17 Ιουνίου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Τετάρτη, 09 Μαΐου 2018 19:18

ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΕΣ ΟΙ 4 ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΜΝΟ... Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Σε 4 παραλίες της Λήμνου, Αγιογιάννης Κάσπακα (φωτογραφία) , Πλατής, Θάνος, Εβγάτης,  απονεμήθηκαν για το φετινό καλοκαίρι ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ.

Μικρός αριθμός για το νησί με τις περισσότερες παραλίες και τα καθαρά νερά. Αυτά όμως δεν είναι αρκετά αφού οι παραλίες πρέπει να είναι οργανωμένες με καμπίνες τουαλέτες,  ασφαλείς για τους επισκέπτες κλπ.  

Οι ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ, όπως θα διαβάσετε παρακάτω,   απο την ανάρτηση  του ΝΟΟΖ.GR,  η σημασία τους για την επιλογή από τους τουρίστες του τόπου που θα κάνουν διακοπές  είναι σημαντική, όμως ο Δήμος Λήμνου, προφανώς,  έκανε ο,τι μπορούσε, ενώ τα παραλιακά μας  ξενοδοχεία, μάλλον τα θέλουν όλα έτοιμα.  

Από το  ΝΟΟΖ.GR

Με 519 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες. Μάλιστα, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 12% των συνολικών βραβεύσεων. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε και φέτος με 89 σημαίες η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής.

Η διεθνής επιτροπή βράβευσε φέτος 3.687 ακτές, 679 μαρίνες και 55 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο.

Όσον αφορά τα κριτήρια του προγράμματος, αυτά αφορούν στην καθαριότητα θάλασσας και ακτής, στην οργάνωση ακτής, στην ασφάλεια επισκεπτών, στην προστασία της φύσης και στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικό χειριστή του διεθνούς προγράμματος "Γαλάζια Σημαία" στη χώρα μας, η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο.

Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «εξαιρετική».

Ενώ καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «καλή», δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (38 για τις μαρίνες και 51 κριτήρια για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Σημειώνεται ότι τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Διαβάστηκε 1826 φορές