20 Μαΐου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017 13:33

ΟΙ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ ΛΗΜΝΙΟΙ ΤΟΥ ΜΑΛΑΟΥΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΑ - ΤΕΡΑΣΤΙΑ - ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ! Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ανταπόκριση του Ντίνου Αντωνίου στο ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ,  σήμερα το μεσημέρι,   ήταν εξαιρετική καθώς έγινε αναφορά στους ξεχασμένους Λημνιούς  του Μαλάουι, που στη μεγάλη τους  πλειοψηφία είναι  Κoντιανοί.

Ο Ντ. Αντωνίου  μας μετέφερε το σχετικό κείμενο του site  newsbeast, όμως μας έδωσε επιπρόσθετες πληροφορίες για τους εκεί διαμένοντες Λημνιούς ονομαστικά και με τις επιχειρηματικές τους  δραστηριότης, αφού είναι γνώστης του θέματος και ως Κοντιατινός άλλα και επειδη για πολλά χρονια ο αδελφός του ζούσε εκεί.

Οσο για τον αναφερόμενο στο  δημοσίευμα Χρήστο Σκορδή, είναι σε μας πολύ γνωστός καθώς εδώ και χρόνια δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία στα ενοικιαζόμενα δωμάτια που λειτουργεί στο Ανδρώνι.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ NEWSBEAST:

ΟΙ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΜΑΛΑΟΥΙ

Πόσοι γνωρίζουν ότι στο Μαλάουι και στη Ζάμπια υπάρχει μια μικρή αλλά πολύ δραστήρια ελληνική κοινότητα; Μάλιστα, ισχυρός συνδετικός κρίκος είναι ο μητροπολίτης Ιωάννης, ο οποίος σε περσινή του επίσκεψη στην Αθήνα ζήτησε από την Ελλάδα να στηρίξει την ελληνική εκπαίδευση στην Υποσαχάρια Αφρική.

Το ίδιο ακριβώς θέμα έθεσε στον Τέρενς Κουίκ και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Μαλάουι.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών δέχτηκε στο γραφείο του τον Χρήστο Σκορδή, με τον τελευταίο να δηλώνει: «Δεν ζητάμε πολλά». Στο Μαλάουι ζουν 120 Έλληνες με παιδιά ήδη τρίτης γενιάς. Η συντριπτική πλειοψηφία έλκει την καταγωγή της από τη Λήμνο και ασχολείται με τα καπνά και το εμπόριο. Στην πρωτεύουσα Λιλόνγκουε υπάρχει η ενορία του Αγίου Νεκταρίου, ενώ διπλωματικά το Μαλάουι ανήκει στην πρεσβεία μας στη Ζιμπάμπουε.

«Προσπαθούμε να κρατάμε ζωντανή την ελληνική γλώσσα. Είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε πολλά παιδιά, αλλά θα μας βοηθούσε ένα ψηφιακό πρόγραμμα εκμάθησης», ανέφερε ο Χρήστος Σκορδής. Ακόμα, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση ελληνικές σημαίες και αφίσες για τις γιορτές της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου.

«Μπορεί να ζούμε μακριά, μπορεί να χρειαζόμαστε αεροπορικό ταξίδι 24 ωρών για να έρθουμε στην Αθήνα, αλλά μας λείπει η Ελλάδα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Μαλάουι, και διατύπωσε ένα ακόμα αίτημα, που δεν είναι άλλο από την επαναλειτουργία του προγράμματος της ΕΡΤ, «κάτι που θα βοηθούσε και στο θέμα της γλώσσας».

Τέρενς Κουίκ: Αισθάνθηκα ντροπή που σε ένα ακόμα κράτος της της Υποσαχάριας Αφρικής, που υπάρχει ένας μικρός, αλλά πολύ δυναμικός ελληνισμός, δεν έχει πατήσει ποτέ το πόδι του μέλος ελληνικής κυβέρνησης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για έναν διάσπαρτο ελληνισμό στην αφρικανική ήπειρο «που ποτέ δεν ζήτησε τίποτα από τη μητέρα πατρίδα, αλλά είναι πρόθυμος να βοηθήσει».  Όπως είπε, το υπουργείο Εξωτερικών εφαρμόζει ήδη ένα πρόγραμμα δράσεων στην Αφρική, στο πλαίσιο του οποίου πρόσφατα υπήρξε επιχειρηματική αποστολή σε Μοζαμβίκη, Μποτσουάνα και Νότια Αφρική με επικεφαλής τον ίδιο.

Από τη μεριά του ο Χρήστος Σκορδής κάλεσε τον υφυπουργό να επισκεφθεί και το Μαλάουι αλλά και τις γειτονικές χώρες που υπάρχει ένα δυναμικό κύτταρο Ελλήνων. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Παιδιά ελληνικών οικογενειών στη χριστουγεννιάτικη γιορτή. Δεξιά ο μητροπολίτης Ιωάννης (φωτ.: Facebook / Orthodox Metropolis of Zambia and Malawi)

 

Διαβάστηκε 1746 φορές