16 Ιουλίου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017 09:38

ΑΣΤΑΚΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ, ΓΙΑ ΑΥΣΤΗΡΗ ΝΗΣΤΕΙΑ... Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Astakus Limnius-Limnius – Ένα Λημνιό σαρακοστιανό

             Τα νησιά του Ιονίου, ιδιαίτερα η Ζάκυνθος και η Λευκάδα, πέτυχαν να τεθεί υπό διεθνή προστασία το σπάνιο είδος θαλασσινής χελώνας Careta-Careta, η οποία αναπαράγεται στις αμμουδερές παραλίες τους.

            Το ίδιο και οι Βόρειες Σποράδες, όπου με νομοθετικό διάταγμα, την συνθήκη Ramshar, και με οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προστατεύεται σε θαλάσσια πάρκα της περιοχής η περίφημη φώκια Monahus-Monahus.

            Ίσως είναι καιρός να κινητοποιηθεί και η Λήμνος, να προβληθεί διεθνώς, και να ενισχυθεί ο τουρισμός του νησιού, με ανάλογη προστασία ενός σπάνιου είδους οστρακόδερμου που αναπαράγεται εδώ, στην περιοχή Λήμνου – Αγίου Ευστρατίου:  του γνωστού από την αρχαιότητα αστακού Limnius-Limnius.

            Ο αστακός αυτός, ο οποίος έχει μεγάλη ζήτηση στις ψαροταβέρνες για την νοστιμιά του, τα τελευταία χρόνια είναι είδος προς εξαφάνιση και προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τoν Διεθνή Οργανισμό Natura.

            Ίσως πρέπει να δούμε περισσότερο τις δυνατότητες και να αξιοποιήσουμε σχετικά προγράμματα της Ε.Ε. για δημιουργία θαλάσσιου πάρκου, επιδότηση των αλιέων, δημιουργία ενυδρείου, και διεθνή προβολή του μοναδικού αυτού θαλασσινού οστρακόδερμου, του αστακού Limnius-Limnius.

 

Διαβάστηκε 3008 φορές