Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2017 20:12

Ο Μέγας Αλέξανδρος, που τον κάναμε... Λημνιό ! Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δεν περίμενα τόσο "τοις μετρητοίς" αντιδράσεις για την φιλοξενία του κειμένου για τον Μέγα Αλέξανδρο. Ασφαλώς και δεν αποτελεί ιστορική αναφορά, ούτε και δημοσίευση κάποιας επιστημονικής έρευνας ή διατριβής. Νομίζω ότι εύκολα μπορεί κανείς να διακρίνει την χαλαρή και εύθυμη προσέγγιση από την αρχή μέχρι το τέλος.

Θυμίζω ότι στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν τα χρονογραφήματα στις εφημερίδες ήταν μόνιμη στήλη, την οποία έγραφαν κυρίως ευθυμογράφοι και θεατρικοί  συγγραφείς, όπως ο Δημ. Ψαθάς, ο Π. Παλαιολόγου, ο Φρέντυ Γερμανός κ.ά.

Τα χρονογραφήματα εκείνα ήταν γεμάτα χιούμορ, στη δημοτική γλώσσα, κι όχι με την τυποποιημένη ρητορική των “σοβαρών άρθρων” που ήταν γραμμένα στην καθαρεύουσα.

Κάπως έτσι θα πρέπει να διαβάσει ο αναγνώστης και το δημοσίευμα του Θ. Δημητριάδη, δηλαδή ως ένα  κείμενο-ευθυμογράφημα, κάτι μεταξύ σοβαρού και αστείου, το οποίο όμως δεν  είναι και ξεκάρφωτο, αφού υπάρχει μια βάση η οποία αναπτύχτηκε με χιουμοριστική διάθεση!     

Τώρα, επειδή το συγκεκριμένο Χρονογράφημα έτυχε τόσο ευρείας και μεγάλης προσοχής,  σας ενημερώνουμε ότι κάθε Κυριακή υπάρχει στο SITE του ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ και της Εφημ. ΛΗΜΝΟΣ ένα  τέτοιο ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ… και όχι διατριβή,  το τονίζουμε!                     Ηλ. Κότσαλης                                                                 

Στη Φωτογραφία ο χρονογράφος μας Θόδωρος  Δημητριάδης.  

3 χαρακτηριστικά σχόλια και μια απάντηση:

ΣΧΟΛΙΟ 1.  Δυστυχως ειναι ανιστορικα ολα αυτα.Φιλικα το γραφω και οχι για να σας κανω αντιπαραθεση. Ας βρει πρωτα ο αρθρογραφος τα ιστορικα δεδομενα και μετα να γραψει αρθρο για το θεμα

ΣΧΟΛΙΟ 2. Καλό είναι όταν διαβάζεις ιστορικά βιβλία να είναι έγκυρα.Πέραν αυτού θες να μας πείς ότι αν ένα παιδί γεννηθεί στην Δανία,Κίνα, Σενεγάλη.... την άνοιξη,και το καλοκαίρι είχαν περάσει οι γονείς του από Λήμνο το κάνει αυτόματα Λημνιό;

ΣΧΟΛΙΟ 3. Η Λήμνος, ατυχώς για την επιχειρηματολογία του αρθρογράφου, ανήκε στους Αθηναίους, που ήταν αντίπαλοι των Μακεδόνων και του Φιλίππου, οπότε είναι απίθανο ο Φίλιππος να συνευρέθη με την Ολυμπιάδα στο Καβείριο της ΛΗΜΝΟΥ.

Το απαντητικό κείμενο του Θ. Δημητριάδη:

 Συμφωνώ και με τους τρεις αναγνώστες και τους ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις τους.
Πράγματι, πουθενά κανείς ιστορικός δεν αναφέρει πού ακριβώς και για πόσο χρονικό διάστημα έζησαν οι γονείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Φίλιππος και η Ολυμπιάδα, όταν η Ολυμπιάδα συνέλαβε και κυοφόρησε τον Αλέξανδρο.
Και, φυσικά, ακόμα κι αν αυτό συνέβη στη Λήμνο, δεν είναι αρκετό για να πούμε ότι ο τόπος καταγωγής του Αλέξανδρου ήταν η Λήμνος.
Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο στην αρχή του άρθρου δηλώνεται αυτή η ανεπάρκεια σχετικών πληροφοριών, η οποία είναι και η αφορμή πολλά μέρη στη βόρεια Ελλάδα, αλλά και στα Σκόπια, να διεκδικούν την πατρότητα του τόπου καταγωγής του Μ.Α.
Δεν είμαι ιστορικός και δεν έχω μελετήσει κανένα σχετικό κείμενο, ούτε καν ξέρω αν υπάρχει. Οι μοναδικές πληροφορίες που έχω αντλήσει είναι από το διαδίκτυο, από την ιστοσελίδα της Βικιπαίδειας.
Εκεί, στην Βικιπαίδεια, γράφει ότι η Ολυμπιάδα “Ήταν ιέρεια των Καβειρίων Μυστηρίων της Σαμοθράκης, όπου γνώρισε, ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε τον Φίλιππο Β”.
Η πληροφορία αυτή προέρχεται από το έγκυρο ιστορικό έργο Βίοι Παράλληλοι, Αλέξανδρος, 2.1 του Έλληνα ιστορικού Πλούταρχου, ο οποίος έγραψε επί λέξει: “[...]λέγεται δὲ Φίλιππος ἐν Σαμοθρᾴκῃ τῇ Ὀλυμπιάδι συμμυηθείς, αὐτός τε μειράκιον ὢν ἔτι κἀκείνης παιδὸς ὀρφανῆς γονέων ἐρασθῆναι, καὶ τὸν γάμον οὕτως ἁρμόσαι, πείσας τὸν ἀδελφὸν αὐτῆς Ἀρύββαν”.
Νομίζω ότι είναι λογικό να σκεφτεί κανείς ότι ο ερωτευμένος Φίλιππος όταν παντρεύτηκε την νεαρή Ολυμπιάδα εκεί στη Σαμοθράκη, έκανε αυτό που κάνουν όλοι οι ερωτευμένοι νεόνυμφοι την πρώτη και τις επόμενες νύχτες του γάμου, δηλαδή έρωτα.
Η πρώτη, λοιπόν, πιθανότητα να συνέλαβε η Ολυμπιάδα, είναι στο Καβείριο της Σαμοθράκης.
Καβείριο όμως, χωρίς καμία αμφισβήτηση, υπήρχε και στη Λήμνο, που είναι γειτονικό νησί προς τη Σαμοθράκη, κι αυτό ήταν που με παρακίνησε να σκεφτώ την άλλη πιθανότητα, δηλαδή να συνέλαβε στη Λήμνο, αφού ήταν ιέρεια των Καβειρίων Μυστηρίων και πιθανότατα ιερουργούσε και στα δύο νησιά.
Η Ολυμπιάδα δεν πέρασε από τη Σαμοθράκη ούτε κι από τη Λήμνο απλά σαν επισκέπτρια για λίγες μέρες,. Σαν ιέρεια που ήταν ασφαλώς έμενε στο νησί για μεγάλο χρονικό διάστημα, όσο διαρκούσαν οι ιερές τελετές, κι αυτό αυξάνει την πιθανότητα όχι μόνον να συνέλαβε, αλλά και να κυοφόρησε εκεί.
Επομένως, η σύλληψη και η μετέπειτα κυοφορία του Αλέξανδρου πιθανότερο να έγιναν στη Σαμοθράκη.
Εντούτοις, το γεγονός ότι σε πολύ μικρή απόσταση από το Καβείριο της Λήμνου είναι η αρχαία Ηφαιστεία, σε συνδυασμό με το άλλο γεγονός ότι ο στενότερος φίλος, συνομήλικος και συμπολεμιστής του Αλέξανδρου ήταν ο Ηφαιστίωνας, μου δίνουν το δικαίωμα να σκεφτώ την πιθανότητα η σύλληψη και κυοφορία να έγιναν στη Λήμνο.

Για τον τόπο γέννησης του Μεγάλου Αλεξάνδρου η Βικιπαίδεια είναι σαφής: Η Πέλλα της Μακεδονίας. Γι΄αυτό και ονομάστηκε Αλέξανδρος Γ΄ο Μακεδών.
Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι γεννήθηκε στη Λήμνο, ούτε κι εγώ.
Εντούτοις, νομίζω ότι έχω κάθε δικαίωμα να κάνω βάσιμες υποθέσεις και, με βάση τα πραγματικά δεδομένα, να πιθανολογώ ότι ο Αλέξανδρος κυοφορήθηκε στη Λήμνο.
Κι αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό. Κανένα άλλο ελληνικό μέρος δεν μπορεί να ισχυριστεί κάτι τέτοιο.
Αυτό εννοώ όταν λέω ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Λημνιός – να είμαστε ξεκάθαροι!

 

Διαβάστηκε 1469 φορές
Hλίας Κότσαλης

Τελευταία άρθρα από τον/την Hλίας Κότσαλης