22 Ιουλίου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2018 14:06

20% (!!!) ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΑ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ... Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Πόσο πιο ακριβά είναι τα  καύσιμα στη Λήμνο  και γιατί, ήταν το θέμα μας στο το ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ στην πρωινή του Εκπομπή…

Συγκεκριμένα αυτές τις μέρες το καύσιμο θέρμανσης είναι στη Λήμνο στο 1,20  και  στη γειτονική Μυτιλήνη στο 1,10 και σε κάποιες περιπτώσεις στα πλαίσια του ανταγωνισμού είναι ακόμη πιο χαμηλά. Βέβαια στις στεριανές περιοχές και μάλιστα στις μεγάλες Πόλεις  η τιμή είναι ακόμη και  κάτω από 1 €  . Επομένως μιλάμε για τιμές πιο ακριβές στη Λήμνο της τάξης των 15 % , 20% !!!

Η διαπίστωση αυτή των ακριβών καυσίμων στη Λήμνο είναι γνωστή και πολυσυζητημένη… Συνήθως η ακρίβεια αυτή χρεώνεται στα τοπικά πρατήρια, τα οποία  στα κλειστά όρια του νησιού μπορούν να κρατάνε ψηλά τις τιμές…

Αυτό ψάξαμε και ζητήσαμε εξηγήσεις από δυο  ιδιοκτήτες Πρατηρίων. Ο  ένας μας εξήγησε τι συμβαίνει και μας έστειλε φωτοτυπίες των  τιμολόγιων αγοράς στις παραλαβές  του Ιανουαρίου για  diesel θέρμανσης.

Εχουμε και λέμε…

Στο Τιμολόγιο της 6/1/18 το λίτρο χρεώνεται 0,93 € προ ΦΠΑ. Με το 24% του ΦΠΑ η τιμή πάει στο 1,15…  Το νόμιμο κέρδος για το καύσιμο θέρμανσης  είναι 6% επί της τιμής προ ΦΠΑ ,  οπότε στο 0.93 το κέρδος  είναι 0,056 . Έτσι  λοιπόν στη λιανική φθάνει στο 1,20 €…

Η  τιμή που παραδίνεται το καύσιμο  στη Λήμνο είναι,  λοιπόν,  το πρόβλημα…

Στη Μυτιλήνη  όπου υπάρχουν 7 εταιρείες πετρελαιοειδών, (στη Λήμνο 4) μια μέση τιμή παράδοσης από τις Εταιρείες  είναι 2,5  λεπτά πιο κάτω απο τη Λήμνο,  ενώ στο γειτονικό νησί ισχύει,  και για 5 μήνες  ακόμη,  το μειωμένο ΦΠΑ   17%, οπότε στη Μυτιλήνη η  χοντρική τιμή με το ΦΠΑ  είναι 1,05 αντί των 1,15 της Λήμνου. Εκεί μαθαίνουμε σε κάποια πρατήρια μεγάλης  κατανάλωση οι Εταιρείες δίνουν και επιπλέον κυβικά ως μπόνους… και έτσι οι τιμές γίνονται ακόμη πιο  ανταγωνιστικές.

ΤΕΛΙΚΑ αυτό που πρέπει να διεκδικήσουμε στο όνομα  της ισοπολιτείας και της Νησιωτικότητας είναι να ισχύει και στη Λήμνο ένας μέσος όρος της   πανελλαδικής τιμής. Οι Εταιρείες πρέπει να πιεστούν προς αυτή την κατεύθυνση. ΕΚΕΙΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!

 

Διαβάστηκε 2639 φορές