15 Ιουλίου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Κυριακή, 30 Απριλίου 2017 09:08

Χωριό μου, χωριουδάκι μου... Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΤΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

 Γράφει, ο Θόδωρος Δημητριάδης

 Κάθε Παρασκευή, ιδιαίτερα τις γιορτές, η μισή Ελλάδα, περίπου πέντε εκατομμύρια κόσμος, καταλαμβάνεται από μια μανία φυγής. Χιλιόμετρα ουρές τα αυτοκίνητα που φεύγουν απ’ τη μεγαλούπολη, απ’ το θόρυβο και τα καυσαέρια, από το άγχος και το στρες. Ψάχνουν την ηρεμία και τη γαλήνη σε κάποιο χωριό στην επαρχία.
Χωριά όμως έπαψαν να υπάρχουν στην σύγχρονη Ελλάδα. Και το τελευταίο χωριουδάκι έγινε μοντέρνο, με τις καφετέριές του, τις ντισκοτέκ, τα μηχανάκια.
Το μόνο ίσως μέρος στην Ελλάδα, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα παραδοσιακά χωριά, είναι η Λήμνος.
Στα περισσότερα από τα 32 μικρά χωριά της ζουν κατά μέσο όρο 150-200 κάτοικοι, οι οποίοι ασχολούνται με αμπέλια, κτηνοτροφία, μελίσσια, και το ψάρεμα. Τα σπίτια είναι παλιά πέτρινα, οι δρόμοι στενά σοκάκια. Τα ζώα στα χωράφια ποτίζονται από πηγάδια. Κότες και πετεινοί λαλούν με το πρώτο χάραμα και περιδιαβαίνουν αλανιάρικα τις αυλές και τους δρόμους. Άσπρα προβατάκια βόσκουν νωχελικά στις πλαγιές των λόφων.
Στο καφενείο του χωριού, στην πλατεία με τις τζιτζιφιές, τα καθίσματα είναι ψάθινα κι όχι πλαστικά, έχουν όμως θέα προς το γραφικό λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες και σερβίρουν χύμα μοσχάτο κρασί και ούζο σπιτικό, με μεζέδες χταποδάκι, μύδια σαγανάκι, τυρί μελίχλωρο, κασκαβάλι και φέτα καλαθάκι.
Και οι κάτοικοι, απλοί και καλόκαρδοι. Θα σε χαιρετήσουν, κι ας μη σε ξέρουν, σαν να είσαι δικός τους άνθρωπος.

Ένα παράδειγμα. Κότσινας: Παλιό χωριό οχυρωμένο με κάστρα, η παλιά πρωτεύουσα του νησιού, ψαροχώρι και τόπος παραγωγής της περίφημης «Λημνίας γης» με τις στάμνες και τα άλλα πήλινα. Σήμερα έχει μόλις 30-40 κατοίκους. Δίπλα στο γραφικό λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες, όπου οι ψαράδες μπαλώνουν τα δίχτυα και τα παραγάδια τους, είναι τα 54 σκαλιά που θα ανεβείς στο λοφάκο, πάνω στον οποίο είναι χτισμένο το άσπρο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής. Από εκεί η θέα είναι πανοραμική, όλος ο κόλπος απλώνεται μπροστά σου και στο βάθος της θάλασσας διακρίνεται η σιλουέτα της Σαμοθράκης. Το μάτι σου ξεκουράζεται, η ψυχή σου γαληνεύει.
Στον περίβολο της εκκλησίας το εντυπωσιακό άγαλμα της ηρωίδας του νησιού Μαρούλας, και τα 48 υπόγεια σκαλιά που οδηγούν στο αγίασμα. Και στο λιμανάκι, δίπλα στις βάρκες, τα κάρβουνα είναι έτοιμα να ψήσουν φρέσκους σαργούς και τα άλλα νόστιμα ψάρια του νησιού.

Στη Λήμνο έχεις την αίσθηση ότι πραγματικά είσαι σαν το πατρικό σου σπίτι στο χωριό, κοντά στη φύση, κοντά σε ανθρώπους απλούς και καλοπροαίρετους, που κρατάνε τις παραδόσεις και τη φιλοξενία.

Διαβάστηκε 2365 φορές