15 Ιουλίου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017 19:51

ΤΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΛΟΘΟΥΡΙΟΙ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡ. ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Το θέμα του υπερπληθυσμού των κουνελιών, έθεσε η Χριστιάνα Καλογήρου στη Συνάντηση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η κ. Καλογήρου ζήτησε να γίνει άμεσα ειδική συνάντηση στο Υπουργείο. Ακόμη, ζήτησε   αυστηρότερα μέτρα για την αλίευση των ολουθούριων.

Οι ολοθούριοι είναι ένα θαλασσινό, που η   τοπική τους  ονομασία είναι τέτοια που δεν γράφεται...  ενώ μια άλλη λαϊκή ονομασία είναι Αγγούρια της Θάλασσας.  

Μέχρι πρότινος ήταν απλώς ένα καλό  δόλωμα για του ψαράδες όμως η αξία τους ανέβηκε κατακόρυφα καθώς, με τα σημερινά μέσα γρήγορης μεταφοράς,  αποστέλλονται στην Άπω Ανατολή, Κίνα κλπ. και χρησιμοποιούνται από εστιατόρια πολυτελείας,  με τιμές διπλάσιες  από ένα άλλο ακριβό φαγητό.   Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης  είναι να γίνεται υπεραλίευση και αυτό ζήτησε να σταματήσει η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου.

Οι ολοθούριοι βρίσκονται στον πυθμένα της θάλασσας και θεωρούνται σημαντικοί γιατί καθαρίζουν το νερο και τον πυθμενα απο τις λασπες,  ειδικά σε κλειστούς κόλπους,  που είναι επιβαρυμένοι.

Παρακάτω όλο το Δελτίο της Περιφέρειας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017

 

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, στο πλαίσιο της συνάντησης της ΕΝΠΕ με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου, επανέλαβε την αναγκαιότητα άμεσης ενεργοποίησης  του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και ιδίως της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για τη μεταποίηση, καθόσον οι καθυστερήσεις δημιουργούν τεράστια ζητήματα στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του αγροτικού και μεταποιητικού τομέα.

Η κα. Καλογήρου αναφέρθηκε με έμφαση στο σοβαρό θέμα της διαχείρισης του υπερπληθυσμού αγριοκούνελων στη Λήμνο και  ζήτησε να γίνει άμεσα ειδική συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή και του αρμόδιου Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελου.

Η Περιφερειάρχης έθεσε και το θέμα των ζημιών που προκαλούνται στην αλιεία από άγριους θηρευτές και ζήτησε τον άμεσο επανακαθορισμό του πλαισίου αλίευσης ολοθούριων.

Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού και επανεξέτασης του πλαισίου για τη δακοκτονία.

Τέλος, αναφερόμενη στο ζήτημα της διαχείρισης των βοσκοτόπων, τόνισε ότι για τη μίσθωση των Επιλέξιμων Εκτάσεων που δόθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να γίνεται παρακράτηση από την επιδότηση, ώστε να δημιουργηθούν άμεσα έσοδα που θα χρηματοδοτήσουν τα Διαχειριστικά Σχέδια.

 

 

Διαβάστηκε 2930 φορές