21 Ιανουαρίου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Ιανουάριος 2019

Η πρώτη μας ήττα εντος  έδρας , μετα από 6 συνεχόμενες Νίκες,  ήταν αναμενόμενη και απολύτως φυσιολογική… Ο  ΗΦΑΙΣΤΟΣ  έχασε μέσα στη Λήμνο απο τον παναθηναϊκό με σκορ 84 - 62

Το σκορ με διαφορά 22  πόντους  δεν είναι κατι ασυνήθιστο στο Μπάσκετ και εγώ  είμαι ευχαριστημένος γιατι ούτε  με 100ρα χάσαμε, ούτε επιθετικά μείναμε κατω  απο τους  60 πόντους.   Μη  με θεωρήσετε ηττοπαθή, ούτε υποτιμώ την ομάδα μας αλλά η απλή μπασκετική λογική δικαιολογεί την άποψη μου…

Ο  ίδιος ο Παντελής Μπούμπουρας, ιδιοκτήτης της Ομάδας , μιλώντας μετα τον αγώνα στην ΕΡΤ που έκανε την μετάδοση είπε  ότι ο Παναθηναϊκός είναι μια μεγάλη ευρωπαϊκοί ομάδα και ήταν τιμή μας που ηρθε στη Λημνο η ομαδα αυτή!

Αγωνιστικά  αυτό που είδα στο Παναθηναϊκό είναι ότι έκτος απο  το Ταλέντο των παιχτών του είχε μια πεισματάρα και σύνθετη Άμυνα,  που πολλές φορές έφερνε σε απόγνωση τους παίχτες του Ήφαιστου,  οι οποίοι είχαν για αυτό  το λόγο ένα πρόβλημα Κυκλοφορίας .

Το κουπί της μεταφοράς και του χειρισμού της Μπάλας τράβηξε κυρίως ο  Σμιθ και σε αυτόν τον τομέα ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ   πλήρωνε  την απουσία του Μπρεϊζελτον ο οποίος   είναι  τραυματίας.

Σε κάτι τέτοιους αγώνες χρειάζεται και λίγη τύχη και θα έλεγα και λίγη διαιτησία… όμως αυτά ήταν ελαφρώς εναντίον μας…

Τα τρίποντα που θέλουν  και τύχη στο πρώτο μέρος δεν έβρισκαν στόχο με τίποτα , οπότε τότε άνοιξε και η διαφορά στο σκορ. Στο δεύτερο ημίχρονο  ήμασταν βελτιωμένοι   και το σκορ σκαμπανέβαζε  σε μια διαφορά 15 έως 20 πόντους.

 Η ατμόσφαιρα στην κερκίδα και πάλι  ήταν  πολύ καλή όμως αυτή τη φόρα  πιο θορυβώδης από την παρουσία των Λημνιών οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού οι οποίοι  με τραγούδια, συνθήματα και πανό  δεν σταμάτησαν στιγμή να υμνούν  την Ομάδα τους χωρίς όμως  να προκαλέσουν..  ή να βγουν από τα όρια.

Μακάρι ετσι και οι οπαδοί του  Ολυμπιακού  σε δυο εβδομάδες.

Πριν απο τον Αγώνα έγινε τιμητική αναφορά στον Νίκο Σαμαρά του οποίου το όνομα φέρει το Κλειστό Γυμναστήριο.  Μέλη της Οικογένειας  του, οι Γονείς της Γυναίκας του,  παρέλαβαν την τιμητική  Πλακέτα (φωτογραφία) και ευχαρίστησαν τους Ιδιοκτήτες του ΗΦΑΙΣΤΟΥ, την οικογένεια Μπούμπουρα,  που συνεχίζουν,  όπως ειπώθηκε,  το Όνειρο του Νίκου Σαμαρά, το όνομα του οποίου έκαναν  σύνθημα οι  οπαδοί του Παναθηναϊκού, του Οποίου υπήρξε παίχτης της ομάδας του Βόλεϊ .   Ηλ. Κότσαλης

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Το Παλλημνιακό Ταμείο, με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και τις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν, είναι το γεγονός της Χρονιάς !

Άλλα θετικά και αρνητικά 

του 2018  είναι:

Ο  ΉΦΑΙΣΤΟΣ του Μπάσκετ,  που άλλαξε την εικόνα της Λήμνου και εσωτερικά, σε μας δηλαδή,  αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα μέσα απο τις τηλεοπτικές μεταδόσεις  και όταν μάλιστα η Ομάδα μας πάει καλά! Τις επόμενες εβδομάδες θα έρθουν στη Λήμνο οι Ομάδες μπάσκετ του Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού  με την τεράστια Ευρωπαϊκή τους καταξίωση!

 Τα δρομολόγια της SKYEXPRESSτα οποία ξεκίνησαν το   Φθινόπωρο έδωσαν άλλον αέρα στη σύνδεση μας με τη Αθήνα  και έριξαν σημαντικά τις τιμές της προηγούμενης μονοπωλιακής εποχής της  AEGEAN..

Tο Μεταφορικό Ισοδύναμο επιτελούς μετά από 30 χρόνια άρχισε και εφαρμόζεται στη ακτοπλοϊκή μετακίνηση επιβατών και τη μεταφορά προϊόντων. Επίκειται, άρχισε σε κάποια μικρά Νησιά πιλοτικά, και αναμένεται να γενικευθεί το μεταφορικό ισοδύναμο και στα ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΙΝΗΣΗΣ. όμως αυτό είναι υπόθεση του 2019. 

Το  Ανοιχτό Θέατρο στο Μουδρο λειτούργησε  το καλοκαίρι με ωραίες εκδηλώσεις και θα πρέπει να αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο.

Η Αύξηση κατά 17,8% των ακτοπλοϊκών  αφίξεων Τουριστών τον Αύγουστο  και γενικά η τουριστική η εικόνα του Νησιού που είναι σημαντικά αναβαθμισμένη.

Οι Ανασκαφές στην  ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ,  και οι άλλες εργασίες ώστε ο χώρος να  γίνει ακόμη πιο ελκυστικός για τον επισκέπτη.

Η Θεατρική Παράσταση Αρχαίου Δράματος του ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ. Το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΣ, με τις εργασίες που γίνονται εκεί  θα  δοθεί για τέτοιες παραστάσεις το 2020!

Η Αύξηση σε 8 των Διορισμένων Καθηγητών ΔΕΠ του Πανεπιστημιακού Τμήματος της Λήμνου, ένας αναγκαίος αριθμός για  τη βιωσιμότητα και σταθερότητα του Τιμήματος.

Αρνητικά για το έτος που φεύγει είναι σίγουρα η στασιμότητα στην αξιοποίηση του ξενοδοχείου - κληροδοτήματος ΚΑΣΤΡΟ

Και το χειρότερο,  η περιδίνηση  που σημειώθηκε τους 3 τελευταίους μήνες στο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ και μάλιστα μετά  από μια ανοδική πορεία τα  2 τελευταία  χρόνια όπως παρουσιάστηκε  τον Αύγουστο από τον απερχόμενο, σήμερα,  Αντιδιοικητή Θ. Μονοκρούσο. Για τη σημερινή κατάσταση η Ένωση Νοσοκομειακό Γιατρών εξέδωσε  ανακοίνωση την οποία δημοσιεύουμε σε εσωτερική σελίδα.

  

 

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2019 11:43

ΕΦΥΓΕ ΑΠ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΟΡΙΑΖΗΣ, 60 ΕΤΩΝ.

Έφυγε απ τη ζωή εντελώς ξαφνικά και άδικα,  σε ηλικία 60 ετών,  ο Νίκος Ποριάζης.  Κάτοικος Πορτιανού και πολύ γνωστός επιχειρηματίας στη Λήμνο με τα  τοπικά προϊόντα και ειδικά τα πασίγνωστα,  και εκτός  Λήμνου,  παξιμάδια Ποριάζη.

Ήταν παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών, αεικίνητος, γλυκός άνθρωπος,  και πολύ αγαπητός στην κοινωνία της Λήμνου.  

Πριν σχεδόν 15 μέρες πήγε στο Γιατρό με συμπτώματα, όπως διαπιστώθηκε,  πνευμονίας, Μετά από λίγες μέρες όμως κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί στην Αθήνα, πράγμα  που έγινε με C-130 το οποίο πέρασε  και από άλλα δυο νησιά με την ταλαιπωρία και την καθυστέρηση που αυτό συνεπάγεται .   

 Στο Νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ μπήκε στην  εντατική αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε βελτίωση και δυο μέρες μετά,   το Σάββατο 19/1/19,   εντελώς απρόσμενα,  έφυγε  από τη ζωή.    

Είναι από εκείνες τις περιπτώσεις,  τις στατιστικά πολύ σπάνιες,  η κατάληξη αυτή,   όμως έτυχε στο Νίκο.

Η κηδεία του, εκτός απροόπτου, θα γίνει  την Τρίτη 22/1/19 στις 15.00, στο Πορτιανού    

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2019 14:24

Διαγωνισμός διηγήματος

 Λόγω μεγάλης συμμετοχής, παρατάθηκε μέχρι 15-2-2019 ο 6ος ηλεκτρονικός διαγωνισμός διηγήματος της Ε.Ο.Δ.Ν.Π, που ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου.

Η προκήρυξη, οι όροι συμμετοχής και όλες οι πληροφορίες στο www.otoposmou.gr

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2019 08:58

ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ !

Η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου σας προσκαλεί

στην Τελετή Καθομολόγησης Αποφοίτων και Απονομής Πτυχίων

του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής

της Σχολής Περιβάλλοντος, την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

και ώρα 13:00μ.μ. στο κινηματοθέατρο "Μαρούλα" στην Μύρινα Λήμνου.


Η Πρυτάνισσα

Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Το  σημερινό (Σαβ. 19-1)  πρωινό  τηλεφώνημα με πληροφορούσε ότι το ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ δεν ακούγεται στο διαδίκτυο.

Γιατι ρε παιδιά;  απόρησα  και  ψάχνοντας θυμήθηκα τη  χθεσινή  ΑΝΑΙΤΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ρεύματος.

Ενός Μπλακ Αουτ  μύρια έπονται ! Επαναφέραμε, όταν η ήρθε  το ρεύμα, τις  διάφορες Λειτουργιές του σταθμού και των Κομπιούτερ, αλλά από τα ¨μύρια¨ ξεχάσαμε την  εκπομπή  στο Ιντερνέτ.

Έχουν καταλάβει εκεί στη ΔΕΗ  ότι αυτές οι συχνές,  τους τελευταίους μήνες,   διακοπές επιφέρουν ζημιές  και το χειρότερο είναι αδικαιολόγητες.

Κάτι συμβαίνει εκεί !   και κάποιοι,  οι πολλοί,   το πληρώνουν  εδώ…

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2019 08:27

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ "ΚΑΛΟΣΥΝΗ"

Έτσι ξεκίνησε η μέρα και έτσι θα παει σήμερα (Σάββατο 19-1)  !

Είναι η τελευταία  των 4 ημερών Αλκυονίδων! Από αύριο και την άλλη εβδομάδα πάμε για  βροχές (καλές και  αυτές !) .

4  όμορφες μέρες μες το χειμώνα είναι πάντα ένα δώρο και, νομίζω, όλοι το χαρήκαμε και το εκμεταλλευτήκαμε με διάφορες εξωτερικές δουλειές . 

Στη  φωτογραφία βλέπουμε ο Ήλιος να φωτίζει ακόμη τις νότιες πλευρές του Κάστρου και θα μας  πάριε 1,5 - 2 μήνες για να έρθει απο τα Ρηχά μεριά. ΥΠΟΜΟΝΗ  ΕΡΧΕΤΑΙ !

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019 21:26

Αγία Σοφία – ένα όμορφο χωριό της Λήμνου

Αγία Σοφία – ένα όμορφο χωριό της Λήμνου

 ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 

Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού και απέχει από τη Μύρινα περίπου 38 χιλιόμετρα ασφαλτόδρομος (10 από Μούδρο). Είναι κοντά σε μια από τις ομορφότερες παραλίες της Λήμνου, τον Παρθενόμυτο. Στο χωριό υπάρχει ένα από τα πιο παλιά λακαριά (αποστακτήριο). Η ομώνυμη εκκλησία γιορτάζει στις 17 Σεπτεμβρίου. Κοντά είναι ο διεθνούς σημασίας αρχαιολογικός χώρος Πολιόχνη με το αρχαιότερο βουλευτήριο της Ευρώπης.

 

Οι πληροφορίες από την Βικιπαίδεια αναφέρουν ότι:

Το χωριό αναφέρεται για πρώτη φορά το 1303 σε έγγραφο της μονής Μεγ. Λαύρας ως πατριαρχικό κτήμα και πάλι το 1320 σε έγγραφο του πατριάρχη Ιωάννη ΙΓ΄ ως ένα από τα 25 χωριά της Λήμνου. Την εποχή αυτή αναφέρονται πολλά πατριαρχικά κτήματα στην νοτιοανατολική Λήμνο: του Βισσίνου, του Σκανδάλη κ.ά.

Την ονομασία του οφείλει στον ομώνυμο ναό, ο οποίος παραπέμπει στη βυζαντινή Αγιά Σοφιά, αν και εορτάζει στις 17 Σεπτεμβρίου εορτή των αγίων Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης. Στη σημερινή του μορφή ο ναός χτίστηκε το 1971-74 σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Ιωάννης Ψαρρής. Ένας παλαιότερος, του 1914, κατεδαφίστηκε έπειτα από ζημιές που υπέστη στο σεισμό του 1968. Ήταν ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής με στεγασμένο εξωνάρθηκα και με θαυμάσιο πέτρινο καμπαναριό, έργο του Κωνσταντή Αταλιώτη.

Η παράδοση θέλει τον αρχικό οικισμό κτισμένο δυτικότερα, στη θέση Παλιόμαντρα, όπου υπάρχουν χαλάσματα, παλιό νεκροταφείο και ναός του Αγίου Νικολάου. Ήταν κοντά στον όρμο Σκίδι του κόλπου του Μούδρου, όπου βρισκόταν το επίνειο του χωριού. Τώρα, διακρίνονται μόνο τα βυθισμένα υπολείμματα της πέτρινης αποβάθρας, οι λεγόμενες Στραβές Σκάλες. Στη θέση αυτή σημειώνεται συχνά σε χάρτες περιηγητών ο οικισμός ή λιμάνι Corfos (κόλπος) ή Carfos.

Η ονομασία Αγία Σοφία σε χάρτη σημειώνεται για πρώτη φορά το 1785 στην παλιά θέση. H μεταφορά στη σημερινή θέση συνέβη μεταξύ 1785-1858 και πιθανότατα προς τα τέλη του 18ου αιώνα, όταν υπήρξε έξαρση της πειρατείας. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει, με βάση προφορικές μαρτυρίες και άλλα στοιχεία, κι ο Αντώνης Διακουμής στο θαυμάσιο βιβλίο του «Ο τόπος που πληγώσαμε», όπου καταγράφει νοσταλγικές μνήμες από το χωριό του.

Η μετεγκατάσταση έγινε με κοινή απόφαση και όχι σταδιακά, έπειτα από μια πειρατική επιδρομή λίγο μετά τα ορλοφικά. Οι κάτοικοι σήκωσαν ακόμα και τις πέτρες των παλιών σπιτιών, με τις οποίες έκτισαν τα καινούργια. Αν και δεν είχε νερό, προτίμησαν τη θέση Καλύβια της Αγιασοφιάς, όπως την αποκαλούσαν ως τότε, διότι ήταν πιο ασφαλής. Οι αρχικοί οικιστές ήταν επτά ή δέκα οικογένειες, συνολικά 35 άτομα περίπου. Οι υπόλοιποι προτίμησαν να εγκατασταθούν στο χωριό Σκανδάλη, διότι ήταν πιο κοντά στην κτηματική τους περιουσία.

 

Χαλάσματα μεσαιωνικών εγκαταστάσεων υπάρχουν σε άλλες δύο θέσεις γύρω από το χωριό:

 • Ο Παρθενόμτος, δυτικά του χωριού, από όπου οι κάτοικοι μετοίκησαν στη Σκανδάλη.
 • Ο Αγιομάρνος, στα ανατολικά του χωριού, κοντά στην ακτή όπου εκτός από ερείπια κατοικιών διακρίνεται και χάλασμα εκκλησίας. Πρόκειται για τον Άγιο Μαρίνο, ναό που αναφέρεται το 1355 σε έγγραφο της μονής Μεγ. Λαύρας. Στην περιοχή ανευρίσκονται μαρμάρινοι κίονες, ενώ υπάρχει ένα εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας κι ένα ερημοκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

 

Το 1854 η ετήσια εισφορά του χωριού προς το μητροπολίτη καθορίστηκε σε 390 αβγά, 20 τυριά και 30 λίρες. Το 1856, 73 άνδρες 18-60 ετών πλήρωσαν φόρο 2336 γρόσια για να γλιτώσουν τη στράτευση. Το 1863 κατοικούσαν 35 οικογένειες, όσες και το 1874 και υπήρχαν 47 σπίτια. Όμως η ανασφάλεια από την ανάμνηση των πειρατών έμεινε, και οδήγησε τους κατοίκους να χτίσουν υπόγεια καταφύγια, τα λεγόμενα "μουρσά", μια μοναδική κατασκευή που δεν αναφέρεται σε άλλο χωριό της Λήμνου.

Στα τέλη του 19ου αιώνα η κοινότητα είχε κυκλοφορήσει κέρματα για τις μικροσυναλλαγές με τη σφραγίδα "ΕΚ/ΣΦ", δηλαδή "Εκκλησία" ή "Ελληνική Κοινότητα Σοφίας".

 

Από το 1918 που συστάθηκαν οι δήμοι και κοινότητες, η Αγία Σοφία υπήρξε ανέκαθεν οικισμός της κοινότητας Φισίνης. Μαζί με τη Σκανδάλη αποτελούσαν τα Χωρία της Σκάλας από το ομώνυμο κοντινό μεσαιωνικό οχυρό και οι κάτοικοί τους αποκαλούνταν Σκαλιώτες.

Το 1928 είχε 227 κατοίκους, το 1961 είχε 191 και το 2001 μόλις 55, όσους περίπου έχει και σήμερα.

Το 1919 ιδρύθηκε μονοθέσιο δημοτικό σχολείο και το 1924 κτίστηκε διδακτήριο, με δωμάτια για το δάσκαλο. Λειτούργησε ως το 1972 που συγχωνεύθηκε με το σχολείο των Καμινίων.

 

Στην Αθήνα λειτουργεί η Ένωση Αγίας Σοφίας με σημαντική συνεισφορά σε κοινωφελή έργα και στη διατήρηση παραδοσιακών μνημείων, όπως οι τέσσερις Ραχιώτες Μύλοι (ανεμόμυλοι).

Στην περιφέρεια του χωριού ανήκει ο λόφος Παραδείσι (286 μ.) που δεσπόζει στη νοτιοανατολική Λήμνο. Στις πλαγιές του έχουν βρεθεί απολιθωμένοι κορμοί δέντρων, υπάρχουν βοσκοτόπια και μελισσότοποι, ενώ αφθονούν τα κουνέλια και οι πέρδικες. Γι' αυτό μεγάλο τμήμα του έχει ανακηρυχθεί σε προστατευόμενη ζώνη θηραμάτων. Από την κορυφή του έχει κανείς πολύ καλή θέα όλης της ανατολικής Λήμνου μέχρι το ακρωτήριο Πλάκα.

Ίσως πρόκειται για το Ερμαίον Όρος των ομηρικών επών, μέσω του οποίου μεταβιβάστηκε με φωτιά η είδηση της πτώσης της Τροίας προς τον Άθω και από κει στη χερσαία Ελλάδα.

Οι χαρτογράφοι και περιηγητές το αναφέρουν ως λόφο του Ποσειδώνα.

Το όνομα Παραδείσ’ (Paradis) πρωτοεμφανίζεται σε χάρτη του 1764 κι αργότερα αναφέρονται οι δύο κορυφές του: Panagia (273 μ.) και Παραδείσι (286).

Στην πρώτη κορυφή υπάρχει το ξωκλήσι της Πάνω Παναγιάς (Εισοδίων της Θεοτόκου) - η Κάτω Παναγιά βρίσκεται στους πρόποδες και ανήκει στην περιφέρεια των Καμινίων - που χτίστηκε το 1915 από το Δημήτριο Ψαρρή σε παλαιά ερείπια καθώς και μαρμάρινος κίονας από αρχαίο ναό. Επίσης, κοντά στην κορυφή υπάρχουν χαλάσματα από φυλάκια και κτίρια που έκτισαν οι Γερμανοί στα χρόνια της κατοχής.

 

Αξιοθέατα

 • Παραλίες: Σκίδι, Παρθενόμτος, Μακρύγιαλος ή Αγιομάρνος.
 • Μεσαιωνικά χωριά: Αγιομάρνος, Παρθενόμτος.
 • Λόφος Παραδείσι.

 

Βιβλιογραφία

 • Αντώνη Διακουμή, "Ο τόπος που πληγώσαμε".
 • Τουρπτσόγλου-Στεφανίδου Βασιλική, «Ταξιδιωτικά και γεωγραφικά κείμενα για τη νήσο Λήμνο (15ος-20ος αιώνας)», Θεσσαλονίκη 1986.
 • Cdrom Επαρχείου Λήμνου: "Λήμνος αγαπημένη".
 • Θ. Μπελίτσου, Η Λήμνος και τα χωριά της, 1994.
  • "ΛΗΜΝΟΣ: Ιστορική & Πολιτιστική Κληρονομιά", εκδ. Γ. Κωνσταντέλλης, 2010.
Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019 21:06

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΟΥΔΡΟΥ - OPEN SCHOOL...

To Γυμνάσιο Μούδρου "Αργύριος Μοσχίδης" είναι ένα από τα 125 σχολεία όλων των βαθμίδων Α'βαθμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης που επιλέχθηκαν "μετά από ενδελεχή μελέτη", όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΙΕΠ, να συμμετέχουν στη Β΄ φάση ευρείας εφαρμογής του έργου H2020:
«Open Schools for Open Societies-OSOS» 
(Ένα ανοιχτό σχολείο σε μια ανοιχτή κοινωνία)
Η αίτηση του Γυμνασίου Μούδρου με θέμα τους σεισμούς στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου, και ιδιαίτερα τα νησιά της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, έγινε δεκτή και καινούριοι ορίζοντες έρευνας και μελέτης ανοίγονται για τους μαθητές μας.  
Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

   Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Στο πλαίσιο της τριήμερης παραμονής της στη Λήμνο η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, συνοδευόμενη από τον  Έπαρχο Λήμνου κ. Βαγγέλη Γιαρμαδούρο, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Πολιτικής κ. Κώστα Αδαμίδη και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κώστα Σαράντη, επισκέφθηκε χθες το απόγευμα την Ατσική όπου συνομίλησε με τους κατοίκους για τα προβλήματα που τους απασχολούν.

 

Στη συνέχεια, στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, έγινε ενημέρωση από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Αδαμίδη στα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού και σε κατοίκους της περιοχής για το θέμα του Αναδασμού.

 

Στη συζήτηση που ακολούθησε ανταλλάχθηκαν απόψεις για το σημαντικό αυτό αναπτυξιακό έργο, το οποίο δεδομένης της δήλωσης αδυναμίας του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη χρηματοδότησή του, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με απόφασή της στις 28 Δεκεμβρίου 2018 δέσμευσε ποσό ενός εκατομμύριου ευρώ από τους διαθέσιμους πόρους της, ώστε να καταστεί δυνατή η εκκίνησή του.  

 

Σήμερα η Περιφερειάρχης επισκέφθηκε το Γαροφαλλίδειο Κτήριο στη Μύρινα. Το έργο της ανακατασκευής του χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους και εντάχθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2017 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με απόφαση της κας Χριστιάνας Καλογήρου και συνολικό προϋπολογισμό 2,3 εκατομμύρια ευρώ.  

 

Το κτήριο έχει εμβαδό 501,23 τ.μ., ανεγέρθηκε το 1956 μέσω του κληροδοτήματος του Νικολάου Γαροφαλλίδη και έχει παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το ανακαινισμένο κτήριο θα χρησιμοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο για να καλύψει ανάγκες 2 αιθουσών διδασκαλίας και παράλληλα να αποκτήσει σύγχρονη αίθουσα εκδηλώσεων.

 

Η Περιφερειάρχης  ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών. Συγκεκριμένα, έχουν περατωθεί οι εργασίες ενίσχυσης φέροντος οργανισμού, κατασκευής της νέας στέγης, δαπέδων από οπλισμένο σκυρόδεμα, επιχρισμάτων (εσωτερικών και εξωτερικών), καθώς και των αρχικών ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών (α’ φάση). Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα προβλέπεται εντός διμήνου η αποπεράτωση των εσωτερικών επενδύσεων της τοιχοποιίας και της οροφής (γυψοσανίδες, τσιμεντοσανίδες, ορυκτή ίνα) και των τελικών στρώσεων δαπέδων των βοηθητικών χώρων. Η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται για τον Ιούνιο του 2019.  

 

Αμέσως μετά, σε λιτή τελετή λόγω του αδόκητου θανάτου του πρώην Προϊσταμένου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Π.Ε. Λήμνου Μπάμπη Χατζόγλου και του πρώην Περιφερειακού Συμβούλου Παναγιώτη  Καλλονιάτη, πραγματοποιήθηκε η κοπήτης πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ν. Αγίας Τριάδος Μύρινας. Παρόντες ήταν εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων του νησιού και πολίτες.

 

Ο Έπαρχος Λήμνου κ. Βαγγέλης Γιαρμαδούρος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Πολιτικής κ. Κώστας Αδαμίδης και η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Δέσποινα Κατσανέρη, στις ομιλίες τους αναφέρθηκαν αναλυτικά στον απολογισμό του έργου της προηγούμενης χρονιάς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη Λήμνο, καθώς και στον προγραμματισμό για το 2019.

 

Η Περιφερειάρχης στην ομιλία της ευχαρίστησε ιδίως τους εργαζομένους στην Περιφέρεια για τη συμβολή τους στην αναπτυξιακή προσπάθεια και αναφερόμενη στη νέα χρονιά είπε: Η νέα χρονιά, παρά το ότι είναι μια εκλογική χρονιά, δεν πρέπει να μας αποσπάσει ούτε μια στιγμή από τον βασικό μας στόχο, που είναι η βελτίωση της ζωής των Λημνιών και η διασφάλιση αναπτυξιακής προοπτικής του νησιού μας». Επίσης, ευχήθηκε υγεία, προκοπή, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία σε όλους.

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Σελίδα 1 από 4

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

ΣΤΗΝ ΤΑΧΕΩΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΛΗΜΝΟ !!!

Αγγελία για Κότσινα Λήμνου

Πωλείται, δίνετε αντιπαροχή ή με συνεργασία για αξιοποίηση, 15 στρέμματα εντός σχεδίου με κάλυψη 70% !

Έχει σχέδια για 240 κλίνες με άδεια ξενοδοχείου. Πρόσοψη στην αμμώδη παραλία του Κότσινα (Φωτογραφία) . Φως και νερό.

Επίσης 90 στρέμματα εκτός σχεδίου με πρόσοψη 500 μέτρα στην παραλία, φως και νερό.

Τηλέφωνο

6947822444