17 Ιουνίου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017 20:42

Ένα “προξενιό” στη Λήμνο Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Ν. Βολονάκη  - Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Θεσσαλονίκης ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ  6-8-17

 Ίσως είναι η πιο γλυκιά ανάμνηση αυτού του καλοκαιριού. Μιλώ για τις τσιρίδες χαράς, τα γέλια της απόλαυσης, τα παιδικά επιφωνήματα που συνέλεξα σε έναν μαγικό κόλπο της Λήμνου, καθώς και τα μικρά Ουκρανάκια βαπτίζονταν για πρώτη φορά στην καταγάλανη θάλασσα του Βόρειου Αιγαίου. Και μόνο να ακούς τις φωνούλες τους, φθάνει και περισσεύει. Ένα τρελό πανηγύρι είχε στηθεί στην απέραντη παραλία του Εβγάτη και τα περίπου 50 παιδιά αφέθηκαν ανέμελα στις απολαύσεις των δροσερών νερών στην πρωτόγνωρη συνάντησή τους και επαφή με τη θάλασσα, κάτω από τις ακτίνες τους ελληνικού ήλιου.

Το ίδρυμα του Λημνιού Παντελή Μπούμπουρα ανέλαβε από φέτος, ανάμεσα σε άλλες κοινωφελείς δράσεις, να φιλοξενήσει 350 παιδιά από την περιοχή της Μαριούπολης της Ουκρανίας, για να αφήσουν πίσω τους εικόνες και ήχους που τους στοιχειώνουν από τον πρόσφατο εκεί πόλεμο και να ζήσουν -έστω για λίγο- διαφορετικά, χωρίς έγνοιες, χωρίς ψυχικά τραύματα και ανεπούλωτες πληγές. Στο ορεινό χωριό Κοντοπούλι της Λήμνου έχει στηθεί η βάση της επίπονης προσπάθειας του σχεδιασμού της φιλοξενίας των παιδιών αλλά και των άλλων δράσεων, που περιλαμβάνει το φιλόδοξο σχέδιο του κοινωφελούς ιδρύματος.

Όπως, για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα είχαμε τα θυρανοίξια του ναού Αγ. Παντελεήμονος, την οργάνωση αγώνων ιπποδρομιών, την καλλιτεχνική εκδήλωση με τη συναυλία της Μελίνας Ασλανίδου δωρεάν προσφορά για τους κατοίκους της περιοχής, τη δημιουργία εκτάσεων για καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων και άλλων δράσεων που έχουν στόχο όχι μόνο να αναπτερωθεί ο ελληνισμός στην Ουκρανία, αλλά και να κατασκευασθεί ελληνικό πάρκο στην καρδιά της Οδησσού και να χτισθεί η Μαράσλειος σχολή, όπου θα διδάσκεται ως πρώτη ξένη γλώσσα στα παιδιά η ελληνική, υλοποιώντας όνειρα δεκαετιών, με ιδιωτική πρωτοβουλία.
Και όλα αυτά με τη συνδρομή της ομοσπονδίας ελληνικών συλλόγων της Ουκρανίας, του συλλόγου ελλήνων και ντόπιων αρχαιολόγων, εκπαιδευτικών, ξεναγών και ανθρώπων που θέλουν να βοηθήσουν στο αμφίδρομο έργο της αξιοποίησης του δυναμικού στη βάση της κοινής ωφέλειας. Όπως στην κοινή ωφέλεια στοχεύει και το σχέδιο που έχει ετοιμάσει για τον επόμενο χρόνο ο σύλλογος φίλων του ANZAC, καθώς τον ερχόμενο Απρίλη θα γιορτασθεί η επέτειος της υπογραφής της συνθήκης του Μούδρου.

Ποια έργα σχεδιάζονται, αναλυτικά:
1. Η δημιουργία ενός ερευνητικού κέντρου ιστορίας στη θέση Παλαιό Πεδινό. Με βάση την περίοδο 1915-18, θα βαδίσουμε να ανακαλύψουμε και να αναδείξουμε τις ιστορικές, πολιτικές και πολιτισμικές επιρροές και τα αποτελέσματά τους μέχρι σήμερα (το πεδίο μελέτης θα αρχίζει από τις παλαιολιθικές εποχές στη Λήμνο, όταν έγινε το βουλευτήριο της Πολιόχνης το 3500 π.Χ.).
2. Τη δημιουργία μονοπατιών σε σηματοδότηση και χαρτοσκόπηση των σημείων που ορίζει η ιστορία, από την περιοχή δράσης Πούντας μέχρι και τον κόλπο του Μούδρου.
3. Τη μελέτη για τη δημιουργία θεματικού πάρκου ιστορικών μουσείων στο χώρο του 224 στρατοπέδου στο Μούδρο.
Και βέβαια, εννοείται πως για τον επόμενο χρόνο υπάρχει και ένα ιστορικό συνέδριο με θέμα τη σημασία για την Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως της υπογραφής της συνθήκης του Μούδρου. Σε αυτό θα αναλυθεί η γεωστρατηγική, πολιτική και εθνική σημασία της συνθήκης. Επίσης, θα γίνει, στα τέλη Αυγούστου 2018, διεθνές φεστιβάλ στρατιωτικών μουσικών, από 10 σχήματα διαφορετικών χωρών. Έναν μήνα αργότερα έχει σχεδιασθεί γαστρονομική εκδήλωση με τη συμμετοχή 14 διάσημων σεφ από ισάριθμες χώρες. Τον Οκτώβριο προγραμματίζονται αθλητικές εκδηλώσεις με διεθνή χαρακτήρα, ενώ τέλος, στον κεντρικό εορτασμό των εκδηλώσεων, που θα γίνει στον Μούδρο της Λήμνου, θα δοθεί η ευκαιρία στο παγκόσμιο κοινό να γνωρίσει μια άλλη εικόνα του ελληνικού Αιγαίου, σε σχέση με αυτήν που γνώρισε με το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετώπισε.
Γι’ αυτό, εμείς λέμε τι θα εμπόδιζε να γίνει ένα προξενιό των εκδηλώσεων με βάση τους εθνικούς λόγους;

φωτογραφία του ΛΗΜΝΟΣ ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ - Τα Ουκρανάκια  στην Αγορά της Μύρινας, αρχες Ιουλιου

 

Διαβάστηκε 1193 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017 20:44