20 Μαΐου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018 08:32

Μαθήματα τηλεοπτικής μαγειρικής Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μαθήματα τηλεοπτικής μαγειρικής

 Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 Με αφορμή την προβολή του βίντεο-ντοκυμαντέρ  ΛΗΜΝΙΑ ΓΗ, που έγινε στο ΜΑΡΟΥΛΑ, σχετικά με το μοναδικό φαρμακευτικό προϊόν της Λήμνου από την αρχαιότητα μέχρι πρόσφατα, κι επίσης με αφορμή την εξαιρετική πανεπιστημιακή σχολή Μαγειρικής που λειτουργεί στη Λήμνο, θα ήθελα να σχολιάσω ένα άλλο σύγχρονο φαινόμενο της καθημερινής μας ζωής.

Οι μεγαλύτεροι μάγειρες στον κόσμο, είναι Έλληνες και τους βλέπουμε κάθε μέρα στην τηλεόραση.

Πρώτα – πρώτα, είναι οι πολιτικοί μας, που το μαύρο το κάνουν άσπρο, το ΟΧΙ το κάνουν ΝΑΙ. Παλιά μου τέχνη κόσκινο, που λέει και η παροιμία, από την αρχαιότητα, εδώ στη χώρα μας γεννήθηκε και ανθίζει μέχρι σήμερα η επιστήμη της παραπλάνησης, της δημαγωγίας και της σοφιστείας.

Πρόσφατο παράδειγμα, το τεράστιο ΟΧΙ στα συλλαλητήρια. Εικοσιτέσσερις (24) ελληνικές πόλεις ξεσηκώθηκαν και βροντοφώναξαν, ΟΧΙ στη λέξη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Σύνολο αγανακτισμένων που βροντοφώναξαν ΟΧΙ, 24 x 10.000 = 240.000 (διακόσιες σαράντα χιλιάδες).

Ε, και τι έγινε; Εκεί θα κολλήσουμε για να υπογράψουμε το ΑΝΩ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ;  Εδώ δεν κολλήσαμε όταν βροντοφώναξαν τρία εκατομμύρια (3.000.000) στο Σύνταγμα, τη Θεσσαλονίκη, σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό Αυστραλία, Αμερική, Καναδά κλπ..

Οι αρχιμάγειρες, όμως, δεν είναι οι πολιτικοί, είναι οι δημοσιογράφοι και οι παρουσιαστές στις “ειδήσεις” και στις “ενημερωτικές αναλύσεις”.

Πρώτα-πρώτα, αντί να αφήσουν τους προσκαλεσμένους να μιλήσουν, μιλάνε συνέχεια αυτοί, κάνουν το κομμάτι τους, ότι τάχα είναι πολύξεροι και ειδικοί. Κι όταν κάποιος απ’ το πάνελ πάει να πει κάτι που δεν τους συμφέρει, δηλαδή την αλήθεια για την ταμπακιέρα, αμέσως τον διακόπτουν και θολώνουν τα νερά με τα δικά τους. Κι εκεί που λες ότι έχει ανάψει η συζήτηση και θα ακούσουμε και κάτι σωστό, “Mας συγχωρείτε διακόπτουμε για διαφημίσεις, εδώ όμως φτάσαμε στο τέλος της εκπομπής, ευχαριστούμε που μας παρακολουθήσατε (και σας κάναμε πλύση εγκεφάλου), γεια σας”!

Μια παλιά ελληνική παροιμία λέει, “Λέγε-λέγε το κοπέλι, κάνει την κυρά και θέλει”, που σημαίνει αυτό που λέει και ο Στράτος Διονυσίου στο τραγούδι “Και λέγε-λέγε, λέγε-λέγε, λέγε-λέγε, ο χριστιανός μπερδεύτηκα, απ’ τα πολλά σου λέγε-λέγε χωρίς να θέλω μπλέχτηκα”. Με άλλα λόγια, όταν θέλουν να μας σερβίρουν μια πολύ δυσάρεστη είδηση, όπως λ.χ. την νέα περικοπή συντάξεων, την αύξηση των διοδίων 300% στα Μάλγαρα, νέα διόδια στην Εγνατία Οδό, αύξηση στο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, ηλεκτρονικές κατασχέσεις κλπ. από πολύ νωρίς, πριν από μήνες, αρχίζουν να μας πιπιλίζουν το μυαλό, μέχρι να το συνηθίσουμε και να μη δίνουμε σημασία.

Τέλος, το μεγάλο μυστικό της τηλεοπτικής μαγειρικής, είναι οι ειδήσεις φόβου και το κλίμα ανασφάλειας, θανατηφόρο τροχαίο, ληστεία ηλικιωμένης, σεισμοί, ηφαίστεια, κατολισθήσεις, καταστροφικές πλημμύρες, δολοφονίες, βομβαρδισμοί, πρόσφυγες κλπ. κλπ.

Είναι σαν να μας λένε, μη διαμαρτύρεστε για το κακό που σας βρήκε, καθίστε στα αυγά σας και μη μιλάτε, μη σκέφτεστε, υπάρχουν και πολύ χειρότερα.

Μου θυμίζουν τη νοσοκόμα όταν πάει να καρφώσει την χοντρή βελόνα με την ένεση, που λέει, “Δεν θα πονέσει πολύ, πάρτε μια βαθιά ανάσα”…

 

Διαβάστηκε 412 φορές