19 Ιουνίου 2018
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016 10:00

Γιατί κηρύχθηκε Πόλεμος ! Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μύρινα 28/10/16

Πήγε, μας είπε  ο Νίκος Μπλιάς, μαθητής της 2ας του Γυμνασίου τότε,  χαράματα  Δευτέρας 28 Οκτωβρη του 1940,  στο λεωφορείο στον Κοντιά,  που θα τους κατέβαζε στο Κάστρο (σημερινή Μύρινα).

Λίγο πριν ξεκινήσει ο λεωφορείο με μαθητές και κόσμο,   κάποιος από το σταθμό χωροφυλακής Κοντιά  φώναξε τον οδηγό, κάτι του είπε και εκείνος γυρίζοντας στο λεωφορείο ανακοίνωσε  στους επιβάτες ότι δεν θα κάνει το δρομολόγιο γιατί κηρύχτηκε, λέει,  Πόλεμος!

Στην Ατσική η Μαρία Λεκάνη ήταν μαθήτρια  του Δημοτικού. Στο σχολείο που πήγε, Δευτέρα 28η Οκτωβρη του 1940, ο δάσκαλος τους είπε  ότι δεν θα κάνουν μάθημα γιατί κηρύχτηκε Πόλεμος!

Πήγαν στην Πλατέα του χωριού όπου είχε  συγκεντρωθεί κόσμος και εκεί  από τα μοναδικό ραδιόφωνο ενός καφενείου προσπαθούσαν να μάθουν τα νέα.  Αργότερα, , τον Απριλη του 1941,  όταν κατέλαβαν  τη Λήμνο οι Γερμανοί  το σχολείο της Ατσικής το έκαναν φρουραρχείο και έτσι,  μας είπε η κ. Μαρία,  "έμεινα αναλφάβητη" .

Τα νέα από τον  πολέμου,   που μόλις άρχισε,   και οι νίκες των Ελλήνων εφθαναν στα χωριά  με τις καμπάνες. Έτσι μαθαίναμε στο Θάνος,  μας είπε η κ. Φωτεινή, με τις καμπάνες που χτυπούσαν,  ότι πήραμε την Κορυτσά,  το Τεπελένι κλπ.  

Οι επιστρατευμένοι Λημνιοί  αναχώρησαν από τη Λήμνο του Αγιου Νικολάου, 6  Δεκέμβρη, με το πλοίο Κορινθία,  το οποίο αναχώρησε από το Μούδρο φορτωμένο  επίστρατους  και μουλάρια, μας εξιστόρησε ο Ν. Μπλιας!

Ξέρετε πως πήγαν οι επίστρατοι του Θάνους στο Μούδρο, που τους περίμενε το βαπόρι; Από το χωριό  έφτασαν με τα ποδιά,  από τον Εβγάτη και το Διαπόρι,  στα ιστορικά από την απελευθέρωση της Λήμνου Βουρλίδια, την παραλία των Τσιμανδρίων και από εκεί με βάρκες πέρασαν απέναντι στο Μουδρο!  Αυτός ήταν τότε,  στην  προ αυτοκινήτων εποχή,   ο ευκολότερος δρόμος…  

Το φορτηγό  Κορινθία έφτασε   στη Θεσσαλονίκη και από εκεί, άνθρωποι και μουλάρια  προωθηθήκαν στο Βόρειο μέτωπο του  Πολέμου.  

Αυτά από μαρτυρίες στην εκπομπή του ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ  την παραμονή της Επετείου,  76 χρόνια μετά.

                                               Η.Κ.

Διαβάστηκε 2036 φορές