαΐου 2019        

          Ενημερώνουμε τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού μας ότι όλοι οι σταθμοί του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων του Δήμου μας είναι πλέον σε πλήρη λειτουργία, μετά την επιδιόρθωση των βλαβών που σημειώθηκαν πρόσφατα.

          Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν πλέον να κάνουν χρήση των ποδηλάτων σε όλους τους σταθμούς, επωφελούμενοι από τον πιο βολικό, υγιή, οικονομικό και περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο μετακίνησης.

          Ευχόμαστε σε όλους καλές βόλτες!

 

Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019 19:34

Η γκαστρωμένη κάλπη

Η γκαστρωμένη κάλπη

 Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 Παλιά δεν υπήρχε η σημερινή δυνατότητα μια έγκυος γυναίκα να ξέρει από πριν τι θα γεννήσει, αγόρι ή κορίτσι. Οι παλιοί λοιπόν παρομοίαζαν την κάλπη και τις εκλογές με μια γκαστρωμένη (έγκυο) γυναίκα, από την οποία κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι αποτέλεσμα θα βγάλει όταν γίνει η καταμέτρηση των ψήφων το βράδυ της Κυριακής.

Ευτυχώς που οι εκλογές είναι μυστικές και κανένας δεν μπορεί να ξέρει τι θα ψηφίσω όταν μπω μέσα στο παραβάν. Γιατί έχω 48 φίλους, συγγενείς και γνωστούς, όλοι υποψήφιοι σε διάφορες παρατάξεις, κόμματα και συνδυασμούς. Και όλοι μου ζήτησαν να τους ψηφίσω…

Κυριακή, 19 Μαΐου 2019 09:17

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ Τ.Ε.Ι

ΜΙΚΡΗ  ΑΓΓΕΛΙΑ

Ζητείται για εργασία στο Ξενοδοχείο ΑΜΜΟΣ, στην Παραλία  Πλατύ,   Γυναίκα με Πτυχίο Τ.Ε.Ι  οποιασδήποτε ειδικότητας για τη Ρεσεψιόν του Ξενοδοχείου.

Τηλ.  6945-390 320

Κυριακή, 19 Μαΐου 2019 08:43

" ΚΟΥΡΚΟΥΤΑ ΧΩΝΑΚΙ" !!!

Είναι μια ιδέα της Σόφης Χαψή,  την οποία πρέπει να πατεντάρει, γιατί σίγουρα σε αυτή την "κυραλάτη" μορφή  η  "Κουρκούτα Χωνάκι" έχει μια εμπορική προοπτική. Δηλαδή όποιος στήσει το καλοκαίρι στην Αγορά ένα χώρο πώλησης  "Κουρκούτα - Χωνάκι", σίγουρα θα κάνει χρυσές  δουλειές.  

Το είδαμε και το δοκιμάσαμε στην εκδήλωση   του Δημοτικού  Συνδυασμού ΣΥΜΠΑΝ,  στην Πλατεία Υψιπύλης  το Σαββατο 18/5/19,  σε μια Γιορτή του Συνδυασμού  αυτού  για την έναρξη της Τουριστικής περιόδου! 

Η  Κουρκούτα είναι ένα καθιερωμένο,   παλιότερα,  στη Λήμνο γλυκό,  πολλές φόρες και ένα χορταστικό πρόχειρο  φαγητό,  το οποίο ήταν πολυ συνηθισμένο  σε αγροτικά, κυρίως,  σπίτια. Τα τελευταία  χρόνια προσφέρεται σε  πλαστικά βαζάκια,  με ένα κουταλάκι,  σε  διάφορες εκδηλώσεις όπως στο Καρναβάλι της Πλάκας ή στις Ιπποδρομίες της Καλλιόπης.

Η ιδέα της Σόφης  να το βάλει σε χωνάκι το κάνει πιο εύκολο  για κατανάλωση και πολύ πιο  μοντέρνο και ελκυστικό (εκεί θα παίξει) !

"Κουρκούτa   -Xωνάκι"   με κανέλα ή περιχυμένο  με  πετιμέζι ή   ακόμη και με σοκολάτα κ.α.  θα είναι  ένα μοναδικό και πολύ Λημνιό  street food,  αν  αποφασίσουμε να το καθιερώσουμε στην τουριστική περίοδο! 

Στη φωτογραφία ο Γιώργος  Καριακλής, υπερήφανος καταναλωτής!

Όταν το 3ο δεκάλεπτο τελείωσε με τον ΗΦΑΙΣΤΟ να προηγείται με 7 πόντους διάφορα (61-68)   οι ελπίδες για να σπάσει το πλεονέκτημα έδρας η ομάδα της Λήμνου ήταν μεγάλες!

Στο 4ο δεκάλεπτο το ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ   "τα έδωσε όλα" έπαιξε' πολύ δυνατά και πηρέ το παιχνίδι με ένα τρίποντο  διάφορα.

Στον επόμενο αγώνα την Τετάρτη στη Λήμνο ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ δεν έχει άλλη επιλογή, για να πάει σε 3ο παιχνίδι,    πάρα τη νίκη.  .

Λεπτομέρειες του αγώνα παραθέτουμε  από το site 24 SPORTS . Η.Κ. .

ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ SITE 24 SPORTS

Το Περιστέρι Βίκος Cola τα... είδε όλα κόντρα στον Ήφαιστο στον πρώτο αγώνα των playoffs της Basket League. Βρέθηκε μία ανάσα από την ήττα. Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος και ο Μπεν Μπεντίλ όμως δεν είχαν σκοπό να το αφήσουν να ηττηθεί, οδηγώντας την ομάδα τους στη νίκη με 84-81, κάνοντας το 1-0 στην σειρά.

Ήταν ένα παιχνίδι-θρίλερ, το οποίο κρίθηκε με δραματικό τρόπο. Κι αυτό γιατί με το σκορ στο 84-79 για το Περιστέρι, ο Φρεϊμάνις ευστόχησε σε ένα τρελό σουτ πατώντας την γραμμή του τριπόντου για το 84-81 με 5 δευτερόλεπτα να μένουν για το τέλος, δίνοντας νέο ενδιαφέρον στο ματς. Ακολούθησαν δύο άστοχες βολές Τζόρνταν Κάλαχαν, για να αστοχήσει στην συνέχεια ο Δημήτρης Σταμάτης σε σουτ από τα 10 μέτρα, χάνοντας την ευκαιρία να στείλει το παιχνίδι στην παράταση.

Ο MVP

Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος έκανε την διαφορά για την ομάδα του. Ο έμπειρος φόργουορντ σημείωσε μεγάλα καλάθια στην τέταρτη περίοδο, βοηθώντας το Περιστέρι αρχικά να επιστρέψει από το -8 και ακολούθως να περάσει μπροστά στο τέλος, ολοκληρώνοντας τελικά τον αγώνα με 19 πόντους με 4/5 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 2/2 βολές και 5 ριμπάουντ, σε μία σπουδαία εμφάνιση. 

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ

Το Περιστέρι Βίκος Cola υπέπεσε μόλις σε 11 λάθη και μοίρασε 17 ασίστ, έναντι 18 λαθών και μόλις 13 ασίστ του  Ηφαίστου, σε ένα στοιχείο που έκρινε πολλά. Την ίδια στιγμή, οι φιλοξενούμενοι έμειναν στο ματς επειδή είχαν 10/25 τρίποντα, με το Περιστέρι Βίκος Cola να έχει μόλις 7/22 τρίποντα. 

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να μην έχουν ρυθμό ελέω της διακοπής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά άστοχα σουτ και κακές επιθέσεις, με το φινάλε της πρώτης περιόδου να βρίσκει τους δύο αντιπάλους ισόπαλους με 18-18.

Στην δεύτερη περίοδο το Περιστέρι ξέφυγε με 30-22, δείχνοντας να ελέγχει το ματς. Ο Ηφαιστος κατάφερε να κατεβάσει άμεσα την διαφορά στους 2 πόντους (30-28), ωστόσο ένα νέο ξέσπασμα του Περιστερίου το βοήθησε να ξεφύγει με 42-32. Ο Ήφαιστος όμως αντέδρασε ξανά και με ένα επιμέρους σκορ 12-2 κατέβασε την διαφορά στους 2 πόντους (44-42), με το Περιστέρι να πηγαίνει τελικά στα αποδυτήρια προηγούμενο με 47-42.

Στην τρίτη περίοδο το ντέρμπι συνεχίστηκε, με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν πόντο-πόντο. Λίγο πριν το τέλος της τρίτης περιόδου όμως ένα ξέσπασμα του Ηφαίστου τον βοήθησε να κάνει το 60-68, με τον Μουράτο να μειώνει σε 61-68 στο τέλος της τρίτης περιόδου.

Οι γηπεδούχοι μπήκαν ψυχωμένα στην τέταρτη περίοδο και χάρη σε ένα ξέσπασμα του Βασιλοπουλου πέρασαν μπροστά με 76-72. Ο Ήφαιστος απάντησε για ακόμα μία φορά όμως και χάρη σε ένα σερί 5-0 πέρασε μπροστά με 77-76. Τότε ήταν όμως που βγήκε ξανά μπροστά ο Βασιλόπουλος και με 4 σερί πόντους έκανε το 80-77, για να ακολουθήσουν δύο βολές του Μπέντιλ για το 82-77 και άλλες δύο του Γκρέι για το 84-79, για να φτάσουμε στο τρελό φινάλε και το άστοχο τρίποντο του Σταμάτη με το σκορ στο 84-81.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Σχινάς, Παναγιώτου, Τζαφλέρης

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 18-18, 47-42, 61-68, 84-81

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (Πεδουλάκης): Σκορδίλης 11 (5/5 δίποντα), Βασιλόπουλος 19 (3), Γκρέι 7, Αγραβάνης 4, Κάλαχαν 13 (3), Μουράτος 4, Μπέντιλ 14 (8 ριμπάουντ), Ντάνιελ 5, Καράμπελας 1, Σ. Σμιθ 2, Φλέμινγκς 4

ΗΦΑΙΣΤΟΣ (Μανωλόπουλος): Γκοτσερ 14 (2), Έβανς 10, Γουίγκινς 9 (1), Τ. Σμιθ 10 (1), Φρεϊμάνις 16 (4), Μανωλόπουλος 2, Μούρτος 6 (1), Σταμάτης 2, Διαμαντάκος 4, Χαριτόπουλος 8 (1)

Τα ομαδικά στατιστικά του Περιστερίου: 19/32 δίποντα, 7/22 τρίποντα, 25/36 βολές, 29 ριμπάουντ, 17 ασίστ, 11 λάθη, 8 κλεψίματα, 4 κοψίματα

Τα ομαδικά στατιστικά του Ηφαίστου: 20/36 δίποντα, 10/25 τρίποντα, 11/13 βολές, 33 ριμπάουντ, 13 ασίστ, 18 λάθη, 2 κλεψίματα, 1 κόψιμο

Ο επόμενος αγώνας των δύο ομάδων: Την Τετάρτη (22/5) ο Ήφαιστος θα υποδεχθεί το Περιστέρι για τον δεύτερο αγώνα της σειράς

 

 

 

Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019 22:13

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΩΛΗΤΗΣ - ΤΡΙΑ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ    ΠΩΛΗΤΗΣ - ΤΡΙΑ

Εταιρεία αθλητικών ειδών ζητά Πωλητή – ρια για το κατάστημα της στην Λήμνο. Αποστολή βιογραφικών μέσω email: cvs4@diethnis-athlitiki.gr

Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019 22:03

ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ: Λιβαδοχώρι

ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ:  Λιβαδοχώρι

 (μια σειρά που παρουσιάζεται αλφαβητικά κάθε Σάββατο.

Επόμενο χωριό: Λύχνα)

 Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 Το Λιβαδοχώρι βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο του νησιού, ακριβώς στη θέση όπου διασταυρώνονται οι δρόμοι που έρχονται από τη Μύρινα και από τον Κοντιά και οδηγούν προς το αεροδρόμιο, το Μούδρο και την ανατολική Λήμνο.

Είναι προφανές, ότι το όνομά του προήλθε από την εκτεταμένη πεδιάδα η οποία το περιβάλλει, ένα μέρος της οποίας ανήκει στο κοινοτικό κτήμα Μητρόπολις του Παλλημνιακού Σχολικού Ταμείου.

Με το όνομα Λιβαδοχώριον ή Λιβατοχώριον αναφέρεται από το 1355 σε έγγραφα της Mονής Φιλοθέου του Αγίου Όρους.

 Στα χρόνια της τουρκοκρατίας ήταν κεφαλοχώρι, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Λήμνου, και εκτός από Έλληνες στο χωριό ζούσαν και Οθωμανοί αγάδες που επόπτευαν τις αγροτικές περιουσίες τους. Το 1548, που το επισκέφθηκε ο περιηγητής Belon, ήταν οχυρωμένο κι αποτελούσε την έδρα του βοεβόδα του νησιού, ο οποίος τον προσκάλεσε σε γεύμα μαζί με Οθωμανούς κι Έλληνες κατοίκους της περιοχής, με τους οποίους είχε αρμονικές σχέσεις.

 Δεν είναι γνωστό αν το χωριό βρισκόταν στη σημερινή του θέση, διότι σύμφωνα με τοπική παράδοση παλιότερα ήταν χτισμένο δυτικότερα, ανάμεσα στα εξωκλήσια Άγ. Ιωάννης και Άγ. Βασίλειος, ώσπου κάποια επιδημία ανάγκασε τους κατοίκους να μετακινηθούν στη σημερινή θέση.

Από το Λιβαδοχώρι κατάγονταν οι αγωνιστές του εικοσιένα Παντελής Μαρινάκης και Αποστόλης Λήμνιος, οι οποίοι το 1824 και 1825 αγωνίστηκαν στην εκστρατεία Αρκαδιάς-Νιόκαστρου υπό τις διαταγές του Βάσου Μαυροβουνιώτη.

 Το 1858 το επισκέφθηκε ο Γερμανός Conze, ο οποίος παρατήρησε ότι ήταν ένα μεγάλο χωριό αλλά μισογκρεμισμένο. Γράφει χαρακτηριστικά, ότι σε όλο το χωριό βρήκε μόνο ένα περιποιημένο περιβόλι! Είναι η εποχή που οι Έλληνες πλοιοκτήτες και μετανάστες είχαν αρχίσει να εξαγοράζουν τις οθωμανικές περιουσίες και οι Οθωμανοί μεγαλοκτηματίες είχαν αρχίσει να εγκαθίστανται στην πρωτεύουσα Κάστρο (σημερινή Μύρινα) αφήνοντας έρημα τα σπίτια τους στο χωριό.

 Το 1854 είχε ιερέα ονόματι Αντώνιο.

Το 1856 είχε 63 στρατεύσιμους άνδρες, οι οποίοι πλήρωσαν 989 γρόσια για να αποφύγουν τη στράτευση. Στο χωριό κατοικούσαν 55 οικογένειες χριστιανών το 1874. Το ίδιο έτος υπήρχαν 59 σπίτια. Το χωριό υπαγόταν στη δημαρχία (κόλι) Κοντιά κι οι κάτοικοι έστελναν έναν αντιπρόσωπο στην παλλημνιακή επαρχιακή συνέλευση.

 

Ο ναός της Αγίας Μαρίνας κτίστηκε εκ βάθρων το 1894 στη θέση παλαιότερου. Αποπερατώθηκε το 1905 «συνδρομή των κατοίκων», όπως αναφέρει σχετική επιγραφή. Έχει απλή κατασκευή, ρυθμού βασιλικής με δίρριχτη στέγη και ξεχωριστό καμπαναριό. Το 1912 αγιογραφήθηκε από το Γρηγόριο Παπαμαλή.

 

Σχολείο στο χωριό άργησε να ιδρυθεί αφού τους μαθητές εξυπηρετούσε το σχολείο που είχε ιδρύσει ο Δούκας Παλαιολόγος στο κοντινό Σαρπί από το 1868. Τελικά, το 1894 ιδρύθηκε μονοτάξιο σχολείο (νηπιαγωγείο) με πρώτη δασκάλα την Ηλιοφωτίστη Παντελή-Κακιάδου (1894-1901), το οποίο ως το 1910 στεγαζόταν σε διάφορα οικήματα, όπως: καφενείο, γυναικωνίτης, κελιά ναού κλπ.

Το 1910 κτίστηκε διδακτήριο με δαπάνη των Αιγυπτιωτών Σαράντη και Παλαιολόγου από τον Κορνό και το σχολείο έγινε κοινοτικό. Στο σχολείο του χωριού δίδαξαν μεταξύ άλλων οι δάσκαλοι: Κομνηνός Αχιλαδέλλης (1914-22), Γεώργιος Καραγιάννης (1932-39), Μαρία Αντωνάκη (1933-45), Χαράλαμπος Βαφέας (1939-63), Σπύρος Μουστάκας (1941, 1950-63), Στέλλα Κωνσταντίνου (1947-70), Φάνη Μουστάκα κ.ά.

 Το 1918 το Λιβαδοχώρι αποτέλεσε ξεχωριστή κοινότητα, στην οποία εντάχθηκαν για λίγα χρόνια και οι οικισμοί Στρατί και Κουρούνι.

Στα χρόνια του μεσοπολέμου το χωριό γνώρισε μια μικρή ανάπτυξη.

Το 1922 φτιάχτηκε υδραγωγείο και βρύση με δαπάνη 200.000 δρχ. των αδερφών Νικόλαου και Κομνηνού Χαλαμανδάρη και «συνδρομή Λιβαδοχωριτών Αμερικής και Αιγύπτου και προσωπική κατοίκων» σύμφωνα με τη σχετική επιγραφή.

 Το 1928 είχε 516 κατοίκους, μεταξύ των οποίων ήταν αρκετοί πρόσφυγες, απασχολούμενοι κυρίως στη γεωργία και στην κτηνοτροφία. Στις γύρω εύφορες πεδιάδες υπήρχαν μεγάλα αγροκτήματα και λιβάδια και το 1938 αναφέρεται παραγωγή 480.000 τόνων σιτηρών και 30.000 τόνων βαμβακιού. Λειτουργούσαν ένα εργοστάσιο αλευροποιίας και ένα εκκοκκιστήριο βάμβακος.

Στο σχολείο φοιτούσαν 46 αγόρια και 54 κορίτσια.

Από το 1929 είχε εγκατασταθεί στο χωριό ο ιατρός Ευάγγελος Κομνηνός, ντόπιος στην καταγωγή αλλά γεννημένος στην Καλλιόπη, ο οποίος είχε σπουδάσει στην Αθήνα και το Παρίσι.

Επίσης, το καλοκαίρι του 1931 αναφέρεται η ισχυρή ποδοσφαιρική ομάδα Ολύμπια Λιβαδοχωρίου, η οποία πέτυχε δυο σημαντικές νίκες εκτός έδρας επί του «Θριάμβου Πορτιανού» με 3-0 και του «Κεραυνού Ατσικής» με 3-2 με επικεφαλής τους Λαμπαδάριο, Σταυρινό και Νταντούδη.

 Μεταπολεμικά το χωριό συρρικνώθηκε λόγω της μετανάστευσης. Παρά τη λειψανδρία, το χωριό εξακολουθεί να αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο, έχει βενζινάδικο, κέντρα διασκέδασης και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Παράλληλα, διατηρεί τη γραφικότητά του με τους λιθόστρωτους δρόμους, τα πετρόχτιστα σπίτια και την όμορφη πλατεία.

  Από το 1989 λειτουργεί το Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου, το οποίο εξυπηρετεί τους μαθητές της κεντρικής Λήμνου.

Δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής μπορεί κανείς να δει στο Μνημείο Πεσόντων, στην σκαλιστή είσοδο της εκκλησίας και στα αρχοντικά του χωριού.

Το Λιβαδοχώρι, όπως κάθε χωριό της Λήμνου, έχει κι αυτό τη δική του ιδιαιτερότητα – τα αρωματικά φυτά. Όπως λέει και το όνομα του, βρίσκεται στη μέση ενός μεγάλου λιβαδιού. Την άνοιξη είναι ένα απέραντο χαλί από αγριολούλουδα. Εκτός απ’ το θυμάρι που μοσχοβολάει όλο το χρόνο, εδώ, αλλά και σε όλη τη Λήμνο, υπάρχουν εκατοντάδες φυτά και βότανα, όπως ρίγανη, χαμόμηλο, μαντζουράνα, φασκόμηλο, βατόμουρα κ.ά. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει ξεκινήσει ήδη από χρόνια εδώ στο Λιβαδοχώρι μια προσπάθεια αξιοποίησης αυτού του μοναδικού θησαυρού, με φυτώριο αρωματικών φυτών.

Η εύφορη γη, τα χωράφια και τα δέντρα γύρω από το Λιβαδοχώρι είναι ευεργατικά στην κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία. Μέλια υπάρχουν πολλά σε όλη την Ελλάδα. Το θυμαρίσιο μέλι της Λήμνου όμως φημίζεται για το έντονο άρωμά του και τη φίνα γεύση του. Γι’ αυτό πολλές μεγάλες επώνυμες εταιρίες παραγωγής και συσκευασίας μελιού αγοράζουν κάθε χρόνο σε μεγάλες ποσότητες χύμα το θυμαρίσιο μέλι της Λήμνου, για να εμπλουτίσουν με άρωμα και γεύση τα μέλια από άλλες περιοχές της χώρας.

Το νησί είναι ευλογημένο από τον θεό Ήφαιστο. Όλα τα προϊόντα του (κηπευτικά, αρτοσκευάσματα, ψάρια, κρασιά κ.ά.) έχουν μια έντονη γεύση, ένα ιδιαίτερο άρωμα και την παλιά χωριάτικη νοστιμιά. Οι κεχαγιάδες λένε ότι η ιδιαίτερη νοστιμιά των γαλακτοκομικών και των τυριών της Λήμνου (φλωμάρια, κουσκούσι, τραχανάς, φέτα καλαθάκι, μελίχλωρο, κασκαβάλι, ), οφείλεται στο ότι στους λόφους του νησιού τα πρόβατα μαζί με το χορταράκι βόσκουν και τα άφθονα αρωματικά αγριοβότανα.

Στο Λιβαδοχώρι από πέρσι κάθε δύο μήνες λειτουργεί Κέντρο Κατάταξης νεοσυλλέκτων στρατιωτών, οι οποίοι δίνουν άλλον αέρα στο χωριό, και γενικά στο νησί. Όταν μάλιστα είναι η ορκομοσία τους, έρχονται από όλη την Ελλάδα να τους επισκεφτούν γονείς, συγγενείς και φίλοι, οι οποίοι εκτός από τα άλλα ενισχύουν και οικονομικά την τοπική κοινωνία, τα ξενοδοχεία, τις ταβέρνες, τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα,  τα τοπικά προϊόντα κλπ.

 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιβαδοχωρίου “Αγία Μαρίνα”, που έχει έδρα το πρώην Δημοτικό Σχολείο, είναι από τους πιο δραστήριους της Λήμνου.

Έχει Μουσικό Εργαστήρι (κιθάρα ακουστική, ηλεκτρική και κλασσική, μπουζούκι, τζουρά, μπαγλαμά, λαούτο, τουμπερλέκι, μελόντικα, μεταλόφωνο, ξυλόφωνο, πιανίκα, αρμόνιο, μαντολίνο, ακκορντεόν κ.ά. με δασκάλους την κ. Ψαρρά Μαρία και τον Ανδρέα Κατωγούδη, ο οποίος επίσης διδάσκει και στα μουσικά τμήματα Έγχορδων, Πνευστών, Κρουστών, Τραγουδιού και Χορωδίας. Επίσης παραδοσιακή λύρα με τον Αχιλλέα Καλτσούνη.

Επίσης, τμήμα Παραδοσιακών Ελληνικών Χορών χασάπικο, ζεϊμπέκικο, συρτάκι και άλλα, με χοροδιδάσκαλο τον κ. Χαλκά Νάσο, και τμήμα Λάτιν και ευρωπαϊκών, διδασκαλία από την κ. Ζόνια Δανιηλίδου. Τα τμήματα είναι Αρχαρίων και Προχωρημένων. Διδάσκεται επίσης κινησιολογία-τεχνική free tazz. Τέλος, το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών, ζωγραφική και γλυπτική με τoυς δασκάλους Θάλεια Κερούλη και Πάολο Ινκαρνάτο.

  Ανάμεσα στις πολλές εκδηλώσεις που οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος είναι επίσης οι Κακανούρες (αναβίωση παλιού εθίμου με φωτιές, ζωντανή μουσική, πλούσια εδέσματα, κρασί κ.ά.), χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις (γιορτή, μπαζάρ, φωταγώγηση δέντρου, μελωδίες, κεράσματα, χριστουγεννιάτικο χωριό, αγιοςβασίλης, face painting κ.ά.), κοπή βασιλόπιτας, καρναβαλική παρέλαση (με το τμήμα λάτιν), αποκριάτικη χοροεσπερίδα, αποκριάτικο παιδικό πάρτι, καλοκαιρινή συναυλία για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, ενημερωτικές ιατρικές ομιλίες, γιορτή και ομιλία για την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, Ημερολόγια κ.ά.

 Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους πολύ δραστήριους κατοίκους, που αγαπούν την παράδοση και το όμορφο Λιβαδοχώρι!

 Βιβλιογραφία

 • Θ. Μπελίτσου, Η Λήμνος και τα χωριά της, 1994.
 • Θ. Μπελίτσου, «Ιστορικό οδοιπορικό στη Λήμνο: Λιβαδοχώρι», εφ. Λήμνος, φ. 531 (10/6/2008).
 • Τουρπτσόγλου-Στεφανίδου Βασιλική, «Ταξιδιωτικά και γεωγραφικά κείμενα για τη νήσο Λήμνο (15ος-20ος αιώνας)», Θεσσαλονίκη 1986.
 • Cdrom Επαρχείου Λήμνου: «Λήμνος αγαπημένη».
 • "ΛΗΜΝΟΣ: Ιστορική & Πολιτιστική Κληρονομιά", εκδ. Γ. Κωνσταντέλλης, 2010.

Λίγο πριν φύγει η 17 Μάη και για να ισχύει το "σαν σήμερα"  αναφερόμαστε στη Μάχητου  Σκρα, χαρη σε ένα  άρθρο που μας έστειλε οΘ. Μπαβέας.

 

Μάχη   του  ΣΚΡΑ.    Εκατό  χρόνια   17-5-2018

Τιμήκαιδόξα……στους58 Λημνιούςοιοποίοιθυσιάστηκανστα  χαρακώματατουΜακεδονικούΜΕΤΩΠΟΥ

Θεόδωρος  Ι. Μπαβέας

Πόσοι  άραγε ξέρουν , ή θυμούνται αυτούς τους  νέους  της  Λήμνου  και  του  Αγίου Ευστρατίου ,οι  οποίοι  θυσιάστηκαν …υπέρ  πατρίδος  στηΜάχη  τουΣκρα,οι  οποίοι  υπηρετούσαν στο ηρωικό τάγμα  της Λήμνου ,του συντάγματος της Λέσβου, στη Μεραρχία  του  Αρχιπελάγους ?Είχα  τη  τύχη και τη τιμή να  εκπροσωπήσω τη  Λήμνο  ως  Έπαρχος  να  παρευρεθώ   το   2005  εις τις  εορταστικές  εκδηλώσεις προς  τιμή  των Ηρώων και  εντυπωσιάστηκα από το  παλμό   των  εκδηλώσεων και για  τη θυσία των  νέων  της  Λέσβου  και  της  Λήμνου  παρουσία  και  του  τότε  πρόεδρο  της  Δημοκρατίας   Από τότε  απεφάσισε  η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση  Λέσβου επί  νομαρχίας  Π.  Βογιατζή  2003-2006  να  τιμήσει  αυτούς  τους Ήρωες και  στο νησί  μας τοποθετώντας  μικρή   αναμνηστική Πλάκα στο  χωριό  Ατσική Ένα  μικρο βήμα μνήμης  σεβασμού και  ιστορίας

Είμαι   ιδιαίτερα   χαρούμενος   γιατί πλέον  η   Περιφερειακή  ενότητα  Λήμνου και ο  Δήμος  Λήμνου  αυτή  τη  μέρα  του  θριάμβουτουΕλληνικούστρατού  στη  Μάχη του Σκρα , και της θυσίας των  58  νέων  στα  πεδία   των μαχών( θυσιάστηκανόπωςαναφέρετεσε  επιστολήστην  Εφημερίδα  ΛΗΜΝΟΣ24/6/18 οανθυπολοχαγόςΠαρασχακης  2 λοχίες, 5 δεκανείς,και  10  στρατιώτες)τη καθιέρωσε ως  μια  τοπική  εθνική  εορτή τιμής και  μνήμης  με εθνική  σημασία γραμμένη  στις  πιο  σημαντικές   σελίδες  της σύγχρονης  ελληνικής Ιστορίας, και  διότι η  Μάχη  του  Σκρα απετέλεσε  το προθάλαμο,  με  αποτέλεσμα την απελευθέρωση της  Ανατολικής  Μακεδονίας από  τους  Βουλγάρους   το  Σεπτέμβριο  1918

Θέλω  επίσης ευχαριστήσω ΄και να συγχαρώ το φίλο  και   συνάδελφο Α. Τσοτρούδη ο  οποίος  μου   αφιέρωσε   το Βιβλίο  του  ΗΜάχη   του  Σκρα  και  Συνθήκη   του  Μούδρου Διαβάζοντας λοιπόν αυτό  βιβλίο με  έκανε  να  ταξιδέψω  στο  παρελθόν με  αυτό  το καλογραμμένο ιστορικό  ερευνητικό  του  βιβλίο    και να   θαυμάσω  και  το γραπτό   στρωτό   λόγο του , όπως  είχα  εντυπωσιαστεί  από  την προφορική του αφήγηση Το ενδιαφέρον μου επικεντρώθηκεστιςεπιστολές και  τις  ανταποκρίσειςαπότο  μέτωποστηνεφημερίδα  του  τότε  τη  ‘’ΛΗΜΝΟκαθώς  και  το  ενδιαφέρον  της  τοπικής  κοινωνίας τη; ΛΗΜΝΟΥ  να  περιθάλψουνελαφρά  τραυματίες σε αναρρωτήριο  για το οποίο  ζητούσαν άδεια από  τη  τότε  κυβέρνηση ,διότι  ο  Ε Ε Σ  είχε τότε  υποτυπώδη  αναρρωτήρια   σε σκηνές  προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στους τραυματίες με πολύ μεγάλες  δυσκολίες

 Επίσης  θέλω ΄΄να  μεταφέρω από το βιβλίο του  Τσοτρούδη τη ανέφερε από το Μέτωπο11- Αυγούστου1918 ο  ΑντισυνταγματάρχηςΚ. Παλαιολόγος από  το  5 Σύνταγμα  Μεραρχίας του Αρχιπελάγους προς το  Δημοτικό  ΣυμβούλιοΚάστρου  -Λήμνου ….Αρχικά  αναφέρετε   στη  μνήμη  του μεγάλου  ήρωα  του Συντάγματος Ταγματάρχη  Παπαγιαννη  Βασιλείου… και τέλος γράφει  για  το  Ηρωικό  τάγμα  της  ΛΗΜΝΟΥ ΄΄’’Ηνήσος  Λήμνοςείναιεξαιρετικώςευτυχής,διότιειςπεριστάσειςκινδυνώδειςκαι  ιστορικέςδια  τηνΕλλάδαπαρέσχεεις  τηνπατρίδαμε  εξαιρετική  προθυμίατα  τέκνα  της,τα  οποίαδια  του  ηρωισμούκαι  της  καρτερίαςτων,επί  16 μήναςειςτομέτωπονπροσέφερανεκδουλεύσειςπροςτοέθνοςαξιοσημείωτους

Και  συνεχίζει.. …σας  εκφράζωμετά  τωναξιωματικώντου  Συντάγματοςόλων  μαςτο  θαυμασμόδια  τηνμεγάληναυταπάρνησιν   και  ανδρεία  τηνοποίαεπεδείξαντοοιΛήμνιοιειςτοΣΚΡΑγενόμενοιπρώτιστοισυντελεσταίειςμιαντων  μεγαλυτέρωννικώντου   Στράτουτης  Πατρίδος  μας

Σήμερα  και  κάθε  χρόνο θα  πρέπει να είναι  μια ιδιαίτερη  μέρα  για  την Λήμνο

Και για   αυτό  το  λόγο  οι τοπικές  αρχές Δήμος Λήμνου  Περιφέρεια Βορείου  Αιγαίου  και η κοινωνία του  Νομού  Λέσβου  και ειδικότερα  η κοινωνία της Λήμνου  τιμά και  θυμάται  κάθε χρόνο …ότιτοτάγμα  της  Λήμνου, στοΣύνταγμαΛέσβου   τηςΜεραρχίας  τουΑρχιπελάγους η οποία επέτυχε περήφανη και σημαντική  νίκη στο πόλεμο των χαρακωμάτων του  Μακεδονικού  μετώπου στη  περιοχή  του   ΣΚΡΑ  Ότι σε  αυτή τη  μάχη  θυσιάστηκαν  για τα  ιδανικά  και  για την ελευθερία  της πατρίδας  μας πενήνταοκτω58  Στρατιώτες με  πολλούς  τραυματίες από  την ΛΗΜΝΟ  και τον ΑΓΙΟ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟ των οποίων τα  ονόματα  είναι στην αναμνηστική  Πλάκα  στην  ΑΤΣΙΚΗ  Είναι ηθικό χρέος  και  σεβασμός από όλους   μας εδώ  στην Λήμνο και εις τους απόδημους Λημνιούς της διασποράς  να τους θυμόμαστε έστω  για  λίγο κάθε 17- Μαΐου  και να τιμάμε αυτούς  τους νέους  της Λήμνου οιοποίοι έδωσαν τη  ζωή τους, και οι οποίοι έχουν περάσει στο ΠΑΝΘΕΟΝ των Ηρώων, οι οποίοι θυσιάστηκαν για τις  πανανθρώπινες  άξιες των Ελλήνων  ,της ελευθερίας   της εθνικής υπερηφάνειας ,  και εθνικής  κυριαρχίας

 Και  τελειώνω  ……όπως  ο  Αριστείδης  Τσοτρουδης  Στο  βιβλίο  του// Τα  γραπτά  μουας  αποτελέσουνένα  λυτρωτικόμνημόσυνογια  τους  58  Αθάνατους  ΛήμνιοιυςΉρωεςπου  έπεσανστη  Μάχη  του  Σκραχαρίζοντας  σεμας  τηνελευθερία, ως  ύψιστοαγαθόπουπρέπει  ναδιαφυλάξουμε//

,    Θεόδωρος    ΙΜπαβέας         Πρόεδρος  του  Ε.Ε.ΣΛήμνου

    17—Μαΐου  100  χρόνια   από  τη  μάχη  του  ΣΚΡΑ17-5-1918

 

Ηφωτογραφία  είναιαπότοΗρώο  τουΣκρα, οπουτηνπροηγόμενηΚυριακή 12/5/1υ9 έγινανοικαθιερωμένεςετήσιες  ΕκδηλώσειςΜνήμης.

Δυστυχώς  αποτοΜνημείοαυτόλείπει  μιατιμητικήπλάκαμεξεχωριστά  ταονόματατων 58 Λημνιώνπουδενέχασαναλλαέδωσαντηζωήτους  γιαναέχειηΕλλάδατασημερινάτηςσύνορα. ΗεπέτειοςόμωςαυτήείναιξεχασμένηστηΛήμνο  απότιςτοπικές  Αρχές.

 

Σελίδα 1 από 337