19 Ιουνίου 2018
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Σάββατο, 08 Οκτωβρίου 2016 21:05

ΜΑΣ ΠΕΤΑΞΕ ΣΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ Ο ΛΟΥΚΑΣ ! Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Η παρέλαση της 8ης Οκτωβρη μόλις είχε τελειώσει  όμως ο κόσμος περίμενε  και καθώς αυτό που περίμενε θα ερχόταν από τον ουρανό  όλο και έριχνε  ματιές  προς τα ψηλά και στον ορίζοντα.   Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος, εκεί στην εξέδρα,  περίμενε και αυτός.

Η ανακοινωμένη  ιπτάμενη παρουσία του  Λημνιού  Πιλότου Λουκά Θεοχαρόπουλου   που  μετά την  παρέλαση  θα έκανε μια σειρά  ακροβατικές πτήσεις  ήταν αυτό  που κρατούσε τον κόσμο σε αναμονή,  μια αναμονή που διακόπηκε τρομακτικά.

Σαν έκρηξη εφθασε το αεροπλάνο τυπου  φάντομ πάνω από το χώρο της παρέλασης.

Ήρθε από τα ανατολικά  και καθώς η πτήση ήταν πολύ χαμηλή και μεγάλης ταχύτητας  το αεροπλάνο   δεν ακούστηκε καθόλου στο πλησίασμα του παρά μόνο σαν έκρηξη πάνω από τα κεφάλια μας…

Αμέσως μετά,  πάνω από τα νερά του Ρωμαίικου Γιαλού,   το αεροπλάνο μουγκρίζοντας   πήρε μια κάθετη πορεία προς τα  πάνω , σαν πύραυλος και σε μερικά δευτερόλεπτα   έφτασε σε ένα ύψος κάποιων χιλιόμετρων .  Εκεί άφησε  4 φωτεινά  στοιχεία κάτι σαν διακοσμητικά καπνογόνα που ομόρφυναν τον ουρανό και έκαναν την πτήση γιορτή.  

Από το ύψος αυτό άρχισε  μια αντίθετη σχεδόν κάθετη πορεία προς  τα κάτω, που έκοβε την ανάσα,   και όταν εφθασε σε ενα ύψος λιγότερο από  100 μ.  πάνω από τη θάλασσα  οριζοντιώθηκε πήρε στροφή και χάθηκε  πίσω από το Κάστρο  (φωτογραφία Γιάννη Γκαλιούρη )

Ο Πιλότος,  συνάδελφος του Λουκά,  από μια μικρή  εξέδρα στην Παρέλαση μας εξηγούσε για την επόμενη κίνηση του αεροπλάνου που αυτή τη φορά ήρθε από την πλευρά  του Λιμανιού με μια πλάγια πτήση.  Πάνω από την παρέλαση έκανε μια αναστροφή και προχώρησε προς το πέλαγος με ανάποδη πτήση.

Έκανε και άλλες  διελεύσεις η μια πιο τολμηρή από  την άλλη,   πότε με το αεροπλάνο περιστρεφόμενο  και πότε εφορμώντας προς τα ύψη για να κατέβη από εκεί "ησυχα"  ρολάροντας.  Κάποιοι μάταια  προσπαθούσαν να πιάσουν την υπερηχητική  αυτή  εικόνα  με το κινητό τους  ενώ   πολλοί ήταν αυτοί, και εγώ, που λέγαμε: Λουκά Φτανει!

Στο τέλος με μια μικρή  ταχύτητα, από το μεγάφωνα μας είπε ο επίγειος πιλότος  ότι ήταν 180 χιλ. την ώρα,   πέρασε πάνω από τον κόσμο γέρνοντας  αριστερά και δεξιά και έτσι αποχαιρετώντας μας έφυγε προς  τα Δυτικά, με κατεύθυνση τη Λάρισα.

Ενα ουφ ανακούφισης ήταν διάχυτο  στον κόσμο που ξέσπασε σε χειροκροτήματα ενώ  το φαντομ με τον Λουκά Θεοχαρόπουλο   είχε χαθεί, εν ριπή οφθαλμού,    στον θαλασσινό ορίζοντα.

Πλατειά χαμόγελα και ενθουσιώδη σχόλια κυριάρχησαν   στο χώρο της παρέλασης.  Αλλά όχι μόνο  εκεί. Στο Λιμάνι ο κόσμος βγήκε από τα Καφενεία… και κάνεις δεν έμεινε μέσα στο σπίτι του στη Μύρινα  όπου ακροβατούσε το Φαντομ του Λούκα Θεοχαροπουλου.

 Η  ανάταση του πληθυσμού της Λήμνου  ήταν κυρίαρχη . Κάποιοι, οι μεγαλύτεροι δάκρυσαν και στην εκπομπή του  ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ  οι ακροατές μας μίλησαν συγκινημένοι με την επωδό:  Μπράβο στο Λημνιό  παλικάρι.

Οι Λημνιοί  αισθάνθηκαν  περήφανοι και θα θυμούνται σαν κάτι πολύ ξεχωριστό αυτή την Επέτειο της Απελευθέρωσης της Λήμνου,  αλλά αυτοί που καμάρωναν  σε μέγιστο βαθμό  ήταν οι Ατσικιώτες, οι οποίοι  κατέβηκαν μαζικά    στην Παρέλαση  καθώς ο Λουκάς είναι  Χωριανός τους   και όλοι είχαν να πουν μια ιστορία από τα παιδικά και  τα νεανικά χρόνια του Λουκά  στην Ατσική.

Και ενώ ω στη συνέχεια των διαδικασιών της Επετείου    ο Δήμος Λήμνου, ενώπιων όλων των επισήμων απένειμε τον Τίτλο του Επίτιμου Δημότη  στον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αίθουσα  του παρακείμενου  Μουσείου,  πιο κάτω εκεί  στην  άκρη  του χώρου της Παρέλασης  αντίκρισα την πιο όμορφη εικόνα αυτής της ιδιαίτερης μέρας.   

Η   μάνα του Λουκά, η Γεωργία  Κοτσιναδέλλη και η Γιαγιά του,  γυναίκα του  αείμνηστου    αγωνιστή Νίκου Κοτσιναδέλλη,   ήταν  συγκλονισμένες και ολοφάνερα  ανακουφισμένες που όλα πήγαν καλά.  Δίπλα τους,  και αυτό ήταν πολύ όμορφο και ανθρώπινο,  ήταν οι  πιλότοι της ομάδας ΖΕΥΣ,  στην οποία ανήκει και ο Λουκάς,  σε μια κίνηση   σεβασμού και συμπαράστασης.

                                              Η. Κότσαλης

 

Διαβάστηκε 2625 φορές