25 Αυγούστου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Ιανουάριος 2018
Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018 13:40

Οι αθλητικές μεταδόσεις σήμερα

ΤΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

Γράφει, ο Θόδωρος Δημητριάδης

 Όσοι πληρώνουν την NOVA, COSMOTE κλπ. θα δουν.
Όλοι οι υπόλοιποι, παρ’ ότι πληρώνουμε κανονικό χαράτσι στην ΕΡT, δε θα δούμε τίποτα.

Premier League
22.00 Τότεναμ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (COSMOTE SPORT1HD)
22.00 Μάντσεστερ Σίτι-Γουέστ Μπρομ (COSMOTE SPORT2HD)
Primeira Liga
23.00 Μορεϊρένσε-Πόρτο (COSMOTE SPORT3HD)
23.00 Σπόρτινγκ Λισαβόνας-Βιτόρια Γκιμαράες (COSMOTE SPORT8HD)
Basketball Champions League
19.00 Γκαζιαντέπ-Λούντγκβισμπουργκ (Novasports2HD)
19.30 ΠΑΟΚ-Νεπτούνας (Novasports1HD)
21.00 Μπαϊρόιτ-Βενέτσια (Novasports3HD)
21.30 Αβελίνο-Άρης (Novasports2HD)
21.00 Champions League Βόλεϊ (άντρες): Φρίντριχσαφεν-ΠΑΟΚ (COSMOTE SPORT6HD)
21.45 Coppa Italia (2ος ημιτελικός): Μίλαν-Λάτσιο (Novasports1HD)
03.00 NBA: Μπόστον Σέλτικς-Νιού Γιόρκ Νικς (COSMOTE SPORT4HD)

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Έργο TERRA LEMNIA:
Διατήρηση και ανάδειξη των παραδοσιακών πρακτικών
του πρωτογενούς τομέα της Λήμνου

Από τα άγρια βοσκοτόπια της Βίγλας και του Φακού με τις εκατοντάδες παλιές και σύγχρονες μάντρες, μέχρι τις εύφορες πεδιάδες της Ατσικής και του Κοντοπουλίου με το χρυσοπράσινο μωσαϊκό που σχηματίζουν οι τράφοι ανάμεσα στα σταροχώραφα, το μοναδικό τοπίο της Λήμνου είναι ο καθρέφτης πέντε χιλιετιών αδιάλειπτης ανθρώπινης παρουσίας και αγροτικής δραστηριότητας.

Το έργο Terra Lemnia στοχεύει στην καταγραφή και ενίσχυση παραδοσιακών πρακτικών του πρωτογενούς τομέα της Λήμνου που συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, μέσω έρευνας και πιλοτικών δράσεων στο πεδίο σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και παραγωγούς του νησιού. Στόχος είναι η ανάδειξη της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αξίας των τοπικών ποικιλιών και καλλιεργητικών πρακτικών, της αυτοφυούς χλωρίδας, των παραδοσιακών μαντρών, των τοπικών φυλών ζώων, του συνολικού γεωργοκτηνοτροφικού συμπλέγματος και των μοναδικών τοπικών προϊόντων της Λήμνου, ως συνιστωσών τοπικής ανάπτυξης. Προβλέπονται ποικίλες δράσεις υποστήριξης και εκπαίδευσης των παραγωγών με προώθηση συνεργασιών και ανταλλαγή εμπειριών από επιτυχημένα παραδείγματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας γύρω από τη σημασία του πρωτογενούς τομέα της Λήμνου.

Η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε επίσημα τον Νοέμβριο του 2017. Το τριήμερο 19-21 Ιανουαρίου, διεθνής ομάδα επιστημόνων, συνεργατών του έργου, βρέθηκε στη Λήμνο για την πραγματοποίηση τεχνικής συνάντησης εργασίας με θέμα την καταγραφή της βιοποικιλότητας του νησιού. Η ομάδα, που αποτελείται από βοτανολόγους, δασολόγους, εντομολόγους και ορνιθολόγους, επισκέφτηκε τις τέσσερεις πιλοτικές περιοχές του έργου (Βίγλα, Φακός, Ηφαιστεία-Κοντοπούλι, Πολιόχνη-Φυσίνη) και συζήτησε αναλυτικά για τη μεθοδολογία καταγραφής της βιοποικιλότητας της Λήμνου και τις δυνατότητες εκτίμησης των επιπτώσεων διαφόρων πρακτικών σε αυτή, καταλήγοντας στον προγραμματισμό των επιτόπιων ερευνών που θα λάβουν χώρα την άνοιξη. Τη συνάντηση χαιρέτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αδαμίδης, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.

Το έργο Terra Lemnia υλοποιείται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και άλλους επιστημονικούς φορείς και οργανώσεις: το Πανεπιστήμιο Αιγαίου / Τμήμα Διατροφής Λήμνου, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τον Όμιλο Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Λήμνου «Ανεμόεσσα», την Εταιρεία Προστασίας των Πρεσπών και το Γαλλικό ερευνητικό ινστιτούτο «Tour du Valat». Το έργο έχει διάρκεια τρία έτη, χρηματοδοτείται από το ελβετικό ίδρυμα MAVA και εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος για τη διατήρηση παραδοσιακών πρακτικών που διαμορφώνουν τοπία υψηλής οικολογικής αξίας στη Μεσόγειο, στο οποίο η Λήμνος έχει επιλεγεί ως η μοναδική νησιωτική περιοχή.

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018 13:07

Το ΑΤΜ που δεν θα το ανατινάξουν ποτέ!!!

Χθες 30/1/2018  στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Ευστρατίου, η Δήμαρχος Κακαλή Μαρία υποδέχτηκε τους εκπροσώπους της Τράπεζας EUROBANK. Στη συνάντηση παραβρεθήκαν ο Περιφερειακός Διευθυντής κ. Μεϊντάνης  Ιωάννης, ο Διευθυντής του υποκαταστήματος Λήμνου κ. Κουκουλόπουλος  Γεώργιος και οι κάτοικοι του νησιού. Ο κ Μεϊντάνης  παρουσίασε τα πλεονεκτήματα της ύπαρξης ΑΤΜ στο νησί καθώς και τα προγράμματα που τρέχουν.

Επίσης ανακοίνωσε την δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η οποία θα απευθύνεται στις τελευταίες λυκειακές τάξεις. Το πρόγραμμα αυτό θα είναι δωρεάν κ θα αφορά μικρά νησιά. Η Δήμαρχος  ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της EUROBANK για την άψογη συνεργασία και την προσφορά τους στο νησί του Αγίου Ευστρατίου.

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

 Αυτά από το παρακατω  Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας για ένα σημαντικό έργο!  Η χάραξη της παράκαμψης θα ξεκινά από το Σταυρί,   θα περνά νότια του Χωριού και θα καταλήγει στην απέναντι μεριά μετά το Γήπεδο.     Στη φωτογραφία ενδεικτικά φαίνεται η διαδρομή.                                 

  Πάντως ένα άλλο ζητούμενο είναι το πότε θα ξεκινήσει και κυρίως πότε θα τελειώσει το έργο  όμως για αυτό το δελτίο τύπου δεν δίνει καμιά πληροφορία !

Μιλώντας  στη συνέχεια με το Έπαρχο Βαγγ. Γιαρμαδούρο  μάθαμε ότι  η δημοπράτηση του έργου αναμένεται να γίνει στο τέλος του τρέχοντος έτους,  και η διάρκεια κατασκευής του είναι 2 χρόνια. Επομενως   το έργο που το συζητάμε πάνω απο 10 χρόνια τώρα που μπήκε σε πορεία θα χρειαστούν  άλλα 3 και επομένως  πάμε για το καλοκαίρι του 2021… των πραγμάτων !   καλώς εχόντων

Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 6 εκατομμύρια ευρώ από το Ε.Π. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την Παράκαμψη του Οικισμού του Θάνους στη Λήμνο

 Με απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» το έργο «Παράκαμψη Οικισμού Θάνους Λήμνου».                               Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ και  εντάσσεται στη συνολικότερη στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης της Λήμνου, όπως αυτή εγκρίθηκε και σταδιακά υλοποιείται. Δικαιούχος υλοποίησης είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.                        Αντικείμενο του έργου είναι η οδική παράκαμψη του οικισμού Θάνους Λήμνου. Η κατασκευή του δρόμου αποφασίσθηκε διότι η υφιστάμενη σύνδεση διέρχεται μέσα από το χωριό Θάνος και είναι ιδιαιτέρως προβληματική λόγω στενότητας (4 μέτρα πλάτος) και με κατά τόπους έντονες κλίσεις. Η νέα οδική παράκαμψη χρησιμοποιεί στην αρχή και στο τέλος του το υπάρχον οδικό δίκτυο της Επαρχιακής οδού Μύρινας – Θάνους – Κοντιά και μέσω αυτού συνδέεται με την πρωτεύουσα του νησιού Μύρινα, αλλά και τους υπόλοιπους οικισμούς του πρώην Δήμου Νέας Κούταλης.                       Η νέα οδός διέρχεται από το κάτω μέρος του οικισμού Θάνους και με κατεύθυνση δυτική – νότια – ανατολική, η οποία συνδέει τα δύο άκρα του επαρχιακού δρόμου Μύρινας – Πλατέως – Θάνους – Κοντιά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο παρακάμπτει το στενό κέντρο του χωριού και συγχρόνως διασταυρώνει ομαλά τον δρόμο προς την τουριστική περιοχή της παραλίας Θάνους.                                            Το έργο έχει συνολική έκταση 2,6 χιλιόμετρα και ειδικότερα: α) 2 χιλιόμετρα περίπου η οδός της κυρίας παράκαμψης και β) 600 μέτρα περίπου οι συνδετήριες – δευτερεύουσες οδοί στους κόμβους. Η χάραξη είναι γενικά τεταμένη με συνεχείς ενδιάμεσες ομαλές στροφές, οι οποίες «υποχρεώνουν» τον οδηγό να ακολουθεί την ταχύτητα μελέτης.                           Θα διαμορφωθούν επίσης δύο ισόπεδοι κόμβοι μορφής «Τ» (κόμβοι Κ1 & Κ3) και ένας ισόπεδος κόμβος μορφής σταυρού (κόμβος Κ2).         Έχουν, επίσης, προβλεφθεί όλες οι απαιτούμενες εργασίες οδοποιίας, ήτοι χωματουργικά, τοιχία αντιστήριξης, εγκάρσια και διαμήκη τεχνικά αποχέτευσης και αποστράγγισης οδού, οδοστρωσία, ασφαλτικά, οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση, στηθαία ασφαλείας, και ηλεκτροφωτισμός κόμβων.

 Η κα. Καλογήρου δήλωσε σχετικά:  «Αξιοποιούμε τους πόρους και τις δυνατότητες των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για να χρηματοδοτήσουμε ένα σημαντικό έργο για το νησί της Λήμνου. Βασικό όφελος που θα προκύψει από την κατασκευή και λειτουργία της νέας οδού είναι η βελτίωση της πρόσβασης από τη Μύρινα και τον Πλατύ προς τους οικισμούς Θάνους – Κοντιά – Νέα Κούταλη – Καλλιθέα – Λιβαδοχώρι, καθώς και η αναβάθμιση της διασύνδεσης τόπων ιδιαιτέρου φυσικού κάλους της ευρύτερης περιοχής. Με το έργο αυτό, επίσης, ενισχύεται η οδική ασφάλεια, μειώνεται ο χρόνος της διαδρομής με τα θετικά συνεπακόλουθα».

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018 12:46

ΤΑ ΝΙΑΤΑ ΣΤΟ Κ.Η.Φ.Η.

 

Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Νοιάζομαι και δρω», μαθητές του Γυμνασίου Λιβαδοχωρίου μαζί με τις συνοδούς καθηγήτριές τους επισκέφθηκαν το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στα Καμίνια.

Κατά την επίσκεψη, οι μαθητές ενημερώθηκαν για λειτουργία της δομής, αλλά και εξέφρασαν ενδιαφέρον να προσφέρουν εθελοντικά τη βοήθειά τους στους ωφελούμενους. Επίσης, προσέφεραν δώρα στους ωφελούμενους και συζήτησαν μαζί τους, ενώ διατυπώθηκε η επιθυμία να επισκεφθούν και άλλες δομές του νομικού μας προσώπου.

Ευχαριστούμε πολύ τους μαθητές και τους καθηγητές για την επιλογή του ΚΗΦΗ και για την ευγενική αυτή πρωτοβουλία.

 

 

 

Η Πρόεδρος του ΟΚΠΑ

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΤΟΥΦΟΥ

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Αν  και φέτος ο Χειμώνας,  και το Δεκέμβρη και το Γενάρη,  μας έκανε αρκετές  ηλιόλουστες μέρες όμως αυτές που έρχονται στο τελευταίο 3ήμερο του Γενάρη, τη Δευτέρα,  Τρίτη, Τετάρτη, έχουν εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά,  που μόνο αυτές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως Αλκυονίδες.

 Οι αλκυονίδες μέρες συμβαίνουν στα μέσα στο Γενάρη,  την Καρδιά του Χειμώνα, σπάνε τον αγρία όψη του Μήνα αυτού, είναι ηλιόλουστες και χωρίς πνοή άνεμου.

 Είναι μια παρηγοριά μέσα στον Χειμώνα,  από αρχαιότατων χρόνων…  όταν όπως λέει ο Μύθος  οι Αρχαίοι Θεοί κανόνιζαν αυτές τις μέρες για να γεννήσουν τα αυγά τους στις παραλίες τα θεϊκά πουλιά,  οι Αλκυόνες!

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2018 20:34

Φαγάδικος τουρισμός

Φαγάδικος τουρισμός

 ΤΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

 Γράφει, ο Θόδωρος Δημητριάδης

 Οι περισσότεροι νομίζουν ότι οι ξένοι τουρίστες έρχονται για τα αρχαία μας, Ακρόπολη, Ολυμπία, Δίον, Βεργίνα, Κνωσό, Ηφαιστεία, Πολιόχνη, Καβείρια κλπ. Άλλοι πάλι νομίζουν ότι έρχονται για τα αξιοθέατα, Μετέωρα, Άγιο Όρος, Σαντορίνη, Ενετικά κάστρα, σπήλαια κλπ.

Αυτό είναι λάθος. Περισσότερο έρχονται για τον ήλιο, τη θάλασσα και το φαγητό. Ναι, έρχονται για να φάνε!

Όλοι τους ξέρουν τη λεγόμενη “μεσογειακή διατροφή” του Αριστοτέλη και του Ιπποκράτη, και από τη μυθολογία την αμβροσία και το νέκταρ των αρχαίων Ελλήνων θεών. Προγραμματίζουν, λοιπόν, να έλθουν στη χώρα μας για να απολαύσουν γεύσεις που δεν υπάρχουν στη δική τους. Στη Λήμνο μάλιστα, και σε άλλα νησιά, τα ξενοδοχεία έχουν ελληνικό μπουφέ με ντόπια παραδοσιακά προϊόντα.

Κανένα εστιατόριο στις χώρες τους δεν σερβίρει χωριάτικη σαλάτα, ταραμοκεφτέδες, φλομάρια με κόκορα, μελιτζανόπιτα, φάβα, ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, γίγαντες στο φούρνο, χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι, σαγανάκι με μύδια ή γαρίδες, καλαμαράκια γεμιστά με μυρωδικά και τυριά, τηγανητά κολοκυθάκια με τζατζίκι, σαρδέλα παντρεμένη, γαύρο, ιμάμ μπαϊλντί, κλπ.

Η αλήθεια είναι ότι στις περισσότερες χώρες της Δύσης δεν μαγειρεύουν σχεδόν καθόλου. Ψευτοτρώνε βιαστικά το μεσημέρι στην καντίνα του εργοστασίου, και το βράδυ στο σπίτι κάτι πρόχειρο από το ψυγείο ή τον καταψύκτη, ζεσταμένο στο φούρνο μικροκυμάτων.

Για μας τους Έλληνες, αντίθετα, το φαγητό είναι ιεροτελεστία και απόλαυση. Κυριολεκτικά ζούμε για να τρώμε. Έχουμε αμέτρητα “φαγάδικα” – ταβέρνες, γυράδικα, ψαροταβέρνες, ψησταριές, χασαποταβέρνες, πιτσαρίες, ουζερί, μεζεδοπωλεία, τα οποία όχι μόνο δεν επηρεάστηκαν από την κρίση, αλλά αντίθετα περίσσεψαν και δουλεύουν στο φουλ. Κι όταν εδώ στην Ελλάδα λέμε ότι “θα βγούμε έξω”, εννοούμε ότι πάμε για μάσα και θα καταλήξουμε σε κάποιο τραπέζι.

Οι Ελληνίδες νοικοκυρές ξοδεύουν την ημέρα κατά μέσο όρο 2 ½ ώρες για να μαγειρέψουν τα νόστιμα γεμιστά, σαρμαδάκια, παστίτσιο, μουσακά, παπουτσάκια, ιμάμ μπαϊλντί, μπριάμ, γεμιστά κολοκυθάκια αυγολέμονο, κλπ., ενώ οι ταβέρνες μας είναι σκέτη γευστική πρόκληση με τα θαλασσινά, σουβλάκια, κοκορέτσια, πανσέτες, ζυγούρια, σπεντζοφάι, ψάρια στα κάρβουνα, μοσχαράκι στο πήλινο, αγριογούρουνο στη γάστρα, και τις άλλες νοστιμιές.

Παλιά, όταν λειτουργούσαν τα Ελβετικά (ΑΚΤΗ ΜΥΡΙΝΑ), με τις πανάκριβες τιμές διαμονής υπερλούξ ξενοδοχείου, ο πλούσιος μπουφές και το εστιατόριο ήταν μια από τις ατραξιόν, με ό,τι πανάκριβες νοστιμιές μπορεί να φανταστεί κανείς, από εισαγόμενες γλώσσες, φιλέτα, αστακούς, χαβιάρια, κυνήγι, εξωτικά φρούτα κ.ά. Ελάχιστοι ενδιαφέρονταν για τα αρχαία μας, να γνωρίσουν το νησί κλπ. Όλη μέρα μπάνιο στη θάλασσα και ηλιοθεραπεία. Και δεν έβλεπαν την ώρα πότε θα απολαύσουν τα πλούσια γεύματα.

Να μη ξεχνάμε ότι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις, ο Βόλος, είναι γνωστός για τις αμέτρητες παραλιακές του ταβέρνες, τα περίφημα τσιπουράδικα, όπου σερβίρονται 148 διαφορετικοί μεζέδες.

Επίσης, να μη ξεχνάμε ότι κάθε μέρος της Ελλάδας παράγει και είναι ξακουστό για κάποιο νόστιμο τοπικό προϊόν Π.Ο.Π., όπως λ.χ. φέτα καλαθάκι Λήμνου, φασόλια Πρεσπών, πατάτες Νευροκοπίου, πιπεριές Φλωρίνης, κρεμμύδια Θηβών, ελιές Καλαμάτας, αλίπαστα Νέας Κούταλης Λήμνου, αντσούγιες Καλλονής Λέσβου, φάβα και τοματοκεφτέδες Σαντορίνης, μπουρδέτο Κερκύρας, σπεντζοφάι Πηλίου, γαρδούμπα Τριπόλεως, κεφαλογραβιέρα Μετσόβου, αστακός Αη-στράτη, ακτινίδια Κατερίνης, φιρίκια Ζαγοράς, βενιζελικά Λήμνου, μαυροδάφνη Πατρών, ρεβανί Βεροίας, κ.ά.

Τέλος, να μη ξεχνάμε και τα καλοκαιρινά μας πανηγύρια με τις σούβλες και τα ψητά στα κάρβουνα, που συνοδεύονται με χαλβά Φαρσάλων και λουκουμάδες με μέλι.

Γι’ αυτό νομίζω ότι το πιο πετυχημένο σλόγκαν που διαφημίζει τη χώρα μας στο εξωτερικό είναι,  

“Θες καλά να φας;  -  Στην Ελλάδα να πας”!

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Πόσο πιο ακριβά είναι τα  καύσιμα στη Λήμνο  και γιατί, ήταν το θέμα μας στο το ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ στην πρωινή του Εκπομπή…

Συγκεκριμένα αυτές τις μέρες το καύσιμο θέρμανσης είναι στη Λήμνο στο 1,20  και  στη γειτονική Μυτιλήνη στο 1,10 και σε κάποιες περιπτώσεις στα πλαίσια του ανταγωνισμού είναι ακόμη πιο χαμηλά. Βέβαια στις στεριανές περιοχές και μάλιστα στις μεγάλες Πόλεις  η τιμή είναι ακόμη και  κάτω από 1 €  . Επομένως μιλάμε για τιμές πιο ακριβές στη Λήμνο της τάξης των 15 % , 20% !!!

Η διαπίστωση αυτή των ακριβών καυσίμων στη Λήμνο είναι γνωστή και πολυσυζητημένη… Συνήθως η ακρίβεια αυτή χρεώνεται στα τοπικά πρατήρια, τα οποία  στα κλειστά όρια του νησιού μπορούν να κρατάνε ψηλά τις τιμές…

Αυτό ψάξαμε και ζητήσαμε εξηγήσεις από δυο  ιδιοκτήτες Πρατηρίων. Ο  ένας μας εξήγησε τι συμβαίνει και μας έστειλε φωτοτυπίες των  τιμολόγιων αγοράς στις παραλαβές  του Ιανουαρίου για  diesel θέρμανσης.

Εχουμε και λέμε…

Στο Τιμολόγιο της 6/1/18 το λίτρο χρεώνεται 0,93 € προ ΦΠΑ. Με το 24% του ΦΠΑ η τιμή πάει στο 1,15…  Το νόμιμο κέρδος για το καύσιμο θέρμανσης  είναι 6% επί της τιμής προ ΦΠΑ ,  οπότε στο 0.93 το κέρδος  είναι 0,056 . Έτσι  λοιπόν στη λιανική φθάνει στο 1,20 €…

Η  τιμή που παραδίνεται το καύσιμο  στη Λήμνο είναι,  λοιπόν,  το πρόβλημα…

Στη Μυτιλήνη  όπου υπάρχουν 7 εταιρείες πετρελαιοειδών, (στη Λήμνο 4) μια μέση τιμή παράδοσης από τις Εταιρείες  είναι 2,5  λεπτά πιο κάτω απο τη Λήμνο,  ενώ στο γειτονικό νησί ισχύει,  και για 5 μήνες  ακόμη,  το μειωμένο ΦΠΑ   17%, οπότε στη Μυτιλήνη η  χοντρική τιμή με το ΦΠΑ  είναι 1,05 αντί των 1,15 της Λήμνου. Εκεί μαθαίνουμε σε κάποια πρατήρια μεγάλης  κατανάλωση οι Εταιρείες δίνουν και επιπλέον κυβικά ως μπόνους… και έτσι οι τιμές γίνονται ακόμη πιο  ανταγωνιστικές.

ΤΕΛΙΚΑ αυτό που πρέπει να διεκδικήσουμε στο όνομα  της ισοπολιτείας και της Νησιωτικότητας είναι να ισχύει και στη Λήμνο ένας μέσος όρος της   πανελλαδικής τιμής. Οι Εταιρείες πρέπει να πιεστούν προς αυτή την κατεύθυνση. ΕΚΕΙΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018 19:12

ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΜΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ !

                               ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                               

                                                                  Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, συνοδευόμενη από τους Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Οικονομίας κ. Κωσταντίνο Αδαμίδη, Εμπορίου κ. Γιώργο Κυριαζή και Π.Ε. Σάμου κ. Νίκο Κατρακάζο, παραβρέθηκε την πρώτη μέρα των εγκαινίων στην 5η Έκθεση Τροφίμων και Ποτών «ΕΞΠΟΤΡΟΦ», η οποία πραγματοποιείται στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας, στην Αθήνα.

 Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα 7 Περιφερειών της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

 Η Περιφέρεια συμμετέχει με δικό της περίπτερο, όπου επιχειρήσεις από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου παρουσιάζουν τα υψηλής ποιότητας προϊόντα τους στους επαγγελματίες του κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό και δίνουν τη δυνατότητα στους πολυάριθμους  καταναλωτές από το λεκανοπέδιο Αττικής να τα γνωρίσουν και να τα γευτούν.

 Η κα. Καλογήρου δήλωσε:

 «Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σταθερά στηρίζει τις προσπάθειες των τοπικών επιχειρήσεων με στόχο τη βελτίωση της θέσης τους στην ελληνική και στη διεθνή αγορά. Με τον τρόπο αυτό προωθούμε τα τοπικά μας προϊόντα, αναδεικνύουμε τον γαστρονομικό μας πολιτισμό και ενισχύουμε την οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας».

 

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Η  εκδήλωση για τον  Ηλία Ηλιού από τη Βουλή των Ελλήνων,  με την επέτειο των 33 χρονων απο το Θανατο του,  25/1/1985, που έγινε σε  Αίθουσα Τελετών της  Βουλής σημείωσε την αναμενόμενη μεγάλη επιτυχια, τοσο απο την προσέλευση κόσμου, όσο και απο την παρουσία σημαντικών ανθρώπων της Πολιτικής  και των Γραμμάτων!

Ξεχώρισε η παρουσία την συναγωνιστή του Ηλια Ηλιου, του Μανωλη Γλεζου. Παρόντες ήταν Υπουργοί της Κυβέρνησης και εκπρόσωποι Κομματων, με εκκωφαντική την απουσία του ΚΚΕ, του όποιου ο Ηλίας Ηλιού υπήρξε μέλος στα πιο δύσκολα χρόνια του Εμφυλίου και των εξοριών…

 Ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης  άνοιξε των κύκλο των χαιρετισμών,  ενώ για την  προσωπικότητα του Ηλιου, την πολιτική του  παρουσία και την κοινοβουλευτική του σημαντική συνεισφορά με τις εξέχουσες ομιλίες του και θέσεις   μίλησαν πανεπιστημιακοί και ιστορικοί ερευνητές. Άλλωστε το κεντρικό σημείο αυτής  της εκδήλωσης ήταν το Βιβλίο το οποίο μόλις κυκλοφόρησε και είναι  μια έκδοση της Βουλής των Ελλήνων, συγγραφέας του οποίου  είναι ο Ηλίας Νικολακόπουλος,  ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πολύ γνωστός στο ευρύ κοινό ως εκλογολόγος για πολλά χρόνια στο κανάλι ΜΕΓΑ.

Με κεντρικό θέμα   αυτό το Βιβλίο οι  ομιλητές έκαναν ιδιαίτερα εύστοχες παρατηρήσεις και αναφορές για το πολιτικό,    που ήταν και πνευματικό,   έργο του Ηλία Ηλιού.  

Ο Λημνιός Ηλίας Ηλιού, όπως φάνηκε και από την Εκδήλωση είναι  μια ξεχωριστή προσωπικότητα από  τις πιο εμβληματικές  της Πολιτικής, του Κοινοβουλευτισμού  και της Αριστερής ιδεολογίας.

Στην Εκδήλωση,  που τη μετέδωσε ζωντανά  το Κανάλι της Βουλής διακρίναμε,  από μια κατάμεστη αίθουσα,    το  Θόδωρο  Μπελίτσο,  του οποίου το όνομα αναφέρθηκε ιδιαίτερα αφού ο Θ. Μπελίτσος έδωσε πολύτιμες πληροφορίες για το Βιβλίο με τα κατά καιρούς ιστορικά του σημειώματα για τον τιμώμενο Λημνιό Πολιτικό. Διακρίναμε  ακόμη τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Λημνιακων Συλλόγων  (ΟΛΣΥ) _ Αντώνη Καραγιάννη,  καθώς και τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τ. Υπουργο, με καταγωγή από τη Φυσίνη, Μάρκο Μπόλαρη.

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η πρόταση το συγγραφέα του Βιβλίου,  Ηλία Νικολακόπουλου,   η παρουσίαση του Βιβλίου να επαναληφθεί στη Λήμνο  και η εν συνεχεία προτροπή του Νίκου Σηφουνάκη  να είναι παρών και ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, κάτι που φάνηκε οτι έγινε,  δια νεύματος,  αποδεκτό!

Τους περιμένουμε και να είναι άνοιξη !  

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Σελίδα 1 από 5