13 Δεκεμβρίου 2018
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Φεβρουάριος 2017

Δεν άφησαν τίποτα ασχολίαστο και φέτος οι Μτσουν' στον Κάσπακα. Η μέρα ήταν καλή και πολύς κόσμος πήγε να παρακολουθήσει όλα όσα είχαν ετοιμάσει οι Κασπακινοί!

                Η εκδήλωση είχε πολλά θεατρικά δρώμενα με διάφορα θέματα της επικαιρότητας, τόσο της πολιτικής όσο και της κοινωνικής. Οι ''Μτσουν' '' δεν σατύρισαν μόνο την πολιτική επικαιρότητα της χώρας αλλά και τα κακώς κείμενα της τοπικής μας κοινωνίας. Φυσικά δεν παραλήφθηκε το μοίρασμα του αλόγου, το οποίο μοιράστηκε, κατά κύριο λόγω, σε διάφορους πολιτικούς, ενώ μια μικρή χορευτική ομάδα παιδιών χόρευε ανά διαστήματα παραδοσιακούς λημνιούς χορούς, όπως το πάτημα και ο κεχαγιάδικος. Όσοι πεινούσαν ή διψούσαν μπορούσαν να φάνε σουβλάκια και λουκουμάδες που ετοίμαζαν οι γυναίκες του συλλόγου και να πιουν άφθονο δωρεάν κρασί.

                Έτσι γιορτάστηκαν και φέτος οι Απόκριες, με την τήρηση όλων των παραδοσιακών εθίμων!

Καλή Σαρακοστή!

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017 09:38

ΑΣΤΑΚΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ, ΓΙΑ ΑΥΣΤΗΡΗ ΝΗΣΤΕΙΑ...

Astakus Limnius-Limnius – Ένα Λημνιό σαρακοστιανό

             Τα νησιά του Ιονίου, ιδιαίτερα η Ζάκυνθος και η Λευκάδα, πέτυχαν να τεθεί υπό διεθνή προστασία το σπάνιο είδος θαλασσινής χελώνας Careta-Careta, η οποία αναπαράγεται στις αμμουδερές παραλίες τους.

            Το ίδιο και οι Βόρειες Σποράδες, όπου με νομοθετικό διάταγμα, την συνθήκη Ramshar, και με οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προστατεύεται σε θαλάσσια πάρκα της περιοχής η περίφημη φώκια Monahus-Monahus.

            Ίσως είναι καιρός να κινητοποιηθεί και η Λήμνος, να προβληθεί διεθνώς, και να ενισχυθεί ο τουρισμός του νησιού, με ανάλογη προστασία ενός σπάνιου είδους οστρακόδερμου που αναπαράγεται εδώ, στην περιοχή Λήμνου – Αγίου Ευστρατίου:  του γνωστού από την αρχαιότητα αστακού Limnius-Limnius.

            Ο αστακός αυτός, ο οποίος έχει μεγάλη ζήτηση στις ψαροταβέρνες για την νοστιμιά του, τα τελευταία χρόνια είναι είδος προς εξαφάνιση και προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τoν Διεθνή Οργανισμό Natura.

            Ίσως πρέπει να δούμε περισσότερο τις δυνατότητες και να αξιοποιήσουμε σχετικά προγράμματα της Ε.Ε. για δημιουργία θαλάσσιου πάρκου, επιδότηση των αλιέων, δημιουργία ενυδρείου, και διεθνή προβολή του μοναδικού αυτού θαλασσινού οστρακόδερμου, του αστακού Limnius-Limnius.

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Κυπελλούχος Λήμνου οι ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ !!! Η ομάδα του  Ανδρωνίου έπαιξε στον τελικό με τον ΑΡΗ Μουδρου  και μετά από ένα ισόπαλο σκορ 2-2 και μια άγονη παράταση πήρε τον Αγώνα και το Κύπελλο στα Πέναλτι.

θα μπορούσε να πει  κάποιος  ότι η διαδικασία των πέναλτι μετά από ένα 2ωρο  ισόπαλο  παιχνίδι, είναι κυρίως θέμα τύχης και οι ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ ήταν οι πιο τυχεροί… Ομως από τη στιγμή που η ομάδα αυτή για να φθάσει στον τελικό  απέκλεισε τους μονίμους του Κυπέλλου και του Πρωταθλήματος, δηλαδή τον ΗΡΑΚΛΗ  Ατσικης 3-2  και τον ΚΕΡΑΥΝΟ Αγ. Δημητρίου 3-1, τότε η κατάκτηση του Κυπέλλου μόνο τυχερή δεν ήταν…

Ο  αγώνας έγινε στο πρόσφατα εκσυγχρονισμένο με πλαστικό τάπητα και καθίσματα στις κερκίδες Γήπεδο του Κοντοπουλίου  και είχε πάρα πολύ κόσμο, ο οποίος προφανώς ευχαριστήθηκε  μπάλα και σασπένς.  Γιατί δεν ήταν μονό τα πέναλτι άλλα και τα 4 γκολ που μπήκαν εναλλάξ στην κανονική διάρκεια του αγώνα.  Επίσης το τελετουργικό του Αγώνα ήταν βγαλμένο από το Τσάμπιον Λιγκ (Ναι,  για!!!),  με την είσοδο των παιχτών στο Γήπεδο  που κρατούσαν  μικρά παιδιά. Για τις λεπτομέρειες του Αγώνα (συνθέσεις,  προπονητές διαιτητές κλπ,  σε επόμενη ανάρτηση)  

Ο ΑΡΗΣ έχει φθάσει και άλλη φορά σε τελικό Κυπέλλου  και  σιγά σιγά  ψήνεται το ψωμί!!!

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017 12:58

ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ (Δάφνη 1968)

Έθιμα Λήμνου (Δάφνη)  της ΑΠΟΚΡΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

ΑΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΕΡΒΟ

Το υλικό είναι από τη ψηφιακή βιβλιοθήκη Πέργαμος. Συλλογέας Μαρία Βουβαλά και το υλικό συλλέχθηκε το 1968

  Από τη Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου αρχίζουν οι προετοιμασίες για της Αποκριές. Τη Τσικνοπέμπτη όλες οι οικογένειες φτιάχνουν σπιτίσια μακαρόνια, που τα ονομάζουν βαλάνες. Επίσης απαραιτήτως σφάζουν και από μια κότα την οποία (και) τσικνώνουν.

  Τις δυο τελευταίες εβδομάδες της Αποκριάς μαζεύονται τα βράδια οι  συγγενείς και γειτόνοι οικογενειακώς στα σπίτια (μία βραδιά σε ένα σπίτι, άλλη σε άλλο) (και) παίζουν διάφορα αστεία παιχνίδια που προκαλούν ξεφωνητά και γέλια, τρώνε, πίνουν, τραγουδούν και χορεύουν. Μερικά από τα παιχνίδια αυτά είναι:

1)      Ο κουκλουτός: Καθίζουν δυο στο πάτωμα και τους σκεπάζουν με μια κουβέρτα. Οι άλλοι αρχίζουν να κτυπούν ένα-ένα από τους δυο κουκλουμένους. Ο χτυπηθείς τότε ερωτά τον άλλον: «Σύντεκνε-σύντεκνε με βάρεσαν». Ερωτά ο άλλος: «Ποιος συ βάρεσε»; Απαντά ο χτυπηθείς: «ο Γιάννς». Αν πράγματι ήταν ο Γιάννς λένε όλοι οι ακούκλοτοι: «ας κάτσ(η) ο Γιάννς». Τότε βγαίνει ο χτυπηθείς και καθίζ(ει) κάτω απ’ τη κουβέρτα ο Γιάννς και συνεχίζεται το παιχνίδ(ι). Αν δεν τον βρήκε φωνάζουν όλοι: «ας δώσ’ ο Γιάννς» και συνεχίζουν να χτυπούν πότε τον ένα-πότε τον άλλον.

2)      Ο τσαγκάρης: Τοποθετούνται στη μέση του δωματίου δυο συνηθισμένα καθίσματα το ένα αντίκρυ στ’ άλλο έτσι όπως όταν καθίσουν δυο άνθρωποι ο ένας αντίκρυ στον άλλον. Τα δυο καθίσματα έχουν τόση απόσταση όση χρειάζεται για να ακουμπήσουν τα άκρα ενός κυλινδρικού ξύλου (συνήθως το στυλιάρι του φτυαριού). Στα τέσσερα ξύλα των καθισμάτων τοποθετούν από ένα παπούτσι, όπως το φορούμε στο πόδι μας. Ένας τότε αναλαμβάνει να μπαλώσει τα παπούτσια. Δηλ. κάθεται πάνω στο στυλιάρι σταυροπόδι και ισορροπεί βοηθούμενος με ένα ραβδί. Φωνάζοντας «Εδώ καλός τσαγκάρης» κτλ. Προσπαθεί σηκώνοντας συντόμως το ραβδί να ρίξει τα δυο παπούτσια από τη μια μεριά και τα άλλα δυο από την άλλη μεταβιβάζοντας το ραβδί από το ένα χέρι στο άλλο. Βέβαια αυτό είναι δύσκολο γιατί το στυλιάρι κυλά και ο παίζων πρέπει να ισορροπήσει. Όταν τα ρίξ(η) τα παπούτσια χωρίς να πέσ(η) τότε επέτυχε και αναλαμβάν(ει) άλλος. Συνήθως όμως πέφτουν οι περισσότεροι κάτω στο πάτωμα και αρχίζουν τα γέλια.

3)      Το αυγό: Ένα αυγό βρασμένο και αξεφλούδιστο το τρυπούν οριζοντίως με βελόνα και περνούν κλωστή, το δένουν και το κρεμούν στη μέση του νταβανιού. Καθίζουν στο πάτωμα πολλοί σε κύκλο έχοντας τα χέρια δεμένα πίσω και προσπαθούν να πιάσουν τ’ αυγό με το στόμα. Το αυγό αιωρείται και βρίσκεται στο ύψος των στομάτων των καθημένων. Το χτυπάει ο ένας με το στόμα, πηγαίνει στον άλλον και ούτω καθ’ εξής. Αφού κατορθώσει κάποιος να το χάψει με το στόμα, πράγμα δύσκολο, βγάζει το αυγό και ανάβουν τη κλωστή η οποία πρέπει να καεί μέχρι το νταβάνι όλη. Αυτό θεωρείται γούρι, θα πάει καλά η χρονιά. Ενώ αν καεί λίγο και σβήσει δεν το έχουν σε καλό.

Άλλα διασκεδαστικά παιχνίδια είναι: Το δαχτυλίδι, το μελίσσι, η φλομύγα, ο σιδηρόδρομος, ο μυλωνάς, ο κατσίβελος, οι ρουπανίδες, ο ψαράς και άλλα.

  Τη Κυριακή της Απόκρεω καθώς και τη Κυριακή της Τυροφάγου και μετά την εκκλησία παίζεται ένα παιχνίδι στη πλατεία του χωριού στο οποίο λαμβάνουν μέρος σχεδόν όλοι οι χωριανοί. Το παιχνίδι αυτό είναι σατυρικό και λέγεται «Τ’ άλογο». Περί τους είκοσι άνδρες πιάνονται ο ένας πίσω από τον άλλο. Ο πρώτος, ερωτά φωνάζοντας πολύ δυνατά ώστε να ακούεται και πέρα απ’ το χωριό και κρατώντας στο χέρι ένα μαστίγιο (κουρμπάτσ) «Τ’ άλογο, τ’ άλογο τι το’ κανες»; Και ο τελευταίος (ο πωλητής) απαντά «Ψόφησε». Ο πρώτος τότε τον κυνηγά και τον χτυπά, ενώ όλοι εκείνοι που παίζουν τρέχουν χωρίς να αφήνει ο ένας τον άλλον και κάνοντας ελιγμούς. Ξαναρωτά πάλι ο πρώτος «Το τομάρι τι το’ κανες»; Απαντά ο πωλητής: «Το πούλησα στον τάδε να καν(η) τσαρούχια». Ξαναρωτά ο πρώτος «Τα λεφτά τι τα κανες»; Ο πωλητής απαντά: «Δεν με πλήρωσε» και τότε ο πρώτος χτυπά πάλι τον τελευταίο ή τρέχει και τον αγοραστή, αν τον δει εκεί μέσα στον κόσμο.

  Αυτό συνεχίζεται έως ότου να πωληθούν όλα τα μέρη του σώματος του αλόγου μη εξαιρουμένων μηδέ αυτών των γεννητικών οργάνων, έστω και αν παρευρίσκονται στη πλατεία και οι γυναίκες και τα παιδιά.

  Είπαμε ότι το παιχνίδι είναι σατυρικό και ο πωλητής δεν μπαίνει ο τυχαίος, αλλά κάποιος που γνωρίζει όλα τα γενόμενα στο χωριό και ξέρει τον τρόπο να σατυρίσει και αυτόν τον Πρόεδρο του χωριού, τον δάσκαλο κτλ. Π.χ. τα μάτια τα πουλάει στον παπά για να βλέπει τι του ρίχνουν στο δίσκο, γιατί ξέρει ο πωλητής ότι ο παπάς όταν βλέπει δεκάρες θυμώνει, το λαρύγγι στον ψάλτη για να ψέλνει καλύτερα κλπ.

  Και τις δυο αυτές Κυριακές μοσκοβολά όλο το χωριό από τις τυρόπιτες που φτιάχνουν όλες οι οικογένειες και ψήνονται στους ιδιωτικούς φούρνους που είναι σχεδόν το εν τρίτον των σπιτιών.

  Τη Καθαρά Δευτέρα πηγαίνουν όλοι οικογενειακώς στη θάλασσα όσο μακριά κι΄ αν είναι από το χωρίο με τα φαγητά και τα ποτά.

  Οι επιτήδειοι θα βγάλουν θαλασσινά κυρίως αχινούς και θα καθίσουν όλοι στην ακρογιαλιά να φάνε, να πιούνε, να χορέψουν και να διασκεδάσουν ως το βράδυ. Τότε γυρίζουν στο χωριό καβάλλα στα ζώα, όλοι μεθυσμένοι και μουτζουρωμένοι, όπου συνεχίζεται το γλέντι στη πλατεία του χωριού ως τα μεσάνυχτα.

  Τη Παρασκευή της πρώτης εβδομάδας της Σαρακοστής στον εσπερινό των Αγίων Θεοδώρων θα πάνε τα κορίτσια στην εκκλησία, να πάρουν λίγα κόλυβα. Τα κόλυβα αυτά τα ρίχνουν τρία βράδια στην ανατολική πλευρά της σκεπής ενός φούρνου για να ονειρευθούν ποιόν θα πάρουν άνδρα τους. Ρίχνοντας δε τα κόλυβα πάνω στη σκεπή λένε και το εξής τετράστιχο:

Άγιε Θόδωρα μ’ καλέ

Άγιε και θαυματουργέ

σύρε να βρεις τη μοίρα μου να με τη φανερώσεις

να βρεις και το κεσμέτι μου να με το ρωματίσεις.

  Τη Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως οι γυναίκες τα λουλούδια που θα τους δώσει ο παπάς στην εκκλησία τα φυλάγουν για να καπνίσουν με αυτά το παιδί τους όταν το βασκάνουν.

Αποκριές στην Ατσική. Ο Οδυσσέας Κριαρής νεαρός...αρκουδιάρης. Η αρκούδα είναι ο Άλκης Μαχαιράς. Τη φωτογραφία μας την έδωσε ο Οδυσσέας Κριαρής. ΑΠΟ SITEΑΓ. ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Την Τρίτη 28/2,  μετά την Καθαρή Δευτέρα,  επαναλειτουργεί το Χειρουργείο του Οφθαλμολογικού Τμήματος μετά από παύση 2,5  μηνών,  μια κατάσταση που δημιούργησε προβλήματα σε ασθενείς και κάποιοι, οι πιο βιαστικοί, ταξίδευσαν εκτός Λήμνου για εγχειρήσεις καταρράκτη κλπ.

Όμως,  όπως φαίνεται από το παρακάτω Δελτίο Τύπου έγινε πολύ σοβαρή δουλειά για να επανέλθει ασφαλώς σε λειτουργία το Χειρουργικό του Οφθαλμολογικού, όπου στα μέσα Δεκέμβρη παρουσιάστηκε επιμόλυνση σε άτομο που χειρουργήθηκε εκεί.

Ήταν σωστός, λοιπόν,  ο κατά προσέγγιση  χρονικός προσδιορισμός του Αντιδιοικητή του Νοσοκομείου, Θ. Μονοκρούσου, για την επαναλειτουργία του Χειρουργείο, πριν από 20 μέρες,  σε συνέντευξη στα ΜΜΕ.

Τώρα,  αυτό που έχει σημασία είναι να λειτουργήσει εντατικά και με ευθύνη έναντι των ασθενών  το Τμήμα,  ώστε εκτός από   τα τρέχοντα να εξυπηρετηθούν,  το δυνατόν ταχύτερο,    και τα καθυστερημένα χειρουργεία, για να  κλείσει το κενό και να μη βρίσκουν αφορμή για αρνητικά σχόλια, όσοι  συστηματικά βάλουν κατά των Δημόσιων Νοσοκομείων και του Ε.Σ.Υ. γενικότερα…   Η. Κότσαλης

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ –

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΛΗΜΝΟΥ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ                                  

 

 

         Προς τα    Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

                                   Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ        Μύρινα, 24-02-2017

 

Επαναλειτουργία οφθαλμολογικού  χειρουργείου

      Ενημερώνουμε ότι ολοκληρώθηκε ο περιβαλλοντικός μικροβιολογικός έλεγχος υπό την καθοδήγηση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ στα χειρουργεία, στους θαλάμους, στα χειρουργικά εργαλεία και στον ιατρικό εξοπλισμό του οφθαλμολογικού.

     Σε καμία καλλιέργεια δεν απομονώθηκε το παθογόνο serratiamarcescens.

     Με το δεδομένο ότι μετά από τον έλεγχο

*  Έγινε συστηματικός και ενδελεχής καθαρισμός και απολύμανση

* Οι διαδικασίες αποστείρωσης –φύλαξης και αποθήκευσης των χειρουργικών εργαλείων τηρούνται σχολαστικά

*  Δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες και εντολές για την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων ελέγχου λοιμώξεων σύμφωνα και με τις επικαιροποιημένες οδηγίες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟαποφασίζεται η επαναλειτουργία από 28/2/2017 των οφθαλμολογικών χειρουργείων.                                                                                                                               

                                       Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

                                      ΜΟΝΟΚΡΟΥΣΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

 

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Μια υπόθεση ανθρωποκτονίας,  που συγκλόνισε τη Λήμνο πριν από 10 χρόνια,  έλαβε  οριστικό τέλος με την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Μυτιλήνης.                                                                                  Τότε, το 2006,  βρέθηκε νεκρός   στο Συνεργείο του,  το οποίο  βρίσκετε 5  χιλ. πριν το Μούδρο,  ο Νίκος Κυριακού, από τα Καμίνια, πατέρας δυο ανήλικων παιδιών.  

Ήταν  δολοφονημένος με 2 σφαίρες στο κεφάλι, ενώ πριν ένα χρόνο είχαν τοποθετηθεί γκαζάκια με εκρηκτικό μηχανισμό στο αυτοκίνητο του. Όλα αυτά  έδειχναν  επαγγελματική δουλειά, ενώ η μητέρα του Κυριακού, κάτοικος Καμινίων, την οποία τότε επισκέφτηκα στο σπίτι της και μίλησε για το ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ,    θεωρούσε υπαίτιους κάποιους συγχωριανού της, για κάποια κτηματική διαφορά ζήταγε, δε,  με επιμονή δικαίωση, ενώ φαινόταν σίγουρη για τους πραγματικούς ενόχους.

Το Μάη του 2013 με απόφαση του κακουργιοδικείο Μυτιλήνης καταδικάστηκαν τρία άτομα από την περιέχει  με 15 χρόνια φυλάκιση η δυο,  και με 10 χρόνια ο τρίτος όμως εγινε έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι,

Σήμερα 24/2/17 στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Μυτιλήνης βγήκε η τελεσίδικη απόφαση με 11 και 10 χρόνια φυλάκιση στους 2  για ηθική αυτουργία και με αναστολή  ο τρίτος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Δίκη, και σ΄αυτήν,  ήταν  αρκετά μέλη της οικογένειας Κυριακού.  

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Μέλι θυμαρίσιο παντού. Σε όλη την Ελλάδα τέτοιο πουλάνε! Και αν δεν είναι θυμαρίσιο θα είναι ανθέων, θα  είναι πευκόμελο ή κάτι τέτοιο!                                                                                  Πρόσφατα στην Αθήνα στο Σύνταγμα,  εκεί στο Μετρό,  είχε ένα είδος έκθεσης τοπικών προϊόντων. Ενα παζάρι ήταν,  όπου έβρισκες παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, με περισσότερους τους Κρητικούς! Εκεί ανάμεσα σε τυριά, ρίγανη, αρωματικά βότανα,  λάδια, κρασιά, είχε και αρκετά μέλια! Όλοι οι τόποι βγάζουν μελί κάθε είδους!                                                                                                                            Πάντως το Θυμαρίσιο είναι αυτό που σε πάρα πολλές περιοχές, κυρίως στα  νησιά,  διαφημίζουν ως τοπικό προϊόν και τοπικό προϊόν είναι,  θυμαρίσιο δεν ξέρω αν είναι.  Μέσα σ΄αυτό το περιβάλλον το μέλι της Λήμνου δεν μπορεί να έχει καμιά ξεχωριστή  τύχη σε αγορές εκτός Λήμνου.  Θα είναι ένα μέλι ανάμεσα σε τόσα άλλα με τους πελάτες να μην είναι σε θέση να το ξεχωρίσουν, να αμφιβάλουν,  και τελικά να καταλήγουν στην καλύτερη συσκευασία ή στο φθηνότερο…                                                                                                                  Πως λοιπόν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η υπερπαραγωγή και η δικαιολογημένη σύγχυση του καταναλωτή; Πως το μέλι της Λήμνου, το πραγματικά ποιοτικό και θυμαρίσιο,  θα έχει τη θέση και την τιμή που  αξίζει;                                                                                                                     Την απάντηση την έλαβα εντελώς τυχαία καθώς έπεσα, μέσα από το Ιντερνετ,   πάνω σε έναν Ιταλικό Οργανισμό Βιολογικό Μελιού, το BiolMiel.  Εκεί ανακάλυψα ανάμεσα στα μέλια από όλο τον κόσμο και αρκετά από την Ελλάδα,  που έλαβαν μέρος σε ένα διεθνή διαγωνισμό αξιολόγησης,  ένα μέλι της Λήμνου,  το γνωστό σε μένα τουλάχιστον,   HONEY HASAPIS, του  Λημνιού παραγωγού,  στην περιοχή το Μουδρου,  Δημήτρη Χασάπη.               Το μέλι του βραβεύτηκε  με 2  Αργυρά   (SILVER) βραβεία, 1 για το μέλι της κατηγορίας Αγριολούλουδων και Θυμάρι και 1 της κατηγορίας Θυμάρι, ενώ για μια πλήρη εικόνα της βράβευσης αυτής να πούμε ότι δεν υπήρξε μέλι που να έλαβε το  χρυσό βραβείο, κάτι που δείχνει και την αυστηρότητα του διαγωνισμού αυτού.                                                                                                              Να σημειώσουμε ότι το μέλι αυτό με την ονομασία HONEY HASAPIS, του  παραγωγού Δημήτρη Χασάπη  έχει βραβευθεί  και σε άλλους διαγωνισμούς και πιστοποιηθεί επισήμως ως ORGANIC, αυτό που εμείς λέμε "βιολογικό".                                                                                                                                      Λοιπόν,  αυτός είναι ο μόνος δρόμος αν θέλουμε το  μέλι της Λήμνου να έχει μια ιδιαίτερη πορεία στην αγορά. Η πιστοποίηση,   η  τυποποίηση και η αναγνώριση του,   μέσα από δημοσιεύσεις και βραβεύσεις! Η επιμονή στην ποιότητα! Μόνο έτσι  θα ξεφύγουμε από τη τιμή των περίπου  10 € το κιλό και αυτό δεν είναι και τόσο σίγουρο με την εισοδηματική συρρίκνωση των Ελλήνων.                                                                                                                                                     Όμως μας είπε, με αφορμή αυτή τη βράβευση,  ο Παραγωγός  Δημήτρης Χασάπης, αισθάνεται δικαιωμένος από την προσπάθεια που κάνει για αναγνωρισμένο και   πιστοποιημένο μέλι και έχει   ήδη  επαφές με  αγορές του εξωτερικού,  και μέσα από το Διαδίκτυο,   για να φθάσει  το μέλι του εκεί όπου οι τιμές είναι  2 και 3 φορές πιο πάνω από την τοπική μας αγορά.                                                                                                                                          Ο Δημήτρης Χασάπης,  ένας σχετικά νέος παραγωγός, με πολύ μεράκι και επιμονή ξεπέρασε τις εύκολες λύσεις και  επένδυσε στην εξωστρέφεια, τόλμησε τη διεθνή αξιολόγηση  και έτσι έκανε  το απαραίτητο βήμα για να ξεχωρίσει το μέλι του,  κάτι που αντανακλά και σε όλη την τοπική παραγωγή μελιού και δείχνει το δρόμο!  

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις

Οι Αποκριάτικες Εκδηλώσεις στις 25 -26 Φεβρουαρίου!

 

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου:

Καρναβαλίστικο Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού!                                                                                                                       

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου στις 11:00 το πρωί, στην πλατεία Υψιπύλης. Όλα τα παιδάκια ντύνονται καρναβαλάκια και ψάχνουν τους κρυμμένους θησαυρούς. Ελάτε να βρούμε τους κρυμμένους θησαυρούς στην αγορά της Μύρινας. ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ κερδίζουν δώρα! Ελάτε να παίξουμε! Να γελάσουμε! Να κερδίσουμε! Εμπορικός Σύλλογος Λήμνου, ΟΕΠΑ Δήμου Λήμνου

 

ΟΡΙΕΝΤΑΛ - ΜΑΣΚΕ ΠΑΡΤΥ από το Θάνος!

O Πολιτιστικός Σύλλογος Θάνος σας προσκαλεί στο Αποκριάτικο πάρτυ που διοργανώνει το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου , στο Κέντρο " ΚΑΣΤΡΟ" . Ελάτε να ξεφαντώσουμε σε μια βραδιά γεμάτη εκπλήξεις και δώρα σε ρυθμούς ORIENTAL.
Τηλ κρατήσεων :22540-20071

 

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου:

Απόκριες στα Τσιμάνδρια!

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 19:00 μ.μ., σας περιμένουμε στην πλατεία των Τσιμανδρίων για να μοιράσουμε το άλογο και πολλές ακόμη εκπλήξεις και δράσεις!

Απόκριες στον Κάσπακα!

Σας προσκαλούμε την Κυριακή στις 26 Φεβρουαρίου στις 15:00  στην πλατεία του Κάσπακα. Γιατροί, αρκούδες και γριές! Με πολλά κεράσματα και άφθονο δωρεάν κρασί!

Ατσικιώτικο Καρναβάλι!

Την Κυριακή στις 26 Φεβρουαρίου, στις 14:00 μ.μ στην πλατεία της Ατσικής το ξεχωριστό Ατσικιώτκο καρναβάλι! Σας περιμένουμε όλους!

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Μετά την  αριθμ. 13/2016 δημόσια πρόσκληση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού σε μακροχρόνια εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, για υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του πίνακα κατάταξης μακροχρόνια ανέργων στο "ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στο δημόσιο τομέα της υγείας, του άρθρου 64 του ν. 4430/2016",  
ανέλαβαν υπηρεσία στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Λήμνου την Δευτέρα 20-2-2017 έντεκα (11) υπάλληλοι των παρακάτω ειδικοτήτων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (12 μηνών):
 
  • Ένα  (1) άτομο ΤΕ Πληροφορικής
  • Ένα (1) άτομο ΤΕ Νοσηλευτικής
  • Δύο (2) άτομα ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών
  • Ένα (1) άτομο  ΔΕ Χειριστών ιατρικών συσκευών (Χειριστών-Εμφανιστών)
  • Τρία (3) άτομα  ΥΕ Βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού ειδικότητας μεταφορέων ασθενών
  • Δύο (2) άτομα  ΥΕ Βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού ειδικότητας βοηθών θαλάμων
  • Ένα (1) άτομο ΥΕ Βοηθητικού προσωπικού ειδικότητας γενικών καθηκόντων
 
Στην ανωτέρω πρόσκληση του ΟΑΕΔ προβλέπονταν επιπλέον μία (1) θέση ΤΕ Μαιών και μία (1) θέση ΤΕ Νοσηλευτικής, για τις οποίες μέχρι στιγμής το Γ.Ν.-Κ.Υ. Λήμνου δεν έχει ενημερωθεί για τυχόν  επιτυχόντες.
 
Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017 19:35

"Εφυγε" ο Μάνεσης, που ισως με εσωσε!

Ο Μάνεσης, ηταν ενας σπουδαιος ηθοποιος και επισης σπουδαιος ανθρωπος, μιας και τον γνωρισα από κοντα όταν εκανε,  για καποια καλοκαιρια, διακοπες στη Λημνο,  αφου ηταν παντρεμένος με Λημνια.

Μια φορα πηγαινα στα χωρια με το Μηχανακι και στις στροφες Κορνου, ο Μανεσης που κατεβαινε μου εκανε με το χερι να σταματησω για να μου πει  ότι πιο πανω εχει λαδια και ο δρομος γλυστρα… Πηγα προς τα εκει υποψιασμένος και αργα, την πηρα την τουμπα αλλα ηταν ελεγχομενη…

Η ειδηση από το nooz.gr

"Έφυγε" από τη ζωή, σε ηλικία 72 ετών, ο ηθοποιός Θέμης Μάνεσης. Το τελευταίο διάστημα ο γνωστός ηθοποιός νοσηλευόταν με καρδιολογικά προβλήματα σε κλινική της Αθήνας.

Ο Θέμης Μάνεσης είχε ξεχωρίσει μέσα από τους ρόλους του σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, όπως "Oι Αυθαίρετοι" και "Δύο Ξένοι", ενώ πιο πρόσφατη ήταν η συμμετοχή του το 2014 στη σειρά του Alpha "Μην αρχίζεις τη Μουρμούρα".

Πριν από λίγους μήνες, ο ηθοποιός είχε εκφράσει τη θλίψη του για τον αιφνίδιο χαμό του αδερφού του.

Ο ηθοποιός έχει αποκτήσει από το γάμο του ένα γιο.

Το τελευταίο "αντίο" είπε και η ηθοποιός Καίτη Φίνου με ανάρτησή της στο Facebook:

"Καλό ταξίδι Θέμη Μάνεση... Το γράφω και δεν μπορώ να το πιστέψω......"

 

Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ειδήσεις
Σελίδα 1 από 6

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

ΣΤΗΝ ΤΑΧΕΩΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΛΗΜΝΟ !!!

Αγγελία για Κότσινα Λήμνου

Πωλείται, δίνετε αντιπαροχή ή με συνεργασία για αξιοποίηση, 15 στρέμματα εντός σχεδίου με κάλυψη 70% !

Έχει σχέδια για 240 κλίνες με άδεια ξενοδοχείου. Πρόσοψη στην αμμώδη παραλία του Κότσινα (Φωτογραφία) . Φως και νερό.

Επίσης 90 στρέμματα εκτός σχεδίου με πρόσοψη 500 μέτρα στην παραλία, φως και νερό.

Τηλέφωνο

6947822444