16 Ιανουαρίου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Τρίτη, 08 Μαΐου 2018 20:22

100 χρόνια από την θυσία των 55 Λημνιών στρατιωτών στο Σκρα Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 Γράφει, ο Θόδωρος Δημητριάδης

 Ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά μέρη στη βόρεια Ελλάδα είναι η Σμαραγδένια Λίμνη του Σκρα. Βρίσκεται 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και αποτελεί τουριστικό προορισμό για τα ταξιδιωτικά γραφεία. Πήρε το όνομα της από τα βαθύ πράσινο χρώμα του νερού και αξίζει τον κόπο να επισκεφτεί κανείς, όχι μόνο τη λίμνη, αλλά όλο το παραδεισένιο γύρω περιβάλλον με την πυκνή βλάστηση, τα πανύψηλα πλατάνια, το γραφικό ποταμάκι, τα ξύλινα γεφυράκια και τους δροσερούς καταρράκτες.

Αυτό που σπάνια διαφημίζουν τα πρακτορεία ταξιδίων είναι η ηρωική θυσία των ελλήνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν πριν 100 χρόνια στη μάχη που έγινε λίγα μέτρα δίπλα από το πανέμορφο αυτό μέρος, στην περίφημη Μάχη του Σκρα.

Ανάμεσα στους ήρωες που έπεσαν στο πεδίο της μάχης και άφησαν την τελευταία τους πνοή ήταν και πενήντα πέντε (55) παλικάρια από τη Λήμνο και τον Αη-στράτη, σαν τα κρύα νερά στο άνθος της νιότης τους.

 Στις 17 Μαΐου 1918 το 5ο Σύνταγμα Πεζικού της Μεραρχίας της Κρήτης συγκρούστηκε και πολέμησε γενναία τους Βούλγαρους εισβολείς. Ήταν μια από τις πιο φοβερές και φονικές μάχες στην ιστορία και του Α’. Παγκόσμιου Πόλεμου. Σκοτώθηκαν 29 αξιωματικοί και 412 οπλίτες ενώ τραυματίστηκαν 69 αξιωματικοί και 2.135 οπλίτες. Η Μεραρχία Αρχιπελάγους έχασε 24 αξιωματικούς και 314 οπλίτες, ενώ τραυματίστηκαν 54 αξιωματικοί και 1.723 οπλίτες.

Ο ελληνικός στρατός νίκησε τον βουλγαρικό και αιχμαλώτισε 2.045 Βούλγαρους στρατιώτες. Κατέκτησε ως λάφυρα 32 πυροβόλα και 12 βομβιδοβόλα χαρακώματα.

Δεν ήταν καθόλου εύκολη η νίκη αυτή, το αντίθετο, οι βουλγαρικές δυνάμεις είχαν άριστη οχύρωση σε μέτωπο 12 χλμ. και σε βάθος 2 χλμ. και υποστηρίζονταν με πολυάριθμο πυροβολικό. Οι θέσεις του βουλγαρικού στρατού θεωρούνταν απρόσβλητες και ακαταμάχητες. Ένα χρόνο νωρίτερα μια ολόκληρη ισχυρή γαλλική Μεραρχία είχε πολεμήσει και προσπάθησε να τις καταλάβει, αλλά απέτυχε.

Η «νίκη του Σκρα», όπως αναφέρεται στην ελληνική στρατιωτική ιστορία, εξέπληξε τόσο τους συμμάχους όσο και τους εχθρούς. Κανείς από τους συμμάχους δεν περίμενε να δει να διασπάται από την ορμή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων μια τέτοια οχύρωση. Η βουλγαρική διοίκηση, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες επανακατάληψης και τις σφοδρές αντεπιθέσεις που διέταξε, δεν κατάφερε να επανακτήσει τις θέσεις της.

Η νίκη του Σκρα θεωρήθηκε μέγα κατόρθωμα του ελληνικού στρατού. Ο αρχιστράτηγος των συμμαχικών δυνάμεων στρατηγός Γκυγιωμά χαρακτήρισε το ελληνικό πεζικό ως «πεζικό απαράμιλλης ανδρείας και έξοχης ορμητικότητας». Το σημαντικότερο, όμως, αποτέλεσμα της μάχης ήταν η αύξηση της εμπιστοσύνης των Συμμάχων προς τις δυνατότητες του ελληνικού στρατού, καθώς και η αποκάλυψη της κάμψης του ηθικού του βουλγαρικού στρατού. Αυτές οι διαπιστώσεις ενίσχυσαν την ιδέα για ανάληψη επιθετικής πρωτοβουλίας των Συμμάχων στο Μακεδονικό μέτωπο, η οποία και υλοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1918.

Στην είσοδο του χωριού Σκρα στο μνημείο πεσόντων σε τέσσερις μεγάλες μαρμάρινες πλάκες είναι γραμμένα τα ονόματα των Λημνιών συμπατριωτών μας που σκοτώθηκαν πολεμώντας ηρωϊκά για την πατρίδα.

Στην πλατεία του χωριού υπάρχει μικρό πολεμικό μουσείο με πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα από τη μάχη.

 Οφείλουμε ευγνωμοσύνη, τιμή και δόξα στους 55 ήρωες από τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο, οι οποίοι θυσιάστηκαν σ’ εκείνες τις πλαγιές του Μακεδονικού Μετώπου. Έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι και να χαιρόμαστε την ειρήνη.

ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΤΣΙΚΗ ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΛΗΜΝΙΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΣΚΡΑ

 

Διαβάστηκε 708 φορές

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

ΣΤΗΝ ΤΑΧΕΩΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΛΗΜΝΟ !!!

Αγγελία για Κότσινα Λήμνου

Πωλείται, δίνετε αντιπαροχή ή με συνεργασία για αξιοποίηση, 15 στρέμματα εντός σχεδίου με κάλυψη 70% !

Έχει σχέδια για 240 κλίνες με άδεια ξενοδοχείου. Πρόσοψη στην αμμώδη παραλία του Κότσινα (Φωτογραφία) . Φως και νερό.

Επίσης 90 στρέμματα εκτός σχεδίου με πρόσοψη 500 μέτρα στην παραλία, φως και νερό.

Τηλέφωνο

6947822444