19 Ιουνίου 2018
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2017 11:07

Το Ενετικό Κάστρο της Μύρινας Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΤΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Γράφει, ο Θόδωρος Δημητριάδης

  Κάστρα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Οι Ενετοί και οι άλλοι κατακτητές το μεσαίωνα έχουν χτίσει παντού εντυπωσιακά κάστρα. Το κάστρο όμως της Μύρινας στη Λήμνο παρουσιάζει μια ιδιομορφία, που το κάνει μοναδικό.

 Πρώτα απ’ όλα είναι χτισμένο σε χερσόνησο που μπαίνει βαθιά στη θάλασσα, και δεσπόζει πάνω απ’ την πόλη με τον εντυπωσιακό και επιβλητικό του όγκο. Είναι Βυζαντινό οχυρό, που χτίστηκε το 1186 από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ανδρόνικο Α΄ τον Κομνηνό πάνω σε πελασγικά τείχη.

Είχε πολύ μεγάλη σημασία για τον έλεγχο του βορειοανατολικού Αιγαίου. Γι’ αυτό και τα επόμενα χρόνια, από τον 13ο μέχρι και τον 16ο αιώνα δέχτηκε πολλές επισκευές, όπως από τον Μέγα Δούκα της Λήμνου Φιλόκαλο Ναβιγκαγιόζι, τον Γεώργιο Συναδηνό Άστρα, τον Γενοβέζο Ιουστινιάνι και τον Ενετό Προβλεπτή της Λήμνου Φραντζέσκο Πασκουαλίνο. Ο Ανδρόνικος χρησιμοποίησε Βενετσιάνους μαστόρους. Τα παλιότερα τμήματά είναι εξαιρετική κυκλώπεια τοιχοδομία.

 Έχει δύο εισόδους. Η μία, η κεντρική, βλέπει προς το λιμάνι και βρίσκεται ψηλά, πάνω ακριβώς από το ξενοδοχείο ΝΕΦΕΛΗ. Η άλλη είναι χαμηλά στη θάλασσα, στην άκρη του Ρωμέϊκου Γιαλού. Από το αρχοντικό του Βόντελα, όπως ανεβαίνει κανείς τα σκαλιά δίπλα απ’ το εκκλησάκι της Αγία Παρασκευής, δεξιά μονοπάτι δίπλα στη θάλασσα οδηγεί στην κάτω είσοδο.

  Από την κεντρική πάνω είσοδο ο λιθόστρωτος δρόμος οδηγεί σε πλάτωμα, όπου υπάρχουν ερείπια μεσαιωνικών ανακτόρων. Η βόρεια πλευρά του είναι πιο καλή και βατή, κι έχει τριπλό τείχος, πύργους και πολεμίστρες, που διατηρούνται σε καλή κατάσταση.

 Στο πλάτωμα της κορυφής υπάρχουν απομεινάρια του δουκικού μεγάρου του Πάολο Ναβιγκαγιόζι, ο οποίος πέθανε και θάφτηκε στο κάστρο το 1277 κατά τη διάρκεια της τρίχρονης πολιορκία από τον Λισάριο, που εκτελούσε αποστολή του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Μιχαήλ 8ου Παλαιολόγου.

 Στο κάστρο, σύμφωνα με την παράδοση, έθαψαν επίσης το 1442 και την Αικατερίνη, γυναίκα του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, όταν υπέκυψε στις ταλαιπωρίες κατά την πολιορκία του Κότζινου στο βόρειο μέρος του νησιού.

Παντού μέσα στο κάστρο συναντά κανείς κατακόρυφους πελώριους βράχους. Η θέα της πόλης, του νησιού και του πέλαγους, με το Άγιο όρος στο βάθος του ορίζοντα, είναι πανοραμική και πολύ εντυπωσιακή. 

Μέσα στο κάστρο ζουν και κυκλοφορούν ελεύθερα ελάφια, που φροντίζει ο Δήμος Μύρινας.

 Τα βράδια το κάστρο φωτίζεται από παντού με προβολείς κι επειδή είναι χτισμένο σε χερσόνησο που μπαίνει μέσα στη θάλασσα, δίνει την εντύπωση τεράστιου φωταγωγημένου πλοίου.

Διαβάστηκε 821 φορές