16 Ιανουαρίου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Σάββατο, 29 Ιουλίου 2017 12:18

Η ΚΡΗΝΗ ΤΟΥ ΠΕΔΙΝΟΥ, ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΑΡΔΑΛΗ... Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η τηλεφωνική  αναφορά  στο ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ του Πρωτοπρεσβύτερου  π. Δημήτριου  Αμπανάβα από το Πεδινό,  ήταν  αυστηρή και χωρίς περιστροφές..

Η  χρωματική - ζωγραφική παρέμβαση,  που έγινε  στην κεντρική  Κρήνη του Χωριού του, ήταν το θέμα στο οποίο  αναφέρθηκε  ο συνομιλητής μας.    Όπως   μας είπε,  η ενέργεια  αυτή είναι αυθαίρετη και καταχρηστική  αφού  δεν μπορεί ο κάθε ιδιώτης, όποιος και αν είναι αυτός,  να αλλάζει την εικόνα οποιουδήποτε δημόσιου χώρου και πολύ περισσότερο  όταν αυτός ο δημόσιος χώρος έχει την υπόσταση ενός Μνημείου….  Ανέφερε συγκεκριμένα ο π. Δημήτριος ότι τέτοια μνημειακά στοιχεία στο  Παλιό Πεδινό   είναι η Εκκλησία (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ), το Σχολείο  και η Κρήνη του χωριού.

Σε αυτά που θεωρεί ως μνημεία του Χωριού,   σε κάποιο  σημείο της κουβέντας μας πρόσθεσε  και την Πλατεία,  θυμίζοντας ότι  κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αλλοιώνει την εικόνα τους και αυτό  δεν είναι απλώς η γνώμη του αλλά  κάτι που η υπάρχουσα νομοθεσία επιτάσσει.

Ζήτησε λοιπόν  άμεσα  ο Δήμος,   τον οποίο, όπως είπε,  θεωρεί υπεύθυνο για την προστασία τέτοιων  Μνημείων,  να αφαιρέσει αυτές τις ζωγραφιές απ΄ τη Βρύση και να την επαναφέρει στη αρχική της μορφή. Αν αυτό δεν γίνει, τόνισε,  μέχρι τέλους Αυγούστου θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Ο π. Δημήτριος Αμπανάβας   έχει γεννηθεί στο Πεδινό, που σήμερα το λέμε  Παλιό  γιατί μετά το σεισμό του 1968 το χωριό μεταφέρθηκε  σε διπλανό σημείο, αφήνοντας πίσω ένα πανέμορφο πέτρινο οικισμό!

Έχοντας αυτή τη συναισθηματική  σχέση με το χωριό,  με έντονες μνήμες από τα παιδικά του χρόνια και την τραυματική εμπειρία του σεισμού,   ο π. Δημήτριος ήταν εμφανώς ανήσυχος για την αλλοίωση που έγινε και ζήτησε αποκατάσταση   και προστασία του οικισμού,  που όπως μας θύμισε  είναι χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός και  επομένως  οποιαδήποτε αλλαγή στην εικόνα του  πρέπει να είναι μέσα σε συγκεκριμένα και αυστηρά πλαίσια και απαιτείται άδεια γι αυτό…

Αμέσως μετά υπήρξε ραδιοφωνική   παρέμβαση  από την Ασπα Αρώνη  Κότσαλη, η οποία έβαλε, και αυτή,  το θέμα της νομιμότητας τέτοιων  ατομικών ενεργειών σε δημόσιους χώρους, και ειδικά στον  προστατευόμενο οικισμό του Πεδινού, προσθέτοντας  ότι το θέμα υφίσταται από πέρσι  όταν  είχε  αναφερθεί μέσω του ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ  σε αυτό,  οπότε  είχε ενημερωθεί, τότε,  ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γ. Σακαρίκος, ο οποίος  παραδέχτηκαε ότι κακώς μπογιαντίστηκε η βρύση και η ζημιά θα αποκατασταθεί,  όμως τίποτα δεν έγινε.  

Στο διαδίκτυο για το θέμα έχει αναπτυχθεί ένας πολύπλευρος διάλογος, και με αναφορές εκτός θέματος, όπου υπάρχει και η άποψη ότι η ζωγραφιά πάνω στη Κρήνη  είναι μια  σπουδαία εικαστικής παρέμβαση.

Ακόμη γράφτηκε  ότι αυτοί που ζητούν την αποκατάσταση της Κρήνης είναι κατά της επιχειρηματικότητας,  επειδή  τη ζωγραφιά στην  Κρήνη φέρεται να έκανε άτομο που  δραστηριοποιείται  στο χωριό με αγοροπωλησίες παλιών σπιτιών και τη λειτουργία καταστημάτων.

Για την εικαστική παρέμβαση έχουμε να πούμε ότι έκτος από παράνομη, όπως παραπάνω αναφέρθηκε,  και αυτό είναι το κύριο και μη αμφισβητήσιμο, για μας  είναι εκτός τόπου  και θυμίζει τα  ζωγραφισμένα λεωφορεία στις Ινδίες,.. (Τα έχετε δει σε κάποιο  εξωτικό ντοκιμαντέρ;) Αλλά επειδή το θέμα της Αισθητικής είναι εντελώς προσωπικό, υπάρχουν αρμόδια όργανα για αυτό και είναι οι επιστημονικές αρχιτεκτονικές και αρχαιολογικές Υπηρεσίες και εκεί τελειώνει το θέμα αυτό!

Ως προς την επιχειρηματικότητα δεν  ενισχύεται, το αντίθετο συμβαίνει, με την αλλοίωση Μνημείων  γιατί   αν εξαρτάται από το βάψιμο Κρηνών, ας βάψουμε και την Κρήνη στα Θέρμα και όπου αλλού υπάρχουν τέτοια μνημεία για να ενισχύσουμε αυτή την πολυθρύλητη  επιχειρηματικότητα…   Να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και οι νεαροί με πολύ ταλέντο στα Γκράφιτι  επί τοίχων,  που είναι έτοιμοι  να πάρουν

Διαβάστηκε 2793 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 29 Ιουλίου 2017 12:20

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

ΣΤΗΝ ΤΑΧΕΩΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΛΗΜΝΟ !!!

Αγγελία για Κότσινα Λήμνου

Πωλείται, δίνετε αντιπαροχή ή με συνεργασία για αξιοποίηση, 15 στρέμματα εντός σχεδίου με κάλυψη 70% !

Έχει σχέδια για 240 κλίνες με άδεια ξενοδοχείου. Πρόσοψη στην αμμώδη παραλία του Κότσινα (Φωτογραφία) . Φως και νερό.

Επίσης 90 στρέμματα εκτός σχεδίου με πρόσοψη 500 μέτρα στην παραλία, φως και νερό.

Τηλέφωνο

6947822444