20 Μαΐου 2019
   Διαβάστε αυτή την εβδομάδα 
Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016 17:08

Ο Λημνιός Αιγυπτιολόγος Ιωάννης Αθανασίου (Μέρος Β, του Δημήτρη Ζερβού) Κύριο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Έχοντας ολοκληρώσει τις προετοιμασίες μας, ξεκινήσαμε τον Μάρτιο του 1817 το ταξίδι μας και φθάσαμε στη Μίνια ταυτόχρονα με δυο άνδρες του γενικού πρόξενου της Γαλλίας κ.Drouetti, οι οποίοι πήγαιναν στις Θήβες για εξερεύνηση. Βλέποντας τους δυο άνδρες ο κ.Belzoni εξαγριώθηκε. Θα έδινε ότι είχε και δεν είχε στον κόσμο για να μπορέσει να προσεγγίσει τις Θήβες το ίδιο βράδυ έτσι ώστε να χαράξει όλο το έδαφος. Σκοπός του ήταν οι άνδρες του κ.Drouetti να μην βρουν ελεύθερο σημείο για να εξερευνήσουν όταν φθάσουν και αν ήταν δυνατόν ούτε μέρος αρκετό για να κάτσουν. Σε αυτό το σημείο είχε οδηγήσει  η φιλοδοξία τον κ.Belzoni.

  Φθάνοντας στη Ραραμόν, στο εργοστάσιο ζάχαρης, ο κ.Belzoni και εγώ προμηθευτήκαμε γαϊδούρια και ξεκινήσαμε το ταξίδι μας για τις Θήβες. Στο τέλος μιας πορείας πέντε ημερών –πορεία τόσο γρήγορη σαν να μεταφέραμε την είδηση της κατάληψης κάποιου φρουρίου μετά από πολιορκία είκοσι ετών – φθάσαμε στο Ναό του Καρνάκ, τον αρχαίο Ναό του Δία, με τις εκατό πύλες. Εκεί βρήκαμε κάποιον Δρ.Maruki, ο οποίος έκανε ανασκαφές ιδιωτικά, γεγονός που ενόχλησε ιδιαίτερα τον κ.Belzoni. Εκείνη τη νύχτα μείναμε στο Λούξορ και την επόμενη μέρα προχωρήσαμε στην Κούρνα, που σημαίνει η Πόλη των Νεκρών, όπου αγοράσαμε μερικά τεμάχια αρχαιοτήτων πολύ μικρής αξίας ∙ ο Δρ.Maruki , ο οποίος είχε φθάσει πριν από μας, είχε αγοράσει τα πιο ωραία κομμάτια. Πέραν τούτου, δεν θα βρίσκαμε τίποτα να αγοράσουμε αν οι Άραβες συνήθιζαν να πουλούν όλη τη συλλογή των αρχαιοτήτων που είχαν στη κατοχή τους μονομιάς και στο ίδιο πρόσωπο ∙ προτιμούσαν να τις πουλούν από καιρό εις καιρό και σε διαφορετικούς ταξιδιώτες για να μπορούν πιο εύκολα να απαιτούν υψηλότερο τίμημα.

  Μείναμε κάμποσες μέρες στο κομμάτι αυτό της χώρας, κάνοντας ανούσιες εκδρομές στη γειτονιά της Κούρνα και στο Λούξορ, με τον κ.Beechy να μην μας ακολουθεί. Από το Λούξορ πήραμε μια βάρκα και προχωρήσαμε στην Κένα όπου τελικά τον εντοπίσαμε. Την επόμενη μέρα πήγαμε στο Λούξορ, και εκεί περνάγαμε τα βράδια μας στο ναό και τις ημέρες στο Καρνάκ όπου είχαμε ήδη αρχίσει τις ανασκαφές. Στο διάστημα των σαράντα ημερών που μείναμε σε αυτή την περιοχή δεν βρήκαμε κάτι αξιόλογο πέρα από την κολοσσιαία κεφαλή από κόκκινο γρανίτη που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Εκτός από την κεφαλή βρήκαμε το χέρι από ένα άγαλμα μετρίων διαστάσεων και ένα βωμό από γρανίτη με έξι αναπαραστάσεις θεοτήτων επάνω του. Το τελευταίο μας εύρημα βρισκόταν πίσω από το ιερό από γρανίτη στην ανατολική πύλη του Καρνάκ. Αυτό το τμήμα της πύλης, φαίνεται πως είχε ανακατασκευαστεί από τους Πτολεμαίους ∙ γι’ αυτό μέχρι σήμερα διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Τα ευρήματα στο Ναό του Δία στις Θήβες δεν ήταν αξιοπρόσεκτα αλλά οι Άραβες της Κούρνα δεν αμελούσαν κατά τη διάρκεια της παραμονής μας να μας φέρνουν πολλά τεμάχια αρχαιοτήτων για τα οποία τους πληρώναμε αδρά.

  Ο κ.Salt μας διέταξε να προχωρήσουμε στη Νούμπια με σκοπό να ανοίξουμε το Ναό του Αμπού Σιμπέλ χωρίς να καθυστερήσουμε περεταίρω το ταξίδι μας. Σε μερικές μέρες φθάσαμε στον πρώτο καταρράκτη όπου περιμέναμε κάποιες ημέρες μέχρι να βρεθεί μια βάρκα για να τον διασχίσουμε. Στο μεταξύ, δυο Άγγλοι ταξιδιώτες, οι λοχαγοί Mangles και Irby έφθασαν και συνέχισαν το ταξίδι τους μαζί μας. Τη στιγμή που αντιληφθήκαμε ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν θα εργάζονταν για μας στο άνοιγμα του ναού, οι δυο λοχαγοί είχαν την καλοσύνη να μας βοηθήσουν να απομακρύνουμε την άμμο μεταφέροντάς την μέχρι την όχθη του ποταμού . Ως αποτέλεσμα επιτύχαμε να ανοίξουμε το ναό μετά από μεγάλη κούραση και σωματική καταπόνηση. Δεν χρειάζεται να πω κάτι για όσα υποστήκαμε κατά τη διάρκεια αυτής της επίπονης εργασίας, αλλά όπως όλοι παρατηρήσαμε, δεν θα είχαμε επιτύχει στο έργο μας χωρίς τη πολύτιμη βοήθεια που μας προσέφεραν οι προαναφερθέντες άνδρες.

 

Τα ερείπια του ναού του Καρνάκ (έργο του D.Roberts, 1838)

 

  Μετά το άνοιγμα του ναού αναχωρήσαμε και σε τρεις μέρες φθάσαμε στη Νήσο Φίλαι όπου συναντήσαμε την κυρία Belzoni. Μία μέρα μετά την άφιξή μας, ο κ.Belzoni μας άφησε και επιβιβάστηκε στο πλοίο για τις Θήβες. Ο κ.Beechy και εγώ αργότερα κάναμε το ίδιο παρέα με τους δυο συνταξιδιώτες μας μέχρι που χωριστήκαμε καθώς φθάναμε στις Θήβες. Μείναμε μερικές μέρες στις Θήβες για να αναπληρώσουμε τις δυνάμεις μας και περάσαμε στην απέναντι όχθη του ποταμού στην Κούρνα, όπου αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τις ανασκαφές μας στους Τάφους των Βασιλέων, έχοντας πρώτα χωρίσει τους Άραβες εργάτες σε ομάδες και αντίστοιχες περιοχές. Στο σημείο όπου είχε ανακαλυφθεί ο τάφος, βρήκαμε ένα σκάμμα με περιφέρεια πέντε περίπου ποδών, και δώδεκα πόδια βαθύ, στον πάτο του οποίου υπήρχε μια μικρή οπή, από την οποία είχε φύγει το νερό που περιείχε. Μετά από μερικές μέρες εργασιών για την απομάκρυνση του χώματος που είχε συσσωρευτεί στους πρόποδες του βουνού, φθάσαμε σε ένα συμπαγή βράχο. Σκάψαμε ένα βαθύ λάκκο σε κοντινή απόσταση από το βράχο στο σημείο που υπολογίσαμε ότι θα βρίσκεται ο τάφος. Εκεί διαπιστώσαμε ότι η είσοδος του τάφου είχε αποκλειστεί από χώμα που είχε συσσωρευτεί από τα νερά της βροχής. Η ροή του νερού παρολ’ αυτά είχε διαμορφώσει ένα πολύ ρηχό κανάλι μέσω του οποίου ένας μικρόσωμος άνδρας, εντελώς γυμνός , θα μπορούσε να περάσει με δυσκολία. Ο κ.Beechy βλέποντας το κανάλι μου είπε να γδυθώ και να προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να εισχωρήσω σε αυτό. Αμέσως έπιασα δουλειά με τη βοήθεια ενός Άραβα, και μετά από μεγάλη δυσκολία κατάφερα να φθάσω στην άκρη του πηγαδιού που είχε δημιουργηθεί για να δεχθεί το νερό της βροχής, το οποίο χωρίς αυτή τη προφύλαξη θα είχε καταστρέψει τον τάφο. Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα βγήκα έξω με σκοπό να πω στους κυρίου Belzoni και Beechy, οι οποίοι με περίμεναν με ανυπομονησία, ότι είχα δει με κάθε λεπτομέρεια. Στο μεταξύ οι εργάτες συνέχισαν  να δουλεύουν και σε μερικές ώρες είχαν φαρδύνει το πέρασμα τόσο ώστε οι κύριοι Belzoni και Beechy να μπορέσουν να μπουν και να προχωρήσουν ως το πηγάδι ∙ πέρα από το πηγάδι μέσω μιας σχισμής στον τοίχο δεν είχε ακόμη φανεί η περίφημη τετράπλευρος στήλη και η ανεμόσκαλα προσαρτημένη στο πηγάδι. Φαίνεται ότι μετά την ολοκλήρωση του ενταφιασμού η σκάλα αυτή κρεμάστηκε έτσι ώστε να είναι δυνατή η κατάβαση την επόμενη μέρα αν χρειαζόταν. Αφού προμηθευτήκαμε μερικά ξύλινα δοκάρια και τα απλώσαμε από τη μια έως την άλλη πλευρά του πηγαδιού, έγινε δυνατή η είσοδός μας στον τάφο. Έχοντας κάνει μια τέτοια ανακάλυψη, ο ενθουσιασμός μας έγινε υπέρμετρος. Όταν φθάσαμε στο τελευταίο διαμέρισμα βρήκαμε τη περίφημη αλαβάστρινη σαρκοφάγο.

  Ενώ περιμέναμε από μέρα σε μέρα την άφιξη του κ.Salt, αποφασίσαμε να εγκατασταθούμε στη περιοχή. Οι ανασκαφές προχώρησαν και το πέρασμα έγινε ακόμα ευκολότερο, χάρη στις διαταγές του κ.Belzoni να ρίξουμε το χώμα στο εσωτερικό του πηγαδιού, επιλογή η οποία τελικά αποδείχθηκε καταστρεπτική για τον τάφο. Μια φοβερή βροχόπτωση στη περιοχή έβλαψε τα πάντα ∙ το νερό εισχώρησε στον τάφο και από τη στιγμή εκείνη τα πετρώματα υπέστησαν φθορές από την υγρασία.

  Ο κ.Belzoni, φημιζόταν για τις γνώσεις του στην αρχιτεκτονική και γι’ αυτό θα έπρεπε να είχε σκεφτεί ότι η Αιγύπτιοι δεν είχαν φτιάξει το πηγάδι ως διακοσμητικό στοιχείο του τάφου αλλά για τη προστασία του από τα νερά της βροχής. Αντί να τον σφραγίσει μέχρι πάνω, όφειλε απλά να έχει προμηθευτεί μερικά φοινικόδεντρα και να κατασκευάσει μια προσωρινή γέφυρα σε όλο το εύρος της πύλης εισόδου, χτίζοντας τις δυο πλευρές με πέτρες ή πλάκες έτσι ώστε να μπαινοβγαίνουμε χωρίς κανένα κίνδυνο να πέσουμε και το πηγάδι να παρέμενε στην αρχική του κατάσταση.

  Αν ο κ.Belzoni χρησιμοποιούσε ως δικαιολογία ότι δεν ήταν δυνατό να βγάλουμε έξω τη σαρκοφάγο αν δεν γεμίζαμε το πηγάδι, θα του απαντούσα ότι θα είχαμε βγάλει έξω τέσσερις σαρκοφάγους του ιδίου μεγέθους χωρίς να είναι αναγκαίο να γεμίσουμε το πηγάδι μέχρι επάνω.

  Λίγες μέρες μετά, έφτασε ο κ.Salt με την οικογένειά του, συνοδευόμενος από το Λόρδο Belmore. Ο κ.Belzoni και εγώ αμέσως λάβαμε οδηγίες να μεταφέρουμε στο Κάιρο, στο σκάφος της αυτού εξοχότητος όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα που είχαμε συλλέξει και να προμηθευτούμε όλα τα απαραίτητα για τη μεταφορά της σαρκοφάγου.

  Φθάνοντας στο Κάιρο – αφού είχαμε αφήσει τα βαρύτερα αντικείμενα στην οικία του κ.Rossetti στο Μπουλάκ – κάναμε αμέσως προετοιμασίες για να επιστρέψουμε στον κ.Salt, ο οποίος περίμενε το πλοίο για να τον μεταφέρει στο Κάιρο.

  Την καθορισμένη ημέρα της αναχώρησής μας,  ο κ.Belzoni συνάντησε τυχαία έναν φίλο του από την Ιταλία του οποίου το όνομα μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή. Αφού συζήτησαν για αρκετή ώρα συμφώνησαν να πάνε την επόμενη μέρα στις πυραμίδες, γεγονός που προκάλεσε καθυστέρηση δυο ημερών στο ταξίδι μας. Προς το απόγευμα ο κ.Belzoni επέστρεψε και μου είπε ότι είχε μια ιδέα να στείλουμε το πλοίο πίσω και εμείς να μείνουμε κάνοντας μια μικρή έρευνα γύρω από τις πυραμίδες, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαμε εν συνεχεία να επιστρέψουμε πεζοί στη Ραραμόν. Δεν δίστασα να απαντήσω ότι η πρότασή του ήταν εξαιρετική αλλά μια τέτοια εξερευνητική αποστολή θα ήταν ανέφικτη χωρίς να πάρουμε την άδεια από τον Πασά ή τον Μπέη της Kiahaja. Ο κ.Belzoni χωρίς δισταγμό με διαβεβαίωσε ότι αυτό ήταν το πιο εύκολο πράγμα στο κόσμο, προσθέτοντας ότι πρέπει να πάω αμέσως στον Μπέη, και να του πω ότι ένας πολύ στενός φίλος του κ.Salt επιθυμεί από περιέργεια να προχωρήσει σε μια μικρού εύρους ανασκαφή γύρω από τις πυραμίδες και ζητάει την άδειά του για να το κάνει. Εγώ απαντώντας του επισήμανα ότι ένα τέτοιο τέχνασμα για να αποσπάσουμε την άδεια που επιθυμούσε δεν θα μας ωφελούσε και θα ήταν καλύτερο για μας να απευθυνθούμε στον κ.Jassuf Aziz, τον διερμηνέα του Βρετανικού Προξενείου ο οποίος θα μπορούσε να αποσπάσει την άδεια για λογαριασμό του Γενικού Προξένου. Στη συνέχεια του είπα ότι από τη στιγμή που δεν ήμουν γνωστός στον Πάσα όπως ο διερμηνέας του Γενικού Πρόξενου, θα έπρεπε να γίνει αντιληπτό ότι ο Πασάς πιθανότατα να απορρίψει το αίτημά μας και μας διώξει ενοχλημένος ∙ εν τέλει θα ήταν άκρως ανάρμοστο και ταυτόχρονα αισχρό από την πλευρά μας να καταχραστούμε τη φιλία του κ.Salt με τέτοιο τρόπο.            

   

Συνεχίζεται...

Από την εφημερίδα μας ΛΗΜΝΟΣ

Αριθ.φύλλου 942 22/06/2016

Του Δημήτρη Ζερβού

 

 

Το πρώτο μέρος μπορείτε να το διαβάζετε εδω: http://limnosnea.com/index.php/component/k2/item/1769-o-limnios-aigyptiologos-ioannis-athanasiou-meros-a-tou-dimitri-zervoy

 

 

 

Διαβάστηκε 3088 φορές