21 Φεβρουαρίου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Φεβρουάριος 2019

 

Στα Τσιμάνδρια ετοιμάζονται για  τις Αποκριγιές !

Λίγα άτομα στο χωριό όμως με πολύ όρεξη και ταλέντο !!!

Βασικό στοιχείο το παραδοσιακό "μοίρασμα του Άλογου"

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΑ ΤΣΙΜΑΝΔΡΙΑ

10 ΜΑΡΤΊΟΥ 2019

ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΊΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΎ!!!

 ΏΡΑ ΈΝΑΡΞΗΣ 18:30!!!

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΈΝΟΥΜΕ!!!❤❤❤

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Είχε ξημερώσει,  με το φως της μέρας να έχει φωτίσει τη θάλασσα και τις στεριές (φωτογραφία)  όπως το Νυχτερινό,  Ολόγιομο και αυτή την περίοδο  μεγάλο φεγγάρι,  έδινε τη μάχη του να μην χαθεί  στο φως του Ηλίου οποίος ανέτειλε στα ανατολικά της Λήμνου.   Επέμενε να δύσει  όπως ο Ήλιος,  και αυτό,  βουτώντας στα δυτικά της Λήμνου, εκεί προς τον Άθω,  μεριά!  Γιατι μπορεί το φεγγάρι είναι ετερόφωτο όμως έχει ισχυρή παρουσία στα τραγούδια και   στα όνειρα των ανθρώπων…

Είδα σε άλλες αναρτήσεις ωραίες εικόνες της πανσέληνου  όμως  εγώ απεικόνισα  αυτή τη θαμπή και άνιση μάχη της σελήνης με το φως!  

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019 12:43

Η Λήμνος και η 3η ΜΟΜΑ

Η Λήμνος και η 3η ΜΟΜΑ

 Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 Καλό είναι να θυμόμαστε ότι οι δρόμοι του νησιού ασφαλτοστρώθηκαν για πρώτη φορά πριν από πολλά χρόνια από το στρατό, και πιο συγκεκριμένα από την 3η ΜΟΜΑ. Μέχρι τότε οι περισσότεροι ήταν πρωτόγονοι χωματόδρομοι – όπως και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας.

Επίσης, καλό είναι όταν πετάμε με το αεροπλάνο, να θυμόμαστε ότι το καμάρι της Λήμνου, το αεροδρόμιο ΗΦΑΙΣΤΟΣ, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ασφαλέστερα στην Ελλάδα, κι αυτό το έχει φτιάξει η 3η ΜΟΜΑ.

 

Οι παλιότεροι θα θυμούνται ίσως τα συνεργεία με τα φίνισερ, τους οδοστρωτήρες και τα τεράστια βυτία με καυτή άσφαλτο, που έρχονταν με το καράβι από τη Θεσσαλονίκη στη Λήμνο κάθε άνοιξη και δούλευαν όλο το καλοκαίρι μέχρι το φθινόπωρο.

 

Έτυχε να γνωρίσω προσωπικά δύο από τους τότε επικεφαλής των κλιμακίων της ΜΟΜΑ, που δούλεψαν στη Λήμνο, Θεσσαλονικείς και οι δύο, τον Γιάννη Σταντζούρη, (που δούλευε στο φίνισερ, το μηχάνημα που ρίχνει την άσφαλτο), και τον μηχανικό Βασίλη Αγγελάκη, οι οποίοι και μετά την αποχώρηση της ΜΟΜΑ από το νησί συνεργάστηκαν μερικά χρόνια με τον Τσολακούδη και συνέχισαν να φτιάχνουν ή να επισκευάζουν δρόμους στη Λήμνο. Έχω γράψει μάλιστα και μερικές σχετικές ιστορίες – μια από αυτές την ξαναγράφω στο τέλος αυτού εδώ του σημειώματος.

 

Η ΜΟΜΑ, λοιπόν, ήταν μια υπηρεσία του μηχανικού και τα αρχικά της σημαίνουν Μικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκρότησης.

Λειτούργησε σε όλη την Ελλάδα από το 1957 μέχρι το 1992, 35 ολόκληρα χρόνια. Η Ελλάδα χρωστάει πολλά σ’ αυτήν την στρατιωτική υπηρεσία που έχει φτιάξει πολλές από τις βασικές υποδομές της χώρας και βοήθησε την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της μετά από μεγάλες καταστροφές.

Δούλεψε σκληρά και κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες ώστε να ανασυγκροτηθεί το οδικό δίκτυο, οι γέφυρες ακόμα και βασικές κτιριακές μονάδες. Σε δυσπρόσιτα μέρη της ελληνικής επαρχίας, κυρίως ημι-ορεινών και ορεινών περιοχών, σε ακριτικές περιοχές και σε πολύ δύσκολες εποχές μετά από πολεμικές συρράξεις (και η χώρα μας είχε εμπλακεί σε αρκετές), τότε που η ανάγκη για ανακατασκευή κατεστραμμένων υποδομών ήταν εξαιρετικά σημαντική. Δρόμοι, κτίρια, γέφυρες, αεροδρόμια, εγγειοβελτιωτικά μικρά έργα κοινής ωφέλειας, οικοδομικά κ.ά. που έχει φτιάξει η ΜΟΜΑ, ακόμα και οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, υπάρχουν έως και σήμερα. 


Σε περίοδο ειρήνης, λοιπόν, και με λογικό κόστος η αποστολή της ΜΟΜΑ ήταν να δουλέψει στη νησιωτική και ορεινή Ελλάδα, εκεί όπου δεν υπήρχε ενδιαφέρον των εργοληπτών (γιατί ήταν ασύμφορο λόγω μεγάλου κόστους). Έτσι προέκυψαν πολλά μικρά κοινωφελή έργα τοπικού ενδιαφέροντος για την ωφέλεια Δήμων, Κοινοτήτων, Συλλόγων και Οργανισμών ιδίως σε ακριτικές περιοχές. 
Η εθνική και επαρχιακή οδοποιία ωφελήθηκε τα μέγιστα από τα έργα της ΜΟΜΑ μιας και έγινε κατασκευή, βελτίωση και αρχική διάνοιξη σε εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους ιδίως της ορεινής και νησιωτικής Ελλάδας, πάνω από 15.000 χλμ.  Κατασκευάστηκαν αεροδρόμια από την αρχή είτε επεκτάθηκαν διάδρομοι προσγείωσης σε 17 αεροδρόμια της νησιωτικής Ελλάδος.

 

Τέλος, να θυμηθούμε και μια άλλη προσφορά του στρατού προς την ασφάλεια της Λήμνου – αλλά και πολλών άλλων περιοχών της Ελλάδας. Όλοι ξέρουμε ότι στο Διαπόρι, στα 50 μέτρα από το γραφικό ταβερνάκι του Μενέλαου, ο στρατός από παλιά μέχρι σήμερα επανειλημμένα και μεθοδικά έχει ερευνήσει και “καθαρίσει” ένα σημείο με παλιές νάρκες.

 

Και τώρα, η ιστορία με έναν παλιό δρόμο στη Λήμνο:

 

     “Τον καιρό που η 3η ΜΟΜΑ έφτιαχνε δρόμους στη Λήμνο, ο Πρόεδρος μιας Κοινότητας πήγε και βρήκε το συνεργείο που έριχνε την άσφαλτο στον κεντρικό δρόμο που διέσχιζε το χωριό.

Ενθουσιάστηκε με τον καινούργιο ασφαλτοστρωμένο δρόμο, έπιασε παράμερα τον επικεφαλής του συνεργείου Γιάννη Σταντζούρη, φίλο και δάσκαλο μου στο ψάρεμα και του έκανε την εξής πρόταση.

 

 -       Μπράβο σας, η δουλειά που κάνετε είναι τέλεια, το χωριό μας θα αλλάξει όψη με τον καινούργιο δρόμο. Θέλω, όμως, να μου κάνεις μια πολύ μεγάλη χάρη, αν γίνεται. Ο χωματόδρομος που πάει απ’ το χωριό κάτω στη θάλασσα είναι όλο κι όλο 400-500 μέτρα. Καημό έχω να τον έβλεπα κι αυτόν ασφαλτοστρωμένο, τώρα που ο τουρισμός άρχισε να έρχεται στο νησί. Θα ήταν τέλειο να μπορούσε ο κόσμος να κατεβαίνει εύκολα για μπάνιο στην παραλία…  Περνάει κι από τη μάντρα τη δική μου…  Ευκαιρία είναι να τον κάνατε κι αυτόν... Κάνε κουμάντο, ας μην είναι μέσα στο σχέδιο, δεν θα το πάρει χαμπάρι κανείς, εξάλλου τόσα πολλά χιλιόμετρα έχετε κάνει στο νησί…

 

 Και για να σιγουρέψει τη δουλειά, είπε,

-       Κάντε εσείς το δρόμο, κι εγώ θα σφάξω 3 αρνιά και θα σας κάνω πλούσιο τραπέζι όλο το συνεργείο.

 

Ο φίλος μου ο Γιάννης δεν χρειάστηκε να το σκεφτεί πολύ. Στην παραλία εκείνη πήγαινε τακτικά για ψάρεμα και πάντοτε το αυτοκίνητό του υπέφερε από τον κακοτράχαλο χωματόδρομο. Ευκαιρία να κάνει κι αυτός μια “παρατυπία” και να στρώσει με άσφαλτο κι αυτόν τον δρόμο που δεν ήταν στο εγκεκριμένο πρόγραμμα.  Έτσι λοιπόν έγινε άσφαλτος κι εκείνος ο δρόμος και όλοι ήταν ευχαριστημένοι και ενθουσιασμένοι.

 

  • Ο Πρόεδρος, γιατί με δική του πρωτοβουλία έγινε ένα “έργο πνοής” στο χωριό – και μάλιστα περνούσε κι από τη μάντρα του!
  • Οι παραθεριστές, γιατί πήγαιναν πλέον εύκολα για μπάνιο στην παραλία.
  • Ο φίλος μου ο Γιάννης, γιατί κι αυτός πήγαινε εύκολα στη θάλασσα για ψάρεμα, και, τέλος
  • Το συνεργείο της ΜΟΜΑ, γιατί έφαγαν καλά τα 3 αρνιά στη σούβλα στην ταβέρνα στην πλατεία του χωριού.
Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΟΒΑΡΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΠΟΥΔΑΙΑ,  ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ,  ΕΚΘΕΣΗ, ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ, ΟΤΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΗ  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ !

ΜΑΛΙΣΤΑ,  ΑΠ Ο,ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ  ΑΡΧΕΣ ΜΑΡΤΗ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ Ρ. ΚΟΨΙΔΗ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΚΟΝΤΙΑΤΙΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΟΥΝ ΕΠΙΤΟΠΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΗ.

Στη  φωτογραφία παραθέτουμε  ένα έργο του Ρ. Κοψιδη,  που απεικονίζει τα παιδικά του χρόνια  στη Λήμνο. Στο πάνω αριστερό  σημείο του πίνακα διακρίνεται η επιγραφή: Κάστρο Λήμνου και σίγουρα θα έχει πολύ ενδιαφέρον το κείμενο του,  κάτω δεξιά.  

 Έκθεση Ράλλη Κοψίδη

Κύριοι, είμαστε στην ευχάριστη θέση, να σας ανακοινώσουμε, ότι το καλοκαίρι 2019, στις εκδηλώσεις της Πινακοθήκης Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης του Κοντιά,  θα πραγματοποιηθεί μία και μοναδική έκθεση ζωγραφικής, του μεγάλου Λημνιού ζωγράφου Ράλλη Κοψίδη, η οποία θα είναι αναδρομική και θα περιλαμβάνει πέραν  των έργων ζωγραφικής και άλλα εκθέματα από τις λοιπές δραστηριότητες του μεγάλου καλλιτέχνη [ χαρακτικά ,συγγράματα κλπ.]. Σε δεύτερο χρόνο θα επικοινωνήσουμε ξανά για τις λεπτομέρειες που αφορούν την έκθεση.

     Για τον Σύλλογο Κοντιατινών Λήμνου, ο υπεύθυνος της Πινακοθήκης

                              Δημήτρης Λούσκος.

 

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019 14:31

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΗΣ !

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το εθνομουσικολογικό σεμινάριο «Μουσικοί Χάρτες της Ελλάδας» υπό την καθοδήγηση και επιμέλεια του Δρ. Εθνομουσικολογίας, κυρίου Χάρη Σαρρή.

Ο Πολιτιστικος Συλλογος Αγίου Δημητρίου ευχαριστεί θερμά τον κύριο Σαρρή για την παρουσία του στο νησί μας καθώς και για τις πολύτιμες γνώσεις που μοιράστηκε με όλους εμάς συμβάλλοντας στην διατήρηση της μουσικής μας κληρονομιάς όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα στο κοινωνικοπολιτιστικό πλαίσιο.

Ευχαριστούμε επίσης όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία και την ενεργή συμμετοχή τους και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε αυτήν την ανοδική πορεία προς την ενημέρωση, την γνώση και την παράδοσή μας.

Τέλος ευχαριστούμε θερμά τον ΟΕΠΑ Λήμνου για τη βοήθειά του στην υλοποίηση του σεμιναρίου.

 

Εγκάρδιες ευχές,

Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου.

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2019 13:48

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΘΥΜΟΣ - Συζητηση - εκδηλωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδήλωση-Συζήτηση: «Κατανοώντας τον παιδικό θυμό – Η σημασία των ορίων»

Ο θυμός αποτελεί ένα δυσάρεστο συναίσθημα που συχνά δυσκολευόμαστε να το αποδεχτούμε και να το διαχειριστούμε, ιδιαίτερα όταν αφορά τα παιδιά σχολικής ηλικίας. Εγείρονται συχνά ερωτήματα, όπως;

Πότε ο θυμός παύει να είναι φυσιολογικός;

Τι υποδηλώνει στα παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας;

Υπάρχει τρόπος να το διαχειριστούμε;

Μπορεί αιτία να είναι η συμπεριφορά του γονέα;

Θέματα, όπως τα παραπάνω, θα προσεγγίσουν διεπιστημονικά και μέσα από βιωματικό χαρακτήρα οι ειδικοί Σωτηρία Κυριαζίδου (Ψυχολόγος Κέντρου Κοινότητας Δήμου Λήμνου), Πηνελόπη Τσακανίκα (Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής) και Σοφία Κυριάκογλου (Ψυχολόγος στα Δημοτικά Σχολεία της Λήμνου).

Η εκδήλωση απευθύνεται σε γονείς σχολικής και προσχολικής ηλικίας, καθώς και σε εκπαιδευτικούς, με στόχο την κατανόηση του συναισθήματος του θυμού μέσα από τη συζήτηση και τις βιωματικές ασκήσεις που θα συνοδεύσουν την ενημέρωση.

Σας περιμένουμε, την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019, στις 18:30, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας.

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2019 13:40

Το "κοινο" της ΜΑΡΟΥΛΑΣ. Selfie και συμπαθεια !

Κάθε μέρα κατι συμβαινει στο ΜΑΡΟΥΛΑ , και δεν φτάνουν οι μέρες της Εβδομαδας  για ολες τις αναγκες…  Ετσι εχει δημιουργηθεί ένα μεγάλη κοινο,   κατι σαν Κερκιδα Ομαδας, που η παρουσία του είναι ταχτική και συνεχής…

Έχουν γίνει όλοι γνωστοί εκεί μέσα, όπως φαίνεται  και από τη selfie φωτογραφία  

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

 

ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ

Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ                       Μύρινα 18/2/2019

ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Παρακαλούνται οι οδηγοί να απομακρύνουν τα οχήματά τους από την πλατεία Υψιπύλης (ΟΤΕ) αύριο Τρίτη 19 Φεβρουαρίου, από ώρα 07:00 π.μ. έως 14:00, λόγω εργασιών κλαδέματος από συνεργείο του Δήμου.

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Το σαββατοκύριακο είχαμε,  φυσικα,  μπάλα στη Λήμνο. Οι ομάδες μας παρά τις δυσκολίες επιμένουν να,  συνεχίζουν,  τα καταφέρνουν!!!

ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΠΛΑΤΗ)  - ΚΕΡΑΥΝΟΣ     1-8

ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ - ΑΡΗΣ   3-0

ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑ - ΑΟΜ    2 - 3

ΘΑΝΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 0-3

ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ - ΔΙΑΓΟΡΑΣ  3 - 0 ΚΑΣΠΑΚΑΣ - ΑΕΛ 0-1

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

 

Από το site NOOZ.GR

Ένα ζεστό συλλυπητήριο μήνυμα στέλνει ο πρόεδρος της Κοισιόν, για τον θάνατο του "φούρναρη της Κω", Διονύση Αρβανιτάκη.

"Με οδύνη με πληροφορήθηκα τον θάνατο του Διονύση Αρβανιτάκη, του υποδειγματικού ευρωπαίου πολίτη, ο οποίος βραβεύθηκε από τους ευρωπαικούς θεσμούς για τη σπάνια μεγαλοψυχία του, την ευαισθησία έναντι των εκατοντάδων δυστυχισμένων μεταναστών", δήλωσε.

"Η δικιά μου Ευρώπη είναι αυτή που συμβόλιζε ο Διονύσης Αρβανιτάκης. Καλό σου ταξίδι, φούρναρη της Κω που κάθε μέρα έδινες ψωμί στις πεινασμένες & ταλαιπωρημένες ψυχές", τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Γιούνκερ, εκφράζοντας παράλληλα θα ειλικρινή του συλληπητήρια στου οικείους του.

 

Ο Αρβανιτάκης είχε τιμηθεί με το βραβείο της Κοινωνίας των Πολιτών το 2016 από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

Έφτιαχνε και διένειμε ψωμιά σχεδόν σε καθημερινή βάση στους εκατοντάδες πρόσφυγες που έφταναν στο νησί, πριν δημιουργηθούν οι δομές φιλοξενίας. 

Παιδί και ο ίδιος της μετανάστευσης καταγόταν από τον Πύργο Ηλείας και είχε μεταναστεύσει στην Αυστραλία.

Μικρός πουλούσε κουλούρια στα Πατήσια. Όταν επέστρεψε με κάποιο κομπόδεμα στην Ελλάδα πήγε στην Κω, πατρίδα της γυναίκας του και άνοιξε τον πρώτο φούρνο. Έφτιαξε επτά καταστήματα τα οποία διαχειρίζονται τα τέσσερα παιδιά του.

Σε συνέντευξή του στο Έθνος, είχε δηλώσει για την προσφυγική κρίση:

"Αυτά που βλέπουμε και ζούμε τόσους μήνες τώρα δεν μεταφέρονται εύκολα. Μικρά παιδιά από τη Συρία, το Αφγανιστάν πέφτουν κάτω και φωνάζουν 'μαμ'. Μας δείχνουν με τα χεράκια τους το ψωμί. Δεν γνωρίζουν τη λέξη φαγητό".

"Ποιός άνθρωπος μπορεί να μείνει ασυγκίνητος όταν βλέπει ένα μικρό παιδί να τρώει χώμα; Πείτε μου... Χωρίς κανέναν δισταγμό, καμία δεύτερη σκέψη, είπα κάθε μέρα θα τους φτιάχνω ψωμί και με το βαν θα τους το πηγαίνω.

Όποιος δεν έχει πεινάσει, δεν μπορεί να να μπει στη θέση αυτών των ανθρώπων. Πρόσφυγες... 'Εμείς' και 'εκείνοι' στο ίδιο νησί, βίοι παράλληλοι που συγκλίνουν στην έννοια άνθρωπος".

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Σελίδα 1 από 5