24 Ιανουαρίου 2018
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Δευτέρα, 25 Δεκεμβρίου 2017 12:15

ΓΙΑΤΙ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΤΑ ΦΟΙΝΙΚΑ;;; Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μέχρι τη 10ετια  του 1970, κάπου εκεί,  η λέξη μελομακάρονα δεν υπήρχε στη Λήμνο. Τότε υπήρχαν τα φοινίκια! Σίγουρα και στην παρασκευή και γεύση  είναι σήμερα διαφορετικά από τότε, όπως και τόσα άλλα γλυκά, όμως γιατί την πήρε η μπόρα  τη λέξη φοινίκια; Εντάξει φοινίκια και μελομακάρονα μοιάζουν, σήμερα είναι ίδια,   όμως το όνομα  γιατί;

Μελομακάρονα… άκου λέξη! Καλά τα περιχύνουν  με μέλι  όμως το δεύτερο  συνθετικό της λέξης,  τα μακαρόνια δηλαδή,  που κολλάει; Είδατε εσείς μακαρόνια να φέρνουν κάπως με τα φοινίκια; Ούτε καν οι χοντροκομμένες μακαρούνες!

Τα φοινίκια,  ειδικά όπως τα έκαναν παλιά σε μικρό  μέγεθος,  ήταν ίδια με τους χουρμάδες, τα νόστιμα προϊόντα της φοινικιάς.

Η Φοινικιά από την Αίγυπτο μέχρι την Κρήτη και την Κύπρο έκανε χουρμάδες ή  αλλιώς φοινίκια και  στη Λήμνο, στη Σμύρνη και οι άλλες γειτονικές περιοχές, αφού εδώ οι φοινικιές δεν κάρπιζαν, θυμηθείτε αυτήν που υπήρχε στην αυλή του Παντελίδειου,  τέτοιες μέρες έκαναν τεχνητούς χουρμάδες ίδιους με τους φυσικούς σε μέγεθος και χρώμα και ήταν  τα φοινίκια !  

Διαβάστηκε 1276 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 25 Δεκεμβρίου 2017 12:16

ΝΑΙ ή ΟΧΙ στις ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ του ΣΧΕΔΙΟΥ ΡΟΚΑ

Αυτό από άλλους χαρακτηρίζεται ως καταστροφικό για το τοπίο και επομένως και για τον Τουρισμό της Λήμνου και από άλλους ως επένδυση την οποία πρέπει να δεχτούμε.

Ναι - 47.1%
Όχι - 48.4%
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ - 4.5%

Ψηφισαν Συνολικά: 223
The voting for this poll has ended on: 26 Μαϊ 2014 - 04:36