21 Αυγούστου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2018 13:56

ΣΜΑΡΙΔΑ ΣΩΤΗΡΑΣ ! ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ... Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Σμαρίδες Σωτήρας, φώναζε ο πλανόδιος ψαράς!

Επρεπε να είσαι "παλιός" και Αντρωνιάτης  για να πιάσεις  όλο το μήνυμα της ανακοίνωσης.

Παλιά,   όταν οι Τράτες ήταν το βασικό εργαλείο αλιείας και στο  Αντρώνι  υπήρχαν 2 - 3 από τις καμιά 10ρια τράτες σε όλη τη Λήμνο, θυμάμαι ότι η Σωτήρα (περιοχή Κοντοπουλίου - προς Ηφαιστεία μεριά)  ήταν ένας φημισμένος τόπος  για την εξαιρετική σμαρίδα του, κάτι όπως ήταν στην Αθήνα η μαρίδα Φαλήρου…!

Και αν η αρχική ευχάριστη έκπληξη μου ήταν ότι  ακόμη και σημερα  η φήμη της Σωτήρας παραμένει, η απορία μου ήταν,  αφού  πριν  μερικά χρόνια οι Τράτες απαγορεύτηκαν για λόγους προστασίας του Αλιεύματος, πως βρέθηκαν στην αγορά  οι σμαρίδες Σωτήρας…

Μας δουλεύει,  σκέφτηκα ο ψαράς, γιατί υπάρχουν και οι Ανεμότρατες που βγάζουν σμαρίδες,  όμως  πελάγισες.

Έψαξα και έμαθα  ότι από φέτος επιτράπηκαν οι … Καλάδες με Τράτες όμως με πιο αυστηρούς ορους. Καλό αυτό, γιατί με (μου)  κακοφάνηκε όταν καταργήθηκαν…  Από τις Τράτες τις Λήμνου, λοιπον,  γλύτωσε μόνο  μια από την τότε καταστροφή, στην περιοχή Κοντοπουλίου, στη Σωτήρα!

Σμαρίδες Σωτήρας, είναι αλήθεια για  άλλο ένα φημισμένο προϊόν της Λήμνου, το οποίο όμως οι επισκέπτες  του καλοκαιριού,  που τρελαίνονται για αυτά,  δεν θα τις βρούνε  αφού είναι  χειμωνιάτικο είδος.

Και μια ακόμη λεπτομέρεια για την  μοναδική, σήμερα,  Τράτα της Λήμνου: ο ιδιοκτήτης της είναι καταγωγής Αντρωνιάτικης, που επιβεβαιώνει το Αντρώνι ως τόπο τραταρών (κρόκος Χωριό!)  

Επίσης, η  Σμαρίδα είναι το σωστό και όχι το Μαρίδα και βγαίνει από τη λέξη σμαρίς,  που σημαίνει κάτι όχι μεμονωμένο αλλά κοπαδιαστό… Να πως αρχίζει ένας μυθος του Αισωπου:    "Ἁλιεὺς τὸ δίκτυον χαλάσας ἐν τῇ θαλάσσῃ ἀνήνεγκε  σμαρίδα"  

Ηλιας Κοτσαλης, απο το Αντρωνι,  όπως γίνεται αντιληπτον!

Διαβάστηκε 1559 φορές