27 Μαρτίου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012 07:28

ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ !!! Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

tsanakaleΣημαντικό βήμα για τη σύνδεση Λήμνου - Ίμβρου

Η σύνδεση Λήμνου - Ίμβρου δείχνει να είναι πιο κοντά, από ποτέ! Το μεγαλύτερο εμπόδιο από τότε που άρχισε, πριν από 15 χρόνια, να συζητιέται, σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η σύνδεση αυτή, ήταν η έλλειψη Τελωνείου στην Ίμβρο.

Το Τουρκικό Κράτος, που όλα τα προηγούμενα χρόνια «κρυβόταν» πίσω από αυτή την έλλειψη και έτσι ακύρωνε όλες τις συμφωνίες που γινόταν σε τοπικό επίπεδο, πριν μερικές μέρες με απόφαση του Υπουργικού του Συμβουλίου, ενέκρινε την ίδρυση τελωνείου στο γειτονικό μας νησί. Μετά από αυτό οι προοπτικές κάποιας συγκοινωνίας ανάμεσα στη Λήμνο και στην Ίμβρο είναι, πια, πολύ μεγάλες. Φυσικά με την ύπαρξη εκεί τελωνείου θα μπορούν, και αυτό είναι το πιο σίγουρο, να οργανωθούν και μεμονωμένα ταξίδια και εκδρομές…

Μέχρι τώρα για να πάει κάποιος από εδώ στην Ίμβρο έπρεπε πρώτα να κάνει ένα ταξίδι 60 μιλίων για να φθάσει στο Τσανακαλέ, που έχει τελωνείο, και έπειτα να γυρίσει στο γειτονικό μας νησί. Όμως, όπως αποδείχτηκε και με τη γραμμή Λήμνου - Τσανακαλε, που ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια, ελάχιστοι θα έμπαιναν στην ταλαιπωρία να φθάσουν στην Ίμβρο από αυτή την διαδρομή.

Το ερώτημα που προκύπτει, στη συνέχεια των παραπάνω, είναι αν το τελωνείο αυτό θα λειτουργήσει, άμεσα – από το ερχόμενο καλοκαίρι;

Υπάρχει κάτι που απάντα σ΄αυτό. Η τουρκική πλευρά έφτασε γρήγορα στην απόφαση του Υπουργικού Συμβούλιου, μέσα σε 6 μήνες, από τότε που το ζήτημα της σύνδεσης με την Ίμβρο τέθηκε ξανά, αυτή τη φορά, όταν ο Δήμαρχος Λήμνου, επικεφαλής αντιπροσωπείας επισκέφτηκε την Τούρκικη πόλη Μαλάτεια, πατρίδα του ενταφιασμένου στη Λήμνο μουσουλμάνου θρησκευτικού ηγέτη, Νιαζί Μισρί. Επομένως μπορούμε να ελπίζουμε και για το επόμενο καλοκαίρι!

Δεν μπαίνουμε στην διαδικασία να αξιολογήσουμε τη σπουδαιότητα αυτής της γραμμής η οποία, σαφώς έχει πτυχές εθνικές, κοινωνικές, ανθρωπιστικές και, φυσικά, οικονομικές. Για τις οικονομικές επιπτώσεις, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι γραμμή θα λειτουργήσει υπέρ της Λήμνου, αφού, στην αρχή τουλάχιστον, περισσότεροι θα μετακινούνται προς την Ίμβρο, παρά το αντίθετο. Όμως, καθώς η Ίμβρος κατακλύζεται το καλοκαίρι από Τούρκους της Κωνσταντινούπολης, από μας εξαρτάται τα οικονομικά κέρδη αυτής της γραμμής να έχουν, στο μέλλον, θετικό πρόσημο.

Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό ότι σε επίπεδο εντυπώσεων, πρεστίζ το λένε αλλιώς, και διασυνοριακού ρόλου η Λήμνος αναβαθμίζεται, καθώς και ότι υπάρχουν αποκεντρωμένα κέρδη υπέρ της περιοχής της Πλάκας (και της γειτονικής Παναγιάς), που το καλά κατασκευασμένο λιμάνι της από ψαράδικο, «διεθνοποιείται» !!!

 

Μύρινα 15/02/2012

ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύμφωνα με το υπ’ αριθμό 28150 φύλλο της εφημερίδας της Τουρκικής Κυβέρνησης της 22/12/2011 απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ιδρύεται για πρώτη φορά στην Ίμβρο τελωνειακή αρχή.

Όπως μας είχε διαβεβαιώσει, ο πρώην Δήμαρχος Μαλάτειας και σημερινός βουλευτής του Κυβερνόντος κόμματος του Πρωθυπουργού Ερντογάν, στο ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει η Δημοτική Αρχή στην Μαλάτεια, τελικώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία για το άνοιγμα του τελωνείου στην Ίμβρο.

Το άνοιγμα Τελωνείου στην Ίμβρο αποτελεί μια επιβράβευση των προσπαθειών των Ιμβρίων που αγωνίζονται χρόνια προκειμένου να διασφαλίσουν την άμεση πρόσβαση στην πατρίδα τους.

Η επιδιωκόμενη από χρόνια άμεση επικοινωνία με την γειτονική μας Ίμβρο, μας δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης εμπορικών και ιδίως τουριστικών δραστηριοτήτων, προσφέροντας στη Λήμνο μία ακόμη διέξοδο, που μπορούμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε.

Διαβάστηκε 7457 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17 Μαρτίου 2012 17:18