17 Δεκεμβρίου 2017

(0 ψήφοι)

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΜΑ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΦΠΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο παλιό λιμάνι της Μύρινας, μπροστά στο Δημαρχείο πραγματοποίησαν σήμερα, Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου, οι φορείς και οι κάτοικοι της Λήμνου, με αίτημα τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ,  αντιδρώντας μαζί με υπόλοιπους κατοίκους του Βορείου Αιγαίου στην προωθούμενη αύξησή τους.

Επίσης, στο πλαίσιο της παλλημνιακής απεργιακής κινητοποίησης, έμειναν κλειστά τα καταστήματα και οι υπηρεσίες.

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε μπροστά στο Δημαρχείο μίλησαν ο Έπαρχος Λήμνου κ. Ευάγγελος Γιαρμαδούρος, ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης, ο Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Λήμνος Τουριστική» κ. Δημήτρης Σφενδύλης, ο Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Λήμνου, κ. Ευάγγελος Δανιήλ, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ κ. Κωνσταντίνος Μαδυτινός, η Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου «Επιστήμονες Τροφίμων- Διατροφής», κ. Κωνσταντίνα Θάνου και το μέλος του Παραρτήματος Λήμνου του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Παναγιώτης Τσανταρλιώτης.

Ακολουθεί το ψήφισμα των φορέων της Λήμνου:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΦΠΑ

ΛΗΜΝΟΣ 29/11/2017

Οι φορείς της Λήμνου ζητάμε τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και εκφράζουμε την αγωνία μας για τη δρομολογούμενη αύξηση τους, η οποία απειλεί την οικονομία των νησιών μας, με κίνδυνο να επιφέρει βαρύτατο πλήγμα σε καίριους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, με σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία.

Η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ αφορά σε κάθε προϋπολογισμό, κάθε σπίτι, κάθε επαγγελματία, κάθε επιχείρηση και ως εκ τούτου θα έπληττε άμεσα και έμμεσα τους κατοίκους των νησιών μας, οι οποίοι διαβιούν σε ακριτικές περιοχές υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και ήδη αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα, λόγω της κατάργησης υπηρεσιών.

Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα αποτελέσει χαριστική βολή για τους επαγγελματίες, καθώς ήδη σημαντική μερίδα επιχειρήσεων αντιμετωπίζει προβλήματα βιωσιμότητας, λειτουργώντας μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον, με αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων και κατακόρυφη πτώση στον τζίρο, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.  Στη συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελούν μικρού μεγέθους επιχειρήσεις, που αντικειμενικοί  παράγοντες  όπως το μεταφορικό κόστος, έχουν επίπτωση στην ανταγωνιστικότητά τους και τους στερούν πολύ σημαντικές δυνατότητες σε σχέση με επιχειρήσεις περιοχών κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα αστικά κέντρα.

Η μέχρι σήμερα διατήρηση χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ δεν αποτελεί προνόμιο, αλλά αντιστάθμισμα σε ένα σοβαρό μειονέκτημα που χαρακτηρίζει τις απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές, χαρακτηριστικό που εντάσσεται στην ευρύτερη έννοια της νησιωτικότητας. Ιδιαίτερα όταν η σημερινή αναπτυξιακή κατάσταση των νησιών μας δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση μιας τέτοιας μορφής και κλίμακας επιβάρυνση.

Ζητάμε από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των περιοχών μας και το δικαίωμά μας να ζούμε ως ακρίτες νησιώτες,  αποσύροντας άμεσα το μέτρο με το οποίο αυξάνονται οι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας.

Οι φορείς της Λήμνου:

1. ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΗΜΝΟΥ & ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ
  2. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΗΜΝΟΥ
  3. ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ
  4. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΕΣΒΟΥ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΗΜΝΟΥ
  5. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ «Η ΕΝΩΣΗ»
  6. ΑΜΚΕ «ΛΗΜΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ»
  7. ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΗΜΝΟΥ
  8. ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΟΥΔΡΟΥ
  9. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΛΙΕΩΝ ΛΗΜΝΟΥ
  10. ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΗΜΝΟΥ
  11. ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΛΗΜΝΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
  12. ΕΛΜΕ ΛΗΜΝΟΥ & ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ
  13. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΗΜΝΟΥ
  14. ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΗΜΝΟΥ
  15. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – Κ.Υ. ΛΗΜΝΟΥ
  16. ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΓΕΝ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΛΗΜΝΟΥ
  17. ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ – ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ»
  18. ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΛΗΜΝΟΥ
  19. ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΛΗΜΝΟΥ
  20. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ «ΔΙΟΝΥΣΟΣ»
  21. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΛΗΜΝΟΥ
  22. ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΗΜΝΟΥ
  23. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΛΗΜΝΟΥ

Διαβάστηκε 518 φορές

ΝΑΙ ή ΟΧΙ στις ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ του ΣΧΕΔΙΟΥ ΡΟΚΑ

Αυτό από άλλους χαρακτηρίζεται ως καταστροφικό για το τοπίο και επομένως και για τον Τουρισμό της Λήμνου και από άλλους ως επένδυση την οποία πρέπει να δεχτούμε.

Ναι - 47.1%
Όχι - 48.4%